Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Carnaval zorgde - wéér - voor explosie aan besmettingen

  •  
23-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
“In Den Bosch bestaat corona vandaag even niet, want het is de elfde van elfde en dat betekent de traditionele aftrap van het carnaval,” verklaarde de verslaggever van De Telegraaf nog geen twee weken geleden op de beelden hierboven. Het coronavirus blijkt daar anders over gedacht te hebben en sloeg in alle stilte ongekend hard toe.
Na de viering van 11 november in Den Bosch, de aftrap van het carnavalsseizoen, zijn er twee keer zoveel mensen besmet geraakt in de hoofdstad van Brabant als elders in het land. Een oud-hoofd infectieziektebestrijding van GGD Hart voor Brabant ziet een duidelijk verband met de feesten op de elfde van de elfde. “Het is zeer aannemelijk dat die stijging te maken heeft met de massale carnavalsvieringen in Den Bosch,” verklaart Jos van de Sande tegenover Omroep Brabant.
"Zo’n 25.000 bezoekers stortten zich op 11 november in Den Bosch in het carnavalsgedruis. De besmettingsgraad in de Brabantse hoofdstad lag op dat moment nog onder het landelijk gemiddelde. Waar in heel Nederland in de week voor 11 november dagelijks gemiddeld 70 positieve coronatests per 100.000 inwoners werden geregistreerd, lag dat aantal in Den Bosch op 56. Anderhalve week later ligt het Bossche cijfer op 145 positieve coronatests en 124 in heel Nederland. Dat komt neer op een toename van 159 procent in Den Bosch en 76 procent in heel het land. De explosieve toename in Den Bosch is ook ten opzichte van andere grote steden in Brabant stukken hoger. Zo blijven Breda (+118 procent), Eindhoven (+117 procent), Helmond (+102 procent) en Tilburg (+85 procent) achter."
De ontwikkeling is saillant omdat carnaval in 2020 tot een explosie van de pandemie zorgde. De autoriteiten wilden het traditionele feest indertijd niet verbieden ondanks de oprukkende pandemie. Dit jaar heeft zich dat in Den Bosch herhaald. In Limburg werden de festiviteiten wel afgelast. De Bossche burgemeester Jack Mikkers (VVD) wilde daar niet van weten. Hij heeft geen spijt van dat besluit. “Dit was het minst slechte besluit. Ik mocht de horeca niet sluiten. En als er dan niks in de stad georganiseerd zou worden, waren er 50.000 mensen naar de stad gekomen. En dat wilde ik niet.”
De besmettingsgolf die zou ontstaan werd door critici al op de dag zelf voorspeld:
Een dag later werden strenge maatregelen bekendgemaakt door de landelijke overheid. Inmiddels verkeert heel Nederland op de grens van lockdown vanwege het snel groeiend aantal besmettingen. “De afgelopen week werden er 154.000 positieve testen gemeld bij het RIVM. Dat betekent een stijging van 39 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor en opnieuw een weekrecord sinds de start van de coronacrisis,” meldt de NOS.
Dit weekend kwam er veel kritiek los na beelden van een 11-11 viering in Hal8 waar het 650 koppen tellende publiek volkomen los leek te gaan. Volgens de organisatie is sprake van een vertekend beeld.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

adriek
adriek24 nov. 2021 - 9:31

Altijd al gedacht dat mensen die carnaval vieren een paar chromosomen missen.

Bernie2
Bernie224 nov. 2021 - 7:46

The show must go on..! Wat ben je voor een ongelooflijke VVD boer om de burgers van je stad en regio willens en wetens bloot te stellen aan de dodelijke gevaren van corona. Om over de suicidale deelnemers maar te zwijgen...

watcher3
watcher323 nov. 2021 - 19:44

Blij dat ik daar niet woon.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen23 nov. 2021 - 21:51

Ik wel en ben geen VVD-en Mikkers fan, maar ik voel wel dat hij in een lastig parket zat. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan. Ik woon in Den Bosch en blijf de komende weken bij iedereen uit de buurt (ben geen carnavalsvierder, dat is iets voor kinderen).

