Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA en PvdA: Wie filmpjes van mishandelingen deelt, moet worden gestraft

  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1369 keer bekeken
  •  
ANP-469467123

Het delen van video's waarop te zien is hoe mensen worden mishandeld, wordt strafbaar als het aan het CDA en de PvdA ligt. Dat bevestigen Tweede Kamerleden Anne Kuik (CDA) en Songül Mutluer (PvdA) aan het AD. Volgens het tweetal is er een Kamermeerderheid voor het strafbaar stellen. Wie dergelijke filmpjes toch deelt, kan een boete tegemoetzien die kan oplopen tot 9000 euro.

Directe aanleiding voor het plan is een video waar een man wordt geslagen en geschopt en uiteindelijk op het spoor wordt geduwd op station Bijlmer ArenA in Amsterdam. Het is volgens Kuik en Mutluer belangrijk dat mensen ingrijpen als ze iets ernstigs zien gebeuren en dat ze niet gaan filmen. De wetgeving moet zich vooral richten op de "originele bron". De persoon die het filmt en uploadt dus.

Verantwoordelijkheid nemen

Het plan klinkt interessant, zegt minister Dilan Yeşilgöz (VVD, Justitie) in een eerste reactie. Ze wijst er op dat dit soort filmpjes nu al bij strafzaken betrokken worden. "Het is dus niet zo dat je dan per definitie vrijuit gaat." Iedereen moet volgens haar zijn verantwoordelijkheid nemen en dit soort zaken niet verspreiden.

Voor het incident in Amsterdam zijn in totaal elf verdachten aangehouden, van wie er nog acht worden verdacht van poging tot doodslag. De meeste verdachten zijn minderjarig.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.