Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

CDA blijft trouw aan rechts regeerakkoord

  •  
20-01-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-CDA_strategischberaad_300.jpg
Strategisch Beraad (SB) 'Kiezen en Verbinden' staat online ... Ruth Peetom: 'Dit rapport heeft geen enkele invloed op huidige politieke samenstelling' ... Hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt, maar SB maakte geen plan ... Over kernenergie is opvallend niets in het rapport te vinden net als over gedoogpartners thema ontwikkelingshulp
Het CDA gaat vernieuwen met een oude term. Het rapport heet ‘Kiezen en Verbinden. Een politieke visie vanuit het radicale midden.’ Dat radicale midden is echter al een term die tijdens Paars al door de PvdA was uitgevonden en ook de Britse Tony Blair gebruikte het. De kaft van het rapport doet vermoeden dat de inhoud ook niet vernieuwend is. Volgens critici is dat ook zo en heeft het CDA alleen een nieuw jasje aangetrokken.
Zaterdag presenteert Beraadsvoorzitter Aart Jan de Geus het rapport op de CDA vergadering. Vanmiddag was er een perspresentatie waar journalisten alvast de eerste vragen konden stellen. Frits Wester vroeg De Geus waarom het CDA heeft gekozen voor een term die door andere partijen in het verleden al eerder is gebruikt.
Er zijn ook heel termen uit de bijbel die andere partijen gebruiken”, antwoordde De Geus. Ook zei hij dat Links en rechts versleten termen zijn geworden. “Wat voor mij van belang is, is de helderheid van de keuzes.” Ruth Peetoom vult later aan: “Wij zijn wie we zijn. En dat staat goed beschreven in het rapport.
In het gehele rapport is naast de oude vertrouwde CDA kreten opvallend niets te vinden over de plannen met kernenergie. Iets waar fractievoorzitter Verhagen zich toch sterk over uit liet.
We hebben niet gepretendeerd volledig te zijn”, zei De Geus daarover. “Sommige concrete stappen heeft het Beraad niet genomen. Het gaat om de richting.
Ook over ontwikkelingshulp, één van de grote thema’s van gedoogpartner PVV, is niets in het rapport opgeschreven. Iets wat volgens De Geus een bewuste keus is. “Het is eigenlijk een woord uit de vorige eeuw. Maar internationale solidariteit moet er zeker zijn.” Over de hypotheekrenteaftrek heeft het SB het wel. Al eerder was duidelijk dat het CDA deze fiscale regeling wil inbinden, maar een plan van aanpak heet het SB niet.
Verwacht werd dat het CDA met de nieuwe koers zou reageren op de samenwerking met de PVV en zou het stelling innnemen tegen ‘ophitsing en nietigheid’. Veel collega politici en journalisten zien geen vernieuwing.
Kees Verhoeven , D66 Tweede Kamerlid
Ach. “Het #CDA rapport is geen programma maar een visie”. Oftewel: veel woorden over de nieuwe woordkeus. En we doen alsof we wat doen.
Welkom thuis, CDA. #middenpartij
Parlementair journalist Lucas Benschop :
Het rapport ‘Kiezen en Verbinden’ is meer dan een beginselprogramma, maar minder dan een verkiezingsprogram #cda #strategischberaad
RTL-Nieuws verslaggever Steven Schoppert :
Maak je geen zorgen, zegt voorzitter Peetoom. “Onze handtekening staat onder regeerakkoord”, daar verandert dit rapport niets aan. #CDA
NOS Verslaggever Ron Fresen:
Als je de Geus #CDA zo hoort is de nieuwe koers het verlengde van nu. Geen koerswijziging. Radicaal staat bij CDA voor helderder dan nu dus https://twitter.com/#!/ronfresen/status/160386483772063746
Volkskrant:
Lees meer op Joop.nl: Dolend CDA wil nu naar ‘radicale midden’ Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

python
python20 jan. 2012 - 16:30

'Kiezen en Verbinden. Dus een CDA-verbandtrommel met daarop een groen kruis.

