Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Cartoonisten moeten tweets met spotprenten van Erdogan verwijderen

  •  
18-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-12-18 om 17.26.06
Cartoonist Ruben L. Oppenheimer moet een cartoon waarin hij de spot drijft met de Turkse president Erdogan van Twitter verwijderen. Dat schrijft hij zelf op Twitter. In een mail van de juridische dienst van Twittert meldt het bedrijf hem dat het op last van de Turkse regering onderzoek doet naar mogelijke juridische stappen, nadat een rechtbank in Turkije op 6 december een uitspraak heeft gedaan over de cartoon. De tekening is als een ‘belediging van Erdogan’ bestempeld.
Oppenheimer is niet de enige die een dergelijke mail van Twitter heeft ontvangen. Ook andere Nederlandse Twitteraars die een spotprent van de Turkse president hebben gedeeld, hebben het verzoek gekregen om de tweet te verwijderen.

Meer over:

twitter, turkije, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Bernie2
Bernie219 dec. 2017 - 11:14

Natuurlijk heb ik Oppenheimers cartoon gedeeld. Zolang kleptocraat en dictator Erdogan het bestaat kritische Europese staten als Duitsland en Nederland schaamteloos 'fascistisch en nazi-staten' noemt, heeft de man geen recht van spreken. En na zijn geslaagde coup die hem de groene kaart opleverde om 1000'en mede Turken in het gevang te gooien al helemaal niet meer. Een massaverkrachting die zijn weerga niet kent. Deze cartoon moet gedeeld, en alle andere dito plaatjes ook. Opdat Pikmans weet dat we hem in de gaten houden.

Inspector Gadget
Inspector Gadget19 dec. 2017 - 9:17

Ik vind het plaatje een beetje kinderachtig en vind dat we moeten ophouden met het beledigen van wie dan ook. Je mag ook Rutte wijzen op zijn .... manier van regeren en daar mag je ook knetterhard mee zijn, maar wat heeft het voor meerwaarde om die man naakt achter een varken te zetten? Dat kinderachtige gedoe zorgt alleen maar voor meer problemen. Alsof we niet genoeg problemen hebben in de wereld.

3 Reacties
Daarenboven
Daarenboven19 dec. 2017 - 14:23

Noem vrijheid van meningsuiting maar kinderachtig .... ik vind jouw reactie heel eng. Ook al ben je het inhoudelijk niet eens met die spotprent zou je toch Oppenheimer's recht om hem te publiceren moeten verdedigen.

Frans de Bakker
Frans de Bakker19 dec. 2017 - 23:43

Wat goed van u dat u het opneemt voor Erdogan, een dictator die miljoenen mensen onderdrukt en 'ons' Nederlanders voor kindermoordenaars en neo nazis uitmaakt.

Kerja
Kerja21 dec. 2017 - 7:50

Cartoonisten zijn broodnodig. Juist omdat zij ons een artistieke spiegel voorhouden - wat Erdogan in werkelijkheid doet is vele malen gruwelijker dan een paar pennenstreken.

Daarenboven
Daarenboven19 dec. 2017 - 8:44

Twitter heeft niks verwijderd. Ze hebben Oppenheimer op de hoogte gebracht van de Turkse dagvaarding. Het is absoluut niet gezegd dat Twitter de spotprent gaat verwijderen. Het kan goed zijn dat Erdogan de Nederlandse rechter gaat vragen om een vonnis tegen Oppenheimer. In Duitsland was dat in eerste instantie zelfs gelukt bij Böhmermann. Het is te hopen dat Nederlandse rechters minder politiek-correct zullen zijn en wel gaan staan voor de vrijheid van belediging van staatshoofden en groepen. Dezelfde oproep richt ik tot dit forum. Ik twijfel af en toe aan de gezindheid van links Nederland ten aanzien van de vrijheid van belediging van staatshoofden en groepen.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech20 dec. 2017 - 16:28

