Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Catherine Keyl en de hoerenlopers

  •  
23-11-2009
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Oudere, blanke Nederlandse vrouwen moeten het soms jaren stellen zonder seks, en dat is natuurlijk geen pretje, lees ik in een column van Catherine Keyl op haar online magazine catherine.nl.
Tsja. “Life sucks” als je oud en seksloos bent. Dus wat doe je dan? In een stukje onder de wat neutrale titel “Toeristenseks” verhaalt Catherine van de seksuele escapades van oudere vrouwen in arme Afrikaanse landen als Ghana, Gambia en nog zo wat plaatsen waar je gemakkelijk en goedkoop met een vakantiecharter naar toe kunt.
De dames lopen na aankomst meteen in de armen van jonge vriendjes die in ruil voor hun attenties, worden vergast op lekker eten, een goed bed en wat zakgeld. Catherine, zelf ook al van gevorderde leeftijd, heeft sinds kort weer een leuke vriend, lezen we op haar site, dus dit verhaal zal alleen kunnen slaan op haar minder fortuinlijke, eenzame vriendinnen. De jongens beleefden in die blanke, ervaren armen allerlei dingen, die ze in geen jaren beleefd hadden, noteert Catherine enthousiast uit de mond van haar bronnen. Die bronnen zelf kwamen na een weekje ook weer ‘helemaal herboren terug’ op Schiphol, want “ze hadden soms al jaren geen seks meer gehad” – een taboe dat Catherine hier graag doorbreekt.
Hoe oud die jongens zijn komen we niet aan de weet, daar waren de dames niet werkelijk in geïnteresseerd. Jong, jazeker. Maar te jong? Twaalf? Veertien? Ach, jongens van die leeftijd hebben soms al een gezin, laat Catherine een echte Afrikaan uitleggen. U begrijpt: de seksuele moraal in die landen is niet de onze, ze zijn daar allemaal vroeger rijp dan hier in de zompige koude polder, en ze lusten er allemaal wel pap van, al moet de snor soms nog doorbreken. “De mijne was twee meter, en hij zei dat ie achttien was, dus ik heb niet aan zijn antwoord getwijfeld”, zegt een van de dames. Het was nou niet bepaald eenvoudig om de jongens te negeren, je struikelde er zogezegd over. Dus wat is dan het probleem? Wat houdt je, als oudere, eenzame dame, dan nog tegen? Wat zeurt daar nou?
Vervang het woord ‘jongen’ door ‘meisje’ en het hele verhaal krijgt een andere sfeer. Vervang het woord ‘vriendin’ door  “oudere man” en het zit scheef. Foute boel. Moeten we echt geloven dat die jongens liever met een abonnee van Plus naar bed gaan dan met de gemiddelde lezeres van de Flair? Maar de vriendin van Catherine houdt stevig vast aan haar oogkleppen. “Eerlijk is eerlijk, in Nederland zou je zoiets niet doen” zegt ze, “maar je bent op vakantie en je denkt: laat ik eens op een bijzondere manier aan ontwikkelingshulp doen. Waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Hij heeft plezier en ik heb plezier.’ Dat hij er ook plezier aan lijkt te beleven, zegt denk ik heel veel over de kwaliteit van die jongen als acteur en als prostitue – respect!
