Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

CDA: beroepsverbod voor foute bankiers

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-bankiers_300.JPG
'Richt een tuchtcollege op voor de financiële sector'
Het CDA wil dat er een tuchtcollege komt in de financiële sector. Dat zou bankiers moeten kunnen straffen als zij zich niet aan de bankierseed houden. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zal dat vandaag bepleiten in een overleg in de Tweede Kamer met minister Jan Kees de Jager van Financiën.
Dat schrijft het AD. Van Hijum zou graag zien dat het tuchtcollege volgt op een in te voeren ‘bankierseed’ om zo te voorkomen dat die eed een ‘vrijblijvende exercitie’ wordt. Hij verwijst daarbij naar advocaten, makelaars, medici en notarissen die ook allemaal hun eigen tuchtcollege hebben. Het tuchtcollege zou de bevoegdheid moeten krijgen om zo nodig een tijdelijk of permanent beroepsverbod op te leggen.
Lees meer in het AD.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

elgringo2
elgringo224 sep. 2012 - 9:04

Oh nee, die Van Hijum weer. Die snapt er echt helemaal niks van. Gaat niet werken. Zo'n eed is sowieso iets heel arbitrairs. Die zal vooral erg wollig zijn. Hoe beoordeel je dat of een bankier zich aan de eed houdt? Is dat objectief meetbaar? Deze nobody ging ook al een keer tekeer tegen de IKEA bank om te waarschuwen dat we geen nieuwe Icesavepraktijken moesten krijgen. Meneer snapte niet dat de IKEA bank geld uitleent (debet) en Icesave geld aantrok (credit). Is echt iets anders...Deze windvaan moeten we niet al te serieus nemen.

bruces
bruces24 sep. 2012 - 9:04

Dat wordt een massa-ontslag.

rbakels
rbakels24 sep. 2012 - 9:04

Dit slaat nergens op want een béétje bankier licht je op zonder de grenzen van de wet te overschrijden!

ColorHugo949
ColorHugo94924 sep. 2012 - 9:04

Wij van WC Eend....: Medisch Tuchtcollege, Advocaten Deken, Bankiers Tuchtcollege, Parlementaire Enquete Politici... Creatief boekhouden + creatieve praktijk+ creatief toezicht= creatief zakken vullen en ongelimiteerd fouten kunnen begaan... lijkt mij. Een paar rotte peren bederven een fruitmand vol gave vruchten.... Beter iets aan zelfreflectie dan niets aan zelfreflectie, ook zal zijn de sancties boterzacht jaren over tijd.

Gogol
Gogol24 sep. 2012 - 9:04

Jaja. En wie controleert de controleurs? Zolang dezelfde mensen, direct of indirect, de regels bepalen, blijft het systeem verrot.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 sep. 2012 - 9:04

Een risky insteek voor het CDA, voor je het weet komt er ook een beroepsverbod voor foute politici, dan blijft er geen CDA meer over.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 sep. 2012 - 9:04

Wel jammer dat dit niet jaren geleden werd voorgesteld. Het CDA is tenslotte al jarenlang aan het regeren.

ElChe
ElChe24 sep. 2012 - 9:04

Als ze dit werkelijk doorvoeren wordt bankdirecteur een bedreigde uitstervende soort.

taitennek
taitennek24 sep. 2012 - 9:04

Eigenlijk jammer dat er niet meer aan lijfstraffen wordt gedaan. Alhoewel, invierendelen is wel een beetje radicaal

frankie50
frankie5024 sep. 2012 - 9:04

Fout is fout, schuld maakt schuldig, en daar hebben wij het strafrecht voor om dat aan te gaan pakken, maar omdat de politiek als collaborerend orgaan jarenlang zijn medewerking heeft gegeven aan de ratten in de financiële sector om onze maatschappij opnieuw kunnen te ontwrichten voor het eigen gewin wordt dit als doekje voor het bloeden aangedragen en worden de schuldige niet strafrechtelijk vervolgt, anders komen zij namelijk zelf ook aan de beurt. De slachtoffers werden daarom vanaf het eerste moment door de politiek als daders opgevoerd, kijk naar wat zij over de Griekse bevolking zeiden, en zie in ons land welke verkiezingslogans de VVD heeft gebruikt om de aandacht af te leiden van hun medewerking met de vijand van het volk, en nog willen veel mensen dit niet inzien, waarom?

