Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

CDA-dissident Klink per direct uit Kamer

  •  
06-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-klink_300.jpg

[video] Bleker over Klink … Gebeurtenissen van vorige week die leiden tot stukkenlopen van de formatie van een rechts kabinet aanleiding voor Klink om op te stappen... Hij blijft lid van het CDA... Verhagen: 'Jammer dat hij vertrekt. Ferrier en Koppejan blijven'... Koppejan: Geen commentaar ... Raymond Knops vervangt Klink

CDA’er Ab Klink geeft per direct zijn zetel in de Tweede Kamer op. Hij heeft dit aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet laten weten.
‘Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking – vertrouwen – is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid’, aldus Klink in een verklaring. Klink blijft naar eigen zeggen ‘met overtuiging’ lid van het CDA.
Zijn vertrek volgt na een roerige week, zo schrijft de Volkskrant  maandagmiddag.
Ab Klink onderhandelde samen met Maxime Verhagen namens het CDA over een rechts kabinet. Vorige week bleek dat hij hier ernstige bezwaren bij had, waarover hij een brief schreef, die vervolgens uitlekte. Dit leverde hem veel kritiek op en werd door PVV-leider Geert Wilders aangegrepen om met de onderhandelingen te stoppen.
UPDATE CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zegt het jammer te vinden dat Klink deze conclusie heeft getrokken. Volgens Verhagen is er geen sprake van dat Klinks vertrek is afgedwongen door de CDA-top.
Verhagen zei ook nog dat de andere twee ‘dissidenten’ in de CDA-fractie, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, wel lid van de fractie willen blijven.
Koppejan wil maandag niet reageren op het vertrek van Klink. Nu Klink zijn vertrek heeft bekendgemaakt, weet Koppejan dat de ogen op hem zijn gericht, zo meldt radiostation BNR.
Met fractiegenoot Kathleen Ferrier werd hij afgelopen week bekend als een van de drie dissidenten. Koppejan was eerder vooral bekend omdat hij als enige CDA’er tegen het kabinetsplan stemde om de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder onder water te zetten.
PVV-leider Geert Wilders heeft kennis genomen van het vertrek van Klink. In een sms aan het ANP laat hij weten dat er ‘nog twee dissidenten over zijn. We zullen bezien waar dit toe leidt’.
Demissionair premier Jan Peter Balkenende reageerde teleurgesteld op het vertrek van Klink. “Ik vind het heel jammer, maar respecteer zijn keuze”, zei Balkenende tegen de Volkskrant bij de opening van het Academisch jaar van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij verwacht geen verdere strubbelingen binnen het CDA nu Klink een ‘persoonlijke afweging’ heeft gemaakt.
Klink wordt vervangen door Raymond Knops. Knops, die 23e staat op de CDA-lijst, zegt geen bedenkingen te hebben gehad bij het accepteren van de zetel. Lees verder bij de  Volkskrant:  Ab Klink stapt uit de Kamer  en Verhagen: Jammer dat Klink vertrekt  en bij BNR: Koppejan reageert niet op vertrek Klink.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (189)

GSIII
GSIII6 sep. 2010 - 13:39

Zo, das één.

BillDuin
BillDuin6 sep. 2010 - 13:39

Blijkt het toch een goede beslissing te zijn geweest van Wilders om de 'stekker' er vroegtijdig uit te trekken, als die andere 2 nou ook nog maken dat ze wegkomen voorspel ik alsnog een rechts kabinet.

HansVanMilner
HansVanMilner6 sep. 2010 - 13:39

De Maximisten (heerlijke term) zijn weer een stap dichterbij Wilders I gekomen.

sam tosha
sam tosha6 sep. 2010 - 13:39

Mmmmm, straks de enige 2 overgebleven integere CDA'ers eruit, Rutte aan de hand van de documentatie van de afgelopen formatie zijn proeve in elkaar geniet en we zijn via een u-bocht alsnog bij bruin 1.

JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 13:39

Ik heb hier een dubbel gevoel over.

7731BK11
7731BK116 sep. 2010 - 13:39

Dat is dan niet zo best voor het CDA. Als Ab Klink opstapt, wie zullen hem dan nog volgen? De andere 2 "dissidenten" ook? En....wie volgt? En wat blijft er over (aangevuld door wie?), nadat ze sowieso al gehalveerd in de kamer zitten ! De super-rechtsen, die steeds meer vastgegroeid raken aan VVD en PVV . Dat is iets om je zeer ongerust over te maken. Er was tot nu toe toch altijd nog een linksere vleugel in die partij, die voor enig evenwicht zorgde, maar die vleugel raakt steeds meer verlamd, totdat hij compleet is afgestorven. Zijn de CDAers blind geworden?

Joaquim
Joaquim6 sep. 2010 - 13:39

The Prince of Darkness strikes again!

Elfje2
Elfje26 sep. 2010 - 13:39

Dit verwonderd mij helemaal niets, dit is door de drie heren allang bekokstoofd, PVV eruit, wachten tot de positie van Klink onhoudbaar is , Rutte een concept schrijven en Wilders en Verhagen kunnen zo aanschuiven, ik heb het vorige week week ook al gemeld hier. Kan de majesteit hier nog iets aan veranderen.? En Wiegel had wrs voorkennis.:):(

HenkJansen2
HenkJansen26 sep. 2010 - 13:39

One down, two to go! Klink vs Wilders 1-2 Dit zag natuurlijk ook iedereen aankomen? Zo wordt een rechtse coalitie overigens wel weer nieuw leven ingeblazen, aangezien 2 dissidenten nog eventueel vervangen kunnen worden door gedoogsteun van de SGP!

ErwinW2
ErwinW26 sep. 2010 - 13:39

Wat een explosieve ontwikkelingen weer. Ik durf nu ook wel geld in te zetten op het vertrek van Ferrier en Koppejan.

HenryH
HenryH6 sep. 2010 - 13:39

betekent dit dat we nu weer mogen roken in de kroeg?

rgeurtsen
rgeurtsen6 sep. 2010 - 13:39

RESPECT MAN! En tegelijkertijd, en dat Kabinet Bruin I komt er toch wel.

Gerald2
Gerald26 sep. 2010 - 13:39

Zijn de zuiveringen binnen het CDA begonnen en was Klink de eerste?

nemesis2
nemesis26 sep. 2010 - 13:39

Ik heb veel respect voor Ab Klink. Ik vind niet dat hij dit verdient. Aan de andere kant, politiek is niet voor bange mensen. Het ga je goed Ab, volgende keer iets beter nadenken, dit had je kunnen zien aankomen.

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

Deel 2 in voorspel de toekomst: CDA stijgt in peilingen. Maurice, aan de slag!

artizz
artizz6 sep. 2010 - 13:39

Voor het CDA is het uitgangspunt dat de overheid de dienaresse van God is. Welke God wordt niet vermeld in hun oprichtingsacte. Voor het CDA is er geen scheiding tussen kerk en staat.

nemesis2
nemesis26 sep. 2010 - 13:39

Hoe klinkt deze ? Maxime geeft Geert een verjaardagscadeautje ? BTW Toch leuk dat Geert een vlaai voor Bea meeneemt, goede vrienden onder elkaar....

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

Kom er maar in Paul: weer een naam voor je lijst 'wie beten de tanden stuk op ...'

AfKam
AfKam6 sep. 2010 - 13:39

Klink heeft in dit geheel een merkwaardige rol gespeeld. Als Klink de brief niet had geschreven wat was de kans dat het CDA congres akkoord gegaan zou zijn met het regeerakkoord? Vooral als Wilders los gegaan zou zijn zoals Klink had voorspeld. Hij brengt in ieder geval Bruin I weer een stapje dichterbij.

brynnar
brynnar6 sep. 2010 - 13:39

Ik had stiekem wel gehoopt op "Groep Klink", samen met de andere twee dissidenten. Drie zeteltjes eraf voor het CDA. Maar dat blijkt helaas een wensdroom.

ErikDoes
ErikDoes6 sep. 2010 - 13:39

Och heden... Gaan we dan nu toch weer terug naar afgelopen vrijdag? Wilders kan weer aanhaken? Wat een puinhoop wordt het zo langzamerhand. Moeten we vaststellen dat Wilders dus gewoon had kunnen afwachten en gewoon door had kunnen gaan met onderhandelen, Klink was hoe dan ook toch wel afgetreden precies zoals hij wilde? Wederom zeer benieuwd wat nu het vervolg van de formatie is. Mijn hemel...

HenkJansen2
HenkJansen26 sep. 2010 - 13:39

BREAKING: Ab klink wordt vervangen door Raymond Knops. Knops behoort tot de 'rechtervleugel' van het CDA. Verstandige keuze van het CDA.

objectivist
objectivist6 sep. 2010 - 13:39

Het is wat laat maar de enige juiste beslissing na zo'n coup.

DikBrix
DikBrix6 sep. 2010 - 13:39

Ik heb niks met CDA, hoe kleiner hoe beter. Deze beslissing van Klink is daar wel bewijs van denk ik. Want stemmen met 'een last' van verplichting om conform het regeerakkoord te stemmen zou tegen de grondwet zijn, hoewel bijna alle politici van regeringspartijen dat doen. Klink gaf eerst aan dat niet te willen. En doet dat vervolgens toch door nu op te stappen. Dus hij accepteert die ongrondwettelijke verplichting, vooral door te stellen dat hij 'met overtuiging' lid blijft van het CDA. Hoe krom kan je redeneren?

vaclavklaus
vaclavklaus6 sep. 2010 - 13:39

Verhagen en Bleker moeten zich kapot schamen! Zij laten hun man Klink vallen om samen te werken met Wilders die over Verhagen zei: "de meest bange CDA'er die steeds knielt, buigt en trilt voor de islam" en die Bleker een "zeurpiet" noemde. De C kan definitief verwijdert worden van DA.

hannogroen
hannogroen6 sep. 2010 - 13:39

Ik moet ineens denken aan wat volgens een dame die ik ooit tegen kwam een goed criterium zou zijn om te beoordelen wat je aan iemand hebt; bedenk hoe die persoon eruit ziet in zwembroek. I.t.t. wat ik vorige week dacht blijkt dat schijnbaar bizarre criterium bij Ab Klink toch weer moeiteloos te werken. Eén troost, Wilders ziet er in zwembroek gegarandeerd ook niet uit.

Johanna3
Johanna36 sep. 2010 - 13:39

Wat vind ik dit erg. Het CDA is de partij waar mijn ouders altijd op hebben gestemd. Zij zijn nu overleden en ik ben erg blij dat ze dit niet hebben meegemaakt. Ik heb een moslim man, ik had er niet aan moeten denken dat ik met hen hierover had moeten discussieren. Ik bewonder Ab Klink, ik vind hem moedig. Ik vind het heel erg dat hij zijn zetel opgeeft.

