Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

CDA moet het maatschappelijk midden terugwinnen

  •  
21-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Partij moet weer een gemeenschappelijk confessioneel dak krijgen
Het CDA moet de komende jaren het maatschappelijke midden terugwinnen. Dat midden is de partij kwijtgeraakt.
Het CDA is stuurloos geworden, uiteengevallen in groeperingen die de gemeenschappelijke weg uit het oog hebben verloren, en elkaar vooral de loef afsteken. Bij deze hergroepering moeten de confessionele grondslag en verscheidenheid de basis zijn. Er moet ruimte zijn voor confessionele groeperingen van uiteenlopende signatuur.
Het CDA moet weer een gemeenschappelijk confessioneel dak krijgen. En dan geen plattelandsdak zoals de partij dat traditiegetrouw heeft, maar ook en vooral een stedelijk dak waarbij aandacht is voor de grotestedenproblematiek: een punt waaraan we te weinig aandacht besteden.
Ook dient het CDA zich maatschappelijk meer te engageren. Met vrijblijvendheid schiet je niets op. Politiek is ook engagement, staan voor de belangen van het grote maatschappelijke middenveld dat we de afgelopen jaren zijn kwijtgeraakt.
Ibrahim Wijbenga, CDA raadslid uit Eindhoven schrijft dit op persoonlijke titel

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

geejeehaa
geejeehaa21 jan. 2012 - 12:05

Jammer Ibrahim, maar in grote steden heeft het CDA al jaren niets te vertellen. En voor veel moslims is er qua confessionaliteit wel meer te kiezen dan CDA: de PvdA houdt in haar besluitvorming geregeld rekening met islamitische geloofsovertuigingen.

kees1311
kees131121 jan. 2012 - 12:05

ja zeker duidelijke standpunten zijn erg belangrijk.Neem nu het asielzoekersbeleid ik zou bijna zeggen prima om mensen te helpen niks mis mee! Maar als je die mensen binnen een X aantal maanden een huis moet geven als ze een tijdelijke verblijfstatus hebben gekregen!Dan moet je wel aan de kiezers kunnen vertellen waarom hun 7 jaar moeten wachten op een woning, dit geld natuurlijk ook voor andere partijen.

MadPride
MadPride21 jan. 2012 - 12:05

Ik vrees, dat het CDA dat maatschappelijke midden niet moet proberen terug te "winnen", het moet zijn pijlen richten op het terug "verdienen" ervan. Dat is een subtiel verschil, maar wel niet onbelangrijk, lijkt me.

BasVV
BasVV21 jan. 2012 - 12:05

Het ontgaat mij totaal waarom mensen van een bepaalde godsdienst dan maar alle godsdiensten moeten accepteren. Ware het niet de godsdiensten die oorlogen veroozaakten en nog steeds. Godsdienst is geen bindmiddel. Een veroorzaker van tegenstellingen. En de niet godsdientigen hebben daar zó genoeg van. Meneer. U ziet het verkeerd. En het CDA zal het echt niet redden met moslims. Sterker. Katholieken willen niets met moslims. En Moslims willen niets met katholieken.

Waterbeer
Waterbeer21 jan. 2012 - 12:05

Het CDA heeft afgedaan - besmet door PVV en de rampjaren Balkenende - met illegale oorlogen tegen irak -het verraad van Lissabon CDA heeft niks meer met de maatschappij zoals wel bleek over de wereldvreemde rechtse taal die men vandaag uitsloeg in hun lachwekkende congres. Met de knieval voor Wilders en Ruttes onmenselijke bezuinigingen die daar ook nog eens even bijkwamen. De ongeneerde machtswellust heeft het CDA besloten de parlementaire geschiedenis roemloos via de achterdeur te verlaten .

JoopSchouten
JoopSchouten21 jan. 2012 - 12:05

In een kudde lopen bangste schapen altijd in het midden. Alle gebedshuizen hebben een confessioneel dak, zelfs die van Mammon. Schaapskooien niet.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos21 jan. 2012 - 12:05

Het wordt mij niet bepaald duidelijk waarom het CDA opnieuw onderdak zou moeten bieden aan programmapunten op confessionele grondslag. Is elke confessie goed dan? boedhisten, hindoeisten, joden, christenen, moslims? Het maakt niet uit. Lekker zooitje. En waarom moet het CDA dan uitgaan van godsdienstigheid? Radicale vaagheid.

ockham
ockham21 jan. 2012 - 12:05

God verliet Jorwerd al lang geleden. Verhagen bevestigde dat alleen maar.

Gelijkhebber
Gelijkhebber21 jan. 2012 - 12:05

De grote vraag is van wie het CDA dat 'midden' moet terugwinnen. Wie bezet het nu en waarom zouden ze het aan het CDA afstaan? Is er eigenlijk nog wel een midden? Het verhaal van het CDA is vooral gevoel van een paar kopstukken maar het is geen weg naar het behoud van de politieke macht. Een rechts-conservatieve stroming die de PVV de wind uit de zeilen neemt op 'populistische' thema's - onder een belangrijk deel van de bevolking levende punten- lijkt mij meer kans hebben.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer21 jan. 2012 - 12:05

Dat doen ze al jaren en dat werkt dus niet