hphilippens
hphilippens20 jan. 2012 - 16:30

Opvallend dat weer iemand, nu de Geus, komt met de opmerking dat 'links' en 'rechts' verouderde begrippen zijn. Aan de kop van het bericht is te zien dat die opmerking weer nergens op slaat. Iedereen heeft ideeën wat 'links' en wat 'rechts' is. De termen worden gebruikt om standpunten in programma's te duiden, om de kleur van regeringen te bepalen. Enzovoorts. Waarom maakt iemand zo'n opmerking? Als hij iets te verbergen heeft. Mevrouw V. noemde zich indertijd al 'niet links, niet rechts, maar recht de zee in' terwijl iedereen wist dat ze rechts was. Wat heeft de Geus te verbergen?

hphilippens
hphilippens20 jan. 2012 - 16:30

En daar voeg ik nog een opmerking voer de terminologie aan toe. Ik hoorde een CDA-er in een nachtelijk interview beweren dat de SP behoudend was, en dus niet links. Ook met de termen progressief (vernieuwend) en conservatief (behoudend) wordt gegoocheld. Natuurlijk is iedere linkse partij in bepaalde opzichten behoudend en in andere progressief. Hetzelfde geldt voor rechtse of middenpartijen. Maar het lijkt er op alsof CDA-ers er een handje van hebben om de termen door elkaar te husselen. Nogmaals links is niet gelijk aan progressief en rechts niet aan conservatief. Dat zijn twee begrippenparen die niet over naadloos op elkaar geplakt mogen worden.

BataafsRepublikein
BataafsRepublikein20 jan. 2012 - 16:30

Dit meten met 2 maten nemen we toch geen sseconde erieus?? Wat een gezwet!. Je wilt een nieuwe koers in gaan slaan, maar bent niet mans genoeg om daarvoor de nodige conclusies wat betreft de deelname in dit kabinet aan te verbinden. Pervers machtsbourgondicisme. Hef jezelf op en fuseer met de VVD. Ik luister niet meer naar de perfide leugens van het CDA en reageer evenmin nog op diverse berichtgeving daaromtrent. Het CDA is verspilling van mijn kostbare tijd.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst120 jan. 2012 - 16:30

Bij lezing van de samenvatting aan het begin doemden bij mij twee woordparen op: "Hard voor weinig" "Vlees noch vis". Van Aart de Geus, zo'n CNV-leider die zich later als matennaaier eerste klas ontpopt, viel ook niets anders te verwachten. Ik heb het voorspeld.

KK1962
KK196220 jan. 2012 - 16:30

hahahahaha, daar gaan we weer! hoe lang gaat het volk nog stemmen op huichelaars? we worden weer nog een paar jaar zoetgehouden, wees maar niet bang, verandering willen we, maar nog een paar jaar nog lijden en doorbijten. dan komt het als god dat wil, misschien goed! heeft iemand opgelet op de non-verbale houding van de Geus, toen hij veranderen en verbieden demonstreerde met zijn bovenlichaam?

KK1962
KK196220 jan. 2012 - 16:30

Kiezen en verbinden bedoel ik!

geila
geila20 jan. 2012 - 16:30

Eerst uit hoofde van ?betrouwbaarheid? afbraakklus afmaken om vervolgens met smeiige verhalen de macht weer zien te verwerven.

TheoJ2
TheoJ220 jan. 2012 - 16:30

Wat is er radicaal aan een middenkoers ?

JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2012 - 16:30

Nest kronkelende slangentongen spreekt uit één bek: éérst was het CDA Christelijk neo-liberaal, nu neo-liberaal Christelijk.

meijerlahn
meijerlahn20 jan. 2012 - 16:30

De schrik van het Museumplein: http://www.vn.nl/Opiniemakers/Max-van-Weezel/Artikel-Max-van-Weezel/De-schrik-van-het-Museumplein.htm

MrOoijer
MrOoijer20 jan. 2012 - 16:30

Ik had mij er niets van voorgesteld en nu blijkt het ook niets voor te stellen. Ze gaan op de oude leest door en zeggen tegelijk dat ze iets nieuws willen doen. Jammer, de Geus, daar trappen alleen de hard-core CDA-ers alleen maar in. Als dit kabinet snel klapt, hebben jullie nog een kans om te overleven. Maar anders zal eind 2012 het CDA een marginale partij zijn, minder groot dan CU+SGP.

