Joop

CDA'ers: Compassie geen kernwaarde

  •    •  
17-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Flickr_Pieta_AndyEnero_300
Commissie wil 'compassie' als kernbegrip ... CDA'ers wijzen dit af: te veel nadruk op zwakte van mens en niet op eigen verantwoordelijkheid
Een groep CDA’ers wil niet dat compassie (weer) als kernwaarde van de partij wordt gepresenteerd. De CDA’ers, waaronder raadsleden, zeggen dit in een brief. Ze vinden dat compassie, meestal vertaald als medelijden, zich te veel richt op de zwakte van mensen in plaats van de, door het huidige kabinet veel aangehaalde, eigen verantwoordelijkheid. Op het CDA-congres aanstaande zaterdag zal een commissie juist voorstellen om het begrip nieuw leven in te blazen. De brief is hier een reactie op, zo meldt onder andere de Volkskrant dinsdag.
Op het CDA-congres presenteert een commissie onder leiding van theologe Jacobine Geel voorstellen om de uitgangspunten van het CDA te moderniseren. Geel maakte al eerder bekend dat compassie een kernwoord zou kunnen worden.
Een slecht idee, vindt een groep CDA’ers dus. “Compassie is een prachtige levenshouding voor CDA’ers”, zeggen ze in hun brief. “Maar het CDA als politieke vereniging kan de term beter snel vergeten.”
Vrijdag wordt ook de uitkomst van het Strategisch Beraad, een groep van 22 CDA’ers onder leiding van Aart Jan de Geus, bekendgemaakt. Dat Beraad moet een toekomstvisie voor het CDA formuleren. Enkele zaken zijn daar al uit uitgelekt. Zo moet de partij weer warmte uitstralen en draaien om universelere waarden waarbij iedereen die zich erin herkent van harte welkom is, zo meldt de Volkskrant.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (105)

Waterbeer
Waterbeer17 jan. 2012 - 8:55

Duidelijk het CDA wil gewoon een lekkere rechtse aso partij zijn. Waarbij de Bijbel vooral tot doel dient om kerkgangers te werven en wat moordzuchtige citaatjes uit het oude testament

JanJansen17
JanJansen1717 jan. 2012 - 8:55

Als er iets is waar compassie om vraagt is het verantwoordelijkheid: Compassie zonder verantwoordelijkheid werkt niet, voor beide partijen niet. Dus wellicht een idee voor het CDA om de definitie 'compassie' eens tegen het licht te houden...... ???

basOoms
basOoms17 jan. 2012 - 8:55

"Eerlijkheid" is ook al zo'n begrip dat me eigenlijk niets zegt over de politieke partij die dat voert. Duidelijkheid is belangrijker. Gebruk dat niet als kernwoord maar wees duidelijk waar je voor staat en wat je doet.

rvonk2
rvonk217 jan. 2012 - 8:55

Het CDA laat nu iedere pretentie een christelijke partij te zijn varen: "Wees barmhartig zoals jullie vader barmhartig is." (lucas 6: 36) Ben heel benieuwd naar dat congres.

Bernie2
Bernie217 jan. 2012 - 8:55

Compassie als politiek kernwoord voor een club die openlijk heult en innig samenwerkt met de fascistoïde partij van Wilders slaat werkelijk als een vlag op een strontschuit. Met dezelfde compassie voerde het CDA Mauro en de zijnen al onderbuikend ter executie af. Hoeveel ongeloofwaardiger wil je het hebben? Dan doet het er wat mij betreft niet toe dat het CDA met 'compassie' een nieuwe richting uit wenst te koersen. Een heel slecht idee inderdaad. God heeft de lage landen al lang verlaten, het wordt tijd dat het CDA de sprookjeswereld van de reli-wanen achter zich laat en volwassen kiest voor duidelijke politieke statements. Zo win je tegenwoordig stemmen.

mees.
mees.17 jan. 2012 - 8:55

Een groep CDA'ers wil niet dat compassie (weer) als kernwaarde van de partij wordt gepresenteerd. Dat ""groepje" opereert vast onder het anonieme juk van Verhagen. Daaaaaaaaag CDA....daaaaag. Die hele zooi van jullie die als onderdanige slaven mee heeft gelopen aan het lijntje van Verhagen kan zo het vuilnisvat in

witch11
witch1117 jan. 2012 - 8:55

En hij die zonder zonde is werpe de eerste steen !!!!!!

meijerlahn
meijerlahn17 jan. 2012 - 8:55

Farizeeërs!

JanB2
JanB217 jan. 2012 - 8:55

De mens IS zwak.

Nescio2
Nescio217 jan. 2012 - 8:55

Vanzelfsprekend! Het was tenslotte ook Jezus' eigen verantwoordelijkheid (en schuld) dat hij aan het kruis werd genageld en stierf voor onze zonden. Had hij dat maar niet moeten doen... Hij had veel beter op de eigen-geluk-eerst-trampoline van Rutte kunnen springen. Schijnchristenen!

jaapvos
jaapvos17 jan. 2012 - 8:55

wat is nog het verschil tussen het christelijke draaitol appel & het koude kille vvd ??

bob b.
bob b.17 jan. 2012 - 8:55

Het tekent die raadsleden. Compassie is weliswaar niet een exclusief christelijke aangelegenheid meer een humanistische. Maar het mag in geen enkel politiek program ontbreken. Nu snap ik die raadsleden wel die afwillen van dat softe gedoe en gewoon de regels willen toepassen. Zonder zielig gezeik over uit tezetten kinderen. Dat kost alleen maar tijd en houdt alleen maar op. Kom op zeg, de bouwondernemer zit op ze te wachten met hun beloning voor de maand januari in zijn binnenzak. Das veel belangrijker.

Jakko2
Jakko217 jan. 2012 - 8:55

Domme lui die kiezen voor moedwillige framing moet je niet vertrouwen. Compassie is niet alleen 'medelijden'. Er is ook voor de meer dekkende betekenis van 'medeleven' te kiezen, een duidelijk christelijk begrip zonder larmoyant te hoeven worden. Het is duidelijk dat de harde sector binnen het CDA termen kaapt voor de eigen visie. Gewoon niet naar luisteren.

Rene1002
Rene100217 jan. 2012 - 8:55

Compassie is ook open staan voor je medemens. Hoop op een vloeiend betoog van Jacobine.

