Joop

CDA in integratiedebat: leerplicht uitbreiden naar ouders

  •    •  
24-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
poetspiet_300.jpg

Dijsselbloem (PvdA) steunt principe, noemt het juridisch onhaalbaar ... Karabulut (SP): Ook leerplicht voor autochtone ouders?

Het CDA-kamerlid Mirjam Sterk heeft in het debat over de begroting van het ministerie van Wonen, Werken en Integratie voorgesteld om de leerplicht uit te breiden naar ouders van allochtone kinderen. Als deze kinderen met een taalachterstand op school komen, moeten de ouders verplicht worden om ook naar school te gaan. Het CDA wil dan de verplichte inburgeringscursus afschaffen.
Door redactie Joop
De andere partijen hadden tijdens het deabt zo hun vraagtekens bij het verhaal van Sterk.
Sadet Karabulut van de SP vroeg of de leerplicht ook voor autochtone ouders zou gelden, als blijkt dat hun kind een achterstand heeft. Daarop zei Sterk dat ze nog op zoek is naar de juridische grenzen van haar plan.
Jeroen Dijsselbloem van de PvdA zei het principe van verbrede leerplicht te steunen, maar ziet eveneens juridische struikelblokken.
Ook Sterks idee om allochtonen voorrang te geven bij het kopen van een huis in hun eigen (opgeknapte) Vogelaarwijk viel niet in goede aarde. Karabulut (SP) noemde het een stap terug in de tijd. “U wilt dat allochtonen bij allochtonen blijven, monoculturele wijken, gewoon segregatie. Het is bekend dat allochtonen het best integreren in een omgeving waarin ze ook met andere culturen in aanraking komen.”
Ook Dijsselbloem (PvdA) noemde deze vorm van selectie onwenselijk.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Arendo2
Arendo224 nov. 2009 - 15:21

Zullen we dit de Tokkie-leerplicht noemen - met excus aan de 250 duizend autochtone Nederlanders die analfabeet zijn ? Wel benieuwd hoe het CDA van deze windvlaag een echt voorstel wil maken.. Ik neem aan dat meisje Sterk in elk geval antwoord heeft op vragen als: -Wanneer ben je voldoende opgeleid? -Wie bepaalt dat? -Moet je examen doen - en wat als je daarvoor zakt? -Waarom dit voorstel slegs vir swarten? -Moet de werkgever je doorbetalen terwijl je weer naar school gaat? -Wat als het IQ nu eenmaal de 80 niet haalt.. Enzovoort Op zich lijkt het me trouwens prima om volwassenen onderwijs te geven! De moeder-mavo heeft een hele generatie 'huisvrouwen' (sorry voor het woord) geëmancipeerd (opnieuw: sorry voor de jaren 70-terminologie). Dat was overigens vrijwillig. Verplichtingen werken vaak niet zo stimulerend - zeker niet als je weet dat de maatregel eígelijk ergens anders voor bedoeld is...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2009 - 15:21

Geachte Krooneman, Is de waarheid belachelijk?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2009 - 15:21

Verplichten is een middeleeuws woord, uitgevonden door mannen om vrouwen in het Westen te dwingen een Kruisgordel te dragen, bijvoorbeeld. Nu gaat het hier beter met vrouwenrechten allleen worden ze onderbetaald, minder dan de man. En als je ''OpZij'' leest denk je meteen dat Nederland terug is bij die Kruisgordel, maar een onzichtbare gordel.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2009 - 15:21

Beste Zjen, En vooral blijf lachen!

timing
timing24 nov. 2009 - 15:21

Interessant stuk, maar ongepaste foto, zou ik zeggen...