mees.
mees.20 jan. 2012 - 16:30

'Visie CDA staat coalitie niet in de weg' Van twee walletjes willen eten....totaal ongeloofwaardig.....geen kiezer die daar intrapt! -CDA vindt dit maar u doet dat en dat noemen ze een compromis. -We willen daar naar toe maar de komende jaren nog even niet. De kiezer voor het lapje houden en dan ook nog denken dat ie daarin trapt.....wat een totale hypocrisie naar de kiezer toe,wat een belediging. Daaaaaaaaaaaaaaaaag CDA

sociaaltje
sociaaltje20 jan. 2012 - 16:30

Prachtig die uitleg van Aert jan, met de handjes erbij nu alweer weergaloze tv. Morgen is het congres te volgen via politiek 24. Ik hoop op een evenaring van het vorige congres :-)

stuur47
stuur4720 jan. 2012 - 16:30

Kiezen en verbinden. Men kiest en verbindt in eigen kring, zonder oog te hebben voor de rest van de samenleving. Dat is nu zo en dat was in het verleden ook zo. Friesland ca. 1870. Jarenlang werd, onder leiding van de sociaal democraten, felle strijd geleverd in de veengebieden van Friesland, voor betere werkomstandigheden voor de veenarbeiders. Keihard werd de strijd keer op keer gesaboteerd door de autoriteiten en de christelijke en burgerlijke kringen. Op een gegeven ogenblik gaf de commissaris van de koningin in Friesland de minister van oorlog in overweging de miliciens van de 1e en 82 Regimenten Infanterie voorlopig onder de wapenen te houden. De eerste sociaal-democraat in de Nederlandse gemeenteraad was Pieter de Rook uit Lemmer. Hij versloeg een AR-kandidaat. De dominee van Lemmer had getracht de verkiezing van De Rook te voorkomen. De dienaar Gods trok werkelijk alle registers open. Het ging zelfs zover dat De Rook werd beschuldigd van brandstichten bij de opstand van de Commune in Parijs in 1871, terwijl De Rook nooit verder was gekomen dan de Zuiderzee. Dit soort streken zijn nog steeds latent aanwezig. En bij regelmaat komen ze aan de oppervlakte. Denk bijvoorbeeld aan de zaak Mauro. Circa 26% van de cda-kiezer is overgelopen naar de vvd en 13% naar de pvv. Rechts heeft kennelijk toch de voorkeur onder onze christen broeders.

Radius
Radius20 jan. 2012 - 16:30

Wat een huichelachtig, opportunistisch en hypocriet CDA. In de toekomst gaan we weer een fatsoenlijk koers varen, maar nu gaan we nog even door met het afbraakbeleid van dit neoliberale kabinet. De rijken worden gespaard en de gewone man geplukt en de PVV wordt verder gesteund met zijn haat- en tweedracht zaaien. Als het CDA denkt daar koiezers mee te winnen. Vergeet het maar. Naar de filestrijnen met deze hypocriete mooipraters, die dit kabinet, dat liever de maffia achtige landen in het zuiden van Europa en de banken steunt en de eigen mensen en met name de gepensioneerden laat bloeden , mogelijk gemaakte hebben en het actief ondersteunen in het afbraakbeleid.

ElChe
ElChe20 jan. 2012 - 16:30

http://www.youtube.com/watch?v=oxi_rKpCe7Q

witch11
witch1120 jan. 2012 - 16:30

Tja die kvp leden zijn nu eenmaal klein gewend ,en van brand geurtje,s zijn ze ook niet vies . Ik had goede hoop dat men er zou uitstappen ,nee hoor die huizen bezitters van 1 miljoen krijgen gewoon hun 30.000 pleuro,s elk jaar . PVV VVD CDA zijn wel de enige die de arbeider wel weer het gevoel geven om eens echt ouderwets een arbeider te voelen. Die pet gaat er ook nog wel af als geertje langs komt