Rene1002
Rene100217 jan. 2012 - 8:55

Waarom zouden ze Jacobine Geel niet eens naar voren schuiven ? Die vrouw is super intelligent en zou m.i. sturing kunnen geven aan een nieuw CDA.

lynx234
lynx23417 jan. 2012 - 8:55

...potje kwartetten in het CDAchterkamertje: "Mag ik van jou, van de Kernwaarden: de Compassie?" - "Heb ik niet. Mag ik dan van jou, van de Eigen Verantwoordelijkheid: het Persoonsgebonden budget, het Passend onderwijs en de Sociale werkvoorziening? Ha, kwartet!"

python
python17 jan. 2012 - 8:55

Begint het CDA niet te lijken op Willem 2 (Tilburg) ? Gaan hier zaterdag de supporters ook in de pauze met de bussen naar huis ?

Marsman2
Marsman217 jan. 2012 - 8:55

Compassieloos Democratisch Appèl ! Toch merkwaardig dat de minder fraaie en repressieve kantjes van religie zich altijd veel hardnekkiger en succesvoller in de politiek manifesteren dan de zachtmoedige, compassievolle en tolerante aspecten ervan. En de Heere hij draaide zich ondertussen om aan zijn kruis...

Heileeuw
Heileeuw17 jan. 2012 - 8:55

Nou ben je christelijk en dan gaat de compassie uit je kernwaarden? Je kunt dan net zo goed gaan fuseren met de PVV, die hebben ook geen compassie...

christiaane
christiaane17 jan. 2012 - 8:55

Zie hier de opvatting van de jonge garde CDA'ers met betrekking tot 'geloof en politiek' (Het lijkt soms wel wat op: wel geloven, maar het niet in de praktijk willen brengen): NRC Zaterdag 14 januari 2012 – Z&Z Pagina 14 (papieren editie) (Interview met jonge CDA’ers) (…) Wie de wethouders boos wil krijgen, vraagt dan ook naar de rol van geloof in hun partij. Het CDA is geen „geloofsgemeenschap of zo”, vat Erik de Ridder uit Tilburg het samen. Dat er tien- à twintigduizend kinderen misbruikt zijn in de katholieke kerk, zoals partijgenoot Wim Deetman vaststelde, vindt hij vreselijk, maar „als politicus” zou hij er nooit over beginnen. „Als mensen mij er al naar vragen, dan antwoord ik meer als vader. Ik breng de SP toch ook niet in verband met Noord-Korea?” Ligt het voor een CDA’er niet voor de hand om met zijn of haar kiezers over het geloof te praten? Nee. „Soms spreken mensen me aan in een debat op mijn geloof”, zegt Gert Boeve (35) uit Amersfoort. „Dan word ik echt kwaad. Het is irrelevant voor een politiek debat wat ik geloof.” Er staat, zegt ook Thea Koster uit Leeuwarden, „niet in het verkiezingsprogramma dat er een hemel is”. Haar collega Jan-Jaap de Haan (37) zou het „vreselijk” vinden om tijdens een campagne te moeten zeggen dat hij „als christen” goed is voor een lager begrotingstekort, zoals Amerikanen dat doen. „Het is aanmatigend om het geloof erbij te halen in de politiek.” De Leidse wethouder hoort ook regelmatig dat hij als CDA’er voor een ruimhartig minimabeleid moet zijn. „Want als christen ben ik toch voor hogere uitkeringen? Niet dus, maar daar heb ik aardig wat woorden voor nodig.” Volgens De Haan zorgt de letter ‘C’ in de naam van zijn partij voor verwarring. „Als we, zoals sommige zusterpartijen, gewoon Volkspartij hadden geheten, hadden we deze discussie niet gevoerd. Dan lag het voor ons ook niet zo gevoelig.” (…)

Nescio2
Nescio217 jan. 2012 - 8:55

Frank Zappa in 'Dumb All Over': "Hey, we can't really be dumb if we're just following God's orders Well let's get serious, God knows what he's doin' He wrote this book here and the book says, "He made us all to be just like him" So, if we're dumb, then God is dumb and maybe even a little ugly on the side... " Op Youtube met link naar de hele tekst: http://youtu.be/mfgXDEMh5mU

mijnmening2
mijnmening217 jan. 2012 - 8:55

hahahaha, CDA doet niet aan compassie. het is zeker geen padvinder partij, want ze zijn de weg aardig kwijt :)

Patrick Faas
Patrick Faas17 jan. 2012 - 8:55

Naastenliefde is beter dan compassie. Doe dat maar.

Reprehensionem
Reprehensionem17 jan. 2012 - 8:55

Dus compassie is iets wat je alleen voor zwakkeren voelt? Apart. Noem het dan selectieve compassie. Dat ze van dat laatste een handje hebben bij het CDA moge duidelijk wezen.

ZwartePiet
ZwartePiet17 jan. 2012 - 8:55

Lieve god. Heb geen compassie met deze schaapjes.

JanB2
JanB217 jan. 2012 - 8:55

Hmm, de SP gaat nu het CDA dus volledig leegeten.

JanJansen9
JanJansen917 jan. 2012 - 8:55

Juist ja. Prima toch. Hiermee laat deze partij der boeren exact zien waar ze staan: in het neo-conservatieve kamp. Vervolgens ook schrappen: - zorg voor de schepping - eerlijkheid en oprechtheid - gelijkheid en broederschap - rechtvaardigheid Het cda kan samensmelten met de pvvd. Dat schept duidelijkheid over waar de boeren staan.

Jan Jansen2
Jan Jansen217 jan. 2012 - 8:55

Misschien moet het CDA voor een soort boerencompassie gaan. Of wacht...

ElChe
ElChe17 jan. 2012 - 8:55

Ik heb in ieder geval geen compassie met hun eigen gecreeerde ondergang.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra17 jan. 2012 - 8:55

"En zondags in de kerk dan zit daar zo'n meneer, stijf als een houten plank met spijkers in zijn kop te kijken in zijn bank. Een zwart laken pak om zijn zondige lijf, bang voor de duivel en bang voor zijn wijf. En zuinig een cent in het zakje doen. Zo koopt hij zijn ziel weer terug en zijn fatsoen. " (Rob de Nijs - Malle Babbe) Verder zal ik er maar niks over zeggen.

EricWakker
EricWakker17 jan. 2012 - 8:55

Vanaf nu is het CDA dus verder uitgekleed tot de "A", van Appèl, Helder. Einde oefening.