Er klopt natuurlijk niets van dit beeld. Het is allemaal al lang bekend, en diverse malen beschreven en gedocumenteerd: de dames zeggen dat de jongens het doen omdat ze het leuk vinden en dat lekkere eten en het toegestopte zakcentje beschouwen als – precies,een zakcentje, meer niet. Klinkt lekker luchtig. Maar we weten beter. Die jongens moeten zich vermannen — ogen dicht en gáán — , er vooral niet bij stilstaan. “Alsof je seks hebt met je oma”, hoorde ik ooit eens een van die jongens zeggen in een televisiedocumentaire. Ze zijn straatarm, ze komen uit straatarme gezinnen, er is geen normaal werk of een opleiding voorhanden, een zus, moeder of broer kan ziek zijn, er moeten rekeningen worden betaald van een school, de dokter, of de begrafenisondernemer wacht nog op zijn geld. Als de jongen de prostitutie ingaat dan hoeft zijn moeder niet, of zijn zus. Dat is hier de situatie.
Het lijkt wel of de vrouwen op dit punt een jaartje of dertig emancipatie hebben gemist. Mannen weten echt wel dat de verhalen die we dertig jaar geleden nog wel eens hoorden vertellen, over wederzijdse en diepe liefde met een veel jongere partner uit een straatarm land, vrijwel nooit kloppen. En dat er achter die façade altijd een sfeer van misbruik en grote ongelijkheid schuilgaat. Dit zijn geen leuke toy-boys die er vrij voor kiezen, dit is prostitutie uit noodzaak. 
Veel vrouwen zien dat kennelijk anders, te oordelen aan het vrolijke gebabbel bij catherine.nl. Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat de hulpindustrie enorm is gefocust op vrouwen en meisjes. Ik bedoel nu even niet dat de sector totaal is gefeminiseerd, dat de meeste werknemers in de hulpindustrie vrouw zijn –  al is dat wel zo. Nee, ik bedoel dat er vrijwel geen organisatie is die zich inspant voor het specifieke lot van jongens en mannen in straatarme landen. Duizenden hulpprogramma’s over ‘gender’, over ongelijkheid en achterstelling op seksueel vlak, gaan feitelijk alleen over meisjes en vrouwen. Jongens en mannen, ze drinken teveel, slaan hun vrouwen, maken kinderen en laten die achter bij de arme meoders om rond te rijden in jeeps met stenguns waarmee ze anderen het leven zuur maken.
Jongens en mannen zijn het probleem, vrouwen en meisjes zijn de oplossing. Je moet wel een kindsoldaat worden voordat je als jongen de volle aandacht krijgt. Een organisatie als Plan Nederland heeft als slogan ‘Because I am a girl’. Dat trekt donateurs en hun centen, want wie is er nou tegen het helpen van meisjes? Precies.
Weet je wat: ik begin ook een hulporganisatie. Die noem ik, het voorbeeld van Plan Nederland indachtig, ‘Oplossing Ghana’. De slogan hebben we al: “Because I am a boy’. Oplossing Ghana gaat zich bezig houden met de problematiek van jongens en mannen, die, door de grote veranderingen in de maatschappij, hun traditionele rol als man in de lokale samenleving hebben zien verdwijnen. Een nieuwe rol is onbereikbaar want daarvoor is een opleiding nodig, rolvoorbeelden, een stimulernde omgeving, kortom: er is geld nodig.
Hoe zal het mijn nieuwe ngo vergaan? Ik durf wel te voorspellen hoe het afloopt. Er komt geen geld van donateurs, en er komt geen geld van de overheid. Er komt helemaal geen geld. ‘Oplossing Ghana’ heeft geen schijn van kans. Jongens komen pas in beeld als ze kindsoldaat zijn geweest – of erger. Een troost: tot dat moment kunnen ze altijd nog terecht in het bed van verwelkte Hollandse hoerenlopers.
Klik hier voor het stuk van Catherine Keyl.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Linkser
Linkser23 nov. 2009 - 13:21

