© Beeld: CDA.nl
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik ben bang dat het ijdele hoop is! Boeren zijn ook bereid gebleken overal de hand mee te lichten, denk aan de mestfraude etc.. Het CDA en de boeren zijn twee handen op een buik!
Omdat een percentage boeren soms bewust soms onbewust fouten heeft gemaakt zijn alle boeren fout? Dit soort generalisatie op andere groepen toepassen wordt op deze site terecht niet geaccepteerd. En ja veel boeren zijn lid van het CDA. Ook jij kan lid worden en dan heb je net zoveel recht op inspraak. Zo werkt dat in een democratische partij.
"Omdat een percentage boeren soms bewust soms onbewust fouten heeft gemaakt zijn alle boeren fout?" Alleen de boeren die op het CDA stemmen.
"Hebben boeren dan iets te verwachten van linkse partijen?" Probeer het eens uit. Misschien sta je dan verbaasd te kijken.
Boeren evenals CDA-ers hebben altijd al een waas voor de ogen! 3 x raden waarom!
@LaBou Vroeger, tot Arend Voortman uit de kamer verdween, functioneerde er nog een werkgroep landbouw in de PvdA. Daarin zaten naast boeren en tuinders ook mensen van de voedingsbond, de driehoek onderwijs, voorlichting en onderzoek die invloed uitoefenden op de politieke standpunten. Ik weet nog dat Voortman klaagde dat het den Uyl allemaal weinig kon boeien. Ik las net in de Groene Amsterdammer dat de veestapel best kan krimpen want maar 1,3 % aandeel in BNP en ca. 2% aandeel werkgelegenheid. Als dit het linkse perspectief voorstelt dan moet je niet raar staan kijken dat er gescholden wordt als er een linkse politicus voor ze staat.
waarom zegt een minister van landbouw niet ook:ga biologisch boeren om te beginnen , dan krijgen we even de tijd om nog meer op te lossen en aan te pakken? is zij zo bang van de veevoederindustrie en de landbouwmachinesindustrie en wat dies meer zij als leveranciers aan boer en tuinders? waarom worden boeren niet gewoon tuinders?
Het is een discussiestuk. Het komende half jaar wordt het door de leden bediscussieerd en zullen er aanpassingen en uitwerkingen komen. Er staat wel degelijk een (inmiddels aangepaste) visie in mbt landbouw. Wordt dus vooral lid van het CDA als je het teleurstellend vind, dan kan je erover meepraten en meehelpen aan een tekst die wel je goedkeuring kan dragen. Blijf niet aan de zijlijn staan roepen.
Dat landbouw voor de wereldmarkt moet produceren is flauwekul. In Duitsland is uitgerekend Lidl een leveringscontract aangegaan met de boeren die volgens het Bioland-keurmerk werken. BIoland is een samenwerkingsverband van Duitse ecologische boeren die volgens strengere regels werken dan het ekologische keurmerk van de EU. En van dit soort boeren komen er snel meer, tenminste in Duitsland. Deelstaten willen er naar 30% ecologische landbouwbedrjven. Biolandbedrijven zijn ook nog eens volledige kringloopbedrijven. Duitse boeren zijn ook volop aan het omschakelen naar producten die beter bij het drogere en warmere klimaat passen en stikstof in de bodem binden zoals lupine en soja Appeltelers zijn er nu ook kersen aan het telen omdat deze beter tegen de nachtvorst bestand zijn zoals ze die de laatste jaren gehad hebben.
En dat discussiestuk zal het blijven als het aan het CDA ligt en vele boeren! Je kunt toch nu niet meer aankomen met het zoveelste discussiestuk.
De partijvisie voor 2030 wordt er straks in uiteengezet. 2020 zal het stuk gewoon opgeleverd worden. En ja, als partij kom je om de zoveel jaar met een visiestuk wat je op de lange termijn voor ogen hebt. Als democratische partij kom je dus logischerwijs elke 10 of 15 of x aantal jaren met een discussiestuk waarin de visie voor de daaropvolgende periode wordt bepaald. Dat Volkswagen voor de wereldmarkt auto's moet bouwen is flauwekul. Zo werkt het echter wel in een vrijhandelszone. En zo werkt het dus ook voor boeren. Schijnbaar hebben veel mensen moeite met een vrijhandelszone.
Die sterke exportpositie is een afgeleide van de agrarische productie, geen doel en is grotendeels te danken aan klimaat, bodem en geografische ligging. Gegroeid in enkele eeuwen. Bovendien betekent export alleen maar dat het over de grens gaat, een paar honderd kilometer verder. Binnen de grote EU-landen als Frankrijk en Duitsland worden agrarische producten over grotere afstanden vervoerd. Die landen hebben we ook nodig voor ons dagelijks brood want hun tarwe is daar weer geschikter voor.
Het interessante is dat onder de Gouden Eeuw ook een stevig agrarisch fundament lag. In de veengebieden van Noord- en Zuid-Holland en Friesland was geen landbouw mogelijk. Daarom schakelde men al in de late Middeleeuwen over op veeteelt. Omdat melk niet lang houdbaar is begon men boter en kaas te maken en te exporteren. Omdat men hier niet genoeg graan kon verbouwen werd dit uit het Oost-Zee gebied gehaald (de moedernegotie). Uiteindelijk werden de Nederlanders de vrachtvaarders van Europa. Dus veeteelt in de veengebieden is ontstaan bij gebrek aan beter. Nog steeds geldt dat landbouw daar niet mogelijk. Uiteraard wel in de vele droogleggingen.