Joop

Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid die zich niet laat zien of horen

  •  
23-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5015 keer bekeken
  •  
ANP-446359437

Paging Carola Schouten….paging….. Minister Schouten….

Mevrouw Schouten..hallo. De minister voor Armoedebeleid, toch? Waar bent u? 

Nog steeds op reces? 

Je zou als burger toch meer daadkracht verwachten van een bewindspersoon met zo een specifieke portefeuille? Een supergrote energiecrisis waar burgers de dupe van worden. Alsmaar stijgende inflatie. Koopkrachtverlies. Als burger mag je toch hopen op een klein gebaar van de regering? Desnoods een vage belofte. Dat er gerepareerd zal worden. Iets. Maar het blijft oorverdovend stil. 

Minister Sigrid Kaag, minister van Financiën liet wel snel van zich horen. "Nee. Het is te laat om nog iets te repareren." Waarom kwam zij het vertellen? 

En ook: hoezo te laat? Iedereen wordt geconfronteerd met mega hoge energierekeningen. En de regering doet niets? Budget Energie,  zo'n groene energieprijsvechter weet u wel, verhoogt zijn tarief van €200 naar €800. Aldus de Volkskrant van vrijdag 20 augustus. En dat kan dus zomaar? Hoe dan? Deze prijsverhoging betekent dat sommige mensen amper nog een bordje diepvriespatat op tafel kunnen zetten. 

Er zijn kinderen die zonder ontbijt het nieuwe schooljaar beginnen, vrouwen die geen mandverband kunnen kopen, mensen die hun huur niet meer kunnen betalen. Allemaal werkenden. Geen uitkeringers… en de minister zegt dat het "te laat is"? Dat de regering niets kan doen aan deze verstikkende situatie? “We moeten maar accepteren dat wij allemaal armer gaan worden”. 

Nogmaals de vraag. Mevrouw Kaag, minister van Financiën, die gaat toch niet over het Armoedebeleid? Waarom komt juist zij melden dat het te laat is voor reparaties? Waar is mevrouw Schouten? Besturen in crisistijd vraagt toch juist om vliegensvlugge aanpassingen van het regeerakkoord? 

Rutte IV beloofde bij het aantreden dat alles anders zou worden. Beter. Socialer. Menselijker. Vele bestuurlijke gedrochten zoals bijvoorbeeld, de Participatiewet, zouden worden herzien. Minder strum und drang. Lucht voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. Nu blijkt dat het niet alleen de mensen aan de onderkant zijn die lijden onder de crisis. Ook de modale groep kan amper rondkomen. 

Saillant is dat het kabinet begin van dit jaar een wet aannam die het lenen voor mensen met een smalle beurs moeilijker maakt. Jarenlang had het Nibud om deze maatregel zitten zeuren, zonder zich te druk te maken om de negatieve effecten van een dergelijke verkrappingsmaatregel. Payday Lenders. Woekeraars. Loan Sharks. Allemaal hyena's, die  wachten op de nering van kwetsbare mensen die zó krap bij kas zitten dat ze akkoord gaan met een rentepercentage van 25% en meer. 

Nog zo'n onding: het 'sociale incassobureau'. In een reclame op de radio roepen die gasten dat ze mensen helpen bij het oplossen van betalingsachterstanden in plaats van naar de rechter te stappen. Hulpverleners die flinke rente opstrijken voor het “helpen”, zul je bedoelen. De industrie van armoede: mensen die veel geld verdienen aan armoede en sociaal-economische ontluistering. 

Niemand had deze energie crisis voorzien. Of misschien toch wel? Goedkoop gas uit Rusland. Poetin de dictator te vriend houden?  Ook nadat bewezen was dat de Russen betrokken waren bij het neerhalen van de MH17? Nederlanders die de hoofdprijs mochten betalen voor gebrekkig geopolitiek inzicht. Nadat de Russen landjepik hadden gedaan op de Krim? Business as usual. Want liever een bitch van Poetin dan werken aan goede en duurzame alternatieven voor dat spotgoedkope gas dat via de Nord Stream onze kant opstroomde. 

