Joop

CDA en VVD sluiten PVV Limburg in hun armen en staan open voor coalitie

  •    •  
15-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11274 keer bekeken
  •  
ANP-462496008

Het CDA en de VVD in Limburg staan open voor een nieuwe samenwerking met de PVV. Dat meldt De Limburger. De lijsttrekkers van de twee partijen hebben in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van 15 maart uitgesproken de extreemrechtse anti-islampartij niet te zullen uitsluiten.

De krant brengt in herinnering dat in april 2021 een samenwerking tussen de drie partijen nog met ­ruzie uiteenviel, nadat de PVV met een motie van wantrouwen een bestuurscrisis tot het kookpunt bracht. Dat is voor CDA en VVD vergeten en vergeven en geen enkel bezwaar meer om opnieuw met de PVV in zee te gaan.

Pro-Poetinpartij PVV bevestigt dat er al langere tijd contacten zijn met de lijsttrekkers van het CDA en de VVD en dat de weg vrij is voor eventuele coalitievorming na de aankomende verkiezingen. Ook voor de achterban van de PVV moeten de politieke avances vreemd overkomen, de partij voert immers campagne met de slogan "stem ze weg", doelend op de landelijke coalitiepartijen waaronder dus VVD en CDA. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

korheiden
korheiden15 feb. 2023 - 11:52

Onder druk wordt alles vloeibaar. Als de coalitie + GL/PvdA geen meerderheid in de EK krijgt wil ik wel eens zien wat er gebeurt. Een toenemend aantal VVD-kiezers is uiterst ontevreden over de huidige koers.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 feb. 2023 - 15:59

kor We willen allemaal wel zien wat uiteindelijk het resultaat wordt. Maar dat resultaat is nu nog steeds afhankelijk van de keuzes die mensen maken. Ik heb een bloedhekel aan zichzelfvervullende voorspellingen als bv 'ik stem maar op de PVV; dat wordt toch de grootste!'

CollinC123
CollinC12315 feb. 2023 - 11:42

PVV Pro putin? Volgens vergissen jullie je met FVD

2 Reacties
∆
15 feb. 2023 - 17:36

Ondanks de aanslag op MH-17 kwam Poetin's "bedrijfspoedel" Wilders pas vorig jaar na de Russische militaire invasie tot inkeer over Poetin. Rijkelijk laat en hoogst ongeloofwaardig. ❤️❤️❤️❤️💙💙💙 🤍🤍🤍🤍💛💛💛 💙💙💙💙

Satya
Satya15 feb. 2023 - 18:08

Staat ook gewoon lachend met de Wagner groep op de foto, terwijl toen al bekend was dat dat een moorddadige groep huurlingen was. Wilders is een zeer groot gevaar.

Satya
Satya15 feb. 2023 - 11:18

"De lijsttrekkers van de twee partijen hebben in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van 15 maart uitgesproken de extreemrechtse anti-islampartij niet te zullen uitsluiten." De pvv is een anti moslim partij. Dat CDA en VVD met zo'n partij willen samenwerken verbaasd mij niet, het CDA heeft dat denken met Fortuyn normaal gemaakt. Dat veel Nederlanders de dupe zijn van het gedachtegoed van de pvv maakt de machtswellustigen niet uit.

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 feb. 2023 - 13:17

"Dat veel Nederlanders de dupe zijn van het gedachtegoed van de pvda/gl maakt de machtswellustigen niet uit." We zijn het eens.

Satya
Satya15 feb. 2023 - 13:58

"We zijn het eens." Wij zullen het zelden eens zijn, jij hebt enkel een onderbuik die je laat overlopen. Itt Wilders hebben PvdA en GroenLinks weinig macht, hun achterban laat zich namelijk niet op de onderbuik aanspreken.

Polarisario
Polarisario15 feb. 2023 - 20:37

@Satya: je verwart macht met invloed. De PVV heeft nergens macht (bijvoorbeeld een burgemeester of deelname in een gemeenteraad), maar wel wat invloed. Bij PvdA en Groen Links is dat anders. Met name de PvdA heeft erg veel burgemeesters.

vdbemt
vdbemt16 feb. 2023 - 9:52

@IHAG. Hoe droevig. Komen met het tegenovergestelde en dan zeggen dat je het eens bent met waar het kaarsrecht tegenover staat. Gaat niet.