ReneeO
ReneeO6 sep. 2010 - 13:39

Oei, dit gaat nu toch echt lastig worden voor Wilders. Nu kan hij moeilijk nog onder die vermaledijde gedoogsteun uitkomen... Dus zal hij straks zijn aanhang moeten uitleggen dat hij zijn gehele sociale programma verkwanseld heeft in ruil voor een fooi op immigratiegebied. Jammer van Klink dat hij voor de druk heeft moeten bezwijken, te intellectueel te weinig een straatvechter.

JanVG2
JanVG26 sep. 2010 - 13:39

Sorry, maar niet onlogisch. De overgrote meerderheid 18 van de 21 leden hebben in een essentiële kwestie tegen hem gestemd. Hij heeft hen niet van zijn gelijk kunnen overtuigen. Dan wordt het lastig om vervolgens (als leider??) binnen dezelfde groep te opereren. Hij had ervoor kunnen kiezen om als gewoon fractielid aan te blijven, maar dat was voor hem, nog onlangs gezien als een potentiële leider vande partij, waarschijnlijk onverteerbaar. De positie van Ferrier en Koppejan is anders. Zij waren en blijven gewone leden. Overigens, Klink was NIET tegen wat er in het `concept-accoord' stond, maar hij was tegen de presentatie van Wilders, de autonomie van Wilders daarin en diens uitleg van sommige van de besluiten in dat `accoord'. Klink behoort nog steeds tot de conservatieve en/of neo-liberale vleugel van het CDA.

CdeVries
CdeVries6 sep. 2010 - 13:39

Gelukkig is er een wachtgeldregeling voor politici, kun je 6 jaar rijkelijk van leven.

Wilbert2
Wilbert26 sep. 2010 - 13:39

Het kan zijn dat een rechts kabinet nu weer dichterbij komt, maar ik kan het alleen maar toejuichen, als politici naar eer en geweten handelen. Niet alleen politici, overigens.

ronald111hees
ronald111hees6 sep. 2010 - 13:39

Klink had er beter aan gedaan om deze beslissing uit te stellen tot het congres. Aldaar zijn bezwaren nog eens omstandig te formuleren en vervolgens te bepalen wat hem te doen stond.

HenkJansen2
HenkJansen26 sep. 2010 - 13:39

Wilders benadrukt dat er nog steeds twee 'dissidenten' zijn in de CDA fractie. Lijkt er op dat vertrek Klink voor hem niet genoeg is.

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

We zouden het haast vergeten: waar gaat dat Kamerdebat nu nog over? Is dat niet vreselijk zonder van ieders tijd?

melene
melene6 sep. 2010 - 13:39

Geert Wilders neemt op zijn verjaardag vandaag niet met één cadeautje genoegen. Hij eist er drie. En dan kan ie straks op de thee bij Majesteit gaan vertellen dat ie als nog wel wil gedogen.

Milieunet
Milieunet6 sep. 2010 - 13:39

Maxime Verhagen is toch ook een gladjanus eerste klas: Verhagen: 'Jammer dat hij vertrekt Tuurlijk Maxime, iedereen geloofd dat direct.

fjacobse
fjacobse6 sep. 2010 - 13:39

Ik vind dit vertrek een stuk waardiger dan het afscheid van Ella Vogelaar. Op dit soort momenten zie je toch het verschil in klasse tussen het CDA en de PvdA.

Gavi5
Gavi56 sep. 2010 - 13:39

Ik heb ooit een Couppoging meegemaakt in Spanje zo'n kleine 20 jaar geleden...... dit gaat er verdacht veel op lijken, alleen het leger ontbreekt nog.... De overname van Nederland door allerhande frusties? Rutte en de ppv man hebben besloten dat het zo moet en Maxime is niet in staat tot iets anders dan zijn partijgenoten af te vallen? Schoonmaak bij het CDA, een eenmansclubje en de vvd die er het zwijgen toe doet, waar zijn al die protesterende vvd-ers nu gebleven? Bij Wiegel op schoot, die wil vast wel iets hoogs worden in de Nieuwe Staat. En Ruud is ook stil ineens. Wat macht al niet doet met een mannetje! Misschien wordt het nu toch wel tijd voor een Volksoproer, niet hetzelfde volk als die van dé Volkspartij, maar van de miljoenen Nederlanders die het met deze gang van zaken voor geen meter eens zijn.

jocheem67
jocheem676 sep. 2010 - 13:39

Kijkend naar het partijprogram van Geert en consorten, is het imho gelegitimeerd om een verwijzing naar de jaren '30 te maken. Dat dat voor veel mensen pijnlijk is, maakt het niet minder trefend. Praten over groepen in harde generaliserende termen is waar het allemaal mee begonnen is. Moeten we dan Geert het voordeel van de twijfel geven en achteraf roepen: "wir haben er nicht gewusst" ??? We hebben het al eens meegemaakt in de recente gechiedenis en ik voel er niks voor om mijn mond maar te houden omdat ik er 'misschien' naast zit. En ik ben niet eens links.

Zoefdehaas2
Zoefdehaas26 sep. 2010 - 13:39

Diep diep diep triest dat een zo integere man als Klink door zijn fractie genoten wordt weggepest. Dat noemt zich dan een christelijke democratische partij!! Deze partij begint al aardig pvv trekjes te vertonen, ook een zogenaamde democratische partij waar slechts een man het voor het zeggen heeft. Ach ja, als je zoals verhagen met pek omgaat, wordt je er vanzelf mee besmet. Het is nu wel duidelijk waar we op af stevenen.

walter2
walter26 sep. 2010 - 13:39

Om tegemoet te komen aan de wensen van de nationaalsocialist Wilders dat zijn politieke tegenstanders moeten worden opgeruimd is het CDA begonnen kritische stemmen de mond te snoeren. Klink wordt vervangen door de rechtsconservatieve katholiek Knops. Nog even en we krijgen weer een KVP+VVD regering en is straks kritiek op Wilders strafbaar.

lolbroek2
lolbroek26 sep. 2010 - 13:39

Mooie democratie hebben we toch he? Geen meerderheid voor een rechts kabinet? Dan pest je toch gewoon iemand weg... Well played Verhagen en oh wat jammer he dat Klink weg is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 sep. 2010 - 13:39

Diep triest, de 20 % van de CDA kiezers die wel dachten op een partij te stemmen die christelijk en democratisch handelt zijn nu hun vertegenwoordiging in de kamer kwijt.

ReneeO
ReneeO6 sep. 2010 - 13:39

Ik gun de voorstanders van Bruin I hier op JOOP hun euforie, maar toch geloof ik niet in Bruin I. Het CDA is voorlopig - ook zonder Klink - te verdeeld om een betrouwbare partner in zo'n constructie te kunnen worden. Bovendien zal de bemoeienis van Wilders - "Er zijn nog twee dissisdenten"- bij een aantal niet in dank worden afgenomen. Verder is het maar helemaal de vraag of de arrogantie van Rutte beloond gaat worden. En zou dat het geval zijn, dan zal hij toch als beoogd premier wat meer oog moeten hebben voor andere opvattingen dan die van hem alleen. Maar gelet op zijn uitlatingen, gaat dat niet lukken.

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

Ik vrees nog een tekort aan politieke partijen die de revue kunnen passeren op Joop. Wat kennelijk nog niet is doorgedrongen, is dat een cirkel de nare eigenschap heeft rond te zijn. Vroeg op laat heb je al je politieke tegenstanders / voormalige medestanders de oren gewassen en nadert de spons de eigen gelederen. Eerst en onbedreigd op de eerste plaatst staat natuurlijk de PVV. Dan volgt al snel de VVD met het CDA nu als goede derde. Allen onbetrouwbaar, a-sociaal, kortzichtig en hardvochtig, menigeen een gevaar voor de toekomst van het land. Met uitzondering van de PVV slaat het gemoed in eens om wanneer er een nieuw balboekje tevoorschijn komt. Dan, ja dan breekt de euforie uit, dan gloren nieuwe tijden en is al het leed vergeten. De scheidslijn tussen 'friend' or' foe', is dun, heel dun. En toch komt de spons eraan ....

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

Een mede commentator heeft gelijk, het is te doen een limerick: Het zal nog even moeten wennen Een kabinet over rechts, dat gaat mennen Het CDA is gedraaid, Klink voelt zich geaaid Maar wel met een 'n', en dat is anders dan gepaaid.

rob512
rob5126 sep. 2010 - 13:39

Ondertussen gaat de formatie nog wel een tijdje duren. Tegelijkertijd gaat de ploeg van Balkenende en Rouvoet gewoon door. Er wordt alvast zo'n 3 miljard aan besparingen opgevoerd , en er zijn door de Jager en van den Hoeven inmiddels volgens mij twee best goede maatregelen afgekondigd. ( btw en ondersteuning bedrijven) Dit kabinet gaat pas regeren in demisionaire toestand zo lijkt het. Ik denk dat ze er nog wel een tijdje zitten , maar daar hoor je niemand over dus gaan ze lekker ongestoord hun gang.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

Nederland huiuiuiuiuiuiuuilt!!

ElChe
ElChe6 sep. 2010 - 13:39

Het CDA is zijn geweten kwijt en nu helemaal overgeleverd aan de machtswellusteling Verhagen. De wolf Bleker huilt in het bos.

boersma63
boersma636 sep. 2010 - 13:39

In reactie op Home Quest. Rollenbollen? Klink moest een brief schrijven van Verhagen en deze brief wordt openbaar gemaakt door... Door wie? Voorlopig zie ik Klink als iemand die principiëel in de politiek staat, niet als iemand die met alle politieke winden meewaait. Ik baal ervan dat hij uit de kamer gaat! Denker, Afweger, Besluiter, doorzetter. Dit in plaats van het wegzetten van groepen, rammen in de media, provoceren. Ab, ik baal ervan dat je weggaat!