De huidige geopolitieke verhoudingen en de gierende inflatie in Nederland van vandaag hebben dezelfde moeder: politieke inertie. Als het over armoede gaat roept Den Haag steevast Keine Ahnung. En  nu moeten ze de handjes laat wapperen. Zorgen voor reparatie van de koopkracht. En wat doen ze? Niets. Maandag verscheen er in de Volkskrant een interview met de Rotterdamse huisarts Michelle van Tongerloo over de armen van Rotterdam. Een ontluisterd relaas over bureaucratische onkunde en Kafkaiaanse onzinnigheid. Mevrouw Van Tongerloo stelt op basis van eigen ervaringen vast dat je armoede makkelijk en snel kunt verhelpen door proactief op te treden. Al lezend begrijp je waarom de kansenongelijkheid een verdienmodel is.  

En precies daarom is de regering niet geïnteresseerd in het oplossen van de armoede. Het armoedebeleid is onderdeel van de (gemeentelijke) bureaucratie. Werkverschaffing. Voor de lagere rangen ambtenaren, uitvoerders, die de deskundigheid en de menselijke maat missen om daadwerkelijk iets aan de armoede en maatschappelijke uitsluiting te doen. 

Op maandagavond in het programma Kassa. Weer dezelfde verhalen. Werkende armen. Mensen die net teveel verdienen en daarom niet in  aanmerking komen voor de energietoeslag of de voedselbank. Over mensen die met gierende zenuwen krapjes vijf minuten douchen. Over mensen die amper €30 per week aan eten kunnen te besteden. Kinderen die niet mee kunnen doen. Huizen waar internet een luxe is. Leuk is anders. De armen van vandaag. De slachtoffers van de vorige crisis. Zo is het. En niet anders.

Tussen al dat gewoel van verhalen en ervaringen zocht ik tevergeefs naar de bewindspersoon die aangesteld werd om armoede te bestrijden. Ze was bij het stikstofoverleg, als mede-regeringsleider….terwijl haar collega vice premier kwam melden dat ze niks aan de groeiende armoede gingen doen. Het was te laat. 

Gebrek aan politieke wil… zeg ik.  

Wopke Hoekstra, die zei ook iets. Hij blies het regeerakkoord op. Bezorgd en bang om helemaal leeggegeten te worden door Caroline van der Plas en haar Boerenbeweging. Mark Rutte sprak over een “constitutionele crisis”. Hoezo? Matennaaierij. Dat heeft niks met constitutie te maken hoor. 

Terwijl ze over elkaar buitelen daar op het Binnenhof, zijn daar de CBS cijfers die zeggen dat de situatie precair is. Ondertussen zitten de mensen te wachten. Zij die niet weten hoe ze volgende maand hun gas en stroom moeten betalen, zitten met buikpijn te wachten op verlichting. En zo te zien kunnen ze nog lang wachten. 

Ze hebben geen tijd daar in Den Haag. Veel te druk met navelstaren. 

Paging Carola Schouten, mini-ster voor armoede. Carola Schouten!? Waar bent u? 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Als je me nou?
Als je me nou?25 aug. 2022 - 7:29

Tja...deze ministersploeg loopt niet over van daadkracht... Wat verder opvalt is dat lastige dossiers (armoede, stikstof, energie) allemaal een minister hebben (ik vraag me trouwens af hoe mevr van der wal zich in het buitenland voorsteld..."Hi I am the state secretary of Nitrogen" ???), en dan ook allemaal een minister zonder enige dossier en inhoudelijke kennis. Voelt erg aan als een doekje voor het bloeden! We hebben een probleem...laten we er een minister op zetten...hebben we nog een trouwe partij volgeling? ervaring is niet nodig...het gaat om het feit dat we een minister hebben, niet om wat deze persoon doet en al helemaal niet iemand die zaken gaat oplossen.... Het falliet van de NLse politiek in een notendop!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert24 aug. 2022 - 16:31

