Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CBP: Opsporingfoto's alleen online na goedkeuring politie

  •  
18-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boef_300.jpg
Nationale website moet ongelukken door amateurspeurders voorkomen
Privacy-waakhond CBP (College ter Bescherming van Persoonsgegevens) wil dat er een speciale website komt waar burgers beelden van misdrijven en verdachten kunnen uploaden. Het CBP wil daarmee eigenrichting en het lukraak aan de schandpaal nagelen voorkomen.
De site zou er voor moeten zorgen dat camerabeelden van particulieren snel gepubliceerd kunnen worden om opsporing mogelijk te maken.
CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm zegt in een interview met de Volkskrant :
Wij vinden het belangrijk dat er waarborgen zijn. De politie moet de beelden eerst bekijken. Als de verdachte een bekende van de politie is, kan hij meteen worden opgepakt. Dan is het niet nodig om hem aan de digitale schandpaal te nagelen. Ook moet de politie controleren of de beelden niet zijn gefotoshopt. Het gebeurt dat er gemanipuleerde beelden op internet worden gezet om wraak te nemen op iemand. Ook moeten de beelden worden beveiligd tegen kopiëren door derden, en tegen het zoeken met zoekmachines. Iemand moet niet het gevaar lopen dat hij tot in de eeuwigheid wordt achtervolgd met zulke beelden.
Kohnstamm reageert naar aanleiding van een actie van de Vereniging Eigen Huis. Die opende een site voor beelden van overvallers en daagde het CBP uit te reageren. De site werd overigens een mislukking omdat niemand beelden instuurde.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

JoopSchouten
JoopSchouten18 aug. 2011 - 6:42

Prima. (Hoewel ik nog steeds de bijsmaak van 'voyeurisme' en 'heksenjacht' proef.)

fjacobse
fjacobse18 aug. 2011 - 6:42

Lijkt me een goed plan.

sanguei2
sanguei218 aug. 2011 - 6:42

Er hebben ondertussen al foto's in de Telegraaf gestaan van vermeende daders, die uiteindelijk juist getuigen en geen daders bleken te zijn. Je moet dit gewoon door de politie laten doen en niemand anders.

TimdeBoer
TimdeBoer18 aug. 2011 - 6:42

Wat een typisch geval van "buiten de maatschappij staan" vertoont deze Kohnstamm zeg. De politie doet vaak niks als je als particulier met beelden komt aanzetten. Waarom denk je dat die beelden op internet verschijnen?

2 Reacties
kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 6:42

"De politie doet vaak niks als je als particulier met beelden komt aanzetten. " Dus je vindt dat de politie buiten de opsporing van misdadigers moet worden gehouden? Ach, waar heb ik dit argument eerder gehoord? Ah, op Joop http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/hoge_boetes_voor_digitale_schandpaal/

labels
labels18 aug. 2011 - 6:42

"De politie doet vaak niks als je als particulier met beelden komt aanzetten" Ik vraag me af waar u deze bewering op baseert. Ik weet uit ervaring dat dit gewoon niet klopt. De politie kan er regelmatig niet veel mee. Maar dat is iets anders.

doeidoei
doeidoei18 aug. 2011 - 6:42

"speciale website" De vraag is of die website bekeken wordt. Als dat niet het geval is heeft zo'n site weinig zin. Zeg van GS en Telegraaf wat je wil, maar in ieder geval werkt die aanpak wel.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger18 aug. 2011 - 6:42

Doei Doei, die aanpak werkt wel, maar werkt ook vaak verkeerd, dat is nu net het hele probleem. Kinderen op GeenStijl die Hyves accounts gaan afstruinen na het zien van (mogelijke) laptop dieven en daarbij de verkeerde aanwijzen.

EpiktKtistec
EpiktKtistec18 aug. 2011 - 6:42

"De vraag is of die website bekeken wordt. Als dat niet het geval is heeft zo'n site weinig zin." Waarom zouden de beelden zo gauw ze geschikt worden geacht door het CPB beperkt getoond te worden op alleen haar site? Dat staat nergens. Het gaat slechts om een beoordeling of publicatie voldoende gerechtvaardigd is. Vindt het CPB ze geschikt mogen ze dus m.i. overal getoond worden t.b.v. identificatie, opsporing, en nog vaker als grond voor daders zichzelf aan te geven teneinde strafvermindering en niet langer publicatie van beelden te bereiken.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 6:42

Lijkt mij een uitermate slecht idee. Bovendien niet te handhaven. Het Centraal Planbureau lijkt het wel. Als ik een camera in mij huis plaats en een inbreker loop hier voorbij dan is het erg jammer maar gooi ik de beelden op internet. Verloren discussie, welkom in de nieuwe wondere wereld van de computer.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja18 aug. 2011 - 6:42

dan hoop ik dat beide misdadigers hard aangepakt worden, zowel de dief als de privacyschender.