Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

CDA-lijsttrekkersverkiezing blijkt lek, leden moeten opnieuw stemmen

  •  
08-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4647830527_dd224d09be_b
De lijsttrekkersverkiezingen van het CDA moet opnieuw. Door een beveiligingslek zijn mogelijk valse stemmen uitgebracht. De partij kan niet garanderen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Dat meldt de NOS.
TU Delft-promovendus Jordy San Jose Sanchez, een ethische hacker, bracht het beveiligingsprobleem bij zowel de NOS als het CDA onder de aandacht. Het is niet duidelijk of iemand ook daadwerkelijk van het lek gebruik heeft gemaakt. Bij het stemmen moesten de kiezers stemcodes invullen, maar daarvan waren te weinig mogelijke combinaties. Bij het intikken van willekeurige cijfers, was er een kans van 1 op 250 dat een correcte code werd ingevoerd. Volgens San Jose Sanches handmatig nog een hele klus, maar geautomatiseerd relatief eenvoudig. Om dat aan te tonen stemde hij zelf drie keer, toevallig alle keren op Mona Keijzer.
CDA-leden hadden tot morgenmiddag de tijd om een keuze te maken voor de nieuwe CDA-lijsttrekker; Hugo de Jonge, Mona Keijzer of Pieter Omtzigt. In plaats daarvan moeten de leden die een stem willen uitbrengen dat vanaf morgen opnieuw doen. ‘Ontzettend vervelend,’ noemt partijvoorzitter Rutger Ploum de situatie, maar: ‘We willen zeker weten dat de verkiezing eerlijk is gelopen en dat kunnen we nu niet garanderen.’
cc-foto: Piet Plaat

Meer over:

cda, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Uitgekleed
Uitgekleed10 jul. 2020 - 22:14

Het is te wensen dat Omtzigt voor het CDA in de tweede kamer de fractieleider wordt. Niet alleen voor het CDA maar voor de gehele tweede kamer. Daarmee ook geheel Nederland want een goed functionerende volksvertegenwoordiging zal het functioneren van de democratie een boost geven. De ontwrichtende fractie discipline en de ontwrichtende kabinetsformaties die in het grootste geheim gedurende 6 maanden een dichtgetimmerde overeenkomst enkel gericht op het zo lang mogelijk blijven zitten van de deelnemers oplevert, heeft weinig meer te maken met openbaarheid van bestuur. Omtzigt zal zijn mede kamerleden hun status van onafhankelijkheid teruggeven welke in de fracties zodanig verwaterde dat zij sneue personen werden.

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 jul. 2020 - 6:47

Net zolang stemmen tot Hugo de winnaar is. Gefeliciteerd Hugo.

Thuru
Thuru8 jul. 2020 - 23:15

Jammer dat Hoekstra niet daar aan mee doet. Zou in mijn ogen beste kandidaat zijn.

JasDon
JasDon8 jul. 2020 - 19:54

Interessant, als er een overduidelijke winnaar was geweest was dit niet nodig geweest. Immers wordt ook bevestigd dat er geen grootschalige pogingen tot beïnvloeding zijn gevonden.

GoudenBergen
GoudenBergen8 jul. 2020 - 19:04

Enigszins kinderachtige reacties. Het CDA is een middenpartij en daarom alleen te verkiezen boven extreemlinks of extreemrechts. Extreem: GL, PVV, SP, FVD, DENK; one issue: PVDD, 50+.

3 Reacties
Libertain
Libertain9 jul. 2020 - 6:24

Tja, tellen en hertellen tot dat uiteindelijk de van tevoren aangemerkte leider blijkt gekozen te zijn. Waar kennen wee dat vandaan?

EricDonkaew
EricDonkaew9 jul. 2020 - 7:18

@Libertain --------------------------------- Bedoel je Rutte versus Verdonk? Statistisch zijn er toen dingen gebeurd die niet klopten.

Greendutch
Greendutch9 jul. 2020 - 11:55

de meest extreme partijen zitten in de kamer ook het meest rechts en links. maar SP? dé stem voor lang opgeleide, hardwerkende arbeiders en rechtvaardigheid. DENK = voormalig PvdA, PVV = ex VVD, PVDD zit bijna in het midden an 50+ ook. m.i. is er maar 1 extreme partij, en die zit niet helemaal aan de buitenkant, maar 2 (of 3 met de overloper) vertegenwoordigers en hopen dat die snel verdwijnen omdat mensen weer leren dat het hier zo slecht nog niet is. daarentegen neemt het CDA zelf af en toe extreem rechtse standpunten in als men bv 500 kinderen die door gemeenten al geaccepteerd werden aan hun lot overlaat + hun stelling m.b.t. vluchtelingen, gevangenisbeleid, drugs etc nationalisme (vlag in kamer en volkslied op scholen) .

P Haan
P Haan8 jul. 2020 - 18:12

Voer voor complotdenkers? Goede zaak. Er moet geen twijfel zijn, en dat weegt voor mij toch zwaarder dan de boel door laten gaan met dit soort verdenkingen.

Leontrotsky
Leontrotsky8 jul. 2020 - 17:16

Zou het CDA niet een opheffingsverkiezing kunnen houden?

2 Reacties
ton14024
ton140248 jul. 2020 - 18:30

waar niet-leden mogen stemmen.

Fredje3
Fredje39 jul. 2020 - 5:31

@Ton14024, ik denk als partijen dat gaan doen dat we helemaal geen politieke partijen meer hebben. Zit wel wat in. Stilstand is achteruitgang, maar de huidige politieke partijen maken alleen maar dingen stuk waardoor we nog veel sneller achteruit gaan.

NoahAmber
NoahAmber8 jul. 2020 - 15:46

Dan gaat dat met gele en rode kaarten op een vergadering toch een stuk gezelliger... https://www.napnieuws.nl/2013/07/09/emotie-en-chaos-op-het-cda-congres/

Bert de Vries
Bert de Vries8 jul. 2020 - 15:43

Zojuist werd bekend gemaakt dat overmorgen een groot dagblad een buitengewoon negatief artikel publiceert over één van de kandidaten. Aldus blijven 2 kandidaten over. Ik heb een redacteur van de Telegraaf ooit horen bevestigen, bij Pauw, dat de krant ook actiejournalistiek bedrijft. Dat laatste betekent ventileren of verzwijgen naar behoefte. De uitkomst laat zich raden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jul. 2020 - 11:56

Dan zie ik hem al hangen!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 jul. 2020 - 15:24

Ik hoop dat het niemand wordt.

Libertain
Libertain8 jul. 2020 - 15:21

Is het niet gelukt de aangemerkte kandidaat uit te kiezen?

1 Reactie
muchtodoaboutnothing
muchtodoaboutnothing8 jul. 2020 - 16:16

Exact, het was natuurlijk de bedoeling dat het de man met de extravagante schoenen zou worden. Toen het Politburo de uitslag zag schrokken ze zich een hoedje en toverden een hernieuwde stemming uit de hoge hoed. Volgende keer maar gewoon een echte ouderwetse Poolse landdag houden dan maar.