Opinius
Opinius17 jan. 2012 - 8:55

waneer er gesteld wordt dat : compassie een aangeboren eigenschap is,.die er wel of dan wel niet in en menselijk wezen is dat regeert en beslist over kan deze discussie gesloten worden over hen die het niet hebben. zoveel heeft het leven mij intussen wel geleerd in diezelfde onvoorwaardelijke compassie geoon in het sociaal verkeer. politiek spelen dan zus dan zo lullen is daar slechts een afspiegeling van.

hminkema
hminkema17 jan. 2012 - 8:55

Laten die liberalen onder de CDA'ers alsjeblieft HEEL SNEL EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID nemen voor de financiering van hun koopwoning. Waarom laten ze de belastingbetaler opdraaien voor het betalen van rente op hun hypotheek? De overheid is geen geluksmachine! Tegen de subsidieverslaving! Ook voor het CDA-electoraat. De aanslag die de hypotheekrenteaftrek doet op 's lands schatkist is in anderhalf decennium gegroeid van 5 miljard naar 15 miljard. En dan te bedenken dat de totale bezuinigingsopdracht van Rutte-1 ca. 18 miljard is. Voor die quasi-liberale CDA-ers is de hypotheekrenteaftrek veilig. Daarmee eisen ze compassie van de onder belastingen en bezuinigingen zuchtende Nederlandse burger, die zij onder het mom van 'eigen verantwoordelijkheid' hun centjes aftroggelen. Het CDA verdient in een diepe put weg te zinken. Ik zal er weinig compassie mee hebben.

Opinius
Opinius17 jan. 2012 - 8:55

ik heb mij genoeg geeergerd aan dit item de reacties en ik reageerde hier en daar maar dit was de druppel ik citeer: "Commissie wil 'compassie' als kernbegrip ... CDA'ers wijzen dit af: te veel nadruk op zwakte van mens en niet op eigen verantwoordelijkheid" okkeej in een loud and clear deze afwijzing : heet gewoon facisme . wel de rugdekking in dit georeer waar die ggggrrristen democraten een begrip als "compassie" als politieke partij af wijzen ,komt voort uit de rugdekking die het heeft in haar pluche regerend haags zwak intelligent geteisem. tis de bank ,de politiek ,de stemmer en het volk zelf individueel hoe het zich gedragt dagelijks in hetzelfde verraad waardoor het dit creeerde,in dat opzicht klopt eigen verantwoordeklijkheid wel. compassiedaar daar naar toe blijft over . grinn

louisdebont
louisdebont17 jan. 2012 - 8:55

Alsof regeren met gedoogsteun van de PVV geen nadruk op de zwakte van de mens legt.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2012 - 8:55

Merkwaardig, van beide kanten overigens. Dat je zou kunnen menen dat compassie een 'kernwaarde' is die (dus) het CDA kenmerkt, is een gotspe. Deze waarde is nou niet bepaald specifiek christelijk, laat staan kenmerkend voor het CDA. Je zou zelfs kunnen stellen dat compassie een absolute voorwaarde is om politiek te kunnen bedrijven. Dat geldt zelfs voor de PVV en de VVD. Waar het natuurlijk om gaat of compassie inclusief of exclusief is. Bij elitaire partijen zoals deze twee is compassie vooral en bijna uitsluitend exclusief. Deze compassie is bedoeld voor de eigen club (VVD: "ikke, ikke") en/of beslist niet voor de 'anderen' (PVV: "die kan stikken"). De bescherming van het eigen (relatief rijke) belang van de VVD ligt dicht tegen de xenofobie van de PVV. Hetzelfde geldt voor de kleine christelijke partijtjes: het heil, en daarmee de compassie, is slechts bedoeld voor diegenen die het juiste pad volgen. Partijen die zich op grotere groepen richten (wat niet hetzelfde is als veel stemmen krijgen) zijn altijd meer inclusief geweest. Dat zijn van oudsher de linkse partijen geweest en een poosje was dat ook het CDA. Die laatste partij weifelt echter al sinds de oprichting tussen exclusieve of inclusieve compassie. De laatste jaren was het vooral exclusief wat de klok sloeg en bepaalde mensen willen dat graag zo houden want het garandeert aansluiting bij het conservatieve blok. Zo van 'kan ik de regeringsmacht niet meer dicteren, sluit je dan aan bij de partij die dat wel kan'. Inclusieve compassie is nooit erg in trek geweest, nu zelfs minder dan ooit. Volgens mij een van de redenen dat links hier nooit een meerderheid heeft weten te krijgen. Misschien wel de hoofdreden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté17 jan. 2012 - 8:55

CDA-leden lijken nu toch echt de kern van hun eigen geloof niet meer te kennen. Voor een christen is de essentie van compassie niet de zwakte van de mens, maar de roeping om het menselijk lijden te verlichten. Vrij vertaald gaat het dus om twee verantwoordelijkheden: 1. Veroorzaak geen leed 2. Verlicht het leed dat reeds is aangedaan Het CDA wenst geen verlosser te zijn. Interessante breuk met hun eigen grote held. Hoe zou moedertje Theresa dit geduid hebben?

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 8:55

CDA-politiek is in de kern harteloos. Zwakke mensen krijgen geen mededogen als hun leven volledig ontspoort. Christelijk neo-liberale creeps.

1 Reactie
JanB2
JanB217 jan. 2012 - 8:55

Creeps is inderdaad het juiste woord hier.

Dehnus
Dehnus17 jan. 2012 - 8:55

Maar Katholiekjes toch, de mens is toch zwak? Daarom dienen we te bidden naar een heilige of de Heilige Moeder Maria voor hylp ondersteuning en vergiffenis? Kijk wij Lutheranen zeggen dan tenminste nog, dat regelen we wel eventjes zelf met de Heer. Leuke gozer, kan je zo een praatje mee maken, heb je geen heilige voor nodig. Ook wij zeggen "De Mens is zwak" maar wij zeggen tenminste niet "Zo zwak dat hij het bidden niet eens zelf kan, daar heeft hij hylp by nodig van een Practiserende Pedo en een heililge". Dus CDA, voor uw Katholieke medemens, graag wel de mens is zwak, anders bent u straks ook al al uw KVP stemmers kwijt, word het wel een hele kleine partij :).