Piranesi2
Piranesi26 sep. 2010 - 13:39

Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, moet VVD-leider Mark Rutte alleen een proeve van een regeerakkoord schrijven. Als dat niet lukt, dan sluit hij nieuwe verkiezingen daarna niet uit. Wilders liet dat maandagavond in een sms weten na zijn gesprek met koningin Beatrix op paleis Noordeinde. Hij kwam na afloop van zijn bezoek aan de vorstin geen toelichting geven op een persbriefing, wat de andere fractieleiders wel deden. De PVV wil nog bezien hoe de ontwikkelingen bij het CDA gaan verlopen nu er na het vertrek van Ab Klink nog twee dissidenten over zijn. http://www.depers.nl/binnenland/507430/Rutte-alleen-aan-het-werk.html

Joeri2
Joeri26 sep. 2010 - 13:39

Regelrechte kiezersbedrog. Wij, de kiezers, kiezen vertegenwoordigers van de tweede kamer. Ze staan op de kieslijst, en wij de stemmers kiezen de personen. Wat het CDA doet is na de verkiezingen vertegenwoordigers wegpesten ten behoeve van een coalitie. Mijn god, wat een bananen republiek zijn wij geworden. Dus het CDA hoeft geen rekening met haar kiezers te houden, alleen met de kiezers van de PVV... Verhagen is dus eigenlijk een Judas.

roher
roher6 sep. 2010 - 13:39

Is de visie van Klink er niet een van wat politiek werkelijk is? Dat je als individu medestanders opzoekt en aangeeft dat verder gaan met besprekingen zinloos is. Of het nu een voortschrijdend inzicht is of een domme inschattingsfout dat doet er even niet toe, Dat hij dissident genoemd wordt valt toch als kwalificatie onder eenzelfde soort loot als hoe er tegen Wilders aangekeken wordt, maar Wilders komt er mee weg... waarom, omdat gedoogsteun van een opponent beter is dan een kritisch blik van een geestverwant. Wie weet komt het hele verhaal later toch nog terug. Er zal alles aan gedaan worden om niet nog eens een kink op te lopen. Dus dat wordt vier jaar tegen chagrijnige koppen aankijken.

omaoeverloos
omaoeverloos6 sep. 2010 - 13:39

Ok Zjen, ik waag ook maar eens een poging: Een hoogblonde schreeuwer uit 't zuiden maakt in Den Haag steeds de vreemdste geluiden Maar nu overspeelt hij zijn hand Wordt verbannen uit 't land Omdat Klink de klok stevig liet luiden.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Blijft toch wat vreemd ... geen verklaring willen ondertekenen voor het weekend en dan na het weekend wel je kamerzetel opgeven ... Als die andere dissidenten nu ook deze week nog opstappen ... gaat het zaakje stinken

1 Reactie
sam tosha
sam tosha6 sep. 2010 - 13:39

Die verklaring die Wilders ondertekend wilde zien, was simpelweg niet rechtsgeldig. Nou weten we van de PVV dat ze a. de ballen verstand hebben van staatsrecht en b. nimmer met een officieel amendement komen om iets in de wetgeving te veranderen.

fjacobse
fjacobse6 sep. 2010 - 13:39

WE GOT HIM!

1 Reactie
BillDuin
BillDuin6 sep. 2010 - 13:39

Laf om vlak voor het debat van morgen weg te lopen, waarschijnlijk zag hij de bui al hangen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Eerste goede actie van Klink in weken. Gek he, dat het niet zo fijn meer samenwerkt als je tegenhoudt wat 80% van je kiezers en 70% van de fractie wil.

1 Reactie
Amarinde
Amarinde6 sep. 2010 - 13:39

80% zeg je toch Dat betekent dat er na klink nog 3 dissidenten in de kamer zitten. Plus de VVD dissidenten die waarschijnlijk op gaan staan tegen de apartheidspolitiek van beweging Widlers. Dan ook nog de dissidenten in beweging wilders als daar zijn Hero en Fleur. Eerst zien en dan geloven want we hebben nog wel even te gaan voor dit hoopje ellende, pvc, draagkracht heeft in de 1e kamer en NL naar de afgrond kan leiden. Tegen die tijd rollebollen alle PVV-ers over straat en ligt Verhagen ook op apegapen. Hoogstwaarschijnlijk klapt dan het kabinet of is het al geklapt. Dat krijg je ervan als je je niet aan de ongeschreven wetten van fatsoen houdt. En weet je wat nu het ergste van alles is? Mensen die denken dat beweging wilders oplossingen kan brengen en koste wat het kost dit willen proberen want geloof me er is maar 1 die de dupe wordt en dat zijn jij en ik, jij behoorlijk meer als jij onder 1,5 modaal zit want ik zit daar ruim boven en moet mij voor mijn toenemende maandinkomen moreel gaan verantwoorden. Terwijl onder dit PVC kabinet de ouderen in de tehuizen nog meer pyamadagen gaan krijgen welke uitgebreid gaan worden met luierdagen gezien de komende bezuinigingsronde. Het zou een schande zijn als de politiek zich tot deze draconische maatregelen die de VVD al heeft aangekondigd laat verleiden terwijl met de villa subsidie en het JSF door laten gaan. Op dat moment is elk vertrouwen van de burger natuurlijk geheel op het nul punt aangekomen. Dan kunnen we dwaas Nederland bedanken voor de zoveelste stomme streek.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Ab. Wees verstandig. Kies een fatsoenlijke partij uit waar je bij wilt. Een partij van normen en waarden. Een partij die zich daaraan dan ook houdt Een partij van fatsoen moet je doen. En een partij die zich daar dan ook aan houdt. Jesis. Je gelooft het niet..............het CHRISTELIJK democratisch akkoord heeft zijn bijna enige respectabele kamerlid eruit gewurmd. Tot zover gristendom. Tot zover fatsoen en beschaving. Tot zover normen en waarden.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 sep. 2010 - 13:39

Waarom een fatsoenlijke partij kiezen als je eerst 3 jaar betaald vrij krijgt?

meijerlahn
meijerlahn6 sep. 2010 - 13:39

Ik voorspel dat er geen ene moer van het cDA overblijft, zolang de machtsgeile Verhagen die club blijft bestieren en alles eruit gooit wat hem niet welgevallig is.

2 Reacties
rvonk2
rvonk26 sep. 2010 - 13:39

ik ben het volledig met u eens! Wat een dictatoriale boel daar zeg. bah. Bij Wilders weet je tenminste van tevoren dat je in een dictatoriale partij stapt. Ik dacht altijd dat dit een Christelijk DEMOCRATISCH appèl was. Blijkt niet zo te zijn...

Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Ik voorspel dat er geen ene moer van het cDA overblijft, zolang de machtsgeile Verhagen die club blijft bestieren en alles eruit gooit wat hem niet welgevallig is. ================================================================= Als ik de voorspellingen van de laatste paar dagen neem die je hebt gedaan, lijkt het me dat ook deze meer hoop dan realiteit bestiert. CDA gaat vanaf volgende week weer stemmen winnen, let maar op. Kiezers houden van daadkracht, en dit toont echte daadkracht, het ontdoen van spookrijders als Klink. Het is levensgevaarlijk om tegen de stroom in te rijden, buiten dat je je eigen leven in de waagschaal stelt, verwond je er ook anderen mee.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet6 sep. 2010 - 13:39

Mooi, dat maakt de weg weer vrij voor PVC. Alleen jammer dat Klink dat niet een week eerder had kunnen bedenken, dat had weer kostbare tijd gescheeld.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha6 sep. 2010 - 13:39

De tijd - voor Rutte - is meer dan op

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

Nederland moet nu gaat gokken, de nieuwe verkiezingen. De VVD wordt zeker niet groot, het CDA helemaal niet. Het Goede ( PVDA) en het Kwaad(PVV) moeten gaan de finale spelen. Wat wil Nederland, het kwaad of het Goede? Want een halve Goede of een halve Kwaad helpt Nederland nu niet meer, of helemaal het Goede of helemaal het Kwaad, de logische optie van deze rare strijd. Nou, zeer bedankt Pim Fortuyn, de uitvinder van de Nederlandse kwaad.

2 Reacties
rob512
rob5126 sep. 2010 - 13:39

Je maakt er bijna een Star Wars film van. Goed tegen Kwaad. Een beetje minder kan ook

meijerlahn
meijerlahn6 sep. 2010 - 13:39

"Nou, zeer bedankt Pim Fortuyn, de uitvinder van de Nederlandse kwaad" Ja, Mostafa. Met hem is het allemaal begonnen. Het zijn frusties die hun zin niet kunnen krijgen en daarom maar een heel land op stelten zetten.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Ok, nog bedankt voor het geweldige Electronische Patienten Dossier, dat doorslaande succes met het rookverbod en die varkensgriep vaccins.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin6 sep. 2010 - 13:39

We zijn er nog stil van:-))

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Jammer dat Klink niet naar een andere partij gaat. Was wel leuk geweest om te zien hoe deze eenling weer dingen ging verzieken.

2 Reacties
Amarinde
Amarinde6 sep. 2010 - 13:39

jammer dat hij zich niet van de partij afsplitst en alleen verder gaat dan kunnen de andere dissidenten zich er ook bij aansluiten en komt er geen Bruin I

sam tosha
sam tosha6 sep. 2010 - 13:39

Twas de enige eenling met z'n ogen whide open

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Ernst Hirsh-Ballin/Ruud Lubbers/Doekle Terpstra/Beatrix versus Maxime 0 - 1 Het spel is nu keihard op de wagen. Het komende CDA congres zal een even bloedige als historische worden

1 Reactie
Amarinde
Amarinde6 sep. 2010 - 13:39

Wat zou het grappig zijn als Bea gaat roepen STOP En nu Cohen................ Daar staat a-sociaal rechts dan met een mond vol beschuldigingen. :) Want praten over de snoei harde en vooral op de verkeerde plaatst bezuinigen daar spreekt deze aanhang niet over. Komt nog wel als ze gaan begrijpen denk ik, het is nog te vroeg. Alleen jammer van een zo integer politicus.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Misschien moeten we toch concluderen dat de CDA veel rechtser is, dan we tot nu toe hebben vermoed. Ik bedoel, kennelijk is er zo veel druk op Klink uitgeoefend na die domme brief, dat hij eruit geknepen is. En laten we er geen doekjes om winden, die druk kwam dan natuurlijk niet van de linker kant van de CDA, die hebben hem waarschijnlijk alleen opgestookt. Interessante vraag is wat we nu kunnen concluderen over de machtspositie binnen de CDA, maw de prominenten vs Verhagen !? Ik zet mijn geld voorlopig op Maxime !

1 Reactie
BillDuin
BillDuin6 sep. 2010 - 13:39

"die hebben hem waarschijnlijk alleen opgestookt' Precies en nu laten ze hem als een baksteen vallen, met zulke 'vrienden' heb je geen vijanden meer nodig.

Bouwman2
Bouwman26 sep. 2010 - 13:39

Verhagen, de Nigel de Jong van het CDA.

3 Reacties
Joaquim
Joaquim6 sep. 2010 - 13:39

Au, dat is wel echt een hele harde. Laten we het gewoon op Prince of Darkness houden want hem met Nigel vergelijken vindt ik wel een beetje op de man spelen hoor.

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

Bij een boom telt men de ringen, bij Verhagen en De Jong, de noppen ...

Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Verhagen, de Nigel de Jong van het CDA. ================================================================= Voor zover ik kan herinneren verloor Nigel DE wedstrijd om de hoofdprijs, en Verhagen heeft die vandaag gewonnen.

TomHendriks
TomHendriks6 sep. 2010 - 13:39

Als Koppejan en Ferrier verstandig zijn, houden ze Klink gezelschap.

2 Reacties
BillDuin
BillDuin6 sep. 2010 - 13:39

Dat is de volgende stap, ze zitten waarschijnlijk nu hun afscheid's brief te schrijven.

Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Wat een geniale zet van Wilders om de stekker eruit te trekken. Daarmee heeft hij binnen het CDA de druk op Klink laten doen toenemen. Het grootste deel keek hem met de nek aan vanwege het laten klappen van de onderhandelingen. In zo'n vijandige omgeving was het een kwestie van tijd voordat hij zou opgeven. Niets ergers dan ongewenst zijn in de groep waar je vertoeft.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Zo gaat het de goede kant op, Mischien kan Opstelten een lijm-poging wagen, En kan er nu wel een PVC regering komen. Wat zou dit mooi zijn. 18 miljard bezuinigen, uitkeringen minimaal 10% korten, Geen ontwikkelingshulp meer, enkel noodhulp, korten op de EU. Cultuur enkel als ze kostendekkend zijn. Dit land kan er met pakweg 8 jaar PVC een stuk beter voorstaan. Mensen moeten weer zelfredzaam worden.

1 Reactie
Gerald2
Gerald26 sep. 2010 - 13:39

En wat doen we dan met mensen die zichzelf niet kunnen redden? Gewoon dood laten gaan?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

DEN HAAG - De jarige Geert Wilders neemt vanavond ?een stuk echte Limburgse rijstevlaai met slagroom? mee als hij koningin Beatrix bezoekt in Paleis Noordeinde. Wilders zegt dat in een sms aan het ANP. Zou de koningin die limburgse hap aannemen of gooit zij dat ding in de prullenbak meteen? ik hoop de tweede. Een On=Hollandse actie. Een deerde wereld toestanden.

4 Reacties
mees.
mees.6 sep. 2010 - 13:39

Ik persoonlijk zou nooit iets aannemen van die man. Van mij kreeg hij ook geen hand.....heb een groot disrespect voor die man.

mees.
mees.6 sep. 2010 - 13:39

Zo....nou kan Ab Klink zijn mond opendoen en open en bloot vertellen hoe men te werk is gegaan tijdens de formatie. Niemand snoert hem nu nog zijn mond. Maak je borst maar nat Verhagen. De tweede die veel over je te vertellen heeft,Bos weet als geen ander hoe Verhagen opereert. Koppejan en Ferrier zullen nu extra hard de tanden in dit hele gedoe zetten. Pak ze aan jongens! Verhagen zijn langste tijd is geweest bij het CDA

Piranesi2
Piranesi26 sep. 2010 - 13:39

De jarige Geert Wilders neemt vanavond een stuk echte Limburgse rijstevlaai met slagroom mee als hij koningin Beatrix bezoekt in Paleis Noordeinde. Wilders zegt dat in een sms aan het ANP. - - - - - De Koninklijke Voorproever heeft vanavond dienst.

HugoSpanje
HugoSpanje6 sep. 2010 - 13:39

De Koningin discrimineert niet omdat meneer Wilders uit de provincie Limburg komt. U poogt dat wel te doen.

eeweew
eeweew6 sep. 2010 - 13:39

Zo werkt dat dus binnen het CDA, iedereen die het niet met Verhagen eens is wordt weggepest en vervangen door en zo rechts mogelijk iemand. Hoe rechts kunnen ze worden zonder dat de achterban gaat klagen. Verhagen moet er nog twee wegpesten, daarna kunnen de PVC besprekingen weer beginnen.

1 Reactie
Amarinde
Amarinde6 sep. 2010 - 13:39

ja zo gaat dat en ze kunnen .... Nee zijn al extreem rechts. Als je als Christelijke partij met de PVV durft te gaan samenwerken ben je met datzelfde sop overgoten. Extreem rechts dus en alleen oog hebben voor persoonlijke belangen zonder je om sociaal Nederland te bekommeren, dat is CDA, VVD en PVV Pijnlijk voor Nederland en ik vraag me af als Bruin I er komt hoeveel welvaart we naast de 18 miljard moeten gaan inleveren door toedoen van het buitenland waar wij zo afhankelijk van zijn.

paulvr2
paulvr26 sep. 2010 - 13:39

L' histoire se repete toujours. Mensen met fatsoensnormen moeten altijd het onderspit delven bij de CDA opportunisten. Net als Aantjes destijds het leven zuur werd gemaakt is nu Klink degene die moet wijken voor Verhagen. Moge de meer oprechte of in elk geval meer sociaal denkende kiezer van het CDA het voor gezien houden.

1 Reactie
objectivist
objectivist6 sep. 2010 - 13:39

[Net als Aantjes destijds het leven zuur werd gemaakt] Aantjes? Dat was toch die man die moest vertrekken vanwege een dubieus oorlogsverleden?

stinkstruik
stinkstruik6 sep. 2010 - 13:39

Gog, deed ik deze voorspelling niet eerder op deze ochtend in het vorige topic. Nu de andere dwarsliggers in het CDA nog. Dan kan Rutte zijn regeeraccoord schrijven (zelfde als wat er nu ligt zoals besproken met CDA en PVV). Vervolgend kunnen partijen die zich in het accord kunnen vinden aansluiten. M.a.w. CDA en PVV schuif maar weer aan , maar nu zondeer dwarsliggers.

1 Reactie
Gerald2
Gerald26 sep. 2010 - 13:39

Een goed spoor kan niet zonder dwarsliggers.

Pietertje2
Pietertje26 sep. 2010 - 13:39

Jammer, dat Klink de Haagse politiek verlaten gaat. Ab Klink was/is de enige CDA-er die ik hoog heb zitten.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin6 sep. 2010 - 13:39

Volgens mij blijft hij "voorlopig" gewoon minister hoor.

polyblok
polyblok6 sep. 2010 - 13:39

Klink is in al zijn daden nogal langzaam; hij had al op moeten stappen na zijn debacle met de griepinjecties en de ''onzichtbare'' declaraties daarvan. Door het wegvallen van de grootste dissident , is de weg weer vrij naar het-zoals de geachte Joop lezertjes dat bij voortduring en met verve plegen te schrijven- het peroxide pruk gevaar. Het wachten is op het kale ongeschoren gevaar.

1 Reactie
Piranesi2
Piranesi26 sep. 2010 - 13:39

Het wachten is op het kale ongeschoren gevaar. - - - - Intrigerend. Kojak?

vaclavklaus
vaclavklaus6 sep. 2010 - 13:39

Waar is Jan Peter Balkenende eigenlijk? Waarden en normen enzo? Was dat niet zijn partij? De opmerkingen van Hillen dit weekend zeggen genoeg, dit is geregiseerd. Het is echt schandalig dat dit in Nederland gebeurd. Dat het CDA zover gaat had ik niet verwacht. Wouter Bos met leugens en mediaspel zwart maken - dat valt vanuit partijpolitiek te begrijpen - het afbranden van Klink is echt een lage streek. Het bewijst wat mij betreft dat de brief van Ab Klink van A tot Z klopt.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO6 sep. 2010 - 13:39

[...] Het bewijst wat mij betreft dat de brief van Ab Klink van A tot Z klopt. [...] Daar heb ik geen moment aan getwijfeld, en de rest is door en door verrot. Maar ik vrees nu toch dat we het er een tijdje mee zullen moeten doen. :(

Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Het is echt schandalig dat dit in Nederland gebeurd. ================================================================= Het echte schandaal zat hem in het feit dat 1 man, Klink, een formatiepoging kapot maakt die gedragen werd door het grootste deel van Nederland! Het echte schandaal is dat heel links hier lyrisch over was en Klink als held uitriep. En nu de meerderheid weer gaat krijgen wat het wil, is het ineens een schande volgens links.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Wordt hier geen ragfijn spel binnen het CDA gespeeld? Proberen ze niet hun partij los te koppelen van het imago 'middenpartij', zodat ze een beweging richting christelijk-rechts kunnen maken. Een beweging die in gang lijkt te zijn gezet door hun groeiende verzet tegen hen die religie en staat scherper wensen te scheiden. Binnen een midden- of linksige positie is dat een stuk moeilijker te realiseren dan binnen een rechtse. En er valt onder de meer rechtse christelijke kiezers meer steun te behalen dan onder de meer linkse christelijke kiezers, die steeds meer neigen om op niet christelijke partijen te stemmen. Terugwinnen van de rechtse CDA-kiezers van weleer, dus. Op zich een slimme zet, want als brede middenpartij hebben ze weinig toekomst. Als rechtse partij die de PVV zou kunnen uithollen en leegvreten, veel meer. Het ziet er volgens mij dan ook naar uit dat het CDA zich herpakt, bestuursmacht houdt, een rechtser standpunt gaat innemen mbt immigratie/integratie, economie en sociale zaken, en bij de volgende verkiezingen met succes de PVV onderuithaalt. Wat als enige nadeel heeft, dat het CDA weer aan de touwtjes blijft trekken in dit land. Vind ik ook geen prettig idee, maar waarom jullie hier nu met termen moeten gooien als 'ratten' en 'nazi's' om CDA-ers te kwalificeren? Dat ken ik van GeenStijl en andere sites, maar ik zie het nu ook op deze en andere linkse sites. Zowel links als rechts heeft vaak het fatsoen niet meer om zich te onthouden van dergelijk ordinair taalgebruik. Het komt ook moeiteloos door de 'censuur', al betwijfel ik toch of het net zo makkelijk zou worden geaccepteerd als Cohen een vuile rat wordt genoemd.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO6 sep. 2010 - 13:39

[...] waarom jullie hier nu met termen moeten gooien als 'ratten' en 'nazi's' om CDA-ers te kwalificeren? [...] Ik heb even met de zoekfunctie die termen gezocht en ben slechts één keer 'ratachtig' en 'nazi' tegengekomen, beide termen gebezigd door een en dezelfde persoon, en de term 'vuile rat' kwam slechts uit uw eigen virtuele pen. Dus vanwaar 'jullie' en 'gooien'?

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

We mogen wel constateren dat dit de kers is op de verjaardagstaart van Wilders. Gallery-play van Maxime. Machiavelli in hoogst eigen persoon. Overigens vermoed ik dat dit inderdaad een vooropgezet plan was. Het CDA zal vanaf nu een rechts conservatieve koers gaan varen waar geen plaats meer is voor 'voortreffelijke' mensen. Dat schept duidelijkheid in dit gefragmenteerd politiek landschap. De 'linkse' CDA'rs zullen nu uitzwermen over de linkse partijen (goed voor zo'n 2 zetels). Dus kwa getalsverhouding wordt links er niet slechter op. Dus wil Links een vuist maken is het zaak om NU tot een verbond te komen. Praat toch eens met de SP ! het lijkt wel of ze melaats zijn Overigens is Links wel een bonte verzameling. de Moreel lege D'66'rs, de down-to-earth socialisten van de SP, de homo's discriminerend christenbroeders van de CU, het in drieën verscheurde PvdA (Oud-Links, vrijzinnig, Orthodox religieus), de Dierenpartij, de weggelopen CDA'rs en de moderne Groen Linksers. Het lijkt me nog een hele opgave om die 7 partijen op een rij te krijgen. Echter de hoop is nog niet vervlogen Immers Er zijn nog steeds twee PvdA-mollen actief binnen het CDA Ad Koppejan En Kathleen Ferrier Stel je toch eens voor dat Kathleen Ferrier voet bij stuk zou houden Deze stemmen-trekster heeft 1200 stemmen gekregen Eigenlijk zou dat de kers op de kers van de slagroomtaart zijn. Nederland wordt onbestuurbaar omdat het CDA politiek correct wilde zijn en daarom Ferrier op een hoge plaats zetten en vervolgens met haar 1200 stemmen de deur open gooit naar nieuwe verkiezingen. Politiek is nog nooit zo interessant geweest.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus6 sep. 2010 - 13:39

Interessant en droevig tegelijkertijd. De PvdA mollen - dat zou goed zijn - als zij nu overlopen en kan Job Cohen premier worden!