Complimenten en veel dank dat je de lezers hier wijst op deze schandelijke praktijken. Dit is schokkend, schaamteloos en schandalig en hoort eigenlijk op de voorpagina van de landelijk dagbladen, in het NOS Journaal, in RTL Boulevard en in NOVA. En tot slot: dit hoort tot een veroordeling te leiden.

Marie-Bernadette
Marie-Bernadette23 nov. 2009 - 13:21

Dit is toch om kotsmisselijk van te worden. Laten die eenzame, verwelkte dames liefde gaan brengen en daardoor ontvangen ipv van zielige zelfbevrediging te halen. Maar ja.....liefde zullen ze niet kennen.....

Fou
Fou23 nov. 2009 - 13:21

Hoe verwonderlijk de verbazing dat er ook vrouwelijke sekstoeristen bestaan... Maar je hebt helemaal gelijk John, aandacht voor de jongens is er pas als er fysieke agressie aan te pas komt. Mooi naar voren gebracht. Hoop Catherine K. en haar madammekes daar eens over nadenken!

jolandet
jolandet23 nov. 2009 - 13:21

Keyl heeft altijd een wat ziekelijke fascinatie gehad voor naar perversiteit neigende sexuele gedragingen. En die neiging verstopte ze onder het mom van "onderzoek naar sexuele revolutie", "openheid", "taboes doorbreken", maar voor mij is het gewoon een vrouw die graag smerige verhaaltjes wil vertellen. Eerst maar eens afwachten tot er wat serieuzer artikelen verschijnen, die een wat diepgaander beeld kunnen schetsen van allerlei aspecten rondom dit gedrag. Diepgaander dan de vriendin en de Afrikaan van Keyl.

Paul!
Paul!23 nov. 2009 - 13:21

Eigenlijk....... Zie ik het probleem niet zo, tenminste niet als het om meerderjarige mannen gaat, die niet vanuit enige vorm van dwang handelen. Het is bij mijn weten ook niet iets nieuws, dit speelt al wel langer, toch? Natuurlijk is het prostitutie, natuurlijk is het sextoerisme, natuurlijk is het geen liefde, maar voor die jongens gewoon bittere noodzaak. Natuurlijk verdienen die jongens beter dan dat, maar ze leven in een wereld waarin dat nu eenmaal niet voor ze is weggelegd, ze grijpen gewoon de kansen die voor handen zijn en dat zullen helaas niet zo erg veel kansen zijn. Ik ben heel blij dat ik in een land leef waar ik op een normale manier, met een normale baan aan mijn geld voor levensonderhoud kan komen. Dat gun ik die jongens ook echt van harte. Maar dat is voor hen nu eenmaal niet zo en dat is ook niet iets wat op korte termijn zal veranderen. Wel vind ik het een smerig idee dat vrouwen het prettig vinden om op een dergelijke liefdeloze manier misbruik te maken van de situatie waarin die jongens zich bevinden. Ik vind hoerenlopers eigenlijk altijd wel smerig, ongeacht of het een man of een vrouw is. Maar het is van die jongens gewoon een bewuste keuze om op die manier te overleven en het leven van die jongens wordt er heus niet beter op als de dames wegblijven om thuis met de vibo te gaan spelen, integendeel.

Dr.Piepie
Dr.Piepie23 nov. 2009 - 13:21

Ik heb het jaren geleden al in Gamiba gezien, walgelijk. Cadeautjes of geld geven in ruil voor seks is gewoon prostitutie. Sinds vrouwen zich sterk maken voor emancipatie ben ik ook geneigt hen in dit soort gevallen gelijk te stellen met de man: ze zijn dus hoerenlopers. Seks met hoeren is in de eerste plaats gevaarlijk, zeker in Afrika is de kans op Hiv en AIDS niet te verachtzamen. In de tweede plaats zou je het immoreel kunnen noemen. Want of ze nu 17 of 19 zijn, ze staan duidelijk in een zwakkere positie. Dat meer- of minderjarig zijn maakt dan in mijn ogen niet zo heel veel uit. Ze hebben waarschijnlijk weinig te kiezen. Ze worden gewoon uitgebuit. En het bed delen met afgetakelde vijftigers lijkt me echt geen pretje, ik kan mij voorstellen dat het slecht is voor hun zelfbeeld. Wonderlijk dat veel vrouwen er onderling zo luchtig over doen. Als oude mannen naar Thailand gaan krijgen ze doorgaans minder enthousiaste reacties. Dat is meten met twee maten. Want hoerenlopen is hoerenlopen.

sjors-sen
sjors-sen23 nov. 2009 - 13:21

Apart soort ontwikkelings hulp dit.

Rietje60
Rietje6023 nov. 2009 - 13:21

Aan het mediafenomeen Catherine - zeg me wie uw vrienden zijn en ik zal zeggen wie u bent.

