Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA blokkeert nieuw donorstelsel

  •  
07-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
10296538945_30f9d0a98a_z
Het nieuwe donorstelsel, waarmee iedere Nederlander automatisch orgaandonor wordt tenzij hij of zij bezwaar aantekent, komt er toch niet. Vlak voor de definitieve behandeling in de Tweede Kamer trekt het CDA zich terug. Het D66-voorstel heeft daarmee geen meerderheid meer.
Het leek alleen nog een kwestie van een slotronde in de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel. Nederland had in één klap talloze donors meer rijk kunnen zijn, maar daar heeft het CDA nu een stokje voor gestoken. D66, PvdA, SP en GroenLinks zochten nog naar een laatste partij om in de Kamer een meerderheid te hebben. Het CDA leek uitkomst te bieden. CDA-leden namen eerder op een partijcongres namelijk een motie aan om voor het voorstel te stemmen, maar de fractie heeft nu besloten lijnrecht tegen de uitkomst van het congres in te gaan: alle 13 Kamerleden stemmen tegen en maken daarmee het passieve donorstelsel onmogelijk.
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) laat weten tegen te stemmen omdat: “Het wetsvoorstel is een inbreuk op het recht op de onaantastbaarheid van het lichaam zoals dat in artikel 11 van de Grondwet is vastgelegd. Een dergelijke inbreuk kan alleen als dit ook echt effectiever is en als er geen andere mogelijkheden meer zijn.”
Volgens het plan van D66 zou iedereen tot twee toe een brief ontvangen waarin het nieuwe stelsel wordt aangekondigd, plus de mogelijkheid om bezwaar te maken en daarmee geen donor te worden. Reageer je niet, dan ben je in principe donor. Tenzij bijvoorbeeld een partner, kinderen of andere nabestaanden na overlijden bezwaar zouden aantekenen.
In België geldt het passieve donorsysteem al. Daar ligt het aantal orgaandonoren dan ook twee keer zo hoog als in Nederland.
cc-foto: Roel Wijnants
 

Meer over:

cda, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.