Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Casting director doet steractrice Haenel in de ban na actie tegen Polanski

  •  
06-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
48938417703_b67d6556db_k

© cc-foto: Festival International du Film https://flic.kr/p/2hywbAt

De Franse steractrice Adèle Haenel die vorige week bij de uitreiking van de Césars , de Franse versie van de Oscars, protesteerde tegen de toekenning voor Beste Regisseur aan Roman Polanski, zal dat moeten bekopen met het einde van haar carrière. Dat is althans de mening van de vooraanstaande casting director Olivier Carbone, bekend van onder meer Inglorious Bastards.
Haenel liep woedend de zaal uit toen de prijs werd toegekend en riep op de gang ‘Bravo pedofiel!’.
Polanski werd in de jaren ’70 aangeklaagd voor de verkrachting van een 13-jarig meisje en maakte indertijd geen geheim van zijn voorkeur voor seks met minderjarigen. In dit interview uit 1979 spreekt hij zich er duidelijk over uit. Hij wist aan zijn straf te ontkomen door de VS te ontvluchten en zich in Frankrijk te vestigen. Hij beschikt over de Franse nationaliteit en kan daarom niet uitgeleverd worden.
Een bericht gedeeld door Loopsider (@loopsider) op 3 Mrt 2020 om 11:01 (PST)
De actie van Haenel leidde tot veel discussie, evenals over de vraag of de prijs aan Polanski toegekend had mogen worden voor zijn film J’accuse over de Dreyfuss-affaire. Casting director Carbone dreigde er echter mee de actrice op de zwarte lijst te zetten: “Afgaande op mijn bronnen Haenel zal je snel verrast worden met een goeie omerta, een zeer verdiend einde van je carrière. Haenel je bent minuscuul in vergelijking met het talent van Polanski.” De actrice werd de afgelopen jaren onder meer zeven keer genomineerd voor een César en won die twee keer.
Nader onderzoek leerde dat Carbone zijn posting niet in een opwelling had geplaatst, maar zelfs diverse malen had aangepast. Zo noemde hij Haenel eerst een “grote hoer”. De vraag is nu wiens carrière sneller ten einde komt, die van Haenel vanwege haar moedige daad, of die van Carbone vanwege zijn misselijkmakend machtsmisbruik.
In januari werd een regisseur gearresteerd nadat Haenel onthulde dat ze op 12-jarige leeftijd door hem misbruikt was.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Jozias2
Jozias28 mrt. 2020 - 11:43

Dus als je 43 jaar geleden in de fout bent gegaan, je straf volgens een Zwitserse rechter hebt uitgezeten dan zou je eigenlijk ook een beroeps verbod moeten krijgen en/ of het resultaat van je werk mag niet gewaardeerd worden op basis van de kwaliteit zelf? Door de toenmalige tijdsgeest in combinatie met zijn beroep is Polanski wellicht te makkelijk weggekomen maar door de huidige tijdsgeest in combinatie met zijn beroep verdient hij een levenslang isolement?

4Vier!
4Vier!7 mrt. 2020 - 17:55

Charmante kerel..... Nu goed doorpakken en boycotten, simpelweg niet voor/via die man gaan werken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2020 - 14:31

Ik hoop dat 1 van de redacteuren een update geft over de carrieres van beiden in zeg 6-12 maanden. Je zo in het MeToo tijdperk dat Carbone vooral uitkijkt naar een nieuwe castingjob, maar sex he, dan worden de ethische standaarden wat meer fluide.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2020 - 14:33

Ik hoop dat 1 van de redacteuren een update geeft over de carrieres van beiden in zeg 6-12 maanden. Je zou in het MeToo tijdperk verwachten dat Carbone vooral uit moet kijken naar een nieuwe castingjob, maar sex he, dan worden de ethische standaarden wat meer fluide.

de Boer2
de Boer27 mrt. 2020 - 8:57

De Boer keer vanmorgen op, over een soortgelijk klein bericht als hier staat.. Een grote boekhandel heeft boeken uit de handel genomen, omdat daar racistische en antisemitische passages in zouden staan. Ze worden niet meer verkocht, ook niet meer onder de toonbank. In de tijd van het Nihil Obstad was dat ook het geval, de tijd dat de censor bestond.. Dat is de voorloper van boekverbrandingen, De tijd van de vrije mening, het Theo-tijdperk. nadert zijn grenzen. De nieuwe Savonarola beklimt reeds de kansel. de mensen drommen al samen. Straks gaan ze op de deuren kloppen en roepen om bekering. Mensen noemt elkaar geen mietje, eenmaal zing je 't allemaal, allemaal het zelfde liedje.: wees wat minder liberaal.,,,,,,

2 Reacties
LaBou
LaBou 7 mrt. 2020 - 10:39

En wat haaft dit met Polanski, Haënel enCarbone te maken? Of moest de boer even leeglopen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2020 - 14:28

Verkrachting van een tiener is geen meningsuiting.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mrt. 2020 - 7:16

Ik begrijp het ook niet!

Greendutch
Greendutch6 mrt. 2020 - 19:42

verschrikkelijk die carbone / weinstein we kunnen allemaal onze kinderen en dus ook de jongens , opvoeden waarbij we ze leren wat respect in het algemeen is en respect voor vrouwen in het byzonder dan duurt het nog een tijjdje tot we het zien maar we moeten beginnen

Kippengaas
Kippengaas6 mrt. 2020 - 17:20

Als Olivier Carbone een kuil graaft voor Adèle Haenel.......