De Christenunie is een trieste partij - al lang vormt ze een alliantie met haar gezworen oervijand. Daarmee is ze er waarachtig ingetuind; ze maakt mede mogelijk: - de afbraak van de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals zorg, onderwijs, rechtsbescherming, betaalbare woningvoorraden, en nog zoveel meer - de voortzetting van de destructie van leefomgevingen, natuur, en klimaat - de toename van reële armoede en van de aantallen daklozen Misschien is het dat naïeve gereformeerde ontzag voor autoriteiten in het algemeen, die door God boven ons gesteld zijn, en die de zwaardmacht dragen. Wellicht denkt men bij de CU dat door veel bidden God zelf wel door mirakels al die humane ellende zal repareren. Tja, dan leeft er bij deze mensen niet veel van het Nieuwe Testament, hoeveel malen men ook 'The Passion' bijwoont. Zijn ze daar dan toch van dat EO-gezemel, en de affiniteit van die omroep met het schijnheilige Amerikaanse conglomeraat van al die televisiedominees? 'The Hour Of Power' - Balkenende was er ook gek op, toen hij de Irak-oorlog mede mogelijk maakte. Verwacht van zulke christenen niet teveel.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa24 aug. 2022 - 19:47

Punt met veel van die Nederlandse christelijke partijen, is dat ze zich helemaal niet zo christelijk opstellen. Ze geven niets om de zwakkere en verdrukte. Het gaat ze meestal meer om geld, macht en prestige. Vraag het maar aan de gemiddelde CDA politicus.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa24 aug. 2022 - 15:45

Nog steeds op reces? Van ons belastinggeld....

2 Reacties
Ivan61
Ivan6124 aug. 2022 - 19:24

Iemand moet dat opmaken denkt zij

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 aug. 2022 - 9:26

Wij betalen hen, niet vrijwillig. Maar, in theorie zitten ze er dan wel voor ons. Dat laatste vergeten ze meestal

Pietje Puk139
Pietje Puk13924 aug. 2022 - 14:31

Je zou zeggen dat de mensen nu toch wel op sociale partijen zouden gaan stemmen. Nu zelfs de tweeverdieners in de knel komen. Maar nee. De peilingen wijzen nog steeds naar rechts. Rechts = liberaal. Liberaal = de overheid zorgt alleen voor politie en leger. De rest mag je zelf regelen, met het bedrijfsleven. Mensen in loondienst en mensen met een uitkering (A.O.W.) hebben niets te zoeken bij een liberale partij. En toch stemde vorig jaar 79 % op een liberale partij. Terwijl je van politiek geen verstand hoeft te hebben. Je ziet wat er gebeurt en je ziet wie het doet. Als je dan toch weer voor dezelfde partij blijft kiezen, maar een deel van de liberale VVD. CDA, D66 inruilt voor de liberale BBB en JA21, dan moet je niet klagen.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa24 aug. 2022 - 18:19

PVDA is niet links SP en GL trekken de mensen niet echt aan zich En Bij1 is een splinterpartij/sekte De vraag is dus, waarom trekken de SP en GL de massa's niet aan zich? Omdat mensen denken dat ze rijk zijn, als ze stemmen op een partij die opkomt voor mensen die zeer rijk zijn. Rijke mensen stemmen VVD. Ik stem VVD, dus ik ben rijk. Zo gaat de redenering ongeveer

omaoeverloos
omaoeverloos24 aug. 2022 - 12:43

Cold turkey afkicken van consumptie- en fossiele energieverslaving gaat even pijn doen maar wat zal iedereen straks een geld overhouden.....

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2022 - 18:53

Dat overgebleven geld wordt natuurlijk wel weer opgesouperd .....

