Joop

Catalaanse nationalisten doen links kabinet Spanje sneuvelen

  •  
15-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
40017552233_f0a9fa686b_o

© cc-foto: La Moncloa https://flic.kr/p/23Ydq68

Spanje gaat op 28 april voor de derde keer in vijf jaar tijd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez heeft de verkiezingen uitgeschreven nadat Catalaanse nationalisten, waar zijn kabinet op steunt, weigerden de begroting goed te keuren. Die weigering was niet omdat er iets mis was met de begroting maar omdat de nationalisten eisten dat in de tekst de belofte van een nieuw referendum en eventuele onafhankelijkheid van de provincie opgenomen werd. Sanchez weigerde dat met een beroep op de Grondwet.
“De Spaanse regering was bereid om te praten, om een dialoog op te starten met de Catalanen. We waren bereid om over alles te praten, binnen het kader van de grondwet. Maar buiten de grondwet? Niets,” verklaarde Sanchez tijdens een persconferentie.
Het verzet tegen de regering Sanchez werd onder meer geleid door Manuel Valls, de voormalige premier van Frankrijk onder president François Hollande, die als kind van Spaanse vluchtelingen nu een gooi doet naar het burgemeesterschap van Barcelona.
De partij van Sanchez, Partido Socialista Obrero Español (PSOE) heeft 84 zetels in het 350 zetels tellende parlement en is voor het regeren afhankelijk van de linkse Podemos en Baskische en Catalaanse partijen.
De PSOE staat er in de peilingen het beste voor. Tegelijkertijd dreigt bij een nieuwe verkiezing de extreemrechtse partij Vox in het parlement te komen. Spanje is het land waar het fascisme, tot aan de dood van Franco in 1975, het langst aan de macht is geweest in Europa.
cc-foto: La Moncloa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

L.Brusselman
L.Brusselman16 feb. 2019 - 23:48

De term "Links" heeft de laatste jaren zwaar te lijden gehad van devaluatie,zo noemen ze zelfs de Democraten in de VS links.Terwijl daar mensen die links zijn worden tegengewerkt en belasterd door het DNC.Kijk wat ze met Tulsi Gabbard doen. De meeste Sociaal Democraten in de EU zijn al lang niet links meer maar op zijn best partijen van het midden.

punt2
punt216 feb. 2019 - 7:28

De Catalanen willen onafhankelijheid en worden daarin niet gesteund door veel inwoners van de EU, Schotland wil uit het VK en in de EU blijven en wordt wel gesteund hetzelfde gaat op voor Noord Ierland waar volgens velen binnen de EU aansluiting bij Ierland een logische is. Catalaans Nationalisme is fout, Schots is goed en Noord Iers nog bijna beter..... Van enige inconsequentie kan men rustig spreken.

JanB2
JanB216 feb. 2019 - 1:11

In je eigen voet schieten is iets voor de minderen van geest. Weet je meteen wat je met catalaanse nationalisten voor je hebt. Niet dat spaanse nationalisten beter zijn in dat opzicht trouwens. Nationalisten hebben altijd een cognitieve beperking.

Zapata
Zapata15 feb. 2019 - 17:44

Blut und boden vind je toch echt meer bij de Spaanse nationalisten die geweld niet schuwen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 16:03

Soms is het opgeblazen taalgebruik al een goede indicatie voor de aard van de reactie.

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2019 - 14:04

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zapata
Zapata15 feb. 2019 - 17:42

@Raoul "extreem" rechts is tamelijk onkwetsbaar voor aanvallen vanuit de MSM die het zogenaamde midden ondersteunen. Linkse partijen hebben veel meer last van die MSM die constant aan het framen is. Het hele verhaaltje van de MSM is constant economie, kosten, kunnen we het wel betalen, rentmeesterschap, concurrentie en meer van die tweedimensionale onzin. Mensen zoeken daarom een zondebok, die kunnen ze niet vinden bij links want die zijn volgens de MSM potverteerders en dus gaat de frustratie naar "extreem" rechts. Het is een kosten baten verhaaltje. En wie hebben er het meeste recht op de koek die verdeelt moet worden? Toch niet die immigrant zeker? Aldus "extreem" rechts. En dat is de reden dat ze groeien. Links komt niet verder meer dan identiteitspolitiek.

