Joop

‘CDA-campagne was opeenstapeling van amateurisme’

  •  
19-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Fractie CDA bijeen na Tweede Kamerverkiezingen

© DEN HAAG - Partijleider Wopke Hoekstra tijdens een fractiebijeenkomst van het CDA in Nieuwspoort, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. ANP BART MAAT

De CDA-campagne was een opeenstapeling van amateurisme. Het ontbrak aan een heldere boodschap en een goede strategie. En ook de kieslijst was niet goed. Dat zegt historicus Pieter Gerrit ‘PG’ Kroeger in de podcast Betrouwbare Bronnen , in een aflevering over de prestaties en wanprestaties van partijen en politieke stromingen bij de Tweede-Kamerverkiezingen.
Het CDA verloor op 17 maart vier van de 19 Tweede-Kamerzetels. “Ik had af en toe het gevoel: is er wel een campagne?”, zegt Kroeger. Het begon al bij de interne strijd om het lijsttrekkerschap, constateert hij “Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge – meer zeg ik niet, dan weet iedereen wat ik bedoel.”
Lijsttrekker Hugo de Jonge, die de strijd nipt had gewonnen van Pieter Omtzigt werd uiteindelijk vervangen door Wopke Hoekstra. “Men was de campagne ingegaan met het idee: we hebben met het duo Hoekstra en Pieter Omtzigt een gouden combinatie. Iemand die het regeringsbeleid goed kan neerzetten, ook internationaal, én de strijder voor de positie van de burger tegenover een overheid die maar doordendert, die wijst op waarden en normen. Maar er was geen heldere campagneboodschap. Het ‘nieuw sociaal contract’ van Omtzigt was prachtig te combineren met een goed verhaal over de arbeidsmarkt. Vaste contracten voor werkenden, een studiebeurs voor jongeren. Er was een nieuwe toekomstvisie, de nota Zij aan Zij. Die heeft men niet gebruikt.”
De campagne begon met een aanval op ‘de gebroken beloften’ van VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Daarna volgde de campagneblunder in Thialf. “Dat schaatsen, dat deed Wopke Hoekstra zelf. Hij is een sportman en had zelf zijn sportspullen meegenomen. Dat was afgesproken werk; helemaal voorbereid.”
Raymond Knops, de CDA-campagneleider, zei de ochtend na de verkiezingen bij een terugblik in Nieuwspoort: “In onzekere tijden zoeken mensen houvast en met Rutte weet je wat je hebt. Dat heeft de VVD mooi uitgespeeld. Die heeft een op maat gesneden campagne gevoerd.” Kroeger is ontstemd: “Knops heeft er als campagneleider zelf voor gekozen om Hoekstra Rutte te laten aanvallen. En nu zegt hi eigenlijk: ik had een volstrekt verkeerd campagneconcept. Ik vind óók dat het CDA Rutte had moeten aanvallen, maar dan de liberale Rutte. Zo van: dat liberale concept van jou is voorbij. En dan met je als CDA vervolgens met ideeën komen.”
Ook de lijst was volgens Kroeger niet goed. “Het CDA had een generatiewissel kunnen presenteren. De bovenkant van de lijst was buitengewoon zwak. Het was allemaal incoherent.”
Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut zegt in de podcast dat Hoekstra de debatten en interviews ‘best aardig gedaan heeft’. “Maar de CDA-campagne heb ik niet goed begrepen. Ik denk vooral dat mensen achter Hoekstra dingen hebben laten liggen. Bijvoorbeeld het schaatsincident. Hij ging naar Thialf terwijl in coronatijd gewone mensen daar niet naartoe mogen. Daar hadden ze hem voor moeten behoeden.”
Ook Van Grieken heeft niet kunnen ontdekken wat nou de campagnestrategie was: “Bij GroenLinks heeft het ook verkeerd uitgepakt, maar ik snap wat het doel was. Bij D66 en bij vrijwel elke partij had ik dat ook. Maar bij het CDA… Het begon al met de leus, ‘Nu doorpakken’. Tja… het kwam niet terug in het verhaal. Je moet het wel laden. Ik hoorde weinig concrete voorbeelden hoe het CDA het wilde gaan aanpakken. De discussie ging plotseling over het CDA dat de WW wil inkorten. Het verhaal had moeten zijn: wij verhogen de WW, want dat stond óók in het verkiezingsprogramma”, aldus Van Grieken.
Kroeger wijst er op dat het CDA in de steden – daar waar veel mensen wonen – 25 à 30 procent van de aanhang heeft verloren. En er is geen enkele provincie meer waar het CDA de grootste is. In voorheen typische CDA-regio’s is nu de VVD de grootste. Het CDA heeft aangekondigd dat een commissie de falende campagne gaat evalueren. Maandag komt het partijbestuur bijeen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2021 - 17:52

Als de zoon van een arts op een boerenknul gaat lijken dan moeten toch alle alarmbellen afgaan lijkt me.