Nicci2
Nicci224 nov. 2009 - 15:21

Wat een verschrikkelijk voorstel. Leerplicht is voor kinderen. Volwassenen mogen zelf kiezen. Daarom zijn ze volwassen.

paulvr2
paulvr224 nov. 2009 - 15:21

Typisch CDA, mensen iets op willen dringen zonder er eerst echt goed over na te denken. Onze kinderen waren 4 jaar oud (tweeling) toen we naar Nederland kwamen. Tot dat moment spraken ze geen woord Nederlands. We woonden in Amerika en ik heb taal nooit als een probleem gezien. Ze spraken dus uitsluitend Engels en niets anders. Binnen 6 maanden waren ze niet alleen vloeiend in de Nederlandse taal, maar wilden ze ook geen woord Engels meer spreken. Als mijn (van origine Amerikaanse) vrouw iets in het Engels tegen hen zei kreeg ze een antwoord in het Nederlands. Alleen mijn jaarlijks voor meerdere maanden bezoekende schoonouders kregen wat engelstalige antwoorden omdat die niets anders verstonden. Als je ouders wilt gaan verplichten om Nederlands te leren ter wille van hun kinderen dan ben je veel te laat: kinderen leren veel sneller zeker in een Nederlandse school met Nederlandse medeleerlingen dan ouders dat in volwassenenonderwijs zouden kunnen, Ik kwam in 1999 en 2000 meermaals in Roemenië maar leerde er geen woord Roemeens omdat ik met Frans en Duits daar prima terecht kon. Pas toen ik als vrijwilliger in een tehuis ging werken waar niemand iets anders dan Roemeens sprak leerde ik de taal (rudimentair) in minder dan 2 maanden. Gewoon omdat ik het nodig had. Mensen zullen onze taal alleen dan leren wanneer ze zelf de noodzaak daartoe voelen en dan kan het heel snel gaan. Met wetjes bereik je echt helemaal niets. Maar het is weer zoals zo vaak: In Nederland is in principe alles verboden, en wat niet verboden is dat is dan natuurlijk verplicht gesteld". Overigens: heeft U er wel eens over nagedacht dat lang niet iedereen die hier komt dat voor de rest van zijn of haar leven doet? Wij gingen naar Amerika zodat mijn vrouw daar haar opleiding kon afmaken, in Nederland bleek dat niet haalbaar. Vijf jaar later waren we weer terug. Hoe zot zou het geweest zijn als ik voor die vijf jaar dat ik daar was in de VS had moeten "inburgeren".

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2009 - 15:21

Integreren moet niet betekenen dat ik mijn lekkere Marokkaanse ''couscous'' moet overslaan en vervangen met rouwe Harring met uitjes? terwijl een Nederlander van Franse origine nog steeds van '' Le pain, le vin et le boursin'' geniet. Ik ben 47 jaar oud, 18 jaar in Nederland werk en woon, ik voel mij een halve Nederlander, mijn kinderen zijn hier geboren en voelen zich Nederlanders, over 20 of 30 jaar zijn hun kinderen echt kaaskoppen. Wat is het probleem? geduld man! Of willen de Christen Democraten in Nederland graag van de Marokkaanse bejaarde Ahmed een Christoffel Columbus maken?! Integreren zoals de ex-premier en Christen democraat de heer Lubbers is ook geen goed plan, want ik heb erg veel respect voor vrouwen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2009 - 15:21

Mee eens mevrouw Beek, maar een analfabete Nederlander die wel Nederlands spreekt maar geen Nederlands leest en schrijft is ook een probleem. Op een bord staat bijvoorbeeld: ''Mensen kijk uit het is hier glad"" of ''gevaarlijk gebied'''of ''hier lopen vossen los'''. Hoe zou deze Nederlander een kenteken noteren na een aanrijding waar de dronken dader weg rijdt. Dan is inderdaad handig als je Nederlads ook kunt lezen en schijven?!

denmol
denmol24 nov. 2009 - 15:21

Als men vindt dat ouders naar school moeten vind ik het goed als het gaat om scholing in burgerschap. Er zijn volgens mij relatief weinig burgers, en daarmee bedoel ik ook witte Nederlanders, die weten hoe bijvoorbeeld de tweede kamer werkt, hoe de rolverdeling is tussen de regering en de tweede kamer, laat staan dat men weet hoe de andere belangrijke bestuursorganen werken in dit land. Belangrijke maatschappelijke instituties als jeudgdzorg, psychiatrie en tbs klinieken en de regelgeving daaromtrent kent men niet. Pas als men er mee te maken krijgt ziet men hoe het werkt. Opvallend is dat als er iets ernstig is gebeurd dat het nieuws haalt iedereen een mening heeft maar weinig weet over hoe het werkt bij een instelling waar het fout gegaan is. Als het CDA wil dat ouders geschoold moeten worden dan ben ik voor maar dan wel een op maat gesneden totaal pakket dat voor iedere bruger verplicht gesteld zou moeten worden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2009 - 15:21