DhrDenkEensAnders
DhrDenkEensAnders23 nov. 2009 - 13:21

John, mijn ervaringen in Gambia zijn toch veel minder negatief, dan in jouw artikel tot uiting komt. Je ziet daar inderdaad veel vrouwen over de middelbare leeftijd met een jongere man van Afrikaans origine rondlopen. Deze mannen zijn toch meestal ouder dan in het artikel beschreven, en vervullen ook vaak meer de rol van gastheer/gids dan alleen het sexuele aspect. Deze gezelschaps-heren vergezellen de dames naar het strand,stad en natuurlijk restaurant/disco in ruil voor geld. Met deze donatie onderhouden ze de hele familie, en kan er gestudeerd worden. Dat week in, week uit. De dames komen het gehele jaar, maar vooral onze winterperiode. Door te stellen, dat deze mannen geen keus hebben berust op onzin, ze kunnen toch ander werk doen? Dit is lekker gemakkelijk, en goed geld verdienen. De vrouwen als ordinaire hoerenlopers af te schilderen, over de rug van Catherine komt wel erg goedkoop over. Moedercomplex ? ? Met vriendelijke groet, Dhr.Denk.Eens.Anders

[verwijderd]
[verwijderd]23 nov. 2009 - 13:21

De mannelijke sexualiteit is anders dan vrouwelijke sexualiteit. Volwassen mannen met meisjes is anders dan volwassen vrouwen met jongens. Dat denk ik echt. Echter...als westerse vrouwen hun moraal en waarden thuislaten om in West Afrika uit de band te springen met jongens...dan krab ik me stevig achter mijn oren. Hoe hypocriet kun je zijn?

1 Reactie
Nicci2
Nicci223 nov. 2009 - 13:21

Zjen, Wat is het verschil? Ik zie het niet.

ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

"eten, een goed bed en wat zakgeld..." En tegen zo'n ondermaatse vergoeding kunnen 'dames' hun lusten laten bevredigen door kinderen/jonge mensen?! En ze durven het nog ontwikkelingshulp te noemen ook! Hoe cynisch, hoe schaamteloos! Een gotspe. Ik ben geen moralist, maar als 57-jarige vrouw en moeder van een jong volwassen zoon voel ik op slag een plaatsvervangende schaamte voor mijn generatiegenoten in mij opwellen. Om uw punt duidelijk te maken, draait u terecht de zaak om. Dit verschijnsel is even verwerpelijk als dikbuikige oudere mannen, die hier moeilijk aan hun trekken komen, die aan verre kusten goedkoop en naar hartenlust hun behoeften laten bevredigen door vaak minderjarige jongens en/of meisjes. Dit is zeer ernstig misbruik maken van een situatie, niets meer en niets minder. Ik ben dan ook blij dat u dit verschijnsel hier aan de kaak hebt gesteld. Laten we hopen dat de politiek volgt. Brrr....

1 Reactie
GolezTrol
GolezTrol23 nov. 2009 - 13:21

Renée, je draaft hier nogal door over de lage beloning. Begrijp ik daaruit dat het wel goed zou zijn als de jongens van Keyl's vriendinnen een riant weeksalaris zouden krijgen voor een uurtje plezier?

UrcodeRufter
UrcodeRufter23 nov. 2009 - 13:21

Deze vrouw was ten tijde van de opkomst van de LPF beoogd minister. Pim Fortuyn schijnt echt iets in haar gezien te hebben. Beste mensen...schroom niet om nog eens hartelijk te lachen.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

Inderdaad bijna lachwekkend als het niet zo treurig was @ Urco. . Uit pure nieuwsgierigheid heb ik het stukje van Keyl op haar website gelezen. Het is wansmakelijk. Catherine kan niet slapen, zo schrijft ze, met de gedachte dat haar keurige vriendinnen aanrandsters van minderjarige Ghanesen zijn... Nee, zolang ze achttien of twintig zijn is het in haar ogen blijkbaar geen aanranding, dus doodnormaal om als 'keurige' 50+ vrouw met deze arme jongens in bed te duiken, tegen vergoeding van, eh... bed and breakfast... Ziek hoor. :(

JoopSchouten
JoopSchouten23 nov. 2009 - 13:21

Een mooie kwaliteit mannelijke opblaaspop en/of tarzan kan een oplossing zijn. Misschien zijn ze ook leverbaar met oerwoud geluiden...

