Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA lonkt naar coalitie

  •  
14-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Buma300.jpg
CDA-leider Buma bereid om kabinet in Senaat aan meerderheid te helpen ... Voorwaarden: Nullijn voor alle ambtenaren inclusief leraren en zorgpersoneel ... Potjes voor ontwikkelingssamenwerking en werkgelegenheid schrappen
Met Prinsjesdag in zicht heeft het CDA besloten om het kabinet tegemoet te komen. De confessionele partij zou het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer kunnen helpen, zij het op voorwaarden. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in de Volkskrant. Het kabinet zou moeten terugkomen op delen van het regeerakkoord en het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers.
In plaats van lastenverzwaringen wil Buma de salarissen bevriezen van alle ambtenaren, inclusief die van de leraren en het personeel in de zorg, zo schrijft de Volkskrant.
Met elf zetels in de Eerste Kamer is het CDA groot genoeg om de coalitie daar aan een meerderheid te helpen. Maar vanwege zijn felle oppositietoon werd de leider van her CDA door VVD en PvdA de afgelopen maanden niet meer als potentiële partner gezien. Nu benadrukt Buma dat hij wel kansen ziet om het eens te worden.
Buma heeft wel vergaande ideeën. Zo wil hij bij wet vastleggen dat ook de overheid er in crisis tijd geen geld bij krijgt:
Ik wil bij wet vastleggen dat als de overheidstekorten groter zijn dan 3 procent, de rijksoverheid er geen geld bij krijgt. Hou dat vol tot 2017 en het scheelt 6 miljard euro. Je kunt overwegen hetzelfde voor zorg en sociale zekerheid te doen. Zo ontstaat ruimte voor lastenverlichting.
Daarmee raakt het CDA aan een belangrijk punt in de onderhandelingen over het sociaal akkoord. De onderhandelingspartners van het kabinet in de polder, en met name vakcentrale FNV, zijn fel gekant tegen de nullijn, vooral in de zorg. 
Buma weet nog wel meer dingen die uit het regeerakkoord kunnen worden gesloopt:
Zoals dat fonds voor ontwikkelingssamenwerking, waar 250 miljoen euro staat ingeboekt in de komende drie jaar. Schrap ook het banenplan van 300 miljoen euro. Ze maken banen kapot om banen te scheppen. Ik wil minder beleid.
”Coalitie te smal” De voormalige Tweede Kamervoorzitters Gerdi Verbeet (PvdA) en Frans Weisglas (VVD) vinden de huidige coalitie te smal. Bij de formatie had een bredere coalitie gevormd moeten worden, zeiden zij zaterdagochtend in het radio-programma Kamerbreed.
Verbeet:
Door te kiezen voor het uitruilen van standpunten, wordt er nu voortdurend onderhandeld. Dat maakt de slagvaardigheid niet groot.
Volgens Weisglas had het kabinet “niet in de ellende gezeten” als er in het najaar van 2012 gezocht was naar een bredere coalitie, zo meldt ook de NOS.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

BioMike
BioMike14 sep. 2013 - 7:04

En weer vasthouden aan die 3%, jammer. 3% is 3% teveel. Buma, zet dan door en leg vast dat het naar maximaal 0% moet, ook buiten crisistijd. Wel frappant, dat het CDA hun paradepaartje "ontwikkelingshulp" laat schieten.

Gogol
Gogol14 sep. 2013 - 7:04

Waanzin.

cormol
cormol14 sep. 2013 - 7:04

Ik denk dat Buma zijn wietpas nu echt moet gaan inleveren.

freaky33
freaky3314 sep. 2013 - 7:04

Ik mag het toch hopen dat dit niet gaat gebeuren. Nog meer ellende en meer van hetzelfde. Het loopt altijd fout af als deze partij er zich mee gaat bemoeien.

Jantje68
Jantje6814 sep. 2013 - 7:04

Het begrotingstekort moet 0% zijn en Nederland heft geen enkel excuus om dat hoger op te laten lopen. Verder kunnen ambtenaren loonsverlaging. In het bedrijfsleven wordt steeds meer van mensen verwacht en wordt de druk hoger. Daarom moeten de ambtenaren salarissen maar omlaag omdat verschil te overbruggen. Het potje voor ontwikkelingsamenwerking is virueel al weg. Samson kreeg vorig jaar 0 boze brieven van PvdA leden toen die hier op bezuinigde. Geen enkel draagvlak in de samenleving.

buckshag
buckshag14 sep. 2013 - 7:04

Verstandige woorden van Buma, die overigens met een pak boter op zijn hoofd van jewelste spreekt. Goed om te zien dat de kritiek op het regeergedrocht verzameld wordt op de rechterflank. Tempo met hervormingen, overheid een forse stap terug, geen lastenverzwaringen, geen nivellering en heilige subsidie-huisjes omver kunnen schoppen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos14 sep. 2013 - 7:04