Satya
Satya16 feb. 2023 - 11:23

Polasario Burgemeesters zijn gebonden aan de wet. Daarbinnen kunnen ze opereren. De Invloed van Wilders op de publieke opinie is zo groot dat hij macht heeft. Wilders sloopt met zijn tribalisme de hele samenleving. Dat is macht. Bij1 zou hetzelfde kunnen maar is veel te marginaal. Degene die de publieke opinie kan bespelen is degene met macht.

Poeh, poeh
Poeh, poeh15 feb. 2023 - 11:07

Ergens voor open staan wil nog niet zeggen dat je daadwerkelijk overeen komt. Uitsluiten is een ander verhaal en als je ziet wat in België gebeurt is met Vlaams Belang (cordon sanitaire) leidt het er toe dat die partij momenteel de grootste is in de polls. Een puur objectieve benadering van mijn kant en ik heb absoluut niets met - eerder tegen - die twee partijen.

3 Reacties
Zandb
Zandb15 feb. 2023 - 16:02

Poeh Ik vind dat zo'n gelul! Sta je echt open voor de PVV wanneer je dergelijke eisen stelt, dat de PVV niet meer de PVV is?

Poeh, poeh
Poeh, poeh15 feb. 2023 - 16:20

@Zandb Wat is er mis met dergeljke eisen in de politiek? Voorbeeld: de Partij voor de Dieren stelt ook dat ze met iedereen wil praten, maar geen concessies wil doen aan haar principes. Wat is het verschil?

Zandb
Zandb16 feb. 2023 - 7:38

Poeh Nou, ten eerste is dat wel heel erg onpraktisch en ten tweede nier realistisch. Partijen hanteren kernwaarden. (Tenminste, dat mag je hopen!) En het is erg onlogisch 'om je open te stellen voor een partij' door als voorwaarde te stellen, dat je met haar wil samenwerken, als ze van die kernwaarden af ziet. Even cru en kort door de bocht: Je stelt je niet open voor een partij als de Duitse NSDAP. Als die NSDAP jouw steunt in bepaalde plannen, daar heb je geen invloed op. Maar dat is iets heel anders dan een soort onderhandeling van tussen gelijkwaardige partners. Geloof maar niet de PvdD zich op die wijze 'openstelt' voor de PVV.

oproerkraaier
oproerkraaier15 feb. 2023 - 10:14

Echt ongeloofelijk, een deal met een nazi....

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 feb. 2023 - 13:18

Jaloers?

MG1968-2
MG1968-215 feb. 2023 - 10:10

Als Limburg hier voor kiest begrijp ik dat de rest van Nederland aandringt op afsplitsing. Het was natuurlijk al lang duidelijk dat er binnen ons land nauwelijks sprake is van gedeelde belangen en waarden en met een dusdanige keuze voor de coalitie lijkt het me niet onredelijk om deze ook staatkundig te formaliseren. Wellicht dat een federaal model Nederland beter past. Kom ik alsnog te verhuizen.

2 Reacties
Dexter6
Dexter615 feb. 2023 - 20:43

Limburg is toch de provincie waar de meeste PVV stemmers wonen?

MG1968-2
MG1968-215 feb. 2023 - 21:33

@Dexter Bedoel je dat het daarmee logisch is dat de PVV opgenomen wordt in een coalitie? Je kunt niet in een coalitie samenwerken met extreem rechts zonder zelf ook kleur te bekennen.

itsme3
itsme315 feb. 2023 - 9:31

Je kunt de PVV van van alles beschuldigen wat totaal verkeerd is. Maar het is geen pro-Putin partij. Dan moet je bij het Forum voor Dummies zijn.

Joop  den Uil
Joop den Uil15 feb. 2023 - 9:31

wilders is zeer populair in Limburg. ik geef ze een goede kans op coalitie. Hoe die verder wordt gedragen zal de tijd leren. En dan kan de partij wel anti-islam en pro-poetin zijn, ze staan wel dicht bij de Ingrids en Henken. disclaimer: ik ben niet limburgs en stem geen pvv

1 Reactie
Gentleman
Gentleman15 feb. 2023 - 13:45

De meeste Ingrids en Henken weten niet eens waarop ze stemmen en worden net zo hard genaaid door de PVV als door de VVD, CDA, D66 en CU. https://dutchturks.nl/henk-en-ingrid-worden-hard-genaaid-door-de-pvv/

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 feb. 2023 - 9:27

Wat is het probleem? Als je toch al vindt dat mensen niet op het CDA of VVD mogen stemmen dan is er toch geen bezwaar als ze dan met de PVV in zee gaan? Want je hebt ze toch al afgeschreven. Dezelfde tactiek paste Clinton toe om stemmers als deplrorables te bestempelen en zo Trump een verkiezingswinst in de schoot heeft geworpen. Conclusie, hiermee heeft links geen vijanden meer nodig omdat zij zelf haar eigen vijanden creëert.