Eid
Eid23 nov. 2021 - 19:25

Nederland: Ik bepaal zelf wel of ik me ergens aan houdt, of dat ik me laat vaccineren. "Ik"

2 Reacties
adriek
adriek24 nov. 2021 - 9:34

"Zorg voor jezelf" is al enkele decennia de rode draad in het overheidsbeleid. Hebben ze eindelijk succes, is het weer niet goed ...

Paul250371
Paul25037125 nov. 2021 - 10:06

Dat is de ideologie van jouw vrienden.

Break on through
Break on through23 nov. 2021 - 19:04

Geen goed woord voor over ook hoor. Een blind paard heeft dit aan kunnen zien komen. Waarschuwingen waren volop aanwezig. Maar willens en wetens feest willen vieren, karakteristiek voor dit virus.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 8:24

De vraag is; Was het anders geweest als die massa allemaal naar de horecagelegenheden waren gegaan. Die keuze hadden ze dus volgens het kabinet, want allemaal QR code. Ook hier werden nl. QR codes gevraagd. Waarbij ik niet wil zeggen dat men niet alles had moeten afschaffen en dit alles niet oliedom is. Of het dommer is als het andere scenario weet ik niet, ik waag het te betwijfelen. Maar dat vind ik heel het beleid tot nu toe. Maar jij had het beter gevonden als ze allemaal tegelijk binnen in de horeca zaten? Als er demonstraties zijn iedere dag weer, of ieder week-end, met duizenden mensen op een hoop, antivaxers incluis, ongeteste mensen die lopen te roeptoeteren, en dat alles zonder QR code, zonder afstand, zonder kapjes, dan hoor ik hier niemand. Dat is wat me irriteert bij Joop. Hebben ze daar ook een algoritme voor gebruikt? En nee ik ben geen liefhebber, heb er zelfs een hekel aan. Dan hoor ik hier echter niemand. Je kunt hier tig andere beelden tegenoverzetten. Dat is wat me mateloos irriteert. ook de connectie met 2020 toen nog helemaal niet bekend was dat Nederland Covid in huis had, er was nog geen besmetting vastgesteld. En de oorzaak was waarschijnlijk wintersportvakantie. Ik kan niet tegen hypocrisie, dat is het probleem, ook hier niet.

Break on through
Break on through24 nov. 2021 - 10:10

Nee hoor Minoes, ik vind het veel beter dat iedereen nu eens z'n volle verstand gebruikt en gewoon thuis blijft. Lekker in je eigen habitatje, in je eigen coconnetje. Even het normale leven een beetje opschorten om in leven te blijven. Is makkelijker dan iedereen denkt. Ik erger me ook groen en geel aan al die demo's waar mensen onbeschermd elkaar eventueel lekker lopen te infecteren, al dan niet bewust. Kijk even in de ziekenhuizen wat daar de uitkomst van kan zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 10:33

Break on through Mijn idee! Ik wilde het maar eens gezegd hebben! Ik ben niet zo van het selectief winkelen, Daar heeft het virus echt geen boodschap aan!

Jozias2
Jozias223 nov. 2021 - 18:59

Wat is nu precies het verschil tussen het carnaval in Den Bosch en bijvoorbeeld de concerten van de dijk in de ziggo dome waar in oktober zo’n 34.000 mensen opeengepakt stonden? Beide waren met qr code en 1,5m was niet verplicht.