Bouwman2
Bouwman215 feb. 2019 - 12:09

De laatste opmerking is wel erg suggestief. Spanje is een normale democratie met partijen de van helemaal links (podemos) tot zeer rechts (Vox enkel in Andalusia en één zetel in Extremadura ) gaan. En een door en door betrouwbaar lid van de gesmade EU. Toegegeven, Spanjaarden zijn aan de conservatieve kant vanaf Nederland gezien, in Madrid gaan ze in bontmantels naar de (dure) opera, maar Franco is al vele jaren dood en begraven en El Ferrol waar de caudillo werd geboren heet nu weer gewoon el Ferrol. Zelfs de Catalanen zijn niet allemaal emotioneel, ze blijven sereen en Spanjaard zoals de meeste inwoners van Catalunya. Waarom dan die verdachtmaking, die altijd maar weer link naar de fascisten. Heb je nou werkelijk zo'n hekel aan Spanje? Of ben je bang voor Vox, een partij die pas bestaat, een nieuwkomertje? Niet doen, angst is een slechte raadgever vlak na de rancune. Tegen verdeeldheid, voor de unie! .

6 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker15 feb. 2019 - 12:35

Sinds er in oktober 2017 is ingeslagen op vreedzame protestanten die alleen maar met rode potloden bewapend waren, vertrouw ik Spanje niet meer.

LaBou
LaBou 15 feb. 2019 - 12:44

"Waarom dan die verdachtmaking, die altijd maar weer link naar de fascisten" Misschien is dat wel omdat het in Spanje nog steeds bestaat. Moet je dan wel even lezen in iets anders dan je partijblad.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 15:51

Als militairen daar al schietend de macht in het parlement proberen over te nemen, dan is dat net zo'n groot toeval als een autobom aan de grens met Noord-Ierland.

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld15 feb. 2019 - 15:52

[Sinds er in oktober 2017 is ingeslagen op vreedzame protestanten die alleen maar met rode potloden bewapend waren, vertrouw ik Spanje niet meer.] In hoeverre het kapot maken van de democratisch afgesproken regels met rode potloden vreedzaam genoemd moet worden kun je je afvragen.

Zapata
Zapata15 feb. 2019 - 17:46

@Zuyderveld Dat is heel vreedzaam. Hoe meer vreedzaam wil je het hebben? Dat ze een stembiljet met roze kussentjes invullen?

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 19:30

"In hoeverre het kapot maken van de democratisch afgesproken regels met rode potloden vreedzaam genoemd moet worden kun je je afvragen." Ik voldoe weer eens niet aan de gestelde regels: ik vraag me nu al de hele tijd af waarom dat niet vreedzaam zou zijn en het lukt me maar niet....

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins215 feb. 2019 - 11:28

Niet echt slim. De Catalanen zetten nu de deur open om het facistishe VOX aan de macht te helpen. En VOX heeft er geen problemen mee om met militair geweld de seperatisten op te pakken en zelfs te doden.

3 Reacties
kweenie2
kweenie215 feb. 2019 - 14:03

En als Vox dat doet terwijl de Catalanen alleen maar demonstreren en referenda houden, hebben de Catalanen gewonnen. Dan kan de Europese Unie niet meer de andere kant op kijken.

Zapata
Zapata15 feb. 2019 - 18:01

kweenie, de EU heeft maar 1 belang. En dat is de EU. Dus al marcheren de gespijkerde laarzen weer in tal van landen dan zal dat de EU geen seconde boeien. Zolang de EU maar de EU blijft en zolang die landen maar aan de economische voorwaarden voldoen. 3% en geen cent teveel hoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2019 - 12:47

Als je de ogen in de zak stopt maakt het niet uit welke kant je opkijkt!

Mira2
Mira215 feb. 2019 - 10:57

Manuel Valls, mijn god... Is één land in het ongeluk storten niet genoeg voor die man?