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2022 - 18:53

gesoupeerd

Gerygrr
Gerygrr24 aug. 2022 - 12:32

De kloof tussen de politici en de burgers is gegroeid. Het begon met een klein scheurtje en in plaats van tijdig repareren staat de zaak nu op barsten, vanaf paars. Wat deed de politiek? Luisteren naar de lobbyclubs van de ondernemers. De bevolking voeren met de prachtige lijstjes van hoe mooi en goed ons land wel niet was. Top 10 in alles! Men heeft zich vergist. Waar in Europa de armste lidstaten werden gesponsord, moesten de Nederlanders toezien hoe de zekerheden werden afgebroken. Alles werd een mooi verhaal, je kunt je hier invechten, hard werken enz. Er werd gespeculeerd op het sturen van de Human Resources….. Hou een wortel voor en men gaat wel doen wat men niet wil, wat men weet, dat niet kan, maar gewoon moet! De wortel wordt door een ander opgegeten en het hele gedoe begint opnieuw. Vandaar, dat men een levenlang leren propageerde! Doorstromen moet je, dan ga je niet merken hoe de vork steeds weer in dezelfde steel steekt.

Ivan61
Ivan6124 aug. 2022 - 11:55

Wij hebben het regeerakkoord. Onze heiligeboek zolang zij in Den Haag zitten. De boeren afkopen moet eerst gebeuren. Want afspraak is afspraak toch? Ondertussen worden de Voedselbanken steeds groter en wij gaan donkere winter in. Letterlijk en figuurlijk mensen. De stakingen gaan komen dat kan niet anders. Sociale onrusten ook. Mensen gaan uit wanhoop stelen in supermarkt. In het voorjaar 2023 krijgen wij met enorme ziekteverzuim te maken door onbetaalbare energie. Einde van de zomer komt geboortegolf aan. Mensen moesten zich warm houden. Alles voor onze tijdelijke heiligeboekje. Want werkelijkheid telt niet. Klinkt bekend toch mensen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 aug. 2022 - 11:06

Even onzichtbaar als ze was toen ze op landbouw zat.

Paul250371
Paul25037124 aug. 2022 - 9:17

Incompetente liegende criminelen zonder hart en ziel !!!

1 Reactie
gravin2
gravin224 aug. 2022 - 9:31

Goed gemotiveerd ook! Mijn ervaring met CU is niet zo slecht, doen veel 'achter de schermen'.

GeenProbleem
GeenProbleem24 aug. 2022 - 8:40

‘ Minister Sigrid Kaag, minister van Financiën liet wel snel van zich horen. "Nee. Het is te laat om nog iets te repareren." Waarom kwam zij het vertellen?’ Potverdorie, dat is dan ook echt letterlijk het enige wat ze gedaan heeft..

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr24 aug. 2022 - 13:53

Het lijkt erop, dat men de oude lapmiddelen om tegenvallers op te vangen niet meer kan en wil toepassen. Voorheen werd er wat geklungeld met loonbelastingstabellen. De middengroepen werden zwaarder belast. Dat kan niet meer! Dat beseft Kaag. Om nu echt tot hervormingen te komen, zijn echte hervormingen nodig! Zij beseft, dat dat niet kan. Meer toeslagen voor de armsten? Moet dat geld dan weer gehaald worden bij de middengroepen?

AXO
AXO24 aug. 2022 - 8:14

Gebrek aan politieke wil. Volledig mee eens.

1 Reactie
Karingin
Karingin24 aug. 2022 - 11:06

Incompetentie doet ook een flinke duit in het zakje

Joop  den Uil
Joop den Uil24 aug. 2022 - 8:04

Alle aandacht gaat naar de #1 prioriteiten van De Jonge en vd Burg. Laat Schouten en Kaag maar op de achtergrond hun werk doen. Is niet nodig steeds in de publiciteit te willen.

Gimli1955
Gimli195524 aug. 2022 - 7:23

Het kabinet regeert nu 8 maanden en mijn vraag is : Wat heeft het ministerie van armoede bestrijding tot nu toe concreet gedaan aan armoede bestrijding? Zijn ze nog steeds aan het inventariseren of onderzoeken? Zijn er al plannen? Dit lijkt wel een schaamlap voor de CU om mee te doen aan Rutte 4, en die arme Segers maar meloenen aan het doorslikken, die zal nu een slokdarm hebben met de grootste diameter van alle politici.