trujac
trujac20 jan. 2012 - 16:30

Het zoveelste geblaat van een politieke partij. De partijprogramma's van alle politieke partijen zijn op papier mooi maar van een concrete uitwerking komt nooit iets terecht, want de grootindustrie en het internationale geldwezen bepalen in feite hoe de samenleving wordt ingericht. Het grote probleem waar b.v. het westen al meer dan 50 jaar mee kampt, is hoe kunnen we de inkomsten verschillen verkleinen. Deze steeds groter wordende inkomens verschillen ondermijnen de solidariteit in de samenleving. Geen enkele politieke partij is de afgelopen 50 jaar in staat gebleken deze scheefgroei in de inkomensverschillen aan te pakken. De kiezer gelooft daardoor de traditionele partijen niet meer en zoekt zijn heil bij de populisten. Het is dan ook een illusie om te denken dat CDA en PvdA ooit weer iets van hun oude glorie kunnen heroveren, daarvoor hebben ze de wildgroei van de inkomensverschillen te lang laten doorwoekeren. Alleen wanneer de westerse politiek kans ziet om de geprivatiseerde macht te heroveren door de loonslavernij aan te pakken en de bonusgraaiers te temmen, zal het vertrouwen in de poltiek weer terug komen.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2012 - 16:30

Eigenlijk hebben deze slangentongen hier een slimme vertragingstruc bedacht. Je stelt de partijkoers ter duscussie in het komende 'onderling beraad', en werkt het pas uit als de neoliberale plunderingen van onze spaarpotten door Bruin-1 democratisch, dus met een stemmenmeerderheid, zijn doorgedrukt. De trouwe aanhang zal tevreden zijn. Megastalhouders en zo.

KK1962
KK196220 jan. 2012 - 16:30

ik kan mij niet voorstellen dat binnen deze partij er niemand is die het doorheeft dat ze op deze manier dat klein beetje geloofwaardigheid wat zij misschien nog hadden binnen de kortste tijd kwijt zijn.

ElChe
ElChe20 jan. 2012 - 16:30

Van rij is in P & W op zoek naar een jonge cda-er die nog geboren moet worden.

jonh16144
jonh1614420 jan. 2012 - 16:30

Het CDA was altijd al een soort partij van het pluche. Hun principes en standpunten zijn inwisselbaar, zolang ze maar aan de macht kunnen blijven. (lees: graaien op kosten van de belastingbetaler, macht kan je het niet noemen als je vriend, volk en vaderland uitlevert) Dat ze überhaupt nog stemmen weten te krijgen zal vast komen door de gelovigen. Jammer voor het CDA dat dat ook wat minder wordt. Zal wel moeilijk zijn coalities te vormen zonder het 'glijmiddel'.

kapitanlaipose
kapitanlaipose20 jan. 2012 - 16:30

Het was voor het CDA logischer en beter geweest om na de heftige verkiezingsnederlaag plaats te nemen in de oppositiebankjes en juist niet deel te nemen in de Regering. Na een dergelijke verkiezingsnederlaag wil je als partij terug naar de bron/ fundament/ basis om een nieuwe koers uit te zetten. Dit gaat makkelijker vanuit de oppositie. Nu neemt het CDA deel aan Kabinet Rutte maar wordt er een koers geformuleerd die haaks staat op het beleid van het Kabinet. Als er vervolgens gezegd wordt dat ze het Coalitie akkoord van Kabinet Rutte blijven steunen dan verdwijnt daarmee iedere geloofwaardigheid van het Strategisch Beraad. Hoe kan je dan nog zeggen dat je voor je rotsvaste principes staat.

witch11
witch1120 jan. 2012 - 16:30

Maar helaas pindakaas voor het CDA . Tegenwoordig bestaat internet googel ect ect, die smoesje die vroeger wel degelijk konden . Is nu tot bijna nihil terug gebracht, je kan je wel verstoppen maar mensen zijn niet zo dom meer. Oke of je moet van de PVV zijn ,die stemmen alleen wat de grote heilige blonde influisterd. Lijkt een beetje op die god van de cda ,Die fluistert ook graag blijf zitten waar je zit en verroer je niet

Artois
Artois20 jan. 2012 - 16:30

Links lullen, rechts sullen!

ockham
ockham20 jan. 2012 - 16:30

Ik denk dat Verhagen de geschiedenis ingaat als doodgraver van het CDA. De keus met de PVV in zee te gaan heeft natuurlijk de morele waardes van het CDA tot een lachertje gemaakt. En ik denk dat geen enkel rapport die doodsklap te niet kan doen.