Asega
Asega20 mrt. 2021 - 8:43

Ach mij viel het op. Gecofronteerd met de bizarre en gebrekkige rulings u weet wel het uitdelen van belasting voordelen zonder dat wij weten hoeveel en aan wie door een afdelinkje inspecteurs in Rotterdam. Schoot Hoekstra meteen in z'n mckinsey beschermer van het grote geld houding. Ja natuurlijk ruïnes moesten openbaar vanaf nu maar niet die reeds waren afgesproken. De Brennikmeijers etc kunnen rustig doorgaan met een staat binnen een staat te zijn.

1 Reactie
Asega
Asega20 mrt. 2021 - 8:44

Ruïnes = RULINGS

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead20 mrt. 2021 - 8:37

Wopke Hoekstra heeft vast de Olympische gedachte in zijn hoofd gehad toen hij lijsttrekker werd: "meedoen is belangrijker dan winnen." Nou, het zit erop. Nu Doorzakken !

Uw Psychiator
Uw Psychiator19 mrt. 2021 - 13:44

Nu Doorpakken! Samen Sterker Verder! ___________ Welk genie heeft deze slogans bedacht, en wat voor bedrag toucheerde zij/hij hiervoor? Het klinkt alles zo krachtig, gespierd, vooruitstrevend, daadkrachtig... en jawel, masculien. Maar wat wil men uitdrukken, zeg maar gerust: voorwenden? Doorpakken, jawel, maar op welk gebied, en met welke middelen? Denk ik aan Wopke Hoekstra, dan ben ik geneigd te geloven: doorpakken met het verder verslechteren van zorg, onderwijs, en sociale voorzieningen (zie de WW, onder zoveel andere voorbeelden). Samen sterker verder? Op welk pad? Waar komen 'we' dan vandaan, en waarheen gaan 'we' dan verder? Denk ik aan Mark Rutte, dan vermoed ik dat hij en de zijnen de afbraak van al het gezamenlijke (en gezamenlijk opgebouwde!) willen voortzetten, zodat uiteindelijk een heel kleine vrijgestelde bovenlaag van Nederlanders kan profiteren van het tiranniseren van een bijzonder grote onderkaste (de vernederden, de uitgebuiten, de slaven). (Bij deze overwegingen peins ik over Ludwig von Mises, Friedrich von Hayek, Frits Bolkestein, en de oprichting van de Mont Pèlerin Society in 1947, te Vevey, Zwitserland. Belangstellenden kunnen met deze bescheiden informatie de belangrijke literatuur over het neoliberalisme zelf wel vinden.) (Ga zelf eens na hoe makkelijk, hoe soepel reactionaire krachten zichzelf de quasi-progressieve 'leukspeak' van v/h links eigen gemaakt hebben. Deze lieden oreren nu vrijwel dagelijks over 'vooruitstrevend', 'verbinding', 'diversiteit', 'duurzaamheid', en 'toekomst' - feit echter is dat we onder een neoliberaal bewind geen enkele toekomst hebben.) (Och ja, die Hayek. Wat Frits Bolkestein c.s. nooit over hem naar voren bracht: deze man had een warme, hoogstpersoonlijke sympathie voor extreem gewelddadige dictators als Augusto Pinochet en António de Oliveira Salazar. Neoliberalen vertellen niet graag over hun eigen geschiedenis; ze willen immer dringend 'ergens heen' (de autoritair-totalitaire markteconomie), maar ze hebben alle redenen om hun eigen politieke herkomst te verzwijgen.) (Och ja, #2, laten wij Margaret Thatchers voorliefde voor het ellendige neoliberalisme niet vergeten.) Verwijzingen: https://www.academia.edu/13967797/Nietzsches_Marginal_Children_On_Friedrich_Hayek https://coreyrobin.com/2012/07/08/hayek-von-pinochet/ https://coreyrobin.com/tag/pinochet/ https://www.opendemocracy.net/en/friedrich-hayek-dictatorship/ En dit boek: https://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674066168 We hebben het hier nog over, leesgrage Joop-vrienden.