Laat het CDA eerst maar eens met een tegenbegroting komen dan zien we wel waar het wringt. Op zich lijkt me een grote coalitie geen slecht idee.

rbakels
rbakels14 sep. 2013 - 7:04

Wat een flauwe kop. Buma doet precies wat een politicus in die situatie moet doen: voorstellen doen die in zijn ogen een verbetering vormen. Of de ideeën van Buma de creativiteitsprijs verdienen is iets anders. Maar het is in elk geval beter dan de oprispingen van Wilders vandaag in De Telegraaf, die Rutte voor gek verklaart. Er komt een dag dat zelfs de laagschedelige Wilders-aanhangers begrijpen dat hun "held" volstrekt niet constructief is, met zijn borreltafel-bezuinigingsvoorstellen. Maar ik hoop ook dat Rutte's team in Wilders-taal kan uitleggen dat niet Rutte maar Wilders zelf de autist is die ons land vernielt. Soms moeten jij-bakken niet geschuwd worden.

Sternenstaub
Sternenstaub14 sep. 2013 - 7:04

De neuzen van dit soort marionetten van het grootkapitaal, groeien met de dag langer. Ze hangen ondertussen nog slechts aan de touwtjes, oftewel het belang, van hun eigen kapitaal- en koopkracht, die geenszins hun "eigen kracht" vertegenwoordigt, maar die slechts een pakket onverdiende, absurde privileges is waar ze voor geen prijs afstand van willen doen, en dus laten ze de bevolking de prijs ervoor betalen, en die prijs is crimineel hoog. En dat gaat ogenschijnlijk allemaal "goed", tot deze karikaturen van "volksvertegenwoordigers" en "verantwoordelijke politici" topzwaar worden en met een harde klap op hun januskop vallen, wat in de peilingen overigens allang is gebeurd. De ex-sociaaldemocraten van de PvdA, maar ook de sociaaldarwinisten (neoliberalen) van de VVD, worden daarin immers steeds meer afgestraft door het electoraat, wat dus minder dom is dan men denkt. Wat wérkelijk nodig is, is nieuwe, echte integriteit in politiek en bestuurlijk Nederland, en die is ver te zoeken, zolang we met deze ingebeelde, slappe marionetten zijn opgescheept. Wat Nederland moet doen, is politieke charlatans, ook met name de pseudo-christenen van het CDA, laten waar ze eigenlijk horen: achter de zijlijn. Helaas kan ook het CDA de wil van de bevolking passeren dankzij misbruik van ons "democratische" systeem. En helaas maakt juist vanáchter die zijlijn, het anti-rechtsstatelijke, anti-democratische gescandeer van de PVV indruk op een groeiend deel van de bevolking, wat deze partij een grote winst aan virtuele zetels oplevert. Beide zaken vertegenwoordigen moeilijke politieke paradoxen en dilemma’s van onze tijd. Hoe men de feiten ook tracht te verdraaien, en in welke samenstelling men ook doorgaat, Rutte II is zélf anti-rechtsstatelijk en anti-democratisch, want het beleid ervan is en blijft verraad van, en een aanval op de bevolking, en dan vooral op andersdenkende individuen en sociaal-economisch kwetsbare groeperingen. Nederland is op een heilloze weg geduwd door leugens en bedrog. Zie het resultaat van een decennium rechts aan de macht: de geboorte van de Europese Unie van Bananenrepublieken.

meijerlahn
meijerlahn14 sep. 2013 - 7:04

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De enge mannen zijn terug en staan weer volop in de schijnwerper: http://www.youtube.com/watch?v=b3v_77kP6gg

adrie2
adrie214 sep. 2013 - 7:04

De bedoeling van het 'Catshuisbedrog", met het daarop volgende mediabombardement mbt de tweedekamerverkiezing, wordt steeds duidelijker, namelijk om de 'agenda' van ondemocratische machten op de achtergrond, af te werken. Het plunderen van de burgers! De wereld brengen op de rand van oorlog. De burger die naar de stembus gaat heeft geen enkele invloed. Bovendien: De JSF's komen er omdat die geschikt zijn om de atoomwapens (die buiten ons weten zijn 'gemoderniseerd') af te werpen Ik vertrouw geen enkele 'politieke partij' (meer).

JoopSchouten
JoopSchouten14 sep. 2013 - 7:04

Farizeeërs.