4 Reacties
Satya
Satya15 feb. 2023 - 11:24

Waaruit blijkt dat er niet op CDA of VVD mag worden gestemd? "Conclusie, hiermee heeft links geen vijanden meer nodig omdat zij zelf haar eigen vijanden creëert." Ik zou denken dat ieder mens tegen etnisch zuiveren is, tegen het verbieden van boeken en niet in een politiestaat wil wonen. Zou denken dat dat links en rechts daarin niet van belang zou zijn. Hoe een liberale partij als vvd met zo'n partij KAN samenwerken ontgaat mij. Je framing over Clinton is opzichtig.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 feb. 2023 - 13:20

"Ik zou denken dat ieder mens tegen etnisch zuiveren is, tegen het verbieden van boeken en niet in een politiestaat wil wonen." Daar hebben we tijdens de periode van de coronamaatregelen anders weinig van gemerkt.

Satya
Satya15 feb. 2023 - 13:54

"Daar hebben we tijdens de periode van de coronamaatregelen anders weinig van gemerkt." Is de corona periode voorbij? Blijkt wel uit hoe zo'n slachtoffer cultuur jij omarmt. Was het wel een killer virus geweest had je gejammert dat het op z'n Wilderiaans zou moeten.

MG1968-2
MG1968-215 feb. 2023 - 14:26

@Ihag "Daar hebben we tijdens de periode van de coronamaatregelen anders weinig van gemerkt." Wat zegt jou dat degene protesteerden tegen de coronamaatregelen nu voorstander zijn van deportatie of zich oorverdovend stil houden? Voor een goed verstaander was het toen al duidelijk dat de redenen waarom geprotesteerd werd niet de gecommuniceerde waren en jij zet er nog eens de schijnwerper op dat de doelen van die groep toen waren en nu zijn. Vertel jij het dus maar. Waar zijn die mensen die tijdens corona verwezen naar mensenrechten als legitimatie om (indirect) dood en verderf te zaaien? Het antwoord is natuurlijk dat de positie consequent is en dat dat zaaien centraal staat. Want andermans dood is het te ontvangen brood. Toch?

Polarisario
Polarisario15 feb. 2023 - 9:07

Niet uitsluiten? Ach we gaan het wel zien. CDA en VVD zien ook dat hun kiezers rechtsaf zijn geslagen en hun partijen linksaf. Ze moeten wel nu ook Ja21 en vooral BBB hun kiezers wegkaapt vanwege de landelijke koers. Nogmaals, we gaan het wel zien. Overigens Pro Putin? Omdat Wilders ooit iets positiefs heeft gezegd over deze vreselijke man? Zijn we vergeten dat we olv Rutte een heel vriendschapsjaar met Rusland hebben gehad? Nee, de enige partij in ons parlement die nog steeds pro Putin lijkt te zijn is FvD.

9 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 feb. 2023 - 10:12

"Overigens Pro Putin? Omdat Wilders ooit iets positiefs heeft gezegd over deze vreselijke man? Zijn we vergeten dat we olv Rutte een heel vriendschapsjaar met Rusland hebben gehad? " Ik kan me nog twee recente tweets van GL en PvdA herinneren waarbij we Putin dankbaar moesten zijn omdat er minder gas werd gebruikt en korter werd gedouched in Nederland.

∆
15 feb. 2023 - 11:42

Je hebt het onderstaande misschien gemist. Geen dank. Deze week was PVV-leider Geert Wilders in Moskou. Hij sprak met collega-parlementsleden, ambassadeurs, studenten en twee onderministers van de Russische regering. Ook wij hadden hem graag willen spreken, hem willen vragen waarom hij, ondanks sancties en een uiterst kille relatie tussen Rusland en Nederland, toch naar Moskou is gegaan. Maar Wilders was daar niet toe bereid. Hij sprak wel met Russia Today, een door de Russische regering gefinancierd multimediabedrijf dat als doelstelling heeft 'het Russische geluid' te laten horen in de wereld. Maandag sprak Wilders met een paar leden van de commissie Internationale Zaken van de Doema, de Russische Tweede Kamer. "Het waren er niet zoveel hoor", zegt Anatoli Karpov, oud-wereldkampioen schaken en tegenwoordig Doema-lid voor de partij Verenigd Rusland, de partij die president Poetin door dik en dun steunt. https://nos.nl/artikel/2220334-wilders-sprak-in-rusland-wel-over-mh17-maar-ging-niet-in-discussie