2 Reacties
Frasier Crane
Frasier Crane19 mrt. 2021 - 15:44

Nu ja, als gediplomeerd psychiater kan ik niet anders dan mijn 'collega' Uw Psychiator bijvallen ik zou dan wel zijn geloofsbrieven willen zien, maar anderzijds klopt datgene wat die man te berde brengt als de spreekwoordelijke bus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2021 - 17:46

Helemaal mee eens!

Max6
Max619 mrt. 2021 - 13:41

Het CDA kan evalueren tot het een ons weegt. Als je 'vroeger' op een kaartje keek van grootste partij per gemeente dan was het katholieke zuiden donkergroen. Nou, het katholieke zuiden bestaat niet meer en de kaart is nu donkerblauw. Ik heb zelf ook wel een paar keer CDA gestemd, maar na de voltooid leven discussie van 4 jaar geleden heb ik me voorgenomen nooit meer op een partij met een religieuze grondslag te stemmen. Denk dat je over 20 jaar een CDA hebt dat qua zetels vergelijkbaar is met de CU en SGP.

1 Reactie
ton14024
ton1402419 mrt. 2021 - 14:12

Misschien is het dan ook tijd om minderheden en lhbtiq+ excuses te maken.

EenMening
EenMening19 mrt. 2021 - 12:59

Dat het CDA ondanks regeren met de VVD en een slechte campagne maar vier zetels verliest, geeft aan dat het potentieel met een goede lijsttrekker groter is. Daarbij vergeleken steken de 3 linkse single digits partijtjes nogal flets af. Het CDA zit straks toch weer in de regering, mogelijk vergezeld door de PvdA. Er is, met uitzondering van de VVD, weinig overgebleven van de traditionele bestuurspartijen. CDA - zelf het product van een fusie - en de PvdA hebben samen nog maar 24 zetels. Opgaan, blinken en verzinken.

3 Reacties
EenMening
EenMening19 mrt. 2021 - 13:02

Het Roomse smaldeel van het CDA dat ooit in Brabant en Limburg toonaangevend was, is voor een belangrijk deel overgelopen naar PVV en VVD. Het resultaat is een protestantser CDA.

EenMening
EenMening19 mrt. 2021 - 13:05

single digit

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 mrt. 2021 - 15:32

Het Roomse smaldeel van het CDA dat ooit in Brabant en Limburg toonaangevend was, is voor een belangrijk deel overleden.

de passie preker
de passie preker19 mrt. 2021 - 12:27

Je kan zonder dat de lezer het door heeft in bovenstaande stuk het woord CDA vervangen door de naam van alle partijen die verloren hebben. Echter het maakt geen moer uit want het causale verband tussen de kwaliteit van de campagne en de verkiezingsuitslag wordt schromelijk overschat. Uit onderzoek blijkt steevast weer dat de meeste mensen kiezen op basis van toevallige incidenten en zeer basale angsten en vooroordelen. Heeft de lijstrekker een vertrouwenwekkend uiterlijk ?, kwam de lijstrekker op radio of tv een keertje snedig om de hoek ? Wil die partij maatregelen treffen die mij persoonlijk benadelen ? Dit zijn zomaar wat willekeurige voorbeelden die veel meer van invloed zijn op kiesgedrag. En dit geldt zelfs voor de kiezers die ervan overtuigd zijn dat ze wel rationeel stemmen en zelfs het partijprogramma hebben bestudeerd.

1 Reactie
ton14024
ton1402419 mrt. 2021 - 14:19

De rationeel stemmende kiezer is geen zwevende kiezer.

Bert de Vries
Bert de Vries19 mrt. 2021 - 11:32

Een coalitie met het CDA is een coalitie die de rit niet zal uitzitten en die waarschijnlijk binnen twee jaar sneuvelt. Hoofdoorzaak is de conflictueuze verdeeldheid binnen het CDA. Een verdeeldheid binnen de top en onder de leden. Sinds het zelfmoordakkoord met de PVV ten behoeve van Rutte 1 is het CDA een gespleten partij. En in de loop der jaren is die spleet uitgegroeid tot een kloof. Een akkoord met de VVD leidt onvermijdelijk tot verscherping van tegenstellingen en tot heviger interne conflicten. Ik juich een coalitie met CDA en VVD toe.

2 Reacties
Max6
Max619 mrt. 2021 - 13:43

Volgens mij kon je dit soort teksten 4 jaar geleden ook lezen op Joop...

Bert de Vries
Bert de Vries20 mrt. 2021 - 7:50

Grut, Max, kon jij vier jaar geleden al lezen?