1 Reactie
ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

"Misschien zijn ze ook leverbaar met oerwoud geluiden..." Begrijp ik u goed dat Ghanese jongemannen volgens u geen normale mensentaal spreken, maar oerwoudgeluiden uitstoten? Moet dit een grap voorstellen? Uw opmerking is absoluut niet geestig en minstens zo verwerpelijk als de achteloze houding van de vrouwen die van die jongemannen misbruik maken.

BenJoosten
BenJoosten23 nov. 2009 - 13:21

Twintig jaar geleden was ik in Lomé, de hoofdstad van Togo. Daar ontmoette ik Sosso. Hij verkocht souvenirs maar hing meestal maar wat rond. Hij zal een jaar of 17 geweest zijn. Hij zei me ooit: ?Ik heb liever een blanke vrouw dan een Afrikaanse. Afrikaanse vrouwen willen altijd dat je ze van alles geeft. Aan blanke vrouwen hoef je niets te geven, zij geven aan jou!? En zo zit dat!

1 Reactie
BigFoot2
BigFoot223 nov. 2009 - 13:21

Omdat 1 Afrikaanse jongen dat tegen jou heeft gezegd is het meteen de algemene regel?

Samanya
Samanya23 nov. 2009 - 13:21

Dit verhaal krijgt nog een staartje. Mevrouw Keyl reageerde vandaag, in een nieuwe column, op alle ophef. Hierin stelt zij dat de kinderprostitutie steeds veroordeeld heeft, en dat het echte slachtoffer hier de miskende, oudere Europese vrouw is. Stuitend. Ook na alle ophef blijft zij dus bij haar standpunt: Kinderprostitutie in Afrika kan gezien worden als ontwikkelingshulp. http://www.catherine.nl/relaties/article/529/seksplosie Lees, huiver, en reageer alstublieft! Als ervaringsdeskundige en hulpverlener kan ik niet begrijpen dat zo'n walgelijk en ook schadelijk signaal niet veel meer verontwaardiging oproept.

1 Reactie
Paul!
Paul!23 nov. 2009 - 13:21

Inderdaad wordt er in de volgende column een wonderlijke draai aan gegeven. Alsof het de oudere vrouw is, die opeens heel erg zielig is, omdat ze wat meer rimpeltjes heeft gekregen enzo. In plaats van bijv. haar karakter te ontwikkelen om voor het andere geslacht weer interessant te worden, trekt ze liever de portemonnee...... En dat zou dan zielig zijn voor zo'n vrouw, terwijl ze achteloos misbruik maakt van de honger en andere ellende in Afrika? En zichzelf dan ook nog wijs maakt dat ze daar iets goeds doet? Natuurlijk zal zo'n knul tijdelijk minder last van honger en armoe hebben, maar het is onzin te beweren dat een vrouwelijke sextoerist andere motieven heeft dan een mannelijke.

Abelard
Abelard23 nov. 2009 - 13:21

Seks en dubbele moraal horen nu eenmaal bij elkaar. In de koloniale tijd was het voor een blanke getrouwde Nederlandse ambtenaar in de kolonieën heel gebruikelijk om een inheemse bijvrouw te hebben. Een vergelijkbare ambtenaar in Drenthe hoefde dat niet te flikken met een meisje van veenstekers, want dan werd hij stante pede ontslagen. Ook weer grappig dat hier en daar onmiddellijk weer de standaardmythes over seksuele beleving van mannen en vrouwen op de proppen komen. De vrouw als empathish, de man als agressief. Als man ben ik blij dat er heel veel vrouwen zijn die af en toe ook volledig uit pure geilheid seks willen. En het barst van de mannen die ook af en toe heerlijk lang willen vrijen zonder als een kaalgescheerde en anusgebleekte pornoster 'hem' erin te rammen. Overigens denk ik niet dat een Gambiaanse jongen van 15 die in ruil voor geld met een oudere blanke vrouw naar bed gaat enige emotionele schade oploopt. Zou er al een Gambiaanse vertaling zijn van het liedje van Rob de Nijs?