JanJansen9
JanJansen920 jan. 2012 - 16:30

We doen nu dit, maar willen iets totaal anders. Doe dan waar je voor staat en vervreemd je niet van je eigen roots door Bruin-I mogelijk gemaakt te hebben. Zelf bij een kind van drie moet je dit soort gedrag niet vertonen. Laat staan in de grotemensenpolitiek. En welke goedgelovige moet dit nog geloven: ik ben er zeker van dat na de verkiezingen het cda gemakkelijk weer een 180 graden draai maakt omwille van de macht. Geloof ze niet deze Farizeeers.

JanJansen9
JanJansen920 jan. 2012 - 16:30

Diederik Samson is naief 'welkom thuis cda middenpartij'. Een korte analyse van de parlementaire geschiedenis na WO II leert dat het cda zich het best in de uiterst rechtse hoek voelt getuige de kabinetten met vvd. Kabinetten met pvda waren/zijn overgrotendeel gedoemd te mislukken. Dus het hart van het cda klopt rechts, en zal dat te allen tijden ook blijven doen.

MichelReiziger
MichelReiziger20 jan. 2012 - 16:30

Tja was te verwachten...het is ten slote gewoon inkomen, daar moet je vorozichtig mee zijn de laatste tijd. Marketing alleen is niet meer genoeg, vooral niet in de politiek.

1 Reactie
kleine2de
kleine2de20 jan. 2012 - 16:30

Wie had ook maar één seconde gedacht dat het CDA tot bezinning zou komen? Kom nou, lieve weldenkenden mensen hier, niemand toch? Kortom: we kunnen er rustig van uit gaan dat het CDA lekker achteruit-kachelt, en dat er binnekort helemaal niets meer van over is. Tot mijn grote vreugde.

kleine2de
kleine2de20 jan. 2012 - 16:30

Op zich wel aardig..............nearer to thee, my lord.............standvastig en koersvast op weg naar de definitieve ondergang............... Hou vol............ En bidden, natuurlijk................

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt20 jan. 2012 - 16:30

Dezelfde kinderachtige manier van politiek beoordelen zie je ook bij aanhangers van de PVV. Die vinden het ook zo heerlijk om het te hebben over de definitieve ondergang van de PvdA. Welkom terug overigens.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst120 jan. 2012 - 16:30

Nog een opmerking: dit is precies de zemeltoon die bij actieve CDA-ers meteen aanslaat. Het congres gaat dit verhaal omhelzen. Aart Jan de Geus is morgen de held van de dag.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2012 - 16:30

Aart Jan de Geus is morgen de neo-liberale held van de dag.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2012 - 16:30

En dan zaterdag weer het tot tranen toe geroerde zingen van die nationalistische hymne uit 1932. Die duistere periode dat het allemaal begon. Misschien maar beter ook. Zulke beginsselprogramma's als die van het CDA daar past geen mooie psalm bij.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 jan. 2012 - 16:30

U bedoeld dit soor taferelen? http://www.youtube.com/watch?v=UrH8lY6BNsE de overige linkjes in het filmpje zijn ook leuk

Jantje68
Jantje6820 jan. 2012 - 16:30

Nadat de media weken op basis van geruchten hebben zitten te suggereren dat het CDA naar links gaat blijkt nu data het CDA gewoon CDA blijft. Niks draaien dus. Toch maak ik me zorgen over een aantal linkse punten. Het woord ‘duurzaamheid’ staat me al geenszins aan. Dit is links taalgebruik en doet me denken aan onrendabele windmolens en zonnepanelen = Groen links. Het aloude ‘rentmeesterschap’ was beter geweest. Dan weet ik tenminste dat het CDA is. Zorg voor omgeving maar zonder dogmatisch gedoe. Ook het knutselen aan de HRA vind ik maar niks. Niet voor de HRA zelf maar het feit dat het gebruikt wordt als lastenverhoging. Als de HRA wordt aangetast moet dit gepaard gaan een even sterke lasten verlaging. Zolang CDA maar met VVD blijft regeren worden deze linkse uitwassen gelukkig snel te niet gedaan.