Middenman
Middenman19 mrt. 2021 - 11:21

Een historicus die een campagne beoordeelt... De campagne van het CDA was helemaal niet zo slecht, met name online eigenlijk gewoon goed; herkenbare stijl, het afwisselend inzetten van Hoekstra en Omtzigt met een eigen kernboodschap, niet te ingewikkeld. Het probleem bij het CDA is dat ze bij elke verkiezing standaard twee zetels verliezen door sterfte in hun traditionele achterban en het lukt ze niet om die aan te vullen met jongeren en nieuwe groepen. Hoekstra had veel te weinig tijd en maakt fouten waarvoor zijn campagneteam hem had moeten bewaren. Ze missen een slimmerik als Jack de Vries. Verder is het verlies van het CDA natuurlijk voor een groot deel veroorzaakt door de coalitiepartners VVD en D66. Waar De Jonge alle fouten op zijn bordje kreeg, kon Rutte de staatsman uithangen die het allemaal goed deed. En D66 deed net alsof zij niets met het Coronabeleid hadden te maken. Ook hier op Joop werd er veel meer gehakt op De Jonge en daarmee het CDA, dan op Rutte en D66. Terwijl de hele regering verantwoordelijk is voor het beleid.

4 Reacties
ton14024
ton1402419 mrt. 2021 - 13:17

Misschien zijn ze online goed in voorgekauwd campagne voeren, maar het bereik is terecht gering. Het tv debat is veel belangrijker. Daar wordt je op afgerekend. En dan is ´´helemaal niet zo slecht´´ een ruime onvoldoende. Verder is de Jonge een prutser gebleken, en Omtzigt ondergewaardeerd.

Max6
Max619 mrt. 2021 - 13:34

@Ton ik denk dat je op tv vooral de mensen bereikt die überhaupt geïnteresseerd zijn in politiek. Online kun je een veel groter publiek bereiken. Ik ben op het internet veel foto's van Wopke tegengekomen... en heb geen debat bekeken.

ton14024
ton1402419 mrt. 2021 - 14:00

M, ja erg interessant hoor ????. Is prutsers spotten ook al een hobby?

Middenman
Middenman19 mrt. 2021 - 14:03

@Ton - partijen die denken dat ze afhankelijk zijn van TV debatten, of dat door Corona ineens werden, hebben vooral verloren. Lineair televisie kijken doen alleen nog mensen van 50 en ouder.

Marinus Calamari
Marinus Calamari19 mrt. 2021 - 10:41

Het begon al met de leus, ‘Nu doorpakken’. Tja… het kwam niet terug in het verhaal. "Bukken voor Wopke" was beter geweest inderdaad.

Bouwman2
Bouwman219 mrt. 2021 - 9:56

Waar de VVD vlerken heeft, bezit het CDA twee vleugels, een christelijke en een populistische. Nou verhef je daarmee maar eens in de ijle lucht. Wobke Hoekstra is een bestuurder, Omzigt roert de trom als controleur. . Voor beiden is iets te zeggen. Maar het oude partijbestuur zag dat het accent op een van die kanten moest liggen. Het zette OPmzigt dus op een onverkiesbare pel. En toen riep Omzigt de hulp in van de leden en ging zijn ster rijzen. Is daarmee het CDA de hervormde PVV geworden of de roomse SP? We zullen het zien aan de hand van de voorkeurstemmen die van middag worden bekend gemaakt. Maar desondanks: het CDA heeft een levensgroot identiteitsprobleem. Als het CDA inschuift in de hergeboorte van de ontslagnemende coalitie dan moet Omzigt maar in het kabinet. Als minister van eerlijkheid die het langst duurt. Maar het probleem is dat ie weigert. Hij wil het liefst de plaatsbewijzen controleren, maar voor geen goud zelf plaatsnemen op de bestuurdersplek. .

1 Reactie
ZonderNaam2
ZonderNaam219 mrt. 2021 - 11:06

Het meest treurige is dat Omtzigt eigenlijk helemaal niks bijzonders doet, hij doet gewoon wat een Kamerlid hoort te doen. Dat hij zo in positieve zin opvalt komt meer omdat er voor de rest zoveel dood hout op het pluche zit.

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 mrt. 2021 - 9:52

'En nu doorpakken' Dat klinkt alsof ze een tweedeklasser de slogan hebben laten verzinnen. Wat een nietszeggende zin is dat.....

1 Reactie
ton14024
ton1402419 mrt. 2021 - 12:59

Een regeringspartij kan eigenlijk niet zonder. Het kan prima passen in een samenhangend verhaal. Ziedaar het CDA; opportunisme pur sang.