1 Reactie
BigFoot2
BigFoot223 nov. 2009 - 13:21

Fred, wat lul je nou. Je stelt dat sex en dubbele moraal nou eenmaal bij elkaar horen en geeft vervolgens een voorbeeld van een situatie uit het koloniale tijdperk? Er gebeurde heel veel tijdens het koloniale tijdperk dat we nu streng zouden veroordelen. Seks en dubbele moraal horen helemaal niet van nature bij elkaar. Oude vrouwen of oude mannen die de sociaal economische malaise van kinderen in arme landen gebruiken voor eigen lustgewin is nooit goed te praten.

JTheirlynck
JTheirlynck23 nov. 2009 - 13:21

Catherine wordt nu gemeen en zegt: "Alle boze jonge vrouwen zouden zich eens moeten realiseren dat hen dezelfde toekomst te wachten staat. Over 20 jaar zijn ze ook afgelebberd." Even voelde ik (31) een golfje van paniek door mee heen gaan en zag mijn toekomst somber in: Vijftig plus en nooit meer seks! Behalve als ik dan naar Ghana zou afreizen. Toen dacht ik aan de vrouwen in mijn omgeving van vijftig plus die nog volop seks hebben. Met mannen van rond hun eigen leeftijd welteverstaan. Gewoon omdat het leuke persoonlijkheden zijn die leuke mannen aantrekken. En deze leuke mannen hebben zelf ook geen zin om zich aan 18- prostituees te vergrijpen die ondertussen van hen walgen.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

"Alle boze jonge vrouwen zouden zich eens moeten realiseren dat hen dezelfde toekomst te wachten staat. Over 20 jaar zijn ze ook afgelebberd." Wat een naargeestige reactie van Keyl inderdaad, @Jenny. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben 57 jaar oud, maar het gevoel dat ik 'afgelebberd' zou zijn, is mij volledig vreemd. Ik zou me zo ongelooflijk ongemakkelijk voelen met zo'n jonge man, omdat ik door het contrast me juist zo verschrikkelijk op het feit gedrukt zou voelen dat ik een vrouw van middelbare leeftijd ben, een gevoel dat mijn drie jaar oudere man mij gelukkig nog nooit heeft gegeven. Maar het meest weerzinwekkende in dit hele verhaal is toch wel dat er tegen een deprimerend geringe beloning misbruik wordt gemaakt van een situatie en dat het nog cynisch onder de noemer 'ontwikkelingshulp' wordt gebracht! Dat de term 'romantiek' in verband met deze vorm van prostitutie is gevallen, is om te gieren als het niet zo droevig zou zijn. Hebben die vrouwen weleens bedacht dat deze jonge mannen vermoedelijk ook nog eens veelvuldig ongezonde middelen als viagra moeten slikken om überhaupt te kunnen presteren?

ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

Hm... zouden de vriendinnen van Catherine Keyl zo'n hoge nood hebben dat ze aan het fantaseren zijn geslagen...? Of heeft Catherine zelf een teveel aan fantasie en bestaan die vriendinnen alleen in haar verbeelding? http://seks.blog.nl/voorlichting/2009/11/22/column-catherine-keyl-stuitend-en-beledigend

1 Reactie
BigFoot2
BigFoot223 nov. 2009 - 13:21

"Volgens hen is er geen sprake van massaal sekstoerisme in het land en moet er sprake zijn van verwarring met een ander Afrikaans land. De opmerking dat het 'een bijzondere vorm van ontwikkelingshulp' is, is helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens het bureau worden deze mannen uiteindelijk juist door de gemeenschap verguisd en door de familie verstoten." Waarom hebben ze het over die bewuste mannen als ze eerst zeggen dat er van dergelijke toestanden geen sprake is?