1 Reactie
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

'Daarom dienen we te bidden naar een heilige of de Heilige Moeder Maria voor hylp ondersteuning en vergiffenis?' Wikipedia voor de juiste definitie van wat een heilige is: 'Een heilige bij de oosters-orthodoxen en rooms-katholieken is iemand die bijzonder rechtschapen en gelovig heeft geleefd, men spreekt ook van "heroïsche zedelijke deugd", en van wie wordt aangenomen dat hij of zij daardoor invloed kan uitoefenen op het leven op aarde. Hij of zij doet dat, volgens de katholieke leer, door middel van voorspraak bij God, dus niet zoals soms in andere religies door rechtstreeks ingrijpen of het schenken van krachtige zegen; dat zou immers de soevereiniteit van de ene God aantasten.' Kort gezegd, een heilige is een voorbeeld voor een gelovige, maar ook iemand die een gelovige kan helpen en mogelijk zelfs een bemiddelaar. Het doet mij denken aan een bodhisattva bij de boeddhisten. Heiligen zijn geen godjes. Protestanten weten niet wie Maria is. Ook hier weer een aardige beschrijving van Wikipedia. 'Het meest prominent is Maria aanwezig in de katholieke en orthodoxe volksdevotie waarin de Mariaverering een dominante plaats inneemt. Volgens de officiële kerkelijke leer kan Maria nooit de plaats van Jezus als Verlosser van de zonde vervangen en verwijst zij altijd naar Jezus als de werkelijke Middelaar tussen de mens en God. In de volksdevotie is de praktijk meestal dat Maria als 'toegankelijker' beschouwd wordt dan Jezus en meer aangeroepen wordt, zij het dan als 'voorspreekster'.' 'Maria kent allerlei heidense voorgangsters in de figuur van vrouwelijke goddelijke moederfiguren. Guanyin is de boeddhistische Aziatische Maria, bodhisattva van mededogen. Iemand die vrienden heeft en van hen hulp en bijstand krijgt, hoeft toch niet zwak en belachelijk te zijn?

CliffClavin1993
CliffClavin199317 jan. 2012 - 8:55

Ik vind dit werkelijk te pijnlijk voor woorden. 'Compassie' is een begrip, en een diep-humane waarde. Die inhoud is te allen tijde geldig en belangrijk. Het is waarlijk een teken van een totaal verrot tijdsgewricht, dat rechtse domoren en onbeleerbare botteriken daar alweer aan beginnen te tornen: gebruik van dit woord zou te veel doen denken aan de 'zieligheidsindustrie', bijvoorbeeld. En direct hoor je alweer in gedachten de murmureerders van de VVD en de PVV: ja ja, daar gaat de geluksmachine van de overheid weer draaien... die lui vinden 'hulp' en 'ondersteuning' natuurlijk ook verdachte woorden. Mensen moeten 'eigen verantwoordelijkheid nemen', 'de eigen broek ophouden', desnoods moet een werkeloze van Maastricht naar Sexbierum verhuiszen om pastinaak te oogsten tussen het garnalenpellen door voor 1 Euro per dag, en desnoods moet een blinde het verkeer in Amsterdam gaan regelen, maar alsjeblieft, alsjeblieft géén compassie. Compassie is verdacht, compassie is een woord uit het vocabularium van Pol Pot en Mao Ze Dong, zogezegd. Van de linkse kerk. Soft. Terwijl de beuk erin moet. Jezus was ook van de compassie. Maar ja, het CDA is niet van Jezus, het is toch écht meer van Judas Iskariot. Die van de 30 zilverlingen, weet U wel.

1 Reactie
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

Inderdaad. Heel eenvoudig te vinden op Wikipedia: Çhristendom: 'In de Tweede Brief aan de Corinthiërs in de Bijbel wordt God "de Vader van de barmhartigen" genoemd (1.3.). Het leven van Jezus belichaamt voor christenen de kern van medelijden en naastenliefde. Christus' voorbeeld spoort christenen aan om hun eigen verlangens te verzaken en om mededogen te tonen ten aanzien van anderen, in het bijzonder voor diegenen die hulp nodig hebben.[1] Jezus verzekert zijn toehoorders dat "zij die genade tonen, gezegend zijn". In de parabel van de Barmhartige Samaritaan houdt hij zijn volgelingen de idealen van medelijden en naastenliefde voor.' Hindoeïsme: 'Medelijden, liefdadigheid en zelfbeheersing zijn de drie belangrijkste deugden in het Hindoeïsme.' Boeddhisme: 'In het boeddhisme is karuna of mededogen datgene wat een hart van een goed persoon beroert wanneer hij de pijn van anderen ziet.[4] Het zou het antigif zijn tegen het vergif van woede en haat. Naar verluidt zou Boeddha ooit gevraagd zijn door zijn gezel Ananda, of het waar was dat de ontwikkeling van een liefhebbende vriendelijkheid en mededogen een deel zijn van hun leer. Waarop Boeddha antwoordde: "Nee, het zou niet waar zijn om te zeggen dat de ontwikkeling van een liefhebbende vriendelijkheid en mededogen een deel van onze leer is. Het zou waar zijn om te zeggen dat de ontwikkeling van liefhebbende vriendelijkheid en mededogen onze hele leer is." Jodendom: 'In het jodendom is God de Barmhartige of de Vader der barmhartigen.[6] Medelijden en mededogen voor hen die in nood zijn is een gevoel dat wordt toegeschreven aan zowel de mens als God. Mededogen is meer dan louter een menselijk gevoel. De Kabbalah, een Joodse mystieke traditie, maakt dit in het bijzonder duidelijk. Het ontbreken van mededogen daarentegen maakt mensen wreed (Jer. vi. 23).' Islam: 'In de Islam zijn genade en mededogen Allahs belangrijkste eigenschappen, in de canoniek Arabisch: Rahman en Rahim. Elk van de 114 hoofdstukken in de Koran, met één uitzondering, beginnen met: "In de Naam van God de Genadige, de Barmhartige."[7] Islamitische geschriften sporen gelovigen aan tot mededogen ten aanzien van gevangenen en weduwes, wezen en de armen. Zakat, een belasting om de armen en de behoeftigen te helpen, is verplicht voor alle moslims.' Algemeen: 'Medeleven in de psychologie is de vatbaarheid voor het herkennen van het leed bij een ander, waarbij een reactie van verbondenheid op volgt. Medeleven mag in deze betekenis niet worden verward met de zieligmakende bijklank die soms gepaard gaat bij het gebruik van het woord "medelijden".' In Azië speelt Guanyin de Godin van genade (vrouwelijke bodhisattva van mededogen) al enige duizende jaren een grote rol. http://www.youtube.com/watch?v=PNK8ON4km28

BataafsRepublikein
BataafsRepublikein17 jan. 2012 - 8:55

Nu komt de aap werkelijk uit de mouw: ieder voor zich en God voor ons allen-partij. Die club moet zichzelf opheffen, want heeft totaal geen bestaansrecht meer. Net zoals de VVD helemaal geen liberale, maar een zeer conservatieve partij is die werkelijk niets met liberalisme van doen heeft. Er is maar 1 echte liberale club in Nederland en dat is het Nieuw Republikeins Genootschap. En Christelijke partijen bestaan in Nederland evenmin (de SP komt weliswaar in de buurt).