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 feb. 2023 - 13:35

∆ en Polisario, Dank voor de link ∆, maar dat artikel dateert van voor de invasie. Wilders was inderdaad pro-Poetin, dat was en is pijnlijk omdat het ook voor februari vorig jaar al duidelijk was dat die man geen respect had voor de soevereiniteit van andere landen in de regio. Per slot van rekening maakt deze invasie onderdeel uit van een conflict dat al sinds 2014 bezig is. En Polisario, het ging ook wel verder dan ‘iets positiefs zeggen’ over Poetin, Wilders hield er zelfs een Russisch vriendschapsspeldje aan over. En ja, van dat vriendschapsjaar kun je je ook afvragen of het verstandig was maar dat is nog langer geleden en ging vooral over cultuur dacht ik. Desalniettemin heeft Wilders zich (itt Baudet) vanaf het eerste moment tegen deze invasie gekeerd, dat moet ook gezegd worden. Te elfder ure misschien, maar toch. Ik denk dan ook dat het niet accuraat is om de PVV een pro-Poetin partij te noemen. Hoewel ze wel tegen een aantal sancties gestemd hebben, maar de reden daarvoor zou naar eigen zeggen zijn dat ze niet effectief zijn en wel de portemonnee van de burger raken. Of dat de werkelijke reden is kun je natuurlijk betwijfelen. Hier een aardige aanvaring tussen Wilders en Paternotte tijdens de APB over deze kwestie: https://www.youtube.com/watch?v=Le0NqSDeHcE

∆
15 feb. 2023 - 18:01

@Kees Haha, er was een grootschalige militaire invasie nodig. Nu is die hoek stil over hun anti-EU sentiment en NEXIT. Sinds jij zo goedgelovig bent, biedt ik jou hierbij de Erasmusbrug te koop aan.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 feb. 2023 - 19:08

∆ "Haha, er was een grootschalige militaire invasie nodig." Ik schreef niet voor niets te elfder ure. Toch is het nog wat anders dan Baudet die de invasie zelf steunt, ik zou het etiket pro-Poetin daarvoor reserveren.

∆
15 feb. 2023 - 19:25

Anderzijds, liever dat de PVV na de Russische invasie eindelijk over de verheerlijking van Poetin ten halve gekeerd zou zijn, dan ten hele verdwaald.

Polarisario
Polarisario15 feb. 2023 - 20:42

@Diehoek: je mist zelf waarschijnlijk dat dit artikel al vijf jaar oud is.

∆
15 feb. 2023 - 21:51

@Polisario Des te erger dat Poetin's "bedrijfspoedel" Wilders er pas vorig jaar na de Russische militaire invasie als Spuit Elf en mosterd na de maaltijd zijn Poetin-verering eindelijk eens opzij zette, omdat het niet langer was te verbergen dat hij een bloeddorstige slager idoliseerde.

∆
16 feb. 2023 - 6:06

@Polisario Waarom beseft Poetin's bedrijfspoedel pas na vijf jaar en een invasie op Oekraïne dat hij heult met een vijandige antidemocratische autocraat?

PVDB2
PVDB215 feb. 2023 - 8:46

Het kan een mooi stukje onderhandeling zijn. Als je niet meer wil wat wij willen (VVD/CDA) dan gaan we met Poetin fan Geert weer een coalitie vormen. We zullen dan ook zien wie er in de LImburgese coalitie voorkomt. En of dan wel de corruptie die Limburg het meest tekent van alle provincies minder word. Ben bang van niet. Eerder had je al Michael Heemels, Statenlid Limburg voor de PVV die 178.000 euro stal uit de PVV portomonee om zijn drank, drugs verslaving te bekostigen en wat juweliersartikelen aan te schaffen.

1 Reactie
Ton Teunissen
Ton Teunissen15 feb. 2023 - 12:08

Wat nu toch met al dat "pro Putin" nee we zijn even vergeten wat er vanaf 2014 al gaande is onder Zelensky mensen open je ogen toch eens. Vrede krijg je door wapens neer te gaan leggen en niet nog meer sturen..hulptroepen naar Turkije sturen om mensen te redden en vervolgens wapens naar Ukraine om ze te doden. Het is niet mijn oorlog.