Sternenstaub
Sternenstaub14 sep. 2013 - 7:04

"Ik wil bij wet vastleggen dat als de overheidstekorten groter zijn dan 3 procent, de rijksoverheid er geen geld bij krijgt. Hou dat vol tot 2017 en het scheelt 6 miljard euro. Je kunt overwegen hetzelfde voor zorg en sociale zekerheid te doen. Zo ontstaat ruimte voor lastenverlichting." Achzo, de pseudo-christenen willen de oligarchische dictatuur. Hoe vertrouwd klinkt dat van hen in de oren. Daar is Judas heilig bij. Wat hij wil, is anti-rechtsstatelijk en anti-democratisch. In die zin past wat hij voorstaat goed bij Rutte II, maar niet bij Nederland, mijns inziens. Ook erg vervelend is, dat Wilders hier als geen ander garen bij spint. De bananenrepubliek heeft hiermee wel definitief zijn intrede gedaan.

JanB2
JanB214 sep. 2013 - 7:04

Wal-ge-lijk! Goedkope partij- en machtspolitiek! Het geeft tevens aan waar het heen gaat als het CDA de touwtjes in mede handen krijgt. Het CDA was en is niet voor niets de favoriete coalitiepartij van de VVD: een sloopbedrijf is wat dit tweetal voor ogen heeft!

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 sep. 2013 - 7:04

"Er komt een dag dat zelfs de laagschedelige Wilders-aanhangers begrijpen dat hun "held" volstrekt niet constructief is, met zijn borreltafel-bezuinigingsvoorstellen. Maar ik hoop ook dat Rutte's team in Wilders-taal kan uitleggen dat niet Rutte maar Wilders zelf de autist is die ons land vernielt. Soms moeten jij-bakken niet geschuwd worden." Hoop doet leven, maar deze CDA-actie helpt het kabinet langer in het zadel te blijven zitten. De PVV zal tot een zeer hoog aantal zegel stijgen en dan blijft het bij de volgende verkiezingen niet bij borreltafelpraat. Geeft ook aan dat bij CDA men bij CDA, VVD, PvdA, etc nauwelijks enig benul heeft van wat er leeft onder de mensen, nog steeds niet. Spreken buiten hun eigen kringetje weinig mensen, zo lijkt het. De regeringspartijen kunnen beter stoppen met het voorliegen en schofferen van hun kiezers. Alles is een keuze en de huidige keuze zal veel ellende gaan geven in de toekomst.

Bakoe
Bakoe14 sep. 2013 - 7:04

Had het al voorspelt, wat gedoe voor de buhne, van kijk eens wij voeren oppositie, maar de verschillen met PvdA/VVD/D66/CU zijn zo klein dat ze net zo goed aan kunnen schuiven. Het draait er ook niet om wat er staat te gebeuren in de eerste kamer. Het kritieke punt worden de verkiezingen aankomend voorjaar. Gemeenteraadsverkiezingen, en EU parlement. Daar gaat het zeer doen. De blamage als bijv een PVV net zoveel zetels zou halen als de regeringspartijen bij elkaar. De slachting onder lokale politici die hun baantjes zien verdampen als sneeuw voor de zon. Een maand voor die verkiezingen komt de spanning op dit kabinet. Dan gaan de belangen spelen.

Monique Sparla
Monique Sparla14 sep. 2013 - 7:04

Kuch, kuch..... Hoe typisch CDA en jawel hoor, daar doen ze het weer, ze hebben ook een ruggengraat van een wurm.

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2013 - 7:04

Het CDA nu ook in de race voor de meest marginale partij. De traditionele partijen zullen weggevaagd worden bij komende verkiezingen en dat wordt een groot probleem want er is geen enkel alternatief voor heel veel Nederlanders.

1 Reactie
gabrielm2013
gabrielm201314 sep. 2013 - 7:04

Ik denk van niet. VVD en PvdA zullen over drie jaar in elk geval waarschijnlijk die twee grootste partijen van ons land blijven volgens mij. Ik verwacht dat over drie jaar bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, juist een halvering qua kamerzetels wat betreft de SP en de PVV. De Nederlandse kiezers zijn toch niet gek. Hardop zeuren en klagen (in plaats van meewerken om ons land zo snel mogelijk uit de huidige crisis te halen) vanaf de zijlijn zoals de SP en de PVV dag in dag uit doen, leveren inderdaad wel virtuele zetels op op dit moment maar dat kan juist helemaal niets opleveren qua resultaat wat betreft onze economie en dat weet inmiddels heel veel Nederlanders.

Rode druppel
Rode druppel14 sep. 2013 - 7:04

Aha, daar is de draaipartij weer. Als je nu VVD, CDA, PvdA of D66 stemt, het is een pot nat. Als de ambtenaren de nullijn krijgen betekent dit minder koopkracht, minder winkelverkopen, minder afzet voor bedrijven en meer werklozen. Immers de inflatie krijgt men niet vergoed.