Subsidies zijn uitgevonden door mensen met hersenen om het land te ontwikkelen. Subsidies en ontwikkeling gaan parallele. En jij maar kletsen, kees.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2009 - 15:21

Nogmaals, Nederland telt 250.000 analfabete autochtone Nederlanders, zij kunnen niet lezen en schrijven daardoor schamen zich rot om het bekend te maken in het openbaar. Bijvoorbeel: ''Wilt u dit formulier invullen, mevrouw Janssen? Nee meneer, ik neem hem naar huis, mijn leesbril vergeten, vaak het antwoord! Is het leerplicht hier niet van toepassing? Ik zie het voor mij: Een 60 jarige Marokkaan en ex-analfabeet die zijn 60 jarige blond buurman helpt met het invullen van de papieren van de Belastingdienst. Hi h i hi h Hou op met dat ge-hihi hi hi...Mostafa! Ok.

1 Reactie
Krooneman
Krooneman24 nov. 2009 - 15:21

Wat een belachelijke reactie, Mostafa. Er zijn veel autochtone analfabeten in Nederland, maar er zijn relatief nog veel meer allochtone analfabeten. Daarom is het mij in het geheel ook niet duidelijk waarom Mostafa spreekt over een Marokkaan die een Nederlander helpt met lezen en schrijven. Dat komt misschien een enkele keer voor, maar verreweg het vaakst is het tegenovergestelde het geval, de Nederlander die de allochtoon helpt. Jammer dat ook nog steeds veel allochtonen weigeren naar een Nederlandse cursus komen, of hun vrouw dat verbieden. De tweede reden waarom ik de reactie van Mostafa niet snap is, omdat het stukje door de redactie van Joop helemaal niet gaat over de Nederlandse analfabeten.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 nov. 2009 - 15:21

De verplichte inburgeringscursus hiermee afschaffen lijkt me een prima idee. Leerplicht voor ouders in zo'n geval ook, als het voor *iedereen* geldt. En die lessen moeten natuurlijk gewoon gratis zijn: de samenleving is er niet bij gebaat dat er analfabeten zijn, of mensen die niet goed Nederlands spreken.

1 Reactie
KeesMaf
KeesMaf24 nov. 2009 - 15:21

Gratis bestaat niet, Sylvia. Je bedoelt wellicht dat we 't weer met z'n allen moeten gaan betalen, via de belastingen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2009 - 15:21

Marcel schreef: " Wat een verschrikkelijk voorstel. Leerplicht is voor kinderen. Volwassenen mogen zelf kiezen. Daarom zijn ze volwassen. " Sluit ik me geheel bij aan. Bovendien is het voorstel juridisch, terecht, niet haalbaar hetgeen de betreffende beleidsmakers heus wel wisten. Het betreft gewoon een onzinnig proefballon, kijken wat voor een effect dit heeft onder het Nederlands electoraat. Bovendien ben ik van mening dat men zich moet richten op de jeugd. Een man van ver in de 60 die geen woord Nederlands spreekt moet je laten varen, de kansen liggen bij de volgende generatie nieuwe Nederlanders en die gaan, hoe verassend, dan ook verplicht naar school; terecht. Integratieproblematiek is van alle tijden. Wat de overheid moet doen is de problematiek benoemen en aanpakken en ja, met meer (!) subsidiegelden. Want investeren en een beter onderwijs systeem betreft de remedie tegen buiten de boot vallen. Of dit gaat om het niet leren van de Nederlandse taal of om een achterstand van culturele kennis van de Nederlandse samenleving; allemaal zaken die op scholen worden bijgeleerd.

1 Reactie
KeesMaf
KeesMaf24 nov. 2009 - 15:21

"Wat de overheid moet doen is de problematiek benoemen en aanpakken en ja, met meer (!) subsidiegelden." Het smijten met subsidie is nog nooit, ik herhaal NOOIT een duurzame oplossing voor een probleem geweest.