a.doorgeest
a.doorgeest24 sep. 2012 - 9:04

Nu nog een tuchtcolege voor foute politici en het zal stil worden op het Binnenhof, heel erg stil zelfs. Manipulatie, liegen en bedriegen bestraffen met levenslange uitsluiting. Het Binnenhof wordt één groot open luchtmuseum, met slechts één bewoner: de concièrge- annex-beheerder, de WAO'er die zo nu en dan een rondleiding geeft...

JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2012 - 9:04

http://fd.nl/beleggen/weblogs/bigbanks-bigbangs/265530-1209/onjuiste-argumenten-en-onjuiste-conclusies?s_cid=home:opinieteaser

nachtwacht2
nachtwacht224 sep. 2012 - 9:04

Wat een bedorven slap gelul om van wolven en hyena,s geiten of schapen te toveren. Enkel nutsbanken waarvoor garanties van overheidswege,handelsbanken voor de internationale aspiraties. Handhaving van geldend recht komt niet tot uiting in het maken van codes welk tot heden geen effect hadden! jk

opmerker
opmerker24 sep. 2012 - 9:04

Zucht, met die investment ingenieurs kunnen we niets. Ze hebben nul komma nul bijdrage aan de economie. Zet ze maar bij het grof vuil. Echte ingenieurs hebben we nodig.

nog1weblog
nog1weblog24 sep. 2012 - 9:04

Leuk bedacht, maar problematisch uit te voeren. Want het aantal goede bankiers is helaas te klein om de pinautomaten draaiende te houden.

1 Reactie
Octagon
Octagon24 sep. 2012 - 9:04

, en dus moeten we dat maar tolereren.

Zjenny
Zjenny24 sep. 2012 - 9:04

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3321363/2012/09/24/VVD-bezorgd-over-doorslaan-financiele-wetten.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS De beschermers van de bancaire sector staan al klaar om dat te voorkomen.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja24 sep. 2012 - 9:04

De VVD wil nederland eeuwig gemiddeld houden, er is een totaal gebrek aan ambitie. Laat nederland maar eens een voortrekkersrol vervullen op milieubeleid of op de hoognodige regulering van het bankwezen. De VVD is de partij van de eeuwige middelmaat en de cultuur van "een 5.5 is een voldoende, dus we hebben hard genoeg gewerkt".

JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2012 - 9:04

Dit is een cosmetische wens. Dit zet heen zoden aan de dijk. Stel voor een ideologieverbod. O.a. neoliberale economische aannames moeten worden verboden.

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2012 - 9:04

Corr.: 'Dit zet geen zoden aan de dijk.'

Backtobasics
Backtobasics24 sep. 2012 - 9:04

Zeer juist. En voor iedereen die geinteresseerd is in de destructieve effecten van deze ideologie voor onze samenleving, kan ik aanbevelen het boek "Identiteit" van psychoanalyticus Paul Verhaeghe eens te lezen. Het zou goed zijn als meer mensen zich meer bewust zijn, in wat voor systeem we nu zitten, en hoe we er op een verantwoorde manier weer van loskomen.

hannogroen
hannogroen24 sep. 2012 - 9:04

'Stel voor een ideologieverbod. O.a. neoliberale economische aannames moeten worden verboden. ' Dus als ik jouw filosofie volg, die er ruwweg op neer komt dat alle partijen neo liberaal zijn behalve de SP, dan wil je eigenlijk alle partijen politieke verbieden? Wat had je eigenlijk als sanctie in gedachten, heropvoedingskampen?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 sep. 2012 - 9:04

Lekker effectief, we kunnen ook aliens verbieden, die zijn er netzomin als neo-liberalen. Neo-liberalisme in Nederland bestaat enkel als virtuele zondebok van de SP.