2 Reacties
JanB2
JanB217 jan. 2012 - 8:55

En Christelijke partijen bestaan in Nederland evenmin (de SP komt weliswaar in de buurt). Een zeer originele zienswijze. Die houden we er in.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2012 - 8:55

"Nieuw Republikeins Genootschap" Als het goed is heeft deze vereniging weinig met liberalisme te maken. Als dat wel zo is dan is het republikeinse gedachtengoed nu al vervuild.

Simbro
Simbro17 jan. 2012 - 8:55

Eigen verantwoordelijkheid benadrukken is ook heel christelijk hoor ! De uitdrukking: "Ieder voor zich en God voor ons allen" is er niet voor niets ! Vanuit mijn christelijke opvoeding herinner ik mij de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan als een van de mooiste bijbelverhalen. Maar kennelijk heb ik de strekking daarvan niet goed begrepen.

3 Reacties
Waterbeer
Waterbeer17 jan. 2012 - 8:55

Die uitdrukking staat niet in de Bijbel en wordt meestal negatief geformuleerd

Waterbeer
Waterbeer17 jan. 2012 - 8:55

Het CDA is niet christelijk . Het is een club mensen uit christelijke dorpen die uit frustratie voor hun bekrompen opvoeding wraak willen nemen op de maatschappij die hen dat allemaal heeft aangedaan.

Dehnus
Dehnus17 jan. 2012 - 8:55

Jup, maar uit dat verhaal moet je halen dat anderen sociaal met jouw moeten zijn maar andersom juist niet. Tenminste volgens het CDA ;).

JAWEH
JAWEH17 jan. 2012 - 8:55

Het CDA gedraagt zich als een JUDAS! We weten allemaal hoe die is geëindigd.. Dit is politieke ZELFMOORD!

2 Reacties
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

'Het CDA gedraagt zich als een JUDAS!' Dat is nou de makke van JUDAS. Hij verdient respect, want hij zorgde dat de voorspellingen uitkwamen. Zonder dat zouden 'wij' niet verlost zijn. Als er iemand verraad verweten moet worden, is het de Vader van de Verlosser. Zo'n levenseinde gun je je zoon toch niet? Met de Verlosser bedoel ik niet Geert Wilders natuurlijk

BataafsRepublikein
BataafsRepublikein17 jan. 2012 - 8:55

Ik betwijfel of dat zelfmoord is m'n beste, de rechtse horkenflank is daar helaas groter dan de barmhartige, werkelijk Christelijk gedetermineerde linkerflank.

Voice
Voice17 jan. 2012 - 8:55

Super!!!!!!! Inderdaad af van dat gedachtengoed, dat mensen zielig zijn en het zelf niet in de hand KUNNEN hebben wat er in hun leven gebeurd. Ik ga hier niet verkondigen, dat er geen zieke of gehandicapten mensen zijn en dat deze geen hulp behoeven. Maar ik ga hier ook niet verkondigen, dat mensen niets kunnen. Heeeelll veeelllll mensen lopen met een gedachte rond, dat als ze een probleem hebben of juist een probleem uit de weg willen gaan, dan zorgt vadertje staat wel voor je. Nee, mensen hebben vaak problemen omdat ze zaken niet WILLEN onderkennen, totdat het helemaal fout gaat en dan mogen u en ik de portemonnee trekken voor deze mensen. Ik ben de emo-chantage van de socialisten en religeuzen spuug zat. Telkens als ik op tv, uitkeringsgerechtigde zie of mensen in problemen, dan zie ik ze bijna allemaal a. roken, b. een bep. onverschilligheid ten toon spreiden over alles, c. anderen de schuld geven van hun toestand, enz. enz. Het zijn altijd de anderen die het doen, nooit zij zelf, dat zie je hier ook bijna altijd geopperd worden door posters. Niet kijken naar wat hun aandeel in het geheel is, nee, een ander, die moet veranderen, die heeft mij in deze positie gebracht. Ik heb vroeger op school als spreekwoord geleerd, dat er twee nodig zijn om te dansen.

6 Reacties
Waterbeer
Waterbeer17 jan. 2012 - 8:55

Duidelijk dat u nooit compassie getoond is . Ik heb met u te doen :(

mees.
mees.17 jan. 2012 - 8:55

Uitkeringgerechtigden: Mogen niet roken Geen onverschilligheid ten toon spreiden Anderen de schuld geven van hun toestand Kortom...hun mond houden omdat de portomonnee van Noud anders niet goed gevuld is om de zoveelste vakantie te boeken per jaar. Gewoon bek houden die uitkeringsgerechtigen anders zorgen Noud en de zijnen (Cor Bosman types) daar wel voor

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 8:55

Je generaliseert en stigmatiseert.

hannogroen
hannogroen17 jan. 2012 - 8:55

Dat je precies hetzelfde doet als wat je anderen verwijt ontgaat je kennelijk. Jij geeft namelijk ook de schuld aan anderen..

Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

'Inderdaad af van dat gedachtengoed, dat mensen zielig zijn en het zelf niet in de hand KUNNEN hebben wat er in hun leven gebeurd.' Aansteller. U maakt een karikatuur van wat links is. Mensen zijn helemaal niet zielig, integendeel. Sommigen hebben een duw in de rug nodig om voor zichzelf te kunnen zorgen. Sommigen een schop onder hun kont. En inderdaad, sommige dingen kunnen mensen niet in de hand houden, denk de gevolgen van natuurrampen, economische crisis, oorlogen e.d. dan moet je elkaar helpen. Beter nog, het is aan te raden om dat soort zaken (proberen) te voorkomen en dat kun je niet alleen.

JanB2
JanB217 jan. 2012 - 8:55

Het zijn altijd de anderen die het doen, nooit zij zelf, dat zie je hier ook bijna altijd geopperd worden door posters. Dan onderscheiden ze zich dus in niets van al die zakenlieden die failliet gaan en de schuld bij anderen leggen ("ik ben bewust kapot gemaakt" hoorde ik laatst weer zo'n achterlijke looser uitkramen na het mislukken van een vastgoedprojectje waarmee mijnheer zijn megalomane ambities (meer in het bijzonder de leningen voor de ambities) had willen afbetalen).

mees.
mees.17 jan. 2012 - 8:55

Ach....in de geschiedenis (pyramides werden gebouwd door slaven,steen voor steen werd gelegd totdat ze aan de veel te zware arbeid bezweken,dan was er weer een nieuwe slaaf) is er altijd misbruik gemaakt van mensen die het niet al te breed hebben dus CDA vaart daar lekker op door,zonder enige compassie....MISBRUIK MAKEN VAN,een grote bek en geen dankjewel voor al het harde werk wat veel mensen dagelijks leveren tegen een hongerloontje waar de stijgende vaste lasten niet eens meer van te betalen zijn....laat ze er maar bij neervallen...als die "makelaars in misbruik maken van mensen" hun geld en macht maar hebben.