1 Reactie
ElChe
ElChe20 jan. 2012 - 16:30

Er was eens.......................

JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2012 - 16:30

"Voor elke journalist zijn er in het bedrijfsleven en de politiek tien voorlichters" "Zo wist ik niet dat er een heel onderhandelingsspel plaatsvindt tussen redactie en persvoorlichter, voordat een politicus in een praatprogramma komt. Daar wordt helemaal uitonderhandeld wat de gast wel of niet gaat zeggen." "Daardoor wordt zo'n gesprek eerder een monoloog die een politicus houdt voor zijn achterban dan een echt gesprek." "De politicus wil kiezers, de journalist kijkers. Al beperkt het spel van de wederzijdse belangen zich niet alleen tot de politiek. "Wij zitten hier natuurlijk ook met jou te praten, omdat we zalen moeten vullen." http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/3131347/2012/01/20/Media-en-politiek-houden-elkaar-in-een-wurggreep.dhtml Ik ben benieuwd wie Jack de Vries' boekje 'Verkooppraatjes & Ethiek straks gaat uitgeven ...

2 Reacties
python
python20 jan. 2012 - 16:30

Heeft P@W regelmatig op tv verteld. Frits Wester ook. Alles ist nur Schauspiel.

ockham
ockham20 jan. 2012 - 16:30

Politici en media mensen zijn tot elkaar veroordeeld, daar is weinig aan te doen. Verder zijn er de kijkers / lezers, waarvan de overgrote meerderheid alleen de ideeën die ze al hadden bevestigd wil zien. Dat leidt er toe dat er weinig kritische programma's / artikelen zijn. VPRO Tegenlicht is zo'n uitzondering. In de goede oude tijd waren er vele kranten, een ieder kon een krant lezen die zijn vooroordelen in stand hield. Schaalvergroting heeft er toe geleid dat eigenlijk alle kranten één pot nat zijn. De enige uitlaatklep is internet, de VS probeert nu daar censuur in te voeren. Dan blijven alleen nog satellietzenders.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard20 jan. 2012 - 16:30

Het CDA kan niet rekenen. Van Rij wist bij Pauw en Witteman te vertellen dat afschaf van de hyptheekrente-aftrek en instellen van een vlaktaks van 35% ongunstig is voor de rijken: het lagere tarief weegt niet op tegen de mindere aftrek. Dat rekenen we even na. Lees voor "k" steeds 1000 euro. Laat iemand 50k in de hoogste schijf van 52% verdienen en een hypotheekrente van 10k betalen. Dan houdt hij 48% van 50k over en betaalt, na aftrek, 48% van 10k rente. Hij houdt dus over: 19,2k Laaat die persoon nu een plattaks van 35% gaan betalen. Dan houdt hij 65% van 50k over, en betaalt zonder aftrek 10k rente. Dan houdt hij met plattaks 22,5k over. Sterker: hoe rijker je bent hoe voordeliger het is, hoe minder je in de 50% schijf zit hoe slechter je af bent en zelfs moet inleveren. Dit is weer zo'n typisch voorbeeld van "de rijken rijker en de armen armer". Typisch CDA.

