Joop

CDA: 'Steden moeten betalen voor leegloop platteland'

  •    •  
05-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
platteland-leegstand-300px.jpg
Minister Van der Laan steunt terugdraaien Vogelaarheffing
Het CDA wil dat woningcorporaties in de grote steden gaan meebetalen aan de aanpak van de bevolkingskrimp op het platteland. De verantwoordelijke minister Van der Laan reageert positief op dit plan.
Dit zogenoemde ‘krimpfonds’ is het tegenovergestelde van de huidige regeling, de omstreden Vogelaarheffing, meldt de Volkskrant. Die heffing werd in 2008 door de toenmalige minister Ella Vogelaar ingevoerd en hield in dat de rijkere woningcorporaties op het platteland jaarlijks 75 miljoen euro overhevelen naar de armere corporaties in de steden. Betrokken corporaties hebben zich er altijd tegen verzet.
Het CDA pleit ervoor dat de Vogelaarheffing wordt opgeheven en wordt vervangen door het door hun voorgestelde krimpfonds. Van der Laan zinspeelde er vrijdag op dat dat inderdaad gaat gebeuren.
Foto: Mr. Pi (Flickr/CC)

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

VonTotenhausen
VonTotenhausen5 feb. 2010 - 12:42

Mooi voorbeeld van maakbaarheidsdenken. Alsof je de trek naar de steden kan tegenhouden met een potje met geld. Als dat al lukt, dan alleen met een absurde overdosis geld: elk gehucht een bioscoop met 3 zalen, een cafe, een discotheek, een restaurant, een snackbar, een jeugdsoos, een zwembad een sporthal, een theater, een middelbare school en twee lagere scholen (christelijk en openbaar), een kinderopvang, een Albert Heijn en een Aldi, een Hema, een Blokker, een Bart Smit en een McDonalds, acht kledingzaken, een bouwmarkt en een witgoedstunter. Misschien dat je het dan redt.

Pjotrs
Pjotrs5 feb. 2010 - 12:42

Dit geeft perfect aan wat het grote probleem van de politiek en de overheid is: de onbedwingbare neiging om met andermans geld te gaan schuiven. Eerst de ene kant op en als dat zinloos blijkt dan schuiven we het doodleuk de andere kant op. Doet me allemaal erg aan een sketch van Monty Python denken over de held Dennis Moore die als een ware Robin Hood van de rijken stal en aan de armen gaf... totdat de rijken zaten te verhongeren in hun kastelen en de armen in hun schamele hutjes bedolven waren onder goud- en zilverwerk (en lupine). Toen kon hij opnieuw beginnen, onder de verzuchting dat nivelleren nog helemaal niet meevalt. Zal me benieuwen wat er straks uit die zogenaamde miljardenbezuinigingen komt. Het zal vast niet minder overheidsbemoeienis zijn. En het zal ongetwijfeld geen inkrimping van de overheid of een andere vorm van bezuinigen worden maar neerkomen op wederom een vergroting van het overheidsbudget. Want dat is de rode draad met alle bezuinigingen vanaf de jaren 80: de overheid is er alleen groter van geworden in plaats van kleiner. En de belasting- en premiedruk uiteraard navenant toegenomen, ondanks de truc met het deel van de ziektekostenverzekering dat werknemers nu rechtstreeks aan de verzekeraar moeten betalen (en dat een papieren lastenverlichting opleverde). De populistische proefballonnen van Bos (over OZB voor dure huizen en het opvoeren van de hoogste belastingschijf tot 60%) wijzen ook al in die richting: niks bezuinigen, nog meer binnenharken.

objectivist
objectivist5 feb. 2010 - 12:42

Nou dat lijkt me kras zeg. Eerst hadden we discussie of we onrendabele lijnen van de NS moesten handhaven. Nu gaan we zelfs dorpen kunstmatig in stand houden. Bizarre gedachte. Marktwerking lijkt me beter en betaalbaarder. Ik zou de uithoeken van dit land gebruiken voor mooie seniorencomplexen. Maar steden laten betalen voor leeglopende dorpen? Het moet niet krommer worden hier. Ik snap het CDA wel met haar achterban in de dorpen maar die vlieger gaat niet op.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek5 feb. 2010 - 12:42

Kunnen we de verantwoordelijkheid niet gewoon daar leggen waar die hoort? De rijke corporaties doen het kennelijk goed dus waarom moeten die daar momenteel voor boeten? Stop daar gewoon mee maar laat in ruil daarvan de armere corporaties niet nog armer worden. Al dat schuiven met poen is nergens goed voor.

1 Reactie
ZoonPolitikon
ZoonPolitikon5 feb. 2010 - 12:42

Dat zou zo zijn als de dienst die zij leveren (het verschaffen van betaalbare woonruimte voor lage inkomens) niet 1) een publiek doel is dat 2) met belastinggeld betaald wordt.

bobbono
bobbono5 feb. 2010 - 12:42

Men denkt dat de as van Nederland zich in de randstad bevindt, qua berichtgeving & wat er op de tv is wordt daar bepaald. Ook qua economische ontwikkeling & het daarbij behorende beleid wordt er niet verder gedacht dan de provincie Utrecht !!! Echter gaan er al decennia lang 4 à 5 miljard per jaar vanuit een provincie Groningen richting Den Haag/staatskas !!! Nog niet zo lang gelden werd de provincie daarvoor bedankt door middel van het plaatsen van een foeilelijk CH-4 atoom (aardgas) die onthuld werd door, jawel, onze Keunigin. Bedankt Groningen & nu krijgt men de rekening in de vorm van een gebied wat qua ontwikkeling jarenlang genegeerd is. Sterker nog als je huis scheurden ten gevolge van de aardgaswinning dan moest men in een ellenlange procedure nog onderzoeken of het wel daarvan kwam !!!!! Maar wat kan de randstedelijken dat nou rotten, de as van Nederland staat in..... Jawel daar gebeurt het allemaal (het verbrassen van al dat aardgasgeld !!).