Winston2
Winston26 sep. 2010 - 13:39

De kans is dus aanwezig dat we toch terug gaan naar Bruin 1. Wilders zal dan gedoogsteun geven aan een rechts kabinet. Ik zie hier en daar reacties die Wilders feliciteren met een strategische zet: de druk is opgevoerd op Klink door de stekker uit de onderhandelingen te trekken, Klink levert zijn zetel in. De druk op de andere "dissidenten" is ook groot, en zij zouden maar zo het voorbeeld van Klink kunnen volgen. Alles vervangen door rechtse CDA'ers en de weg naar Bruin 1 staat open. Anderen putten hoop uit het inzicht dat Wilders dan wel zal moeten uitleggen hoe hij alle sociale punten uit zijn programma heeft laten varen. Ik denk dat die hoop ijdel is. Wilders heeft namelijk al lang de allochtoon als verantwoordelijke aangewezen voor bijna alle sociale problemen die we hebben en ook zijn achterban is volgens mij doordrongen van dit standpunt. Zolang Wilders er maar in slaagt zijn xenofobe punten door te voeren zit hij wel snor. En dat gaat hem lukken met CDA en VVD. De scherpste randjes zullen er vanaf gaan, meer niet. Ik ben er allerminst gerust op dat deze soap nog een goed einde kan kennen...

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

En dat doen ze dat allemaal alleen voor één doel: De zwakke gemeenschap in Nederland te willen discrimineren en gek maken, de moslimse. Wat een ontwikkeling in Nederland zeg, is de Hollandse kaas nog steeds naar kaas smaakt?!

Bodde2
Bodde26 sep. 2010 - 13:39

Durf te wedden dat Wilders de stekker er niet meer in gaat steken. Dit is goud voor hem. Alsnog in een coalitie stappen heeft alleen maar nadelen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

Denk je?

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Klink weg: uitstekend! Nu nog Koppejan & Ferrier! Dan hebben we binnen een week de nieuwe regering Rutte 1. Er gaan nog vreemde dingen gebeuren Links Nederland, let maar op!

1 Reactie
ErwinB2
ErwinB26 sep. 2010 - 13:39

"Er gaan nog vreemde dingen gebeuren Links Nederland, let maar op!" jaja, vertel eens even wat ons allemaal te wachten staat? Voel je de overwinning? Zal je ons even een lesje leren? Maar vergeet één ding niet: We zijn allemaal mensen, we gaan niet weg, we gaan niet anders geloven (ik zelf geloof niet, maar ach, ik gun anderen wel hun geloof) en we blijven stemmen op de partij die wij goed vinden. Blijf dromen over je rechts 'heiland' alleen een dictator kan dat bewerkstelligen.

ronald111hees
ronald111hees6 sep. 2010 - 13:39

Maxime Verhagen is Judas en Pilatus tegelijk.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

Wilders is nep Tarzan?

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag6 sep. 2010 - 13:39

Die andere twee dissidenten werken ze ook wel weg en dan ligt de weg voor bruin 1 weer wagenwijd open. Als de zelfgenoegzame Rutte aan een regeerakkord mag gaan schrijven dan weten we de uitkomst al. Doc PVC1 openen, Ctrl-A, Ctrl-C en klaar is ie. Vervolgens zitten we vier jaar lang opgescheept met rabiaat rechts beleid waarbij de man aan de onderkant de rekening van de crisis mag betalen, omdat de villabewoner beschermd word alsof het een bedreigde diersoort is... 300 euro eigen risico een regelrechte schande. En dan durft Rutte nog met droge ogen te beweren dat de VVD er ook voor de kwetsbaren is.... Ik wist niet dat villabewoners zo kwetsbaar zijn!

1 Reactie
Gavi5
Gavi56 sep. 2010 - 13:39

Was je vergeten dat het de VOLKSpartij voor eigen Vrijheid en weinig Democratie is?

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Die 'Rathus Catholicus Maximus' Verhagen betreurt het dat Ab Klink is vertrokken. Jazeker, en een aap is een roofvogel!!

1 Reactie
christiaane
christiaane6 sep. 2010 - 13:39

Bijna goed, maar gezien de coalitie die hij aan het smeden was (is?) luidt zijn volledige naam: 'Rattus Norvegicus Catholicus Maximus' Zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rattus :)

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

En zo ontstaan er toch nog mogelijkheden voor Realistisch I. Daar drink ik volgaarne nog een bakje uit de Jura Impressa op. Go Rutte!

2 Reacties
christiaane
christiaane6 sep. 2010 - 13:39

Reactie op Harry de Zomer [En zo ontstaan er toch nog mogelijkheden voor Realistisch I. (...)] Een betere benaming zou dan zijn Rechtss Realistisch I, want zo rechtss kan nooit realistisch zijn (alleen voor mensen die rechtss zijn, uiteraard).

ErwinB2
ErwinB26 sep. 2010 - 13:39

Tja, realistisch voor huis-eigenaren en de rijke middenklasse. Heerlijk voor die groep! Hun 3de vakantie kan doorgaan! misschien nog een groter huis komen?, HRA blijft bestaan ten slotte. En straks in je dure lease-bak met 140 km/u voorbij die domme zuinige autootjes knallen, lekker! En ja, heerlijk als dat gespuis van de straat verdwijnt. Niks gedogen, aanpakken en wegwezen naar hun thuisland! Lekker onder elkaar, WNL kijken, Telegraaf lezen... Sorry, cynisme, maar dat wordt wel de realiteit als het zo doorgaat. En dat allemaal door onrealistisch beeld van de wereld. Nederland staat niet alleen, we zijn allemaal mensen, alleen gaan we sociaal met elkaar om, of ga je voor de recht van de sterkste en wil je alleen maar bij de winnende groep horen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Jammer natuurlijk. Dit maakt de kans op een rechts kabinet nog groter. Paul Dijkhuis zou weleens gelijk kunnen krijgen. Maar de wijze waarop weet hij zelden goed te raden.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse6 sep. 2010 - 13:39

"Klink had zijn brief 4 weken eerder moeten schrijven, dan had hij sterk gestaan. Nu niet, hij is zwaar in de fout gegaan omdat hij de proces-afspraken heeft geschonden. Daar lult hij zich nooit uit." Check.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

Maak van Nederland geen Israel, dan hoeven wij niet over 60 jaar over Vrede hier gaan handelen. Ik zie het voor me, over 60 jaar gaan Nederlanders tegen de Nederlandse moslims zeggen: Sorry, wij konden het niet zien. Degroeten jij!

3 Reacties
roelf2
roelf26 sep. 2010 - 13:39

Ik zie het maar zo: israel is de enige democratie in het midden oosten.

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

Uw mantra slijt en u kunt beter weten. Geen enkele Nl-er heeft het over dé moslim. Dé 'moslim' bestaan niet, net zo min als dé 'katholiek' of de 'hindoe' of verzin het maar. U scheert bevolkingsgroepen over een kam, en dat kan toch niet de bedoeling zijn van uw betoog.

HugoSpanje
HugoSpanje6 sep. 2010 - 13:39

U kunt natuurlijk fijn u best doen om elke gelegenheid aan te grijpen om te provoceren en uw Islam contra Nederland/Israel/Joden-gevoelens te botvieren maar ik vraag mij af of u daar ook maar een centimeter verder mee komt. Als u als Nederlander meent dat er zaken niet kloppen of niet naar uw zin zijn, kom dan met een inhoudelijk verhaal. Als het over iets gaat wat u niet weet, dat overkomt iedereen wel eens, vraag het dan en doe iets met het antwoord.

mees.
mees.6 sep. 2010 - 13:39

Hitler probeerde het eerst ook via de gewone weg,politici die hem politiek niet zinden,eerst op een rustige manier proberen weg te werken,mensen uit het parlement zetten,op een democratische manier ....en langzaamaan veranderde dat,ging het niet goedschiks dan maar kwaadschiks....geweld werd niet eens meer gemeden Hij liet mensen van de oppositie gewoon oppakken,sociaal democraten,liberalen etc. Waren ze niet voor hem dan wist hij wel hoe te werk te gaan. Tot er alleen maar mensen overbleven die alles opvolgden wat hij ze opdroeg,die naar zijn pijpen dansten.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 13:39

Waarom zo ver terug in de tijd? Kijk even terug wat er in Zwolle gebeurde met de heer Y. Het verschil is dat plm 70 a 75 jaar geleden nog geen IP-ban mogelijk was.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Limerick; Verhagen maakt alles ten nutte dus moet hij Geert Wilders beschutten. Hij naaide Ab kKlink want die werd hem te link da's een veer in de kont van Mark Rutte.

1 Reactie
Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Links viel van vreugde over elkaar heen, vanwege het mislukken van Rutte 1. Maar oh jee, wat een strop, Ab Klink stapte op, en gelijmd was de breuk weer meteen.

Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Is iedereen hier (bewust) vergeten dat Klink helemaal geen problemen had met de inhoud van het akkoord, maar louter met de manier waarop het uitgelegd zou gaan worden door Wilders??? Zijn heldenstatus heeft hij dus alleen te danken aan het feit dat hij de formatiebesprekingen heeft laten ploffen, maar zeker niet om zijn weerzin tegen de besluiten die in het akkoord staan. Die vond hij best. De woorden van het liedje bevielen hem goed, hij vond alleen de melodie niet goed. Toch belangrik om mensen, vooral linkschmenschen, af en toe te voeren met de realiteit, want zelf zijn ze die helemaal kwijt.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO6 sep. 2010 - 13:39

[...] aan het feit dat hij de formatiebesprekingen heeft laten ploffen [...] Nee, dat heeft Wilders gedaan. Die heeft de stekker uit de besprekingen getrokken.