De "vrijheid van belediging" bestaat juridisch niet, dus het is niet vreemd dat veel mensen, laat staan rechters, daar ook niet achter staan. Sterker nog, in veel Europese landen zijn bepaalde vormen van belediging strafbaar. Het zou wel interessant zijn daar eens wat meer discussie over te hebben. In de praktijk worden mensen zelden veroordeeld voor iets als belediging, maar als het dan toch gebeurt is het des te merkwaardiger. Nederland had een interessant geval met een fotocollage in Propria Cures van Leon de Winter in een massagraf bij een concentratiekamp. De huichelachtige de Winter vond dat niet kunnen en klaagde het studentenblaadje aan. Ze zijn destijds nog veroordeeld ook en moesten maar liefst 15.000 gulden aan Leon betalen.

Wittemuis
Wittemuis18 dec. 2017 - 22:08

Wat een held moet je tegenwoordig zijn om cartoonist te blijven .

Yoda2
Yoda218 dec. 2017 - 21:40

Twitter blijkt nogal hypocriet. Waarschijnlijk met het oog op zo'n 80 miljoen Turken (lees potentiële gebruikers), waarvan een groot percentage aanhanger van deze despoot.

JohnVKR
JohnVKR18 dec. 2017 - 20:58

Ik geloof best dat een Turkse rechter de cartoon als een belediging van Erdogan heeft betiteld. Maar is de tweet naar Oppenheimer niet gewoon een grap? Waarom zou Twitter dit doen? Allereerst kan Twitter de cartoon zelf weghalen, daar hebben ze Oppenheimer niet voor nodig. Dus waarom zouden ze aan Oppenheimer vragen de cartoon weg te halen? En als Twitter hem had weggehaald, had Oppenheimer het misschien niet eens gemerkt: want wie duikt er nu in zijn eigen tweetgeschiedenis? Wel kan ik me voorstellen dat Twitter Oppenheimer op de uitspraak van de Turkse rechter wijst, zonder daar verder een advies aan te koppelen. Om de een of andere reden voelt deze tweet van Twitter bij mij nog steeds ongeloofwaardig. Maar misschien vergis ik me en is 'ie echt. Overigens begrijp ik niet waarom Oppenheimer zijn tweet van vandaag vergezeld moet laten gaan van de tekst 'mijn Grote Geitenneukende Vriend Erdogan'. Dat schijnt onder hedendaagse cartoonisten en comedians zo ongeveer de ultieme vorm van humor te zijn. Ik zou tegen Oppenheimer willen zeggen: beledig Erdogan eens op een wat originelere manier.

3 Reacties
Sifi2
Sifi219 dec. 2017 - 8:36

Interessante vragen die je opwerpt. Ik weet er nog een, waarom vestigt Erdogan de aandacht op deze tweet, hij zou inderdaad allang vergeten zijn. Nu zet Erdogan zichzelf tot joker. Of niet? Er is, volgens mij, maar een plausibele verklaring. Erdogan is een potentaat, hij heeft binnenlands behoefte om zijn mannelijkheid te bewijzen. De tweet interessert hem niet. Maar dat hij durft om de persvrijheid in het buitenland aan te vallen, dat is wat hij wil laten zien, dat de wereld naar hem luistert. In elk geval zeer kwalijk, maar we kunnen er niet zoveel aan doen. Alles wat je doet is olie op het vuur. En Oppenheimer, dat is ook een vervelende kwestie. Hij moet landen met een uitleveringsverdrag met Turkije gaan mijden. Ik weet niet welke landen dat zijn, maar het kunnen er meer zijn dan je denkt.

Ruiter2
Ruiter219 dec. 2017 - 9:17

John "Dat schijnt onder hedendaagse cartoonisten en comedians zo ongeveer de ultieme vorm van humor te zijn." En wat is onder uitgedroogde zuurpruimen de ultieme vorm van humor tegenwoordig..? Een Seth Gaaikemaatje?