2 Reacties
Karingin
Karingin24 aug. 2022 - 11:04

Nou, je mag nu meer "geschenken" ontvangen als je een uitkering hebt, en de leeftijd voor inwonende kinderen wordt opgetrokken naar 27 jaar voordat je gekort wordt op je uitkering. Dat zal wel heel wat zoden aan de dijk zetten..."kuch"

Gimli1955
Gimli195524 aug. 2022 - 12:34

@Karingin Is dat geen wetgeving die door het vorige kabinet is aangenomen en nu onder Rutte 4 geïmplementeerd wordt? Daar gaan we de inflatie bom van >10% en de daling van besteedbaar inkomen van 6.8% echt wel mee compenseren, die regels gelden alleen voor bijstanders. Terwijl de echte ellende bij de bijstanders tot modaal gaan vallen, en daar kan dit kabinet pas in 2023 iets aandoen. Waarschijnlijk even veel als voor 2022, met een positieve uitkomst van € 3 miljard voor de overheid over het eerste half jaar. Wat mij betreft, is het wegwezen voor Rutte 4.

Phantom3
Phantom324 aug. 2022 - 7:00

Regeren is nu eenmaal keuzes maken. Klimaatcrisis bestrijden, azielzoekers opvangen, Oekraïne steunen. Het heeft allemaal een hogere prioriteit dan armoedebestrijding.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r24 aug. 2022 - 9:37

Rutte zit al meer dan een decennium op dat klimaatcrisisgedoe, en er is nog niks gebeurd. Naja, we hebben hier extra datacenters gekregen die al het water opslurpen. Asielzoekers worden niet opgevangen, vannacht sliepen er 700 in de buitenlucht in ter Apel. Oekraine steunen we ook niet. We doen niks. Hebben we al een update over op hoeveel russische euro's we beslag hebben gelegd? De hele regering bestaat uit een stel marketeers zonder inhoud, visie of creativiteit. 0.

Inzicht
Inzicht24 aug. 2022 - 6:52

Dat vermoedelijk best veel mensen best goed betaald krijgen om eindeloos te vergaderen over armoedebestrijding, is op dit moment niet het grootste probleem. Op zich heel goed dat de EU een economische oorlog tegen Rusland voert, maar dat schept ook verplichtingen. De EU moet het gas centraal gaan inkopen op de wereldmarkt en dit verdelen over de lidstaten/energieproviders zodat er binnen de EU niet meer tegen elkaar wordt opgeboden. Vanzelfsprekend moet de gaskraan vanuit Rusland worden dichtgedraaid.

Ch0k3r
Ch0k3r24 aug. 2022 - 6:23

"Er zijn kinderen die zonder ontbijt het nieuwe schooljaar beginnen" Onze overheid zal wel gaan reageren in de trant van; "je kan ook een plakje cake als ontbijt meegeven"

3 Reacties
Paul250371
Paul25037124 aug. 2022 - 9:14

Inderdaad. En we weten hoe het met haar afliep.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa24 aug. 2022 - 15:44

Hadden die ouders van die kinderen maar zeer succesvolle ondernemers in het vastgoed of de mode moeten zijn, zal de gemiddelde VVDer zeggen Eigen schuld

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2022 - 18:43

Houd nu eens op met het belasteren van die vrouw.

tinekea2
tinekea224 aug. 2022 - 6:17

Schouten komt van Landbouw, heeft geen enkel verstand van deze materie. Kaag heeft verstand van buitenlands beleid: doet financiën. Hoekstra heeft verstand van financiën: doet buitenlands beleid. Jetten heeft geen verstand van milieu: doet milieu......tsja...