HenkJansen2
HenkJansen26 sep. 2010 - 13:39

Een politicus die tijdens het formatieproces uit de school klapt door middel van een brief is zijn geloofwaardigheid en integriteit kwijt. Blijven zitten was geen optie meer, hij had alleen wat langer bedenktijd nodig. Links zat alweer te juichen, maar duidelijk te vroeg gejuicht. De optie van een rechtse coaltie ligt nu gewoon weer open.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman26 sep. 2010 - 13:39

Jullie waren toch altijd zo voor transparantie en tegen de achterkamer?

fjacobse
fjacobse6 sep. 2010 - 13:39

Je zal toch maar hebben vrijdag, bij het nieuws dat de formatie van een rechtse coalitie is mislukt, een gat in de lucht hebben gesprongen, En gisteren in de peilingen hebben moeten lezen dat de PVV er weer 3 zetels bij heeft gekregen en nu 9 zetels voor ligt op PvdA en VVD, En vanmorgen wakker geworden zijn met het nieuws dat Rutte wederom een hele streep door Paars+ haalt, En vervolgens horen dat Rutte er niet over peinst een regeerakkoord te gaan schrijven met Cohen, En vanmiddag hebben gehoord dat Ab Klink de eer aan zichzelf houdt, En dan ook nog fractievoorzitter van Groen Links zijn. Wie biedt er meer?

3 Reacties
HenkJansen2
HenkJansen26 sep. 2010 - 13:39

het is idd jammer dat Yggy zich momenteel schuil houd. Misschien komt ie nu wel helemaal niet meer terug ;)

roelf2
roelf26 sep. 2010 - 13:39

Ik bied meer: de andere dissidenten stappen ook nog op!

JanB2
JanB26 sep. 2010 - 13:39

Wilders heeft de stekker eruit getrokken. Vooralsnog is het over en uit met PVC. Je vergeet ook dat er nog 2 dissidenten over zijn binnen het CDA.

Piranesi2
Piranesi26 sep. 2010 - 13:39

Politiek, ethiek? Welnee: dominant geloof! Het speerpunt van zowel PVV en CDA, en de joker van vorige week de SGP, is het geloof. Het behoud van dominantie. Weigeren om in te zien dat kerk en staat gescheiden dienen te worden. Uw en mijn stem worden gebruikt om een geloofsstrijd uit te voeren. Alles is toegestaan. Richard Dawkins heeft in zijn boek ?The God Delusion? over de godsdienst als bron van ethiek weinig goeds op te merken. Een deel behelst een algemene humanitaire ethiek die ieder niet-religieus mens kan onderschrijven, maar een ander deel is eenvoudig abject, tiranniek, dogmatisch en agressief tegenover andersdenkenden. Van daar is het maar één stap naar de haat, de woede en de vijandschap van godsdienstigen binnen hun eigen aanhang (afsplitsingen!) en daarbuiten, tegenover eenieder die hun geloof niet deelt of openlijk verwerpt. Het nieuws wordt al jaren overspoeld door uitingen hiervan. Ook vandaag. Politiek en geloof. Met God kun je alle kanten op maar de God van PVV, CDA, VVD en SGP is verre van de God van verzoening. Wel van de segregatie. Verkiezingen en vele gevolgen gaan dus niet enkel over links of rechts. Hij is erbij! M.b.t. Dawkins dank aan o.a. Frans Bijlsma als bron (Google)

1 Reactie
rob512
rob5126 sep. 2010 - 13:39

Vrijheid van godsdienst hoort onlosmakelijk verbonden te zijn met de neutrale staat. Een neutrale staat is de enige waarborg dat de diverse "geloven" - elkaar niet naar het leven staan. Maar wij zijn in NL op een glijdende schaal terecht gekomen. Als je voor een overheid werkt dien je neutraal te zijn en je neutraal te gedragen. Daarbuiten mag je doen wat je wilt , zeggen wat je wilt , je kleden zoals je wilt - zolang je je maar aan de wet houdt. En die wet is seculier. Het loslaten van de neutrale staat is wat we in de komende jaren moeten corrigeren. Anders wordt het een steeds grotere puinhoop en zullen de diverse groepen alleen maar meer tegenover elkaar komen te staan. ( voor zover dat al niet het geval is)

TheGreenMachine
TheGreenMachine6 sep. 2010 - 13:39

Opgeruimd staat netjes. *steekt gitane de lucht in*

1 Reactie
eeweew
eeweew6 sep. 2010 - 13:39

Wat voor voordelen voor de samenleving gaat dit hebben? Kunt u mij uitleggen waarom u hier nou zo blij mee bent?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 sep. 2010 - 13:39

+++ Klink per direct uit Kamer +++ >>> Ferrier en Koppejan: behoed dit land voor dat verschrikkelijke rechtse gedoogkabinet!!!!

2 Reacties
fjacobse
fjacobse6 sep. 2010 - 13:39

Zelfs al zouden ze het willen dan maakt het niet meer uit. Er zijn immers nog maar maximaal 2 dissidenten. Die zetels kan Rutte halen bij de SGP. Dus maak je geen enkele illusie.

martinusblystra
martinusblystra6 sep. 2010 - 13:39

Dat zie ik alleen als zij eerlijkheid zouden prefaleren boven het aan het pluche geplakt zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Rutte: Wilders heeft sleutel in handen http://www.depers.nl/binnenland/507387/Wilders-heeft-sleutel-in-handen.html Is die man echt gek geworden? Hij levert zichzelf en Nederland uit. Inclusief zijn EIGEN partij. O Mehn!

4 Reacties
ReneeO
ReneeO6 sep. 2010 - 13:39

Wat een staatsman is die man, wat een staatsman is die man, da's een man die een land verkwanselen kan... Vrij naar Wim Kan/Seth Gaaikema

Joeri2
Joeri26 sep. 2010 - 13:39

" Rutte had er wel vertrouwen in dat Verhagen alle 21 fractieleden achter zich had gekregen. " Zegt de man die zei dat de formatie ong. een week zou gaan duren. Kan iemand die man uitleggen hoe de politiek werkt? Er hoeft er maar eentje bij stemming ziek te zijn en het wetje gaat niet door, dat is toch niet regeren? Maar o wat zijn ze toch allemaal bang, weer 8 stemmen meer voor de PVV. Jammer alleen dat ze van het CDA afkomen. Als de bende van Verhagen nou gewoon met PVV fuseert. Dan kan de NSB euh sorry PVV bij de herverkiezing gewoon met 75 en gedoogsteun van de GVP in het kabinet. Hoera! Henk en Ingrid moet dan nog wel uitgelegt worden hoe ze in de kamer moeten stemmen. Lachen ook met de ministers die Wilders bij elkaar heeft gezocht. Echte vakmensen die het land wel eens zullen gaan besturen...

ErwinB2
ErwinB26 sep. 2010 - 13:39

Rutte verkoopt de VVD aan de PVV, euh Wilders, om zelf Minister-President te kunnen worden en de HRA te behouden. En Wilders is dan de shadow-king... En de shadow-king heeft geen enkel respect voor de king... en ik hoop dat Rutte dat weet. Tjonge, wat valt de VVD mij tegen. ik ken er wel een paar, VVD'ers, en heb daar helemaal geen moeite mee, liberalen. Maar dit? pfff, na Wilders en Verdonk maakt Rutte het nog bonter bij die club.

Piranesi2
Piranesi26 sep. 2010 - 13:39

Rutte: Wilders heeft sleutel in handen - - - - - - - Wat een rotstreek van Rutte. Hij weet dat Wilders geen verantwoordelijkheid aankan.

Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Wat een wereld verjaardagscadeau voor Wilders van het CDA. Als nu niet duidelijk is dat het CDA dolgraag samen wil met de PVV, dan wordt het dat nooit meer.

1 Reactie
Klaas2
Klaas26 sep. 2010 - 13:39

Hij gaat het samen met de Koningin vieren, hij neemt vlaai mee, en dat komt goed uit, want het was ook de verjaardag van prins Claus vandaag. Misschien de de Koningin een sentimenteel momentje wil delen? Wat denk jij, Amber?

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Het is eigenlijk precies zoals velen, incluis ik-zei-de-gek,al riepen: Nederland wil rechtsaf. Kunnen ze er nog 19 polls tegenaan gooien, en daaruit laten blijken dat de Nederlander 'toch echt PaarsPlus wenst', maar dat heeft geen zin. Kijk eens naar het CDA, tachtig procent van de fractie staat achter Circus Maximus. Niet omdat Verhagen nu zo een ontzettende geschikte vent is, neen, omdat de meeste CDA-leden reikhalzend uitkijken naar een samenwerking met VVD, om samen een rechtse koers te kunnen varen. Wat mij betreft mogen Kathleen 'ik feliciteer Bouterse naar goed democratisch gebruik' Ferrier en Koppejan ook vertrekken. Dan is de steun van die vreselijke SGP helemaal niet meer nodig.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 sep. 2010 - 13:39

+++ Nederland wil rechtsaf. +++ >>> Met een R/L-zeteverdeling van 52-48% is dat natuurlijk een onzinstelling. Nederland wil gemiddeld gezien een breed middenkabinet.

pieterjanssen
pieterjanssen6 sep. 2010 - 13:39

Nu er weer een kans is op een rechts (gedoog) kabinet van vvd, pvv, cda en sgp, is vooral de 1e kamer (verkiezing) interessant: Voor de pvv geldt dat de kiezer hiervan eigenlijk een combinatie in zich draagt van sociaal-cultureel (ultra)rechtse en soc.-economische (extreem)linkse standpunten. Bovendien zal zeker 80% van de pvv-kiezers een inkomen onder modaal hebben. Voor cda geldt dat 30% (zie Peil.nl) van haar kiezers links (cult. en econ.) georienteerd zal zijn. Gemakshalve zie ik vvd en sgp als 100% rechts (cult./econ.) Dit toekomstig kabinet heeft een -super- rechtse economische paragraaf in haar regeerakkoord. Tot aan provinciale verkiezingen volgend jaar, worden uitsluitend plannen gepresenteerd, er kan echter nog niets uitgevoerd worden want een meerderheid in 1e kamer ontbreekt. Dit betekent dat alle kiezers van vvd,pvv,cda,sgp dan (bij die verkiezing) dus uitgebreid en tot in detail op de hoogte zulllen zijn van wat dat rechtse akkoord voor hen persoonlijk (financieel) gaat betekenen. Het kan niet anders dan dat een groot deel van de onder-modalen behoorlijk geraakt gaat worden in hun portemonnnee. Ook de linkse cda-kiezer zal zich er niet in herkennen en heeft voor het eerst de mogelijkheid dit kabinet "weg" te stemmen. Ze kunnen bijv. "niet" of een andere "linkse" partij stemmen. Nu heeft de coalitie(vvd, pvv,cda,sgp) 78 zetels in 2e kamer, omgerekend 39 in 1e kamer (38 voor meerderheid nodig). 1. (Meren)deel pvv kiezers ziet nu dat ze behoorlijk gepakt gaan worden, financieel, de wilders-anti-islam-roeptoeter verdoofd dat wellicht een beetje. 2. 1/3 van cda kiezer ziet zo'n rechtse combi met pvv totaal niet zitten, behalve als wilders dimt tot aan verkiezing. 3. alle vvd en sgp stemt als altijd: Op basis van laatse Peil/MdH 2e kamer is mijn schatting voor 1e kamer 2011: pvv: 17 normaal, maar 5 zetels haken af ivm "voelen in portemonnee" dus 12 zetels. Cda: 8 normaal, maar nu minus 1/3 van 8, dus: 6 stuks. Vvd 13 zetels en SGP 2 ( vreemd, ook in 2e kamer: 2 zetels). Totaal dus 33 zetels in 1e kamer. Ruim géén meerderheid (5 tekort), kabinet valt! Gek genoeg zou ik voor zo'n route nog te porren zijn (ben zelf eeuwige sp-er), aan de andere kant, is het zo gek dat als nu wel een meerderheid in 2011 dit kabinet en haar plannen steunt, kun je ook denken: Het zij zo.. de crisis kwam van rechts, de rekening (a 18 miljard) is voor links georienteerden/onder-modalen waaronder dus een groot deel pvv stemmers en 1/3 cda kiezers.. Die willen dus geplukt worden en wij "linkschen" hebben dan ook echt geen meerderheid om dat (ook voor hen) tegen te houden. Wat ik dus eigenlijk ook wil zeggen is dat ik ageer tegen de aanname dat er momenteel (2010) een rechtse meerderheid zou zijn voor dit kopvoddenkabinet. Gezien de1/3 linkse cda-kiezers is dat nu al niet zo. Er is in reële zin geen draagvlak en/of meerderheid. Met de aanstaande provinciaalverkiezingen zal dat dan ook in ieder geval blijken en valt het kabinet.. Er is nog hoop voor NL, ik ben wat geruster. Overigens, ook na vandaag: Klink, de Bink!!!

