Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA dreigt met blokkade in senaat

  •  
24-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cda_300_08.jpg
Senaatleider Brinkman: 'Nivellering en lastenverzwaring onaanvaardbaar'
De CDA-fractie in de Eerste Kamer weigert in te stemmen met de maatregelen van het kabinet als nivellering en lastenverzwaring daar onderdeel van vormen. Fractievoorzitter Elco Brinkman verwacht nog vóór Prinsjesdag een confrontatie met het kabinet.
Brinkman uit zijn dreigement in NRC Handelsblad. Hij zegt dat zijn partij niet alleen maar ‘nee’ wil verkopen maar dat hij de streep trekt bij lastenverzwaring en nivellering. Die twee punten vallen ook zwaar binnen regeringspartij VVD. Nog voor Prinsjesdag wil het kabinet met de senaat overleggen over de verlaging van pensioenpremies, een maatregel die drie miljard moet opleveren. Dat overleg zou meteen de eerste confrontatie kunnen betekenen. Brinkman noemt het “een greep uit de kas” en wijst er op dat werkgevers ook fel tegen het voorstel zijn omdat het nivellerend is voor inkomens boven de 100.000 euro. Ook de plannen voor lastenverzwaring ziet hij niet zitten.
RTEmagicC_senaat_.png
We kunnen niet blijven doorgaan lastenverzwaring en nivellering. Jonge gezinnen hebben amper nog geld voor kinderopvang. Dan ga je niet nog een keer hun lasten verhogen. Het houdt een keer op.
Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer zei voor de zomer dat de Eerste Kamer het politieke oordeel over de plannen aan de Tweede Kamer moet overlaten. Anders moest de Eerste Kamer maar opgeheven worden. Brinkman doet die uitspraken af als ‘spierballentaal’ en ‘grootspraak’.
cc-foto: marie-II  / cc-grafiek: Wikimedia

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

boswachter2
boswachter224 aug. 2013 - 8:16

Gelijk heeft het CDA. Het nivelleren moet volgens de PvdA zover gaan dat de prijs van een brood bij de bakker afhankelijk is van je inkomen.

Simbro
Simbro24 aug. 2013 - 8:16

" Nog voor Prinsjesdag wil het kabinet met de senaat overleggen over de verlaging van pensioenpremies, een maatregel die drie miljard moet opleveren." Door de ouderen wordt (terecht) geklaagd over het niet indexeren en zelfs korten van de pensioenen. Dat komt door de verplichte rekenrente, die gehanteerd moet worden en die nu heel laag is. Ook de jongeren klagen want die zijn bang dat er niets meer over is in de pensioenpot als zij aan de beurt zijn. Wie haalt het dan in zijn hoofd om met het voorstel te komen de pensioenpremies te verlágen ? Daarmee wordt op korte termijn wat geld bespaard door de overheid en de koopkracht voor werkenden iets verhoogd, maar zien jong en oud al helemaal niks meer in ons pensioenstelsel ( het één-na-beste ter wereld haha) voor de toekomst. Wat een kortzichtigheid ! Begin eerst eens met die rekenrente te vervangen door het gemiddelde werkelijk gerealiseerde rendement gedurende de levensduur van elk pensioenfonds. Pas daarmee jaarlijks de premie aan, die kan dus per pensioenfonds gaan verschillen.

Nadiana
Nadiana24 aug. 2013 - 8:16

Doe dat, Brinkman. Dit is jullie kans om van het "Wij vinden alles best, zolang we maar mogen regeren"-imago af te komen. En neem wel de verantwoordelijkheid voor dit verzet. Als er verkiezingen zijn, laat dan niet het CDA-poppetje ontkennen dat ze eens een keer ferm 'nee' hebben gezegd.

TonNoort
TonNoort24 aug. 2013 - 8:16

'Jonge gezinnen hebben amper nog geld voor kinderopvang.' Hij heeft daar wel een argument. Niet dat het voor alle gezinnen geldt, maar de slachting die op dit moment plaats vindt bij de Kinderopvang is voor een belangrijk deel aan de lastenverzwaring bij de beter betaalden te danken. Daar staan duizenden laagbetaalde banen op de tocht vanwege de uittocht van jonge ouders met kinderen. Moeder gaat thuis zitten of regelt zwarte opvang.