JohnVKR
JohnVKR19 dec. 2017 - 22:14

@Sifi. Nogmaals, ik twijfel er niet aan dat de geesteszieke Erdogan dit soort dingen doet, ik vraag me alleen af of Twitter hier aan meewerkt door onder meer Oppenheimer te adviseren zijn tweet te verwijderen. Maar na er meer over gelezen te hebben, lijkt het er inderdaad op dat de email (het was blijkbaar een email en geen tweet) van Twitter echt was. @Ruiter. Blijft staan mijn opmerking over de tekst ‘mijn Grote Geitenneukende Vriend Erdogan’. Die opmerking neem ik zeker niet terug. Dit is langzamerhand zo ongeveer de meest onoriginele 'grap' denkbaar. Theo van Gogh had het 15 jaar geleden al over geitenneukers. Vandaag de dag weten we blijkbaar nog steeds niet iets 'leukers' te vinden om moslims te beledigen. Dat heeft niets met zuurpruim te maken. Misschien kunnen we een competitie uitschrijven voor de meest komische en originele manier van beledigen van Erdogan, want met geitenneuker heb ik het langzamerhand wel gehad.

;-)
;-)18 dec. 2017 - 20:36

bijna twee jaar geleden na de aanslag op Charlie hebdo, met alle commotie en demonstraties erna. De wereld is dus nog niets veranderd qua tolerantie en acceptatie.

1 Reactie
Sifi2
Sifi219 dec. 2017 - 8:42

"na de aanslag op Charlie hebdo" Eigenlijk heeft het er niets mee te maken. De aanslagen op Charlie Hebdo waren vanwege een belediging van een religie. Iedere moslim kon zich opgeroepen voelen om wraak te nemen. Nu waren er enkelen die dat dan ook deden. Nu gaat het over de belediging van een staatshoofd, Turkse mensen zullen geen wraak nemen, maar er kunnen juridische repercussies zijn. Dat kan heel onverwacht een rol gaan spelen. Stel je voor, je vakantievliegtuig naar Egypte moet een noodlanding in Turkije maken? Je zit in een juridische molen, en op een keer zit je in de bajes.

msj_meijerink
msj_meijerink18 dec. 2017 - 20:24

Verspreiden die cartoon. Wat denkt Reçep Pasja wel!

Karingin
Karingin18 dec. 2017 - 20:21

Haha tja zie maar eens te voorkomen dat ie nu weer tig keer gedeeld wordt...dat gaat Twitter een hoop werk kosten.

Martin108
Martin10818 dec. 2017 - 20:10

De lange tenen van Ankara...

Gare Raap
Gare Raap18 dec. 2017 - 19:56

wc eend wil dat ant wc eenden niet gehoord mogen worden. De vraag is wat Twitter hiermee doet.

Gare Raap
Gare Raap18 dec. 2017 - 19:54

Twitter...

DeRedeMist
DeRedeMist18 dec. 2017 - 16:52

Laten de cartoon even editten zodat het een ander wordt; Ik stel voor het vogeltje om te draaien, in zijn ... gebeten...

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker18 dec. 2017 - 16:41

Beste meneer Oppenheimer, Er is maar één passende oplossing: stoppen met Twitter. Als we dat allemaal doen, stort het bedrijf in met als bijkomend voordeel dat Donald Trump zijn 'communicatiekanaal' verliest.

3 Reacties
Peet1103
Peet110318 dec. 2017 - 18:12

Het artikel gaat in essentie over vrijheid van meningsuiting en een staatshoofd met dictatoriale kenmerken. U maakt een uitstap naar president Trump die volgens u ook gecensureerd moet worden om hem vooral twitter te ontzeggen. Vreemde uitstap gezien het onderwerp.

Gare Raap
Gare Raap18 dec. 2017 - 19:55

precies!

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker18 dec. 2017 - 21:10

Beste Peet1103, Voor mij hoeft Trump niet gecensureerd te worden.Erdogan en Oppenheimer ook niet. Ik ben alleen geen fan van Twitter. Een medium dat alle nuance mist en alleen maar is gericht op het zenden van je boodschap en dat is het enige wat Trump lijkt te doen. Communiceren is meer dan zenden en van een president van welk land dan ook, verwacht ik meer dan alleen maar zenden.