1 Reactie
Klaas2
Klaas26 sep. 2010 - 13:39

----[Nu er weer een kans is op een rechts (gedoog) kabinet van vvd, pvv, cda en sgp, is vooral de 1e kamer (verkiezing) interessant:]---- We zouden het in de dramatische gebeurtenissen bijna vergeten. ---[Nu heeft de coalitie(vvd, pvv,cda,sgp) 78 zetels in 2e kamer, omgerekend 39 in 1e kamer (38 voor meerderheid nodig).]--- Dat is alleen maar schijnbaar. Want om zijn electoraat effectief in te zetten moet Wilders - in alle provincies meedoen, kost hem enkele honderden kandidaten. Gezien zijn onvermogen tot delegeren is het lang niet zeker dat hij deze kandidaten op tijd beschikbaar en klaargestoomd krijgt. - Zijn electoraat naar de stembus krijgen. Een lage opkomst is traditioneel in het nadeel van populisten. Laatste decennia komen de Provinciale Verkiezingen niet boven 50% opkomst, ik geloof 45% laatste keer. Verder: - Een deel van het PVV-electoraat kan zo teleurgesteld zijn als het akkoord "waar rechts Nederland de vingers bij aflikt" bekend wordt, zoals jij ook al zei. - Het CDA kent een uitloop van 1/3 deel naar Links toe in de peilingen, sinds ze met PVV/VVD bespreking bezig is. Dus het kan goed gebeuren dat de meerderheid in de Tweede Kamer zich niet vertaalt naar de Eerste Kamer. ----[Er is nog hoop voor NL, ik ben wat geruster. Overigens, ook na vandaag: Klink, de Bink!!! ]---- Ik deel je hoop. Het ziet er goed uit. Als de CDA/PVV/VVD-coalitie aan de macht komt, hebben we volgend jaar weer verkiezingen.

Piranesi2
Piranesi26 sep. 2010 - 13:39

De brief van Rutte vandaag aan majesteit m.b.t. het verloop van een formatie. Bron website VVD http://www.vvd.nl/actueel/1021/mark-rutte-brengt-advies-uit-aan-de-koningin

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 13:39

.....'een WERKBARE parlementaire meerderheid'.... Ha, ha, ha, ha, ha, ha.... Hij heeft wel ballen. Dat moet ik hem nageven. Bedankt Piranesi.

ErwinB2
ErwinB26 sep. 2010 - 13:39

Dit is geen staatsman, maar een testosteron-bommetje. Hij zal een rechts kabinet hebben, hoe dan ook. Mag ik nu ook zeggen dat hij 8 miljoen mensen in de steek laat? of is dat flauw?

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Nou zien we wat voor vlees we in de kuip hebben bij deze "prominenten": - Van Agt zegt dat hij blijft rellen in het CDA - Klink draait plotseling en wil zich niet verantwoorden - Lubbers werkt mee aan de informatie en gaat dat daarna frustreren - Terpstra heeft het ene proefballonnetje na het andere en verprutst ondertussen het HBO Wat een stumpers zijn het toch.

1 Reactie
Klaas2
Klaas26 sep. 2010 - 13:39

---[stumpers]--- Voel je jezelf groeien als je een ander uitscheldt? Zijn argumenten niet genoeg, maar moet er op de persoon gehakt worden met kinderachtig ordinair schelden?

Maurice13
Maurice136 sep. 2010 - 13:39

Positief dat Klink is opgestapt!  Hij heeft zijn vertrouwen en geloofwaardigheid verbruikt door zijn brief waarin hij uit de school klapt over de vertrouwlijke inhoud van de coalitieonderhandelingen met VVD en PVV. Dit verraad van Klink wijst op zijn onbetrouwbaarheid en gebrek aan integriteit.  Wilders heeft dan ook volstrekt gelijk wanneer hij geen vertrouwen meer heeft in het CDA en voor verdere onderhandelingen extra garanties van het CDA eist.  Wellicht leidt Klinks vertrek ook tot het opstappen van de andere 2 dissidenten en krijgt Nederland toch nog het kabinet waar de meerderheid op hoopt : PVV-VVD-CDA!

2 Reacties
ErwinB2
ErwinB26 sep. 2010 - 13:39

Was dit een Boekenstijntje?

Dehnus
Dehnus6 sep. 2010 - 13:39

Dus iedereen die het er maar niet mee eens is moet maar opstappen. Het word steeds leuker.

JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 13:39

Ik hoor op Nieuwsuur dat er alsnog een kans bestaat op een rechtse regering. Ab Klink kan 'Pontius Pilatus' worden (hoera) en de farizeën zouden alsnog hun 'neoliberaal bloedgeld' kunnen cashen.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 13:39

Ik bedenk me net dat Wilders meer kan eisen als VVD en CDA inderdaad een nieuw pad zien. Aangezien er zoveel op het spel staat (lees: neoliberaal beleid) denk ik dat deze mogelijkheid reeël is of kan worden. Lekker dan...

Klaas2
Klaas26 sep. 2010 - 13:39

Ze krijgen zelfs hun begroting niet door de eerste kamer heen, toch moet dat, wil deze effectief worden. De VVD heeft drie jaar lang tegen de CDA/PvdA begroting gestemd, nu krijgen ze en koekje van eigen deeg. En voor het volgend jaar verwijs ik graag naar de reactie van: Pieter Janssen, ma 06 september 2010 21:01 (hieronder), en die van mij daar weer onder. Ook dan zal het een vleugellam kabinet blijven. Kortom, het lijkt mij stug dat hiervoor opdracht zal worden gegeven. De vorige keer was die opdracht er ook niet, maar zijn ze de onderhandelingen in gelubberd. Nu zou het dan met gerichte opdracht moeten? Ik denk dat andere kabinetten de voorkeur genieten, ondanks wat de VVD-mastodonten ervan vinden.

harry12345
harry123456 sep. 2010 - 13:39

Wat een typisch CDA hoofd heeft die Klink toch...'k Zeg niet dat zoiets verboden moet worden, alhoewel....[steekt sigaretje op in cafe]

1 Reactie
Klaas2
Klaas26 sep. 2010 - 13:39

---[steekt sigaretje op in cafe]--- Zit jij in de kroeg op Internet, Joop te lezen? Zijn er geen leuke mensen dan? Saaie kroeg, toch? Of mag je thuis niet roken?

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 13:39

Nieuwe zetten op het schaakbord der politiek. Zal de PVV kiezer de PVV vergeven als de PVV "opnieuw" bedankt?. No way! Rutte speelt dit spel meesterlijk! Ja, een Wilders is aan zet, maar is kwetsbaar (voor het eerst in zijn politieke loopbaan) Een "nieuw" NEE brengt risico's met zich mee, een "nieuw" JA verzwakt zijn onderhandelingspositie. Wilders heeft de "sleutels" op dit moment, maar of hij hier blij mee is?? De toekomst zal het ons leren... Dat de heer Klink zijn kamerzetel opgeeft lijkt mij meer dan terecht! Volksvertegenwoordigers die hun gelijk trachten te halen via de pers, danwel namens zichzelf spreken en domweg de eigen achterban (lees de CDA kiezer) negeert....Nee, nee wegwezen.... De coup is mislukt, personen als de heer Klink zijn er verantwoordelijk voor dat burgers hun vertrouwen binnen de politiek verliezen. Kamerleden rollebollend over straat, kom nou, daar hebben wij burgers helemaal niets aan...

1 Reactie
Blondje2
Blondje26 sep. 2010 - 13:39

Nieuwe zetten op het schaakbord der politiek. Zal de PVV kiezer de PVV vergeven als de PVV "opnieuw" bedankt?. No way! Rutte speelt dit spel meesterlijk! Ja, een Wilders is aan zet, maar is kwetsbaar (voor het eerst in zijn politieke loopbaan) Een "nieuw" NEE brengt risico's met zich mee, een "nieuw" JA verzwakt zijn onderhandelingspositie. Wilders heeft de "sleutels" op dit moment, maar of hij hier blij mee is?? De toekomst zal het ons leren... Dat de heer Klink zijn kamerzetel opgeeft lijkt mij meer dan terecht! Volksvertegenwoordigers die hun gelijk trachten te halen via de pers, danwel namens zichzelf spreken en domweg de eigen achterban (lees de CDA kiezer) negeert....Nee, nee wegwezen.... De coup is mislukt, personen als de heer Klink zijn er verantwoordelijk voor dat burgers hun vertrouwen binnen de politiek verliezen. Kamerleden rollebollend over straat, kom nou, daar hebben wij burgers helemaal niets aan... ================================================================= Mee eens. Als Wilders nu de handreiking van VVD en CDA niet accepteert, dan gaat hem dat veel kosten. Aangezien hij niet achterlijk is, weet ik wel wat hy gaat doen. Hij gaat gewoon weer aan tafel en Rutte 1 wordt geboren. Rutte heeft de druk inderdaad opgeschroeft, en Wilders heeft nu de bal. maar waarom een 'JA' zijn positie zou verzwakken, zie ik niet in. Ik zou eerder andersom zeggen. Om nieuwe verkiezingen te voorkomen moeten VVD en CDA in zee met partijen waarmee ze eigenlijk helemaal niet willen, en hun achterban ook al niet. Voor Wilders geldt dat niet, want die vaart wel bij nieuwe verkiezingen.

mees.
mees.6 sep. 2010 - 13:39

Om Ab Klink te steunen voor zijn heldhaftige optreden. Die man is behandeld als verrader door Verhagen en zijn companen.... Laat hem weten dat je zijn optreden hebt gewaardeerd,het minste wat je kan doen voor iemand die zijn geweten heeft laten spreken. a.klink@tweedekamer.nl

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 sep. 2010 - 13:39

Allemaal emails van de SP, zal ie blij mee zijn.

mees.
mees.6 sep. 2010 - 13:39

Overigens bracht jarige job Geert Wilders Hare Majesteit een stukje verjaardagstaart op de geboortedag van Prins Claus. Pijnlijk.

