Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cartoons Charlie Hebdo over dode soldaten: Franse stafchef boos

  •  
01-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
charliehebdoleger
De Franse stafchef Thierry Burkhard heeft zijn “diepe verontwaardiging” en “onbegrip” geuit over Charlie Hebdo. Enkele dagen nadat bij een crash tussen twee legerhelikopters in Mali dertien Franse militairen om het leven kwamen, zette het satirische tijdschrift vrijdag enkele cartoons over het ongeluk online.
In de cartoons wordt verwezen naar de slogans waarmee het leger nieuwe rekruten werft. Zo staat bij een tekening van een skelet met een militair uniform en een rode baret de tekst: “Ik bescherm mijn land, ik ga vooruit in mijn leven.” Dezelfde tekst staat ook bij een afbeelding van een doodskist. Bij een andere afbeelding van een doodskist met een Franse vlag staat de tekst: “Ik sloot me aan bij het leger om op te vallen.”
In een via sociale media gedeelde open brief schrijft stafchef Burkhard dat de cartoons te ver gaan. “Wat hebben de soldaten gedaan om zo te worden geminacht?”, vraagt hij zich af. Op Twitter schrijft Burkhard daarnaast: “Mijn gedachten zijn bij de families van alle gesneuvelde soldaten die onze vrijheden verdedigden.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.