2 Reacties
JanJansen9
JanJansen920 jan. 2012 - 16:30

Beste George Neem de volgende twee voorbeelden: Beetje buiten het thema, maar toch zal dit voornemen de koopkracht van pakweg driekwart van de inwoners nog verder doen dalen. VLAKTAK De vlaktaks (zowel omarmd door VVD, als nu weer door het CDA en natuurlijk voor de Blonde Dicatator die zo graag voor de mensen met de smalle beurs opkomt). REKENVOORBEELDEN HENK NU Henk is politieambtenaar en heeft bruto een inkomen van 30.000 euri per jaar. Ingrid zit thuis in de rolstoel. Nu betaald Henk 1.563 aan inkomstenbelasting. Los van alle pensioenafdrachten e.d. geeft dat een maandbedrag van 2.369 euri. VOORSTEL CDA (met instemming van PVVD) Vlaktaks 35%. Dat klinkt zo lekker simpel en eerlijk: appeleert aan gelijkheid en broederschap. Van het CDA mag de hardwerkende Henk straks 10.500 euri inkomstenbelasting gaan betalen (alle schouders moeten maar dezelfde lasten dragen). Daarmee heeft Henk (los van andere afdrachten) na IB nog maar 1.625 per maand. Dat is 744 euri per maand minder. Inkomensdaling 32%! FLORIS-JAN NU Floris Jan is manager en heeft een inkomen van 150.000 per jaar. Nu betaald hij 60.109 euri inkomstenbelasting. Daarmee houdt Floris Jan nu per maand 7.491 over na IB. VOORSTEL CDA (met instemming pvvd) Floris Jan gaat vlaktaksen, klinkt lekker solidair en betaald opeens nog maar 52.500 euri inkomstenbelasting. Daarmee houdt Floris Jan netto 8.125 euri per maand over. Dat is 634 euri per maand meer. Inkomensstijging bijna 10%.

geejeehaa
geejeehaa20 jan. 2012 - 16:30

Lekker selectief gerekend. Iemand die met 50k in de hoogste schijf zit, verdient 105k per jaar. Als die persoon 10k aan hypotheekrente betaalt, heeft-ie een hypotheek van 200k (uitgaand van 5% rente). Kortom, totaal ongeloofwaardig voorbeeld. En bovendien: iemand met zo'n hoog inkomen met zo'n lage hypotheek kun je onmogelijk een asociale HRA-graaier noemen toch? Terecht dus dat zo iemand er bij vlaktaks op vooruit gaat.

turbo10a
turbo10a20 jan. 2012 - 16:30

De laatste stuiptrekkingen van het CDA. Met deze actie hebben ze vooralsnog hun doodvonnis ondertekend.

1 Reactie
JanJansen9
JanJansen920 jan. 2012 - 16:30

Ik hoop dat je gelijk krijgt. Het cda is een partij voor de belangen van de boeren. Laten we dat dan ook consequent zo blijven noemen. Volgens mij bestaat Nederland uit 3% boeren en aanverwante artikelen. 3% van 150 zetels = 4,5 zetel. Het is mijn stille wens dat de boeren partij volgende verkiezingen in de stront blijft steken op max. 5 zetels. Ben bang dat door de gladde praatjes er toch veel kiezers zullen instinken. De partij van de boeren slaagt er telkens weer in de strontlucht te verbloemen tijdens de verkiezingscampagnes, door onder andere de stront richting andere partijen (lees pvda, d66) te slingeren. Daar komt bij dat het collectieve geheugen in de Nederlandse samenleving uiterst gering is.

meijerlahn
meijerlahn20 jan. 2012 - 16:30

Ik kreeg vanmorgen de historische uitspraak, ooit gedaan door Jan Schaefer, weer eens onder ogen en ik vindt hem wel van toepassing op het CDA van nu: "In gelul kan je niet wonen".

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn20 jan. 2012 - 16:30

Oeps! ik vind

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 jan. 2012 - 16:30

Ach, dit kabinet valt toch wel in 2012. Dat ziet een kind nog aankomen.

1 Reactie
python
python20 jan. 2012 - 16:30

Wat dan ? De linkse droom haalt 60 zeteles. Een kabinet VVD - CDA - PVDA - D66 haalt meer dan 76 zetels. Maar dan ontstaat een CDA - D66 beleid. Is dat dan de oplossing ?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2012 - 16:30

Als ze maar geen doodstarf op nieuw gaan invoeren, denk ik nog niet aan Marokko!

1 Reactie
BataafsRepublikein
BataafsRepublikein20 jan. 2012 - 16:30

Maakt u zich geen zorgen, dat is juridisch onmogelijk in de EU. De SGP kan hoog of laag springen, het gaat gewoon nooit gebeuren.