1 Reactie
KeboEdan
KeboEdan17 jan. 2012 - 8:55

"....pyramides werden gebouwd door slaven" Nee, het waren geen slaven, maar burgers die waren bereid om samen te werken. http://www.nationalgeographic.com/pyramids/pyramids.html#who

CliffClavin1993
CliffClavin199317 jan. 2012 - 8:55

Ik citeer: _______________________________ Een slecht idee, vindt een groep CDA'ers dus. "Compassie is een prachtige levenshouding voor CDA'ers", zeggen ze in hun brief. "Maar het CDA als politieke vereniging kan de term beter snel vergeten." _______________________________ Volgens mij hebben de briefschrijvers geen flauw idee van de portée van wat zij hier noteren. Adembenemend, in de slechtste zin van het woord.

1 Reactie
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

"Maar het CDA als politieke vereniging kan de term beter snel vergeten." Grappig dat CDA politiek dus blijkbaar niets te maken heeft met mede-menselijkheid.

neutralist
neutralist17 jan. 2012 - 8:55

Èen terecht afweging. Compassie is geen goede propositie voor een campagne, zeker niet in deze tijdgeest. De schouders moeten eronder.

3 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199317 jan. 2012 - 8:55

God. We hebben wél jongens van stavast, hier. Dat wat iedereen zou moeten hebben en laten zien, is dus gewoon een soort van gadget, een handelsartikel dat je om redenen van opportuniteit kan omhangen, of weer afdoen. Wij leven in een door en door verrotte tijd.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2012 - 8:55

'De schouders moeten eronder.' Vind ik ook. Onder andere voorwaarden.

Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

Wij zijn natuurlijk naar Uruzgan gegaan vanwege de bodemschatten. Om die aardige mensen daar te helpen tegen de Taliban, natuurlijk niet. Dat zou compassie zijn.

ANRandy
ANRandy17 jan. 2012 - 8:55

Voor velen is compassie slechts een functie om zich met het betonen ervan, en verder niet al te veel werkelijke offers, zich superieur te voelen ten opzichte van anderen. Deze treft men overal maar vooral ter linker zijde. Daarnaast is een teveel aan, of een vanzelfsprekend, aanbod van compassieinderdaad, zoals ook betoogd door een aantal CDA-ers een voedingsbodem voor zwakte, gebrek aan bereidheid tot het nemen van, of inzien van eigen verantwoordelijkheid, en kunnen omgaan met tegenslagen. Dus als men dus niet zuinig met compassie is, zal het eerder een meer structureel slachtofferschap genereren. We zien het al decennia.

3 Reacties
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

'Deze treft men overal maar vooral ter linker zijde.' Dat is nogal een aanmatigende opmerking. Moet een linksch iemand eens beweren dat alle rechtsen hufters zijn en zakkenvullers. Jammer dat u zich zo te kijk zet, met uw vooroordelen. Dat lijkt me typsiche een rechtse karaktertrek ;-)

BenJoosten
BenJoosten17 jan. 2012 - 8:55

U snijdt hier een interessante kwestie aan. Verwart u het begrip compassie hier niet met "medelijden"? Ik vraag dit omdat ik gisteren toevallig deze passage tegenkwam in het boek The Heart of the Matter van Graham Greene: "I had meant the story of Scobie to enlarge a theme which I had touched on in The Ministry of Fear, the disastrous effect on human beings of pity as distinct from compassion. I had written in The Ministry of Fear: 'Pity is cruel. Pity destroys. Love isn't safe when pity's prowling around.' The character of Scobie was intended to show that pity can be the expression of an almost monstrous pride." In de visie van Graham Greene is compassie dus iets anders dan medelijden. Hij wijdt niet uit over wat volgens hem dan wel onder compassie moet worden verstaan, maar gezien zijn achtergrond (van agnost tot katholiek) vermoed ik dat er wel verwantschap bestaat tussen zijn idee van compassie en dat van het CDA. Naar mijn overtuiging (maar ik ben geen CDAer) kan men heel goed compassie voelen voor iemand en tegelijkertijd naast (en dus niet boven) die persoon staan. En ook kan men uit compassie iemand een schop onder zijn kont geven om hem juist u i t zijn slachtofferrol te halen, in plaats van hem daarin te bevestigen. Iets wat bv. een goede therapeut doet.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra17 jan. 2012 - 8:55

== Voor velen is compassie slechts een functie om zich met het betonen ervan, en verder niet al te veel werkelijke offers, zich superieur te voelen ten opzichte van anderen. Deze treft men overal maar vooral ter linker zijde. == En jij vond het nodig om dit toch even te publiceren. Waarvan akte.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 8:55

Eens met CDA. Zwakte van mens ontslaat mens niet van portie gezonde goede eigen wil en verantwoordelijkheid. Alleen een sukkel trekt zich terug in zelfbeklag en verlustigt zich in medelijden.

10 Reacties
ockham
ockham17 jan. 2012 - 8:55

Helaas zijn sommige mensen als sukkels geboren of door omstandigheden gemaakt. Vandaar de naastenliefde, socialisten komen wel op voor de zwakkeren. Het CDA gaat, voor zo ver die term nog iets betekent, dus niet naar links.

CliffClavin1993
CliffClavin199317 jan. 2012 - 8:55

Kent U persoonlijk veel van die 'sukkels', zou ik willen weten? Bij voorbaat dank.

JanB2
JanB217 jan. 2012 - 8:55

Alleen een hufter waant zich onoverwinnelijk.

BataafsRepublikein
BataafsRepublikein17 jan. 2012 - 8:55

Mensen die met Down syndroom, een vorm van autisme, zwakzinnigheid, polio of wat dan ook zijn geboren, zijn volgens u dus allemaal sukkels en hebben geen enkel recht op een enigzins fatsoenlijk leven noch eigen regie noch barmhartigheid vanuit hen die het beter hebben getroffen. Proficiat, u heeft zichzelf geëlimineerd als serieuze discussiepartner. Er rest u alleen nog een afspraak te maken bij de uroloog. Minimaal.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch17 jan. 2012 - 8:55

Kan je dat zonder je te schamen ook even zeggen tegen zo n HIV-baby uit Midden Equatoriaal Afrika, die niet de mazzl heeft gehad uitgekotst te zijn op het 'rijke' deel van deze planeet.

TheBigLebowski
TheBigLebowski17 jan. 2012 - 8:55

Ik hoop voor je dat je nooit een hersenbloeding, ongeluk of zware depressie mee gaat maken. Want dan zal ik de eerste zijn die je toeroept; zoek het maar uit; zelfredzaamheid! Ik word echt misselijk van dit soort reacties.

Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

'Zwakte van mens ontslaat mens niet van portie gezonde goede eigen wil en verantwoordelijkheid.' Wat een diep inzicht. Aha, u is hoogleraar in Tilburg :-)

Joeri2
Joeri217 jan. 2012 - 8:55

" Zwakte van mens ontslaat mens niet van portie gezonde goede eigen wil en verantwoordelijkheid. Alleen een sukkel trekt zich terug in zelfbeklag en verlustigt zich in medelijden. " Dat zegt iets over de ander. Maar we hebben het nu over jou, en jouw vermogen tot compassie. Waarom heeft God de mens compassie gegeven? Als een mens geen compassie meer heeft dan is het niet meer dan een beest. Een leeuw die zonder zonde een gazelle jaagt en eet omdat ieder z'n eigen verantwoordelijkheid heeft. Echte christenen weten dit en zullen dus geen CDA meer stemmen.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra17 jan. 2012 - 8:55

== Alleen een sukkel trekt zich terug in zelfbeklag en verlustigt zich in medelijden. == Dat klinkt als Henk van Ingrid. Of Ingrid van Henk.

Backtobasics
Backtobasics17 jan. 2012 - 8:55

"Alleen een sukkel trekt zich terug in zelfbeklag en verlustigt zich in medelijden." Ik zou zeggen: alleen sukkels denken nog steeds, dat iedereen gelijke kansen heeft, en je op een eerlijke manier door maar hard te werken rijk kunt worden.

JanB2
JanB217 jan. 2012 - 8:55

Hmm, zo te zien gaat de SP het CDA nog verder leegeten. Eens kijken of deze er nu wel doorkomt.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2012 - 8:55

"Eens kijken of deze er nu wel doorkomt." Gelukt! proficiat.

johnnysisko
johnnysisko17 jan. 2012 - 8:55

God heb meelij met dit arme ( CDA) volk

1 Reactie
JanJansen9
JanJansen917 jan. 2012 - 8:55

Neen God, Jaagt deze Farizeers den Tempel uit. Toorts hen met zeven plagen. Hebt geen compassie... ...pas na veertig jaar door de woestijn te hebben gedwaald, en diep berouw, moogt gij hen nog een laatste kans geven....

Bobby Byrd
Bobby Byrd17 jan. 2012 - 8:55

De vraag is natuurlijk: Wat zou Jezus doen?

2 Reacties
BataafsRepublikein
BataafsRepublikein17 jan. 2012 - 8:55

Jezus huilt zijn ogen uit om hoe het hier beneden allemaal verziekt wordt. Hier en daar strookt programmatisch eea weliswaar niet met hoe hij het bedoeld heeft, maar de SP en de PvdDieren zijn toch echt de partijen die het dichtst bij zijn woord zitten....

Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2012 - 8:55

"De vraag is natuurlijk: Wat zou Jezus doen? " Wie?

Backtobasics
Backtobasics17 jan. 2012 - 8:55

De echte zwakkelingen van deze tijd zijn de graaiers, die niet zonder hun luxe spulletjes kunnen.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas17 jan. 2012 - 8:55

Inderdaad. De hebzucht maakt afhankelijk en zwak.

Opinius
Opinius17 jan. 2012 - 8:55

wanneer een stompzinnige CDA wil beweren dat compassie geen kernwaarde heeft,kan men vanuit die overtuiging elke ,maar dan ook elke wet nu om ver schoppen. Elke wet en haar handhaving is onstaan én gebasseerd op normen en waarden! Normen en waarden zijn onstaan uit compassie.!! stelletje achterlijke politici. wat een armoede aan I.Q. om zo te kunnen oreren in een voorbeeldpositie waar men I.Q uit mag verwachten . jewel I.Q (nee niet E.Q. pfft aangeboren kwats ) omdat het wet en wetenschap is waar dit in vastgelegd is. duizenden jaren. achterlijke politiek en ook nog door nederlanders gekozen in een gedoog gegijzelde constructie intussen van nog wat politici . Waarvoor ik hoop dat er straks nog wat geestelijke goede gezondheidsdiensten zijn ,om dit pluche haags sic allooi in te kunnen behandelen.

1 Reactie
trujac
trujac17 jan. 2012 - 8:55

Wie echt geen compassie kent is volgens mij een psychopaat. Compassie maakt de mens. Zonder compassie geen menselijke samenleving dus.

keck66
keck6617 jan. 2012 - 8:55

Dat een kernwaarde als compassie impliceert dat je de zwakte of kwestbaarheid als uitgangspunt neemt, is pertinent onjuist. Alsof 'eigen verantwoordelijkheid' of 'maakbaarheid' of 'succes' compassie als kernwaarde uitsluit! Politiek strategisch lijkt het me aan te raden om compassie een prominente identiteitsbepaler van de partij te laten zijn. Zo kun je je onderscheiden op de rechterflank.

2 Reacties
Opinius
Opinius17 jan. 2012 - 8:55

eigen verantwoordelijkheid impliceert juist ook compassie. als een mens enkel in eigen verantwoordelijkheid zou bestaan ,was ie al lang in de soort gestorven. een mens zonder omzien naar de ander zonder bekenning naar zijn soort leeft nog geen dag . selecteren binnen de soort mens kennen we die geschiedenis niet allang van dergel. menselijke "goden" die daarin tekeer gingen als de duivel die geen mededogen kent ? die cda toch. ophangen doet het zichzelf aan die " keurig geciviliceerde gestrikte cravatte in gladde uitgestreken pasvorm tronies ". het doet zich vanzelf de das -cravatte om . Tis een rekensom,het zijn de onmiskenbare geschiedenissen die lens gedraaid zijn voor de mens ,zij zijn daardoor op hun retour niet vatbaar voor muffe herhalingen. De race in de snelle technologie die wij enkel decennia maakten,. het profit dat menigeen vervloekten ,.zal hilarisch genoeg toch dat handje helpen waar dat in ,en waardoor dat geschiedt. ps zolang er "stroom"is (lees energie ) letterlijk en figuurlijk

ANRandy
ANRandy17 jan. 2012 - 8:55

En daarmee impliceer jij dat rechts buiten het CDA zich niet op compassie zou mogen voorstaan tenzij ze het als kernwaarde aannemen? Terwijl ze er m.i. terecht zuiniger mee zijn in het te betonen ervan om goede redenen. Het woord 'kernwaarde' wordt hier volledig zonder betekenis gebruikt dan om zichzelf moreel te verheerlijken. Want hoezo zou het CDA zich anders mogen onderscheiden als ze het niet als kernwaarde aanneemt zoals je schrijft? Het enige wat je hier zegt is dat ze zich er met het koppelen van compassie aan dit lege begrip 'kernwaard' dan op voor zouden kunnen laten staan. Een onmiskenbare blijk van ijdelheid, zonder verdere werkelijke betekenis. IJdelheid, een waarde waar werkelijk oprechte christenen e.a. gewoonlijk ook wel wat van vinden.