2 Reacties
Kappasnor
Kappasnor5 feb. 2010 - 12:42

Een chemisch monument! http://www.rnw.nl/data/files/images/lead/methane-monument-groningen--flkr-detlev-schobert.jpg Stoer! Methaan is overigens een molecuul, geen atoom. Bij chemici ligt dat gevoelig... Maargoed, on-topic: Recentelijk is gebleken dat "Nederland-onder-NAP", ook wel bekend als "de Randstad", in feite slechts een zeer klein gebiedje is met een ronduit marginale inbreng voor ons BNP. Die eeuwige sponsoring uit "de provincie" lijkt dus in een "bodemloze put" te verdwijnen. Dat klinkt niet bijster nuttig...

Frank23
Frank235 feb. 2010 - 12:42

Trek de ambtenarij van de randstad af en het is niet de randstad maar Brabant is onze economische as. De randstad wordt structureel met een slordige 80% van de overheidsuitgaven overeind gehouden.

Peter502
Peter5025 feb. 2010 - 12:42

Een uiterst doorzichtige electorale truc van het CDA. Op het platteland zitten hun kiezers dus je verzint eens iets... Maar ik geloof dat datzelfde CDA even iets gemist heeft. Er zijn nauwelijks 'rijke'corporaties meer. In 2008 en 2009 heeft de sector gigantische verliezen geleden, velen van hen stonden aan de rand van het bankroet. Deels door eigen toedoen -geld in dubieuze projecten stoppen-, deels door de Vogelaarheffing, maar ook door de VpB heffing, zijn er enorme gaten in hun vermogenspositie geslagen. Dat de 'rijke'corporaties dus nog een keer als pinautomaat (de uitdrukking is door henzelf bedacht) voor de overheid zouden kunnen fungeren om zo het CDA aan winst te helpen is toch een al te doorzichtig en bovenal onrealistisch plan.

1 Reactie
Joeri2
Joeri25 feb. 2010 - 12:42

Zou de PvdA ook eens moeten doen: iets doen waar hun achterban achter kan staan. Want het is natuurlijk niet een electorale "truc". De bedoeling van politieke partijen is dat ze een bevolkingsgroep vertegenwoordigen.

StuporMundi
StuporMundi5 feb. 2010 - 12:42

Het lijkt me geen zaak voor de overheid zich te bemoeien met waar mensen willen wonen. Het subsidiëren van dorpen en voetbalclubs zonder bestaansrecht is typerend voor de Nederlandse politiek. De burger waarvoor de verstandige regering in Den Haag wel even voor bepaald waar hij gaat wonen... Nederland kent een belastingdruk van om en nabij de 50 procent. Dat betekent dat de overheid heeft besloten dat van iedere euro die we verdienen het beter is dat zij er de helft van besteed. Bijvoorbeeld aan ontwikkelingshulp, kekke nieuwe gevechtsvliegtuigen voor "vredesmissies", het redden van asociale banken, van dorpen, mislukte voetbalclubs... Wat mij betreft brengen we de taak van de overheid terug tot de kerntaken waarvoor we het ooit oprichtten: gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, politie & justitie en een beperkt defensie(!)apparaat. Daarnaast zijn sociale uitkeringen voor hen die het echt heel hard nodig hebben noodzakelijk, maar het huidige uitkeringen en subsidiebeleid is naar mijn mening absurd. De bijzonder hoge belastingdruk heeft in ieder geval niet kunnen voorkomen dat we een veel te beperkt wegennet hebben waardoor de filedruk extreem is, de spoorwegen abominabel zijn, er de facto woningnood heerst in de grote maar ook middelgrote steden, de gezondheidszorg heel veel artsen en verpleegkundigen tekort komt en zowel de grote als kleine crimnaliteit ernstig. In bijna geen enkel opzicht presteert Nederland beter dan minder op uitkeringen en subsidies gerichte regimes zoals in Canada, Singapore, Japan of Taiwan.

3 Reacties
Joeri2
Joeri25 feb. 2010 - 12:42

Taiwan? U woont liever op de fabriek?

Joeri2
Joeri25 feb. 2010 - 12:42

Geen zaak voor de overheid? http://econ.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/EXTDEC/EXTRESEARCH/EXTWDRS/EXTWDR2009/0,,contentMDK:21963222~pagePK:64167689~piPK:64167673~theSitePK:4231059,00.html En toch noemt u Singapore als voorbeeld. Als er ergens succes op woonverkaveling was dan is het wel Singapore. De staat bepaald waar u woont. Ze maken daarvoor goed en betaalbaar wonen voor mogenlijk. Daar was wonen dan ook het doel, niet geld verdienen.

Frank23
Frank235 feb. 2010 - 12:42

Beste Johannes, Je bent duidelijk nog nooit in Canada geweest. De gezondheidszorg in Canada is erbarmelijk. Na een beroerte 3 maanden wachten op een MRI scan, niets verzekerd, wachtkamers zoals in Afrika kortom een ramp. Hetzelfde met de uitkeringen, in Canada heb je heel veel slimme mensen zoals dokters bijvoorbeeld, die in een taxi mogen rijden, want Canada stelt strenge eisen aan haar immigranten maar de immigranten kunnen niets met hun opleiding want die is waardeloos in Canada. Singapore, tja daar ga ik het niet eens over hebben.