BigFoot2
BigFoot223 nov. 2009 - 13:21

Ik heb maar eens gegoogled op 'Ghana' en 'sex tourism', en dan gaat er een behoorlijke beerput open van een probleem dat op internationaal politiek niveau al lang is onderkend. Afgezien van de oude blanke vrouwen, zijn er natuurlijk ook weer genoeg oude mannelijke pedofielen die misbruik maken van het feit dat het gemiddelde weekloon in Ghana omgerekend een euro is. Dat Catherine Keyl serieus nog denkt dat ze de situatie kan goedpraten, bewijst voor mij dat ze of heel erg dom is, of een volledig gebrek aan empathisch vermogen beschikt. Hoe dan ook, mag deze dame van mij een mediaboycot ontvangen.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

"Hoe dan ook, mag deze dame van mij een mediaboycot ontvangen." Dat is nu ook weer niet nodig wat mij betreft, maar ik heb eens een beetje rondgeneusd op haar site en las een stukje van haar hand over Oprah Winfrey, die in 2011 ophoudt met haar talkshow. Daarin schrijft Catherine dat ze zich niet zou verbazen als Obama gekozen is dankzij Oprah! Met alle respect voor Oprah, maar dit is baarlijke nonsens. Natuurlijk was haar steun prettig voor hem, maar de man heeft het toch vooral te danken aan zichzelf, zijn denkbeelden en met name een uitgekiende campagne. Kortom, ze blaat maar wat. Gaat het niet over sekstoerisme, dan wel over de manier waarop president Obama aan de macht is gekomen. Het is niet het onderwerp van deze draad, maar het zegt wel iets van het niveau van haar site. Zodoende verbaas ik me niet meer zo over het onbenullige artikel over de al dan niet oirbare sekszoektocht van haar vriendinnen in den vreemde. ;-)

JANEA
JANEA23 nov. 2009 - 13:21

alles overwegend schrijvers, hypocrietere gedachtengang uwerzijds. Wie de eerste steen werpe die zonder sex gedachte is... Pfff.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

Nu kun je wel heel gemakkelijk met een plattitude voor den dag komen als het werpen van een eerste steen, maar @Janea, ik heb in deze discussie nergens ontdekt - maar misschien is iets me ontgaan - dat iemand seks als zodanig, laat staan het denken eraan veroordeelt. De meesten hebben er een weerzin tegen dat seks in de Derde Wereld door sekstoeristen (of dit nu mannen of vrouwen zijn) wordt gezien als een vorm van ontwikkelingshulp, plus het feit dat erg jonge mensen zich uit nood moeten prostitueren. Dat is dacht ik de kern van de zaak.

SirCharles
SirCharles23 nov. 2009 - 13:21

Het is hetzelfde verwerpelijke gedrag als die mannen die naar Thailand gaan, zich verschuilen áchter de juridische leeftijd van de meisjes/vrouwen. "Ze is 18 dan mag het toch" is dan het argument terwijl ze zelf ruimschoots 3 x zo oud zijn of de 60 gepasseerd zijn.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO23 nov. 2009 - 13:21

De spijker op de kop, @Charles :)