Patrick Faas
Patrick Faas17 jan. 2012 - 8:55

"Snel vergeten." Wie de leer van Jezus zo snel mogelijk wil vergeten, wordt in het hiernamaals vergeten door God. Dat basale uitgangspunt hebben alle christelijke stromingen toch wel gemeen. Omdat het onwaarschijnlijk is dat de CDA'ers echt zo graag naar de hel willen, moeten we concluderen dat ze absoluut niet in de christelijke leer geloven en daarover dus liegen. Vallen die oplichters even door de mand.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 jan. 2012 - 8:55

Dit is niet exclusief aan CDAers toe te schrijven, maar veelvuldig met elke vorm van religie als instituut. Het is gelovig lullen voor machtsbehoud, en secundair dus voor geld. Ik geloof in de paarse egelcultus. Ik moet egels paarsverven en opeten. Echt waar. Geef mij nu je kinderen, je geld, je onderdanigheid, en ik zal bepalen wat je mag houden, opdat de grote paarse egel je niet levend doet verbranden. MEMENTO MORI!

Simbro
Simbro17 jan. 2012 - 8:55

De Bijbel, dat hele dikke boek van de christenen, laat zich samenvatten in een paar zinnen: - Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook aan een ander niet. - Hebt uw naaste lief gelijk uzelf. - Hebt erbarmen met uw medemens. Als leden van een politieke partij, die als uitgangspunt de christelijke religie kiest en dat zelfs uitdraagt in de partijnaam, het begrip 'compassie' (= erbarmen, barmhartigheid, inlevingsvermogen etc) niet als kernwaarde willen aanvaarden, dan maken zij het CDA totaal ongeloofwaardig en verdienen niets beters dan dat deze partij tot aan de laatste zetel wordt weggevaagd.

1 Reactie
ockham
ockham17 jan. 2012 - 8:55

Helaas brengt het oude testament een heel andere boodschap, etnische zuivering, genocide, overspel, en zo nog het één en ander. De eerste vijf boeken van dat oude testament is de joodse Torah.

marietjejansen
marietjejansen17 jan. 2012 - 8:55

'Ze vinden dat compassie, meestal vertaald als medelijden, zich te veel richt op de zwakte van mensen in plaats van de, door het huidige kabinet veel aangehaalde, eigen verantwoordelijkheid.' Compassie, daar moet je krachtig voor zijn en dapper. Tegen de keer in anderen helpen die dat nodig hebben. Nee, daar herkent het CDA zich niet in. En ik herken het CDA er ook niet in.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 jan. 2012 - 8:55

"En ik herken het CDA er ook niet in." En ik heb daar zelfs nooit last van gehad.

python
python17 jan. 2012 - 8:55

Ook hier zitten we weer te filosoferen over allerlei woorden, kreten en zinnen uitgevonden in een grijs verleden, toe het leven nog bestond uit een papiertje, met potlood en een gummetje. Toen waren mensen nog trouwe aanhangers van een ideologie, als kerk, liberalisme of socialisme. Inmiddels is de brief vervangen door een mailtje en hebben wij een telefoon zonder snoertje. Het 100.000 stratenboek door tom-tom. Etc.., etc.. Politiek is niet meer discussie, maar marketing geworden via o.a. dagbladen.nl en de TV. Politieke kijkcijfers. De wereld en de kiezers zijn de afgelopen jaren enorm geautomatiseerd in hun denken, handelen en doen. = MARKETING. Ligt hier niet een groot probleem voor partijen als het CDA en de PVDA ? Dat zij met deze nieuwe technieken en nieuwe beeldvormingen van de kiezers niet weten om te gaan ?

1 Reactie
Candide2
Candide217 jan. 2012 - 8:55

'Ook hier zitten we weer te filosoferen over allerlei woorden, kreten en zinnen uitgevonden in een grijs verleden, toe het leven nog bestond uit een papiertje, met potlood en een gummetje.' Het concept moderne mens (homo sapiens) bestaat al zo'n 200.000 jaar. De hardware en software voldoen nog steeds uitstekend. Tot die software hoort het programma 'mededogen'. Mededogen is bij onze mensenras evolutionair een zeer succesvolle overlevingsstrategie gebleken, zoals bij andere Hominoidea. Zelfs onder wolven bestaat er iets als mededogen. Gebleken is dat wolven voor hun oude en zieke soortgenoten zorgen. Leuk om te weten is ook dat mensen oorspronkelijk uit Afrika en/of Azië komen. We zijn dus allemaal allochtonen. Hieronder een beschrijving van mens van Wikipedia: ' De mens of (wetenschappelijke naam) Homo sapiens (Latijn: verstandige of wijze mens) is een tweevoetige primatensoort uit de familie Hominidae.[2] Onderzoek naar DNA wijst erop dat de moderne mens ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika ontstaan is als soort.[3] De mens heeft zeer goed ontwikkelde hersenen, waarmee hij in staat is tot abstract nadenken, taal, introspectie, probleemoplossing en emotie. Dankzij zijn intelligentie en rechtopstaande houding, waardoor de armen vrij zijn om voorwerpen op te pakken en te bewerken, is de mens veel meer dan andere soorten in staat gereedschappen te gebruiken. De mens is over de hele wereld verspreid en op alle continenten behalve Antarctica komen grote populaties voor. In juli 2008 was het totale aantal mensen op Aarde groter dan 6,7 miljard[4], eind oktober 2011 telde de Aarde haar 7 miljardste mens[5]. Er is slechts een nog levende ondersoort: Homo sapiens sapiens. Mensen zijn, evenals de meeste andere primaten, sociaal van aard. Ze zijn bijzonder bedreven in het gebruik van communicatiemiddelen voor zelfexpressie, uitwisseling van ideeën en organisatie. Mensen creëren complexe sociale structuren, die bestaan uit talrijke samenwerkende en concurrerende groepen, die uiteenlopen van families tot naties. Sociale interacties tussen mensen hebben een grote variëteit aan tradities, rituelen, ethiek, normen, waarden, en wetten tot stand gebracht, die samen de basis vormen voor de menselijke samenleving.' Dat mensen 'sociaal' zijn, zit ingebakken in de genen. Het heeft niets te maken met papiertjes, potloden en gummetjes.