Break on through
Break on through24 aug. 2022 - 5:38

Ik vermoed dat Schouten nog wat snipper en ATV dagen aan d'r reces heeft geplakt :) Ministerie van armoede bestrijding is een heel nobel initiatief en gebaseerd op Christelijk uitgangspunten. Maar met VVDers en CDAers in je regering die eigenlijk vinden dat ook dit niet te veel mag kosten kom je nog nergens. Want geen geile ondernemers cq multinationals waar je na je politieke carrière fijn een bijna echte baan kunt scoren natuurlijk.... Maar goed, huidige inflatoire situatie vraagt om strikte maatregelen om de pijn bij degene die helemaal buiten hun schuld om enorm hard geraakt worden echt te helpen. - BTW en onzinbelastingen levensmiddelen afschaffen. - Voedsel (nog forser) subsidiëren zodat het betaalbaar blijft. - Uitkeringen en minimumloon minimaal 10% omhoog. - Forse uitbreiding capaciteiten voedselbanken. - Voedsel opkopen en GRATIS uitdelen, helikopterfood. - Energierekeningen overnemen door overheid van degene die het amper kunnen betalen.

1 Reactie
EUpiet
EUpiet24 aug. 2022 - 6:02

Degene die over de centjes gaat is mevrouw Kaag en die is van D66. Dat was ook degene die zei dat er dit jaar niets meer kon. Waar natuurlijk CDA en de VVD volledig achter staan en in het geniep CU ook maar D66 was de eerste die aan de handrem trok al voor het reces toen gevraagd werd voor extra steun voor de lagere en midden inkomens.

Noordermeer2
Noordermeer223 aug. 2022 - 21:40

Ja, het is schandalig. Geen ander woord voor. En dan roept Kaag altijd maar dat ons land zo rijk is. De meest dubieuze buitenlandse organisaties krijgen tientallen miljoenen, maar arme gezinnen in NL kunnen verrekken. Te laat, sorry! Misschien volgend jaar weer wat! Mazzel!

pahan
pahan23 aug. 2022 - 20:33

Stikstof is belangrijker natuurlijk. Of nou, nee, niet echt, maar dat er een kikker uit de wagen stapt kan natuurlijk niet. Of nou ja, die stapte ook weer niet echt uit de wagen maar goed. Misschien ziet ze haar targets precies verkeerd om? En denkt ze dat het de bedoeling is om zo veel mogelijk armoede te veroorzaken? Het is wel een direct gevolg van het gevoerde beleid, dus dan doet ze het wel heel erg goed.

1 Reactie
Volrin
Volrin24 aug. 2022 - 7:55

"Of nou, nee, niet echt," Het is geen of/of. " maar dat er een kikker uit de wagen stapt kan natuurlijk niet." Niet als je je handtekening gezet hebt en zeker niet zonder communicatie vooraf. " Of nou ja, die stapte ook weer niet echt uit de wagen maar goed." Deed hij wel.

EUpiet
EUpiet23 aug. 2022 - 20:27

Mevrouw Schouten moet wachten op prinsjesdag en is dan wel minister van armoede maar kan niets zonder toegewezen budget. Eigenlijk is ze alleen maar uitvoerend. Verder heeft het kabinet natuurlijk veel te laat gereageerd op de enorme inflatie en torenhoge energieprijzen. De urgentie zagen ze in het voorjaar nog niet. Ben bang dat wat ze nu nog gaan doen heel summier is dit jaar en dat zal dramatisch gaan uitpakken voor heel veel mensen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman23 aug. 2022 - 20:17

Liever geen maatregelen, dan wordt het weer pappen en nathouden, uitzuigen zodra het weer kan, beleid. Dat de maatschappij maar eens "onrustig" wordt, tijd voor wat anders. Tijd om je prioriteiten op orde te hebben/krijgen.

Armoedegrens
Armoedegrens23 aug. 2022 - 20:03

De leidende christenen van CU en CDA houden van mensen in armoede, zonder sociaal-economisch opvangnet. Dan staan de armen weer open voor bekering in ruil voor steun. Volgens mij gaat het weer de goede kant op met het Leger des Heils.

1 Reactie
spelregeltoerist2
spelregeltoerist224 aug. 2022 - 7:05

Halleluja en amen!