Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CBS: een kwart minder misdrijven in de laatste acht jaar

  •  
17-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-17-om-08.45.06
Het aantal geregistreerde misdrijven is in acht jaar tijd met ruim een kwart afgenomen tot minder dan een miljoen. Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling is zichtbaar bij alle soorten misdrijven, maar vooral bij vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde.
De geregistreerde misdaad daalt in Nederland al jaren. In 2007 werden er nog 1,3 miljoen misdrijven geregistreerd, vorig jaar waren dat er zo’n 960 duizend. Ook het aantal geregistreerde verdachten daalde in die periode sterk: van 497 duizend in 2007, naar 284 duizend in 2015. Voor het Openbaar Ministerie (OM) betekende dat in 2015 een kwart minder zaken om af te handelen dan in 2007.
Die daling in geregistreerde criminaliteit is overigens niet uniek voor Nederland, maar zichtbaar in de hele westerse wereld. Dat heeft emeritus hoogleraar criminaliteit Jan van Dijk tegen NPO Radio 1 gezegd. Na de misdaadgolf eind vorige eeuw zou er volgens Van Dijk meer geïnvesteerd zijn in beveiliging en bescherming tegen diefstal en inbraak. Daardoor loont het minder vaak aan misdaad deel te nemen.
Volgens de hoogleraar is een nieuwe misdaadgolf echter niet uit te sluiten. Nu Nederland steeds veiliger wordt, bestaat de kans dat mensen daardoor minder waakzaam worden, wat voor criminelen nieuwe mogelijkheden oplevert. Ook moet er gewaakt worden voor nieuwe vormen van technologische misdrijven, waaronder internetcriminaliteit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.