Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA beloont samenwerking met Forum voor Democratie, straft steun aan vluchtelingen

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Peter Kee (parlementair journalist voor onder andere Op1) en Francisco van Jole bespreken bij De Nieuws BV de nieuwe kandidatenlijst van het CDA. Kee legt uit hoe opmerkelijk de keuze is voor de nummer 3, een kandidaat waarvan zelfs hem de naam niet een, twee, drie te binnen wil schieten maar die een sleutelrol heeft gespeeld bij de vorming van de omstreden coalitie van de partij met het extreemrechtse Forum voor Democratie in het Brabantse provinciebestuur. Hij vertelt dat de kandidatuur intern op veel weerstand stuit.
Kee wijst ook op hoe de partij omspringt met het barmhartige Kamerlid Chris van Dam. De politicus die zich onder meer inzette voor een humaner vluchtelingenbeleid werd zo laag op de lijst geplaatst dat hij bedankt voor de eer. Ook gaat hij nog even in op de kandidatuur van de tv-bekendheid Lucille Werner.
En dan is er de wervende verkiezingsspot Martijn van Helvert. De populaire Limburger zal moeten proberen via voorkeursstemmen in de Kamer te komen want de partij zet hem op de 25e plaats.
Een bericht gedeeld door Martijn van Helvert (@martijnvanhelvert) op 27 Okt 2020 om 4:40 (PDT)
Tot slot komt kort de opvallende steun van de Tweede Kamer voor salarisverhoging in de zorg aan bod. De motie daartoe werd aangenomen omdat een lid van de ChristenUnie – officieel per ongeluk – voor stemde terwijl de coalitie tegen is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Sailor2
Sailor229 okt. 2020 - 10:21

Hugo blijkt wel een erg zwakke leider dat hij zich totaal laat ondersneeuwen door de extreemrechtse tak. Iemand die een college opblaast om met een andere partij te regeren is al onbetrouwbaar. Maar met FvD is dan het woord extreem wel op zijn plaats.

2 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker29 okt. 2020 - 13:06

Nee, in Brabant is het CDA groot deel een boeren partij. Als je jouw achterban niet kan helpen vanuit de huidige coalitie, dan ben je het aan je achterban verplicht die coalitie te laten vallen. Zeker als je vanuit een nieuwe coalitie die achterban beter kan bedienen. Als je een centrum partij bent, dan is het dom rechtse partijen uit te sluiten. En nee, de VVD is al lang niet meer de rechtse VVD onder Bolkestein. Als je dat doet, dan wordt je automatisch de rechtsbuiten van een linkse coalitie. Maar als je rechtse partijen mee trekt, dan wordt je de centrale spil in een coalitie die dichter bij jouw partij ligt.Ook sta je in onderhandelingen sterke want partijen aan elke kant van jou weten dat je een alternatief hebt. Slimme pragmatische politiek dus. Politiek waarmee het CDA haar achterban goed mee kan bedienen.

Sailor2
Sailor229 okt. 2020 - 15:41

De flexwerker In een politieke wereld waarin je vaak moet samenwerken is wat jij slim pragmatisme noemt meer dommen korte termijn politiek. We zijn toch ook nog steeds niet vergeten wie Rutte1 opblies. De beste man mocht nooit meer meedoen.

Middenman
Middenman29 okt. 2020 - 9:21

Beetje onzin dit. Inge van Dijk (nr. 3 CDA) heeft het proces begeleid in Brabant als voorzitter en was niet alleen verantwoordelijk. Verder heeft zij landelijk FvD expliciet uitgesloten om mee samen te werken. In een interview legde zij ook keurig uit wat het verschil is tussen de FvD afdeling in Brabant en de landelijke partij. Van deze twee journalisten had ik wat meer verwacht dan dit.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 10:15

"In een interview legde zij ook keurig uit wat het verschil is tussen de FvD afdeling in Brabant en de landelijke partij" En dat is nu precies het probleem. Dat verschil is er namelijk helemaal niet, alleen in het hoofd van Van Dijk.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2020 - 8:26

Mooi om te zien hoe het CDA zichzelf ten gronde richt.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman229 okt. 2020 - 9:25

Het CDA is als een duikelaar, Niorseman.

Tampert
Tampert28 okt. 2020 - 18:14

Tofik Dibi werd ook door GroenLinks afgeserveerd toen hij lijsttrekker wilde worden maar het niet redde. Heb toch het idee dat stevige ambitie bij sommige partijen wordt bestraft, zie ook de lage plaats van Mona Keizer op de lijst van het CDA.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman229 okt. 2020 - 9:32

Ik hoorde haar toch met een zekere blijmoedigheid zich schikken in haar lot. Het staat dan wel niet in de Bijbel, what comes up must go down, maar het zou er best ingestaan kunnen hebben. Dat is de boodschap die ik van Richard de Mos (ex PVV) heb gehoord.

Thuru
Thuru28 okt. 2020 - 18:11

Tsja, CDA, maar elke andere partij bepaald zelf de volgorde samen met hun leden op de verkiezingslijst. Niets aan het handje dus.

1 Reactie
badgast
badgast28 okt. 2020 - 21:01

Natuurlijk bepaalt elke partij dat zelf. Maar de manier waarop zij dat bepalen, en wie er waarom hoe hoog of laag op de lijst komt, dat heeft wel aan hoe die partij in de wedstrijd wil zitten. En dus levert het op een indicatie van hoe slim, of hoe stom, hoe onhandig of hoe asociaal het beleid is dat je te verwachten hebt als je op die partij stemt. En het CDA heeft zich weer tijdig laten kennen.