petertbs
petertbs23 nov. 2009 - 13:21

Geachte John Verhoeven, Mijn reactie is wat langer geworden dan gedacht maar wou graag nog reageren. Uw stuk is ook erg herkenbaar voor diegene die het willen zien. Het brengt ook goed naar voren dat er bij eenzelfde 'zedenmisdrijf' met twee totaal verschillende maten 'gemeten' zou worden als het een man of een vrouw zou betreffen. In onze cultuur is het blijkbaar normaal dat men bij een misdrijf direct aan de reacties kan zien of het om een man of een vrouw ging. Dat is niet zo moeilijk want doorgaans laten zo'n toegewenste strafmaatregelen weinig kans voor de man bestaan om te overleven. Gek is dat toch zoals uzelf al aangaf. Vervang het woord man door vrouw of jongetje door meisje en men ziet soortgelijke reacties zoals hieronder. Het wordt natuurlijk wel afgekeurd maar ineens hoeft er niets weggesneden of dichtgenaaid te worden, geen straf of levenslange cel, geen haat of afschuw! Dat er met twee maten gemeten wordt is mijn inziens een zeer diep ingeburgerd fenomeen dat totaal tegenstrijdig is en niet aansluit bij hetgeen wat de emancipatie nu juist doet vermoeden; 'Het compenseren van de vrouwenonderdrukking' Voor het gemak maken velen er maar van dat vrouwen op alle gebieden onderdrukt worden. Niemand durft het in zijn hoofd te halen om daar tegenin te gaan, zelfs niet als ze met de neus op de feiten worden gedrukt en kunnen zien dat de verhoudingen niet kloppen. De emancipatie is in ons land heftig doorgeschoten en er heerst een robuuste collectieve help en bescherm status omtrent vrouwen en meisjes waarbij mannen of jongetjes vaak het onderspit zullen delven. Daarnaast staat men mede door het bovenstaande altijd voor een dilemma als je op zo'n berichten wilt reageren.. 'Ga ik begrip tonen voor de situatie of ga ik het veroordelen omdat het nog niet geaccepteerd is om er begrip voor te tonen' (Uiteraard dient dat reageren ook binnen het taboeraamwerk te vallen) Vooral dus als men begrip toont voor een mannelijke 'dader' lijkt het alsof je je met hem kunt identificeren en bezig bent zijn of haar standpunten te verdedigen. Vaak wordt dat echter door anderen als een nieuwe verdachte geïnterpreteerd en krijgt men direct een stempel. Dat ziet men regelmatig op fora gebeuren, einde communicatie dus. M.a.w. degene die een bijdrage wil leveren aan het oplossen van problemen, wordt haast gedwongen om aan te vallen om niet het risico lopen dat je ten onrechte beschuldigd zou kunnen worden door die anderen die ook niet ten onrechte beschuldigd willen worden (en daarom ook maar aanvallen of zwijgen) Zo blijft de pot de ketel verwijten dat hij zwart ziet en komt men in dit landje nauwelijks tot oplossingen. Wel vind ik het een goede zet van Catharine om met haar verhaal voor de dag te komen want daarmee heeft ze een bijdrage geleverd om de bovengenoemde beschermstatus te doorbreken. Tevens bevestigt ze wat ze in de derdewereldlanden al heel lang over vrouwen/mannen wisten maar waar we in ons landje voornamelijk een vermoeden van hadden; 'Vrouwen zijn niet beter of slechter dan mannen' waardoor geen van beiden een uitzonderlijke behandeling zal kunnen rechtvaardigen. Mvgr.

1 Reactie
Samanya
Samanya23 nov. 2009 - 13:21

'Ga ik begrip tonen voor de situatie of ga ik het veroordelen omdat het nog niet geaccepteerd is om er begrip voor te tonen' Maar dat is niet waarom dit artikel massaal veroordeeld werd! En ik kan me ook niet voorstellen dat iemand als Keyl hier zo'n doordachte bedoeling mee heeft gehad. Er bestaan goede mensen, meneer Peters, die niet gedreven werden door sociale wetten, taboe's, of de angst om zelf beschuldigd te worden, maar die kindermisbruik vanuit hun hart afkeuren. Keyl heeft dit onderwerp ook niet 'ter sprake gesteld' (dat zou geweldig geweest zijn!), ze heeft bepaalde gevallen van kinderprostitutie vergoeilijkt (!). Ik vind dat we haar dat zwaar mogen aanrekenen, ten eerste omdat ik het een walgelijk betoog vindt, ten tweede omdat zij er haar goede naam en 'podium' voor gebruikt, en ten derde omdat zij, in plaats van een rectificatie, alles ontkent en de schuld bij óns legt. En met 'ons' bedoel ik de mensen die zij diep gekwetst heeft, in de eerste plaats de slachtoffers en hulpverleners. En die zijn meneer Verhoeven zeer dankbaar voor zijn heldere reactie.