emmrob
emmrob24 aug. 2013 - 8:16

Dit kabinet heeft zichzelf klemgezet door niet te regeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lubbers I. Rutte II is gaan polderen en heeft via wanstaltige akkoorden miljarden gestrooid in de richting van groepen die toch al sterk staan omdat ze onder een CAO vallen. De rekening kan nu betaald worden door de vogelvrije ZZP'er. Het recht van de sterkste wordt zo het onrecht van de zwakste. Directe versobering van de WW naar Duits voorbeeld en een snellere verhoging van de AOW-leeftijd, levert de benodigde miljarden in de vorm van hervormingen op en vermindert de ongelijkheid in de rechtspositie van hen die binnen het systeem zitten ten opzicht van hen die daarbuiten vallen. Mensen hebben niet op sociale partners gestemd, maar op politieke partijen. De specifieke Nederlandse financieel-economische problemen vinden hun oorsprong in de Paarse jaren. Toen is de kredietgeest uit de fles gehaald, waardoor de Nederlander nu mondiaal schuldenkampioen is via zijn hypotheek. http://www.economie-macht-maatschappij.com/poldermodel.html

msj_meijerink
msj_meijerink24 aug. 2013 - 8:16

De laatste stuiptrekking van de christen democraten. Daarna gaat het boek dicht.

Emery
Emery24 aug. 2013 - 8:16

Samsom selecteert selectief in de gegevensbank van inkomsten en lasten. Het laagste deciel (minstverdieners) ging er de de afgelopen dertig jaar gem. 0,5 % per jaar op vooruit, het hoogste deciel(meestverdieners) gingen er jaarlijks 1,6% op vooruit (gecorrigeerd voor inflatie). In het laagste deciel zitten vooral studenten, bijstandsgerechtigden, AOW-ers zonder pensioen, m.a.w. mensen die niet werken. Dat het hoogste deciel (werkers) er op vooruit ging is niet gek, aangezien de economie in de laatste dertig jaar bijna verdubbeld is. Ook de PvdA heeft dat in diverse kabinetten gestimuleerd, want werken moest lonen. Ook al zijn de inkomensverschillen hier ongekend klein, dan nog moet er genivelleerd worden. Inkomensongelijkheid wordt door economen vaak gemeten mbv de Gini-index (http://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GINI). Koen Caminida heeft onderzocht in hoeverre inkomensongelijkheid door de overheid wordt beinvloed (http://tinyurl.com/kgfp8h3). Dat blijkt dus fors te zijn. Gini-index bij bruto inkomen is ongeveer 0,46. Na belastingheffing en distributie van uitkeringen daalt deze waarde tot 0,26. M.a.w. door tussenkomst van de overheid wordt 43% ((0,46-0,26)/0,46) van de inkomensongelijkheid genivelleerd. Daarmee wordt het verschil tussen rijk en arm erg klein; te klein om een gezonde economie draaiende te houden.

meijerlahn
meijerlahn24 aug. 2013 - 8:16

We hebben nieuwe elites nodig En geen parasieten van de publieke zaak (Ronald van Raak) Een elite heeft weinig te maken met macht – en al helemaal niet met geld. Bestuurders die vooral bezig zijn met hun eigen carrière en portemonnee vormen een bestuurlijke kliek. Hoge vergoedingen en bonussen bevorderen dit kliekgedrag. De titel van ‘elite’ moeten bestuurders verdienen, door verantwoordelijkheid te nemen voor de publieke zaak. Een ‘elite’ is een groep mensen die verantwoordelijkheid wil nemen voor iets dat groter is dan henzelf. Dat kan op allerlei niveaus: in de zorg of het onderwijs, de woningbouw of het bankwezen. Deze mensen hebben een interne drijfveer – een betrokkenheid bij een publieke taak – en laten zich niet primair leiden door financiële prikkels. Ziekenhuisdirecteuren die misstanden onder de pet houden, om investeerders niet af te schrikken. Onderwijsmanagers die ten onrechte diploma’s uitreiken, om de rendementscijfers te verhogen. Corporatiebestuurders die speculeren met het geld van de huurders. Bankiers die voor een hogere bonus mensen een slechte hypotheek geven. http://politiek.thepostonline.nl/column/we-hebben-nieuwe-elites-nodig/

ElChe
ElChe24 aug. 2013 - 8:16

Het cda dreigt en doet vervolgens niets. cda, van ouds her de club met pap in de benen.

JAWEH
JAWEH24 aug. 2013 - 8:16

Het zou Brinkman sieren als hij met een alternatief kwam. Waar moet het geld vandaan komen ? Iemand ?