6 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen23 nov. 2021 - 21:51

Goede vraag.

vdbemt
vdbemt24 nov. 2021 - 0:56

Daar zou ik ook niet heen zijn gegaan. Maar dat verschil: wat dscht je van: een maand later, en nog veel duidelijker dat het met de besmettingen totaal dr verkeerde kant op gaat

JanB2
JanB224 nov. 2021 - 6:14

Het tijdstip. Oktober en november maken in dit geval veel uit voor de kans om besmet te raken. het percentage reeds besmette personen onder de lieden die in den Bosch aan het feesten waren is vrijwel zeker hoger geweest dan onder de bezoekers van het concert van de Dijk. Dat neemt niet weg dat het oa bij evenementen zoals dat concert is geweest dat de basis voor de situatie in november (en daarmee de huidige situatie) mede is gelegd. Op een zeker punt is er dan ook weer geen verschil tussen beide evenementen: ze waren allebei onverantwoord.

adriek
adriek24 nov. 2021 - 9:37

- Betere controle (een afgesloten terrein vs overlap met openbaar toegankelijk gebied) - Veel minder beweging (bij een concert beweegt publiek veel minder door elkaar dan bij een 'kroegentocht') - Minder besmettingen om te beginnen Het verschil is dus: minder bronnen en minder contacten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 17:02

Wat dacht je van een woondemonstratie, een klimaatdemonstratie, sorry een? En van al die gedronken kopjes koffie?

Jozias2
Jozias225 nov. 2021 - 9:50

@Eirda Er was geen overlap met openbaar terrein. De straat met cafe's was aan alle kanten afgezet en alleen toegankelijk met een toegangskaartje en een QR code. Op de foto's zijn de hekken niet te zijn maar er zijn ook andere foto's in omloop waarbij je ziet dat het een afgebakend festivalterrein is. Deze mensen bewegen hetzelfde als concertgangers die niet op het veld/ middenterrein staan. En beide evenementen werden georganiseerd binnen dezelfde regels. Dat je vind dat de overheid eerder de regels had moeten aanpassen dat kan, maar dat moet je niet het carnaval verwijten.

Phantom3
Phantom323 nov. 2021 - 18:36

Carnaval is altijd in februari. Word vast weer gezellig!

2 Reacties
JanB2
JanB224 nov. 2021 - 6:20

Gaat niet door komend jaar.

adriek
adriek24 nov. 2021 - 12:11

Natuurlijk gaat het door Jan, alleen niet (of minder) officieel. Er Zal Gezopen Worden, koste wat het kost.!

Joop den Uil
Joop den Uil23 nov. 2021 - 18:29

conclusie ? bier en buitenlucht stoppen covid-besmetting niet. Hier zal ab oosterhuis heus wel een dragende theorie bij de diverse praatprogramma's weten uit te leggen. Ik hoop dat in zijn statistieken ook BMI en leeftijden opgenomen worden.

1 Reactie
adriek
adriek24 nov. 2021 - 9:40

Afstanden van nul meter (fysieke aanraking), luid zingen en praten, en voortdurende vermenging/verplaatsing van personen... Nee, dan helpt frisse lucht / ventilatie niet. Bier werkt in zo'n geval zelfs negatief: de enkeling die met goede bedoelingen begon zal zijn grenzen door de alcohol ook zien vervagen.

OlavM
OlavM23 nov. 2021 - 18:22

Dit was ruim tevoren natuurlijk al volkomen duidelijk. (Ik heb nog iets geschreven in de trant: "Sinterklaas neemt een enorm groot risico vanwege zijn hoge leeftijd. Nog een geluk dat hij niet vóór de elfde van de elfde in Nederland aankomt.").

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 nov. 2021 - 18:15

Tjongejonge. Wie had dat nou kunnen denken?

vdbemt
vdbemt23 nov. 2021 - 18:13

Nee, joh. Dat komt niet door carnaval. Dat was vorig jaar ook niet zo. We kunnen niet wachten op februari. Zo'n zin in.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 17:00

Vorig jaar wisten ze nog niet dat het virus in Nederland was! Dat bleek pas achteraf! En wel aan een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, verspreid door een wintersporter!

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2021 - 23:29

Wintersporters, meervoud, terwijl de ogen gericht waren op China.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 nov. 2021 - 17:08

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen - ezels zij n niet zo dom

AlexanderVolken
AlexanderVolken23 nov. 2021 - 17:01

Bossche bollen zijn gevuld met slagroom.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen23 nov. 2021 - 21:52

Die zijn wel super lekker.