1 Reactie
Cinema2
Cinema214 sep. 2013 - 7:04

Als de ambtenaren de nullijn krijgen betekent dit minder koopkracht, minder winkelverkopen, minder afzet voor bedrijven en meer werklozen. ------------------------------------------------------------------------------------- U bent zich ervan bewust dat een evt. salarisverhoging voor ambtenaren opgehoest moeten worden door mensen die actief zijn in het bedrijfsleven? Uw argumentatie raakt kant noch wal. Met alle respect trouwens, richting uw persoon:)

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2013 - 7:04

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
BioMike
BioMike14 sep. 2013 - 7:04

"Dit is een relatief pijnloze manier om het begrotingstekort te dichten". 3% tekort is voor jouw gedicht? "Van het CDA en D66 verwacht ik goede alternatieven voor het kabinetsbeleid." Pechtold liet gisterenavond anders al weten dat er een hoop afspraken weer terug naar de tekentafel kunnen voordat zij akkoord gaan. Zeker op onderwijs moeten alle eerdere afspraken tussen VVD en PvdA opnieuw gedaan worden.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten14 sep. 2013 - 7:04

NULLIJN??? Waarom niet 30% van de ambtenaren eruit? Waarom niet de wachtgeldregeling gelijktrekken met de (nieuwe) WW regeling??? Dat lijkt me nog eens rechtvaardig ten opzichte van het belastingbetalende werkvolk die het circus dat ambtenarenapparaat heet mede mogelijk maakt?

Rootman
Rootman14 sep. 2013 - 7:04

Ook het CDA is , na D66, de VVD nu rechts gepasseerd. Dat zagen we ook al toen Buma de vlaktax voorstelde. De FNV kan uiteraard het sociaal akkoord niet opgeven. Na jaren veel te ver met Wientjes meegegaan te zijn zullen ze moeten laten zien dat ze nog ergens voor staan. Noodzakelijke maatregelen? Onverkoopbaar na aanschaf van JSF! Wanneer stopt u eens met het framen van de SP als populistisch? Dit heeft uw reputatie reeds ernstig geschaad. We hebben nu 5 partijen die vrijwel exact hetzelfde voorstaan, waar de bevolking inmiddels fel tegen is. Verkiezingsbeloften worden elke keer gebroken. Komende 2 verkiezingen zal er keihard worden afgerekend !

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch14 sep. 2013 - 7:04

*...Dit is een relatief pijnloze manier ...* Je zal maar ambtenaar zijn, of semi-ambtenaar. Jij bent het zeker niet?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos14 sep. 2013 - 7:04

[maar dat zijn we wel gewend van het FNV: ze steunen zelden noodzakelijke maatregelen.] Omdat zij dat natuurlijk niet zien als noodzakelijke maatregelen. Ze geloven meer in een Keynesiaans oplossing en daarmee hebben ze het gros van de economen achter zich. De nullijn is niet noodzakelijk, het is een ordinaire politieke keuze. Als je de koopkracht blijft verzwakken komen die nieuwe auto's van Rutte er ook niet. In Duitsland gaan de lonen dan ook gewoon omhoog en dat stuwt de economie op.

JoopSchouten
JoopSchouten14 sep. 2013 - 7:04

Populistische uitspraak: 'De SP en de PVV zullen hard inhakken op het kabinet zoals het populisten betaamt.'

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2013 - 7:04

Dat hadden we al vastgesteld. Nadat het CDA wegens wanbeleid genadeloos is afgestraft door de kiezer, kruipen ze achterlangs weer terug met hun poging toch, ondanks dat weer aan de bak te komen. Wat een vullis.

2 Reacties
Jensbos
Jensbos14 sep. 2013 - 7:04

"Colijnitis" ....past goed bij de huidige club, wanneer wordt de "reguliere" politiek wakker?

lembeck
lembeck14 sep. 2013 - 7:04

En gezien de uitgelekte informatie worden ze op hun wenken bediend. Moet ook wel, anders krijgen ze de pensioenwijzigingen niet door de Eerste Kamer en Buma wil graag meewerken. Likken naar boven...

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2013 - 7:04

Buma wordt verstandig, prima voorstellen.

1 Reactie
JanB2
JanB214 sep. 2013 - 7:04

Enig idee wat het IMF van het bezuinigingsfetisjisme van rechts vindt? En het IMF is nu niet bepaald een organisatie met linkse sympathieën. als Nederland straks kompleet aan gort gaat dan is dat door mensen zoals jij.