3 Reacties
boswachter2
boswachter224 aug. 2013 - 8:16

Waar moet het geld vandaan komen ? Iemand ? Minder geld uitgeven en daardoor hoeft er nergens extra geld vandaan te komen.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 8:16

'Waar moet het geld vandaan komen?' Uit een eigen Staatsbank.

lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 8:16

Witteveen: LENEN! Rente is minder dan de inflatie. Bovendien mag een rijk land als het onze best een begrotingstekort hebben. Zeker een land dat zoveel spaart en zo'n hoog betalingsoverschot heeft als Nederland.

Bakoe
Bakoe24 aug. 2013 - 8:16

Doet me denken aan die 2 CDA dissidenten die de hele tijd dissident waren tot ze moesten stemmen. Dit is dus weer een boel kabaal, maar gaat met een sisser aflopen als er wat lucratieve zaken aan de diverse CDAers worden uitgedeeld.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 8:16

Precies. Vertrouw van het CDA helemaal niemand en zeker niet Brinkman die nu alleen voor de bühne preekt, maar dit nooit zal willen waarmaken. Ze willen Macht. Meer niet.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 8:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop124 aug. 2013 - 8:16

" maar het kabinet heeft op sommige gebieden echt een probleem. " Het kabinet is een probleem! In moeilijke tijden zouden carriérejagers verboden moeten zijn in kabinetten. De enige die nog wel eens staat te stralen is de MP, en dan is nog onecht ook.

dino_radja
dino_radja24 aug. 2013 - 8:16

Nivellerend biven de ton? dat is alleen maar toe te juichen. Met lastenverzwaring moeten we wel uitkijken, maar dat staat los van de hard nodige nivellering.

1 Reactie
opmerker
opmerker24 aug. 2013 - 8:16

"Nivellerend biven de ton? dat is alleen maar toe te juichen. Met lastenverzwaring moeten we wel uitkijken, maar dat staat los van de hard nodige nivellering." Hoe werkt dan dat nivelleren? Als alles in procenten wordt berekend.

wvdstraat
wvdstraat24 aug. 2013 - 8:16

Dus het cda vindt de groeiende kloof tussen arm en rijk ook prima. Nou ja, weinig nieuws, want eigenlijk was het altijd al de gristelijke tak van de vvd. Vermoedelijk is men zich reeds aan het warmlopen voor toekomstige coalitie(s), teneinde de allerlaatste sociale restjes uit de samenleving te verwijderen.

2 Reacties
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 8:16

Is dat nieuws?? Nee toch zeker?? CDA, achter de ellebogen stiekemerds. Lijken nette lui, maar owee... Ze zijn nog beroerder dan de VVD, als dat tenminste mogelijk is.

buckshag
buckshag24 aug. 2013 - 8:16

Heerlijk om te zien dat het sommige jopers dun door de broek begint te lopen als ze zien waar het kabinet op zou kunnen stranden. Dat is niet het zogenaamde asociale vvd-beleid, maar is het de allesverstikkende lastenverzwaring en nivellering die spekman en consorten afdwingen. Interessant om voor te leggen aan het kiezersvolk.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 8:16

Strategisch slim van het CDA om te drukken waar het pijn doet bij de VVD.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 8:16

Op een aantal punten komt dit de VVD goed uit.: Zij willen geen hogere belasting voor grootverdieners en de zogenaamde Hardwerkende Nederlander noch zogenaamde 'nivellering'.

Bouwman2
Bouwman224 aug. 2013 - 8:16

Het is te prijzen dat de PvdA opkomt voor de zwakkeren in de samenleving, maar om nu maatregelen te nemen om de doelgroep als maar uit te breiden lijkt me nu ook weer niet nodig. De VVD is altijd tegen rigoureuze nivellering geweest maar doet dapper mee. Het is geen wonder dat dit uitruilkabinet niet zo populair is. Nochtans is er geen zicht op een redelijk alternatief: elk land krijgt de regering die het verdient. Het CDA is niet bereid de plannen van dit kabinet voor haar rekening te nemen. Steun moet komen van D66 en GL. Maar dan moet je die partijen natuurlijk niet om de oren slaan met de meerderheid in de Kamer. De keus is aan het kabinet: inschikken of wegwezen.

2 Reacties
Sodapop1
Sodapop124 aug. 2013 - 8:16

"elk land krijgt de regering die het verdient." Die opmerking vind ik wel zo enorm cliché. Je slaat er elke reactie mee dood! Overigens vind ik het nietszeggend.

lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 8:16

De PvdA neemt het juist NIET op voor de 'zwaksten in de samenleving'. Ze gaan volledig mee in het stramien van de VVD. Er wordt af en toe wel eens wat geroepen door Spekman, maar verder is het daar zeer stil op het gebied van sociale voorzieningen.