1 Reactie
Klaas2
Klaas26 sep. 2010 - 13:39

Zal Wilders zijn hele leven lang niet in de gaten hebben gehad dat hij op dezelfde dag als Prins Claus jarig was? Dit is geen pech, dit is een vorm van autisme. ----------------- Dat is zeker pijnlijk, het kan hem een kabinet kosten.

martinusblystra
martinusblystra6 sep. 2010 - 13:39

Heel erg slap van Klink. Hij had gewoon moeten blijven zitten en zich niet moeten laten wegsturen door rat Verhagen.

1 Reactie
Latok
Latok6 sep. 2010 - 13:39

Klink is de enige in dit malle circus die een principe trouw blijft, een helder standpunt inneemt en een keuze maakt. Dit is sterk, heldhaftig en moedig als je weet dat je jezelf daarmee ernstig in de vingers gaat snijden. De rest zet zichzelf in de uitverkoop (over 'slappelingen' gesproken) en streeft een 'coalitie' na met de Roepsmurf die (grond-)wettelijk gezien in een TBS kliniek zou moeten zitten.

Pjotrs
Pjotrs6 sep. 2010 - 13:39

Het verslag kwam als een donderslag en er heerst grote verslagenheid in de fractie. En nee, op het verslag is echt niet door de top aangedrongen. Er is ook geen spoortje van oplichting. Maar Rutte en Wilders mogen bellen voor een volgende ronde. Wat was ook alweer het probleem met religieuze partijen? Iets met hypocrisie en onbetrouwbaarheid ofzo.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO6 sep. 2010 - 13:39

En uitermate slecht toneelspel...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 sep. 2010 - 13:39

''Wat was ook alweer het probleem met religieuze partijen? Iets met hypocrisie en onbetrouwbaarheid ofzo.'' Nederland kent scheiding tussen kerk en staat? Nou, mehoela!

fjacobse
fjacobse6 sep. 2010 - 13:39

Die Cohen is toch wel een enorme eikel af en toe. Na het SMS'je van Wilders een maand geleden komt hij met het verhaal dat er met de PvdA best te praten valt over een middencoalitie. Toen het vorige week spannend werd bij het CDA schreef Cohen op deze site dat er best te praten viel over een midden-plus variant. En op het moment dat hij aan de thee zit bij Bea (zonder vlaai) komt hij uiteindelijk met het onbegrijpelijke advies voor de midden-plus-plus variant. Dankzij dit briljante advies van Job kan men zich bij CDA en VVD gaan buigen over de concrete vraag : Willen we samen regeren met gedoogsteun PVV-SGP of willen we de PvdA, D66 en Groen Links erbij in de Treveszaal en ook nog eens de helft van de Ministers en Staatssecretarissen inleveren bij linksch. Kijk, dat noem ik nog eens het CDA en de VVD onder maximale druk zetten. NOT. Verder ben ik reuze benieuwd wat er gaat gebeuren als La Halsema vandaag haar advies gaat uitbrengen aan de Koningin. Tovert ze net als de vorige keren een glimlach op haar mond alsof ze de staatsloterij drie keer op rij heeft gewonnen? Of wordt het deze keer de lach van een boerin die kiespijn heeft? Spannend! Verder acht ik het uitgesloten dat er nog druk zal worden uitgeoefend op de twee resterende dissidenten. Rutte kan na het grote gebaar van Klink het hele dissidenten-probleem nu zelf oplossen door de SGP erbij te betrekken in de volgende formatieronde. Hij moet toch al zaken doen met de SGP omdat hij de steun nodig heeft in de EK dus dat kan in een moeite door. Bijkomend voordeel van zaken doen met de SGP is dat het CDA verder met rust kan worden gelaten. Het CDA is diep door de knieen gegaan voor Wilders met het vertrek van Klink. Wanneer na het vertrek ook de koppen van de andere twee dissidenten moeten rollen, dan gaat dit een averechts effect hebben. Zo werken die dingen niet. Daarnaast is een coalitie van 78 zetels met mogelijk 2 dissidenten natuurlijk veel stabieler dan een coalitie van 76 zetels. Bij een coalitie zonder de SGP blijven de 2 dissidenten de hele regeerperiode een risico. Met de SGP erbij maakt het niet meer uit wat die twee wel of niet vinden. Verder ben ik er van overtuigd dat Klink dit weekend zijn besluit heeft genomen zonder druk van Bleeker of Verhagen. Klink heeft zelf de balans opgemaakt, geconcludeerd dat hij niet meer kon winnen, maar alleen nog maar het CDA kon laten verliezen. Dan is de enige juiste stap de eer aan jezelf houden. Het opstappen van Klink kan onmogelijk vooraf zijn ingeschat in het informele overleg van het snode trio van donderdagmiddag j.l. Het is gewoon een enorme meevaller voor ze. Al met al een uiterst productieve dag gisteren. Rutte streept Paars+ door, Ab Klink zet officieus een dikke streep door alle coalities CDA-PvdA en geeft Rutte weer de sleutel van de formatie in handen door het aantal dissidenten terug te brengen tot 2. Een probleem dat Rutte dus zelf kan oplossen via de SGP. Misschien krijgen we nog wat gepruttel vandaag van Jut en Jul over een minderheidscoalitie VVD-CDA-D66-GL met gedoogsteun van de CU. Maar omdat deze coalitie in de wandelgangen de "Lubbers-variant" wordt genoemd is alleen om die reden al deze coalitie bij voorbaat volstrekt kansloos. En volgens mij is Bea nu ook om. Vrouwen vallen nu eenmaal op mannen met macht. Zeker als ze vlaai meenemen.

3 Reacties
Klaas2
Klaas26 sep. 2010 - 13:39

---[Rutte kan na het grote gebaar van Klink het hele dissidenten-probleem nu zelf oplossen door de SGP erbij te betrekken in de volgende formatieronde.]---- Tot nu toe is er geen gedoogakkoord, de SGP ontkent dat. Nu Klink is vertrokken zal de SGP voelen dat een gedoogakkoord zinvoller wordt en haar prijs opschroeven. We zullen een aantal wensen tegemoet zien die voor de VVD moeilijk te verteren zijn, op het vlak van abortus, euthanasie, stamcel-technologie, maar ook niet medische zaken zoals homorechten, vrouwenrechten, winkels op zondag. Naast de punten waarover een afspraak bestaat, krijgt de SGP een machtsmiddel om het kabinet te chanteren. Zo gauw een kamerlid bij de VVD, PVV of CDA de regering onder druk zet zal de SGP bloed ruiken, en eisen stellen. De VVD en CDA in de ban van moslim-haters en christen-fundamentalisten. Ik geloof niet dat dit een goede zaak is voor onze maatschappij. Maar goed, volgend jaar valt de zaak toch om, want ook met de SGP zal de eerste kamer meerderheid waarschijnlijk buiten bereik liggen. En dat zal dan vooral aan de PVV en het CDA liggen, het waarom is hieronder uitgelegd. Zie reactie van Pieter Janssen, ma 06 september 2010 21:01 (hieronder), en die van mij daar weer onder.

ErikDoes
ErikDoes6 sep. 2010 - 13:39

Ik ben het met je eens dat Cohen niet erg uit de verf komt. Maar toch denk ik dat de optie van een breed middenkabinet op de langere termijn een stuk verstandiger is voor VVD en CDA, en wel hierom: 1) De PVV is een splijtzwam. Dat is het gebleken te zijn voor het CDA, hoe dan ook, ook al is het een splitsing langs de 80/20 lijn en niet dwars door het midden. Bij een toch al gehalveerde partij is verlies van nog eens 20% of zelfs 10% niet wat je wilt. 2) Niets garandeert dat de PVV niet ook een splijtzwam wordt voor de VVD. Het is namelijk heel eenvoudig zo dat als iemand ook maar waagt even niet met Wilders mee te lopen, Wilders er als hij het opportuun acht onverbiddellijk gehakt van maakt, zonder enig respect voor reputaties of positie van de persoon die het betreft. 3) De groei van de PVV is nog lang niet gestopt. De PVV kreeg in de beoogde gedoogrol de volledige ruimte om afstand te nemen van het CDA/VVD beleid ? tenzij keihard in het gedoogakkoord komt te staan dat de PVV zich op de vlakte zal houden, maar als dat het geval was zou Klink die brief niet hebben geschreven. 4) De PVV kan op elk moment een kabinetscrisis veroorzaken en nieuwe verkiezingen forceren wanneer de peilingen aangeven dat men op nog meer kiezers kan rekenen. 5) Allemaal helemaal niet in het belang van VVD en CDA. Naar mijn mening is een goeie manier om de PVV in te tomen het vormen van een breed en stabiel regeringsblok. Als VVD, CDA, PvdA, D66 en GL zich verenigen in een stabiele regering die een brede groep in de samenleving vertegenwoordigt, is er kans dat het geluid van de PVV op zeker moment geen gehoor meer vindt. En dan is dat voorstel van Cohen helemaal niet zo dom. Maar ja, de heren vragen mij niet om advies en lijken alleen maar aan de korte termijn te denken, dus het zal wel uitdraaien op een proeve van een regeerakkoord waar inderdaad CDA zich bij aansluit en waar PVV en SGP gedoogsteun aan geven. Ik vraag me wel af, wat komt er in zo'n situatie waarin men toch weer leunt op de PVV terecht van het gedoog akkoord dat er zou komen? Dat zou nog wel eens problematisch kunnen worden voor Rutte. Er zal hem namelijk niet worden gevraagd ook meteen een gedoogakkoord te schrijven. Had je dat al in je overwegingen meegenomen?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 sep. 2010 - 13:39

+++ En op het moment dat hij aan de thee zit bij Bea (zonder vlaai) komt hij uiteindelijk met het onbegrijpelijke advies voor de midden-plus-plus variant. +++ >>> Onbegrijpelijk is het niet, maar ik moet je wel gelijk geven in dat het strategisch, t.o.v. de rechtse plannen, niet bepaald sterk is. Verder ben ik nog steeds heel erg benieuwd naar je reactie op een eerder post van mij, hieronder. Daarin beschrijf ik puntsgewijs waarom Wilders' voorstellen gebaseerd zijn op waanideeën en dat zijn weg een doodlopende is.