Jerry3
Jerry324 aug. 2013 - 8:16

Ik denk dat het goed zou zijn als de regering de eerste kamer eens een keer ontbindt. Normaliter is dat een zinloze exercitie, maar deze eerste kamer is nog samengesteld op basis van deals die gesloten zijn door Rutte I met lokale vertegenwoordigers omwille van het grote gedoogfiasco. Inmiddels zijn er ook in de diverse Provinciale Staten al weer de nodige ver- en ontwikkelingen geweest waarbij diverse partijen zetels hebben verloren aan onafhankelijke fracties. Bij een nieuwe e kamer verkiezing kan de dombo van D66 met het juiste schrijfinstrument stemmen, kunnen de gebrouilleerde oud-PVV Statenleden een of meer Wildersgetrouwen uit de senaat schoppen.. kan de Zeeuwse babbelaar de Hedewigepolder wreken enz Aangezien het CDA zich zo nadrukkelijk buitenspel verekiest te zetten kunnen we daarna in een tussenformatie een Paars+ coalitie samenstellen. De coalitievorming d.m.v. uitruil met behoud van eigen smoel in plaats van slappe compromissen, waar toch met name de SP al jaren om heeft geroepen, blijkt niet te werken. Niet verwonderlijk gezien het gebrek aan gevoel voor de totale zetelverdeling bij die partij (Hint: er is GEEN linkse meerderheid, dus je zult ook met uitruil meer rechts dan links beleid zien en de terreinen waar links heel graag iets wil, daar wil rechts vaak heel graag het tegenovergestelde). Een frisse (door)start, zonder de paralyse van een demissionair kabinet in afwachting van nieuwe algemene verkiezingen, hoeft niet verkeerd te zijn.

2 Reacties
Sodapop1
Sodapop124 aug. 2013 - 8:16

Zodat ze dan kunnen doen wat ze willen? Dat is precies wat dit kabinet zo graag wil zodat ze nog meer ellende aan kunnen richten. Dit kan je niet menen lijkt me. De eerste kamer mag nooit opgeheven worden. Controlle moet blijven!

rbakels
rbakels24 aug. 2013 - 8:16

Dat verlangt een grondwetswijziging waar de Eerste Kamer zelf ook mee moet instellen!

Michiel Online
Michiel Online24 aug. 2013 - 8:16

het basisprincipe van het cda is de 10 geboden? want als dat zo is dan hoeven ze het al lang niet meer te proberen.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 8:16

Allang niet meer die Tien Geboden, hoor. Het zijn vooral erge 'Rupsjes-Nooit-Genoeg' geworden die graag roepen: Wie niet werkt zal niet eten. Erg bijbels natuurlijk, maar geheel tegen de woorden van die opmerkelijke mens Jezus in. CDA, CU en SGP kiezen net zo makkelijk in de bijbel het stukkie dat ze van pas komt, als anderen dat doen. Bij de anderen is het logisch... bij gristenen mag je meer verwachten. Moraal bv, en ethiek

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 8:16

Brinkman heeft al eens 20 CDA-zetels verspeeld en dat wat over is verspeelt hij als het CDA als breker de gemeenteraadsverkiezingen ingaat. Brinkman is wel recht in de leer. Met opgeheven hoofd het graf in.

1 Reactie
boswachter2
boswachter224 aug. 2013 - 8:16

Ja dat hoopt dat deel van Nederland dat nivelleren een feest vindt. Maar er wonen hier ook nog heel veel mensen die het daar niet mee eens zijn.

rbakels
rbakels24 aug. 2013 - 8:16

Heeft Brinkman ook voorstellen wat er WEL met gebeuren, of zeurt hij als een tweederangs politicus alleen over wat hij NIET wil? Beetje pijnlijk is dat volgens mij de overheid actief zou moeten stimuleren door strategische bouwprojecten te entameren, maar Brinkman daar niet over kan praten omdat hij dan gegarandeerd gezeik krijgt dat hij praat als bouw-werkgevers voorzitter!

1 Reactie
nikita72
nikita7224 aug. 2013 - 8:16

Frits, Misschien weet u nog niet dat veel kantoorgebouwen leeg staan. Het probleem is dat niemand weet waarmee over 10 jaar geld verdiend zal worden: windmolens, internet, geneesmiddelen, landbouwtechnieken, andere bio-technologie? Wet weten alleen dat voor al deze dingen kennis nodig is. Misschien moet de overheid het studeren goedkoper maken.