Joop

Carnaval in juni of gewoon frisse binnenlucht?

  •    •  
28-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
28849775867_fbae7aa9ae_k

© cc-foto: Fernando Ormskirk

Van Dissel faalde compleet, maar het alternatief van de VNG is niet beter
Nederland zit nu in de enige lockdown van Europa. Dat is een onvermijdelijk, voorspelbaar en voorspeld gevolg van de enorme infectiegolf van het najaar, die de zorg zwaar overbelast. Ons land was ook veel te laat met opfrisprikken. En goedkope tegenmaatregelen zoals maskers en luchtfilters zijn eerder tegengewerkt dan gepusht door het RIVM.
Het demissionaire kabinet had twee weken geleden geen andere keuze dan alles dicht te gooien, hoe ontwrichtend dat ook is. Een land dat veel heeft geleden om weerstand tegen het virus op te bouwen staat er nu juist het minst weerbaar voor.
Het Nederlandse publiek was in september verteld dat Covid voorbij is, en is flink geschrokken. Het kabinet ook, en heeft zelfs aan de Gezondheidsraad gevraagd of die in september wel (het door RIVM-baas Jaap Van Dissel afgeraden) snel boosten zou hebben geadviseerd. Corona is door mutatie uniek besmettelijk geworden, wat contactonderzoek minder effectief en quarantaine duurder maakt. Steeds meer research wijst op grote risico’s van langetermijnschade aan het lichaam. De mutaties zijn nog lang niet op. En meerdere keren per jaar een golf van een virus dat veel mensen thuishoudt en ziek maakt is te kostbaar voor de maatschappij. We moeten gaan stoppen het virus zoveel ruimte te geven als de zorg aankan, want die kan dat niet aan.
Het is tijd voor nieuw denken, en daar is ook ruimte voor. Maar 14% van het publiek wil zo verder. En dus lijkt eindelijk de invloed van RIVM-baas van Dissel te verminderen. En dat is maar goed ook, want Van Dissel maakt er geen geheim van op zijn heilloze weg door te willen gaan. Als hij zegt “zolang grote delen van de wereld nog niet gevaccineerd zijn of een infectie hebben doorgemaakt is de kans dat er een volgende variant zal komen” blijft hij hangen in de waarde van natuurlijke infectie en ontkent hij dat die infectie er alleen maar komt door veel virus toe te staan. En dat is juist de beste en enige manier om gevaarlijke nieuwe varianten te krijgen.
Van Dissel blijft ook moeilijk doen over mondkapjes nu er eindelijk ruimere mogelijkheden komen voor betere FFP2-maskers in de zorg. Het argument van schijnveiligheid dat hij onterecht (en tegen zijn eerdere woorden in) gebruikte tegen maskers wordt nu zelfs ingezet tegen luchtfilters in schoolklassen en kantoren. Toen in 2020 ministers repten over grootschalige inzet op frisse lucht won Van Dissel de discussie en bleef actie uit. Hij is niet de vriend van volksgezondheid, economie of wetenschap, en het kabinet lijkt dat na de Kamer ook te gaan begrijpen.
De machtige lokale politiek lijkt de politieke ruimte die Van Dissel achterlaat te willen vullen. In een recent onthuld plan van de VNG zouden grote bijeenkomsten geconcentreerd worden in de zomer en buiten; zelfs carnaval zou worden verhuisd. Een zeer radicaal plan dat grote opschudding zou veroorzaken na minstens 1200 jaar winterfeest.
De VNG wil dat maatregelen ook altijd zwaarder zijn in de winter dan in de zomer. Daarmee gaat Nederland weer een eigen koers varen, want in andere landen hangen “Alert Levels” van de infecties en ziekenhuisbelasting af, niet van de seizoenen.
Het kabinet heeft wel oren naar de plannen van de VNG, maar laat veel meer voor de hand liggende structurele ingrepen liggen. Er is geen wetenschappelijke twijfel over de kracht van FFP2-filtermaskers, ventilatie en luchtreiniging met HEPA-filters en UV-licht. Alleen die filters al halen, zo weten we nu, een groot deel van de virusdeeltjes uit de lucht in een binnenruimte. In Staphorst bleven bijvoorbeeld uitbraken uit na installatie van HEPA-filters in de schoolklassen, en het virus lijkt ook structureel afgeremd in die regio. Ook de schoolklassen van de kinderen van ondergetekende hadden het de afgelopen maanden veel beter dan andere klassen en scholen, wat te maken lijkt te hebben met de filters en goede geforceerde ventilatie.
Het installeren van dergelijke machines in alle schoolklassen, kantoren, OV, horeca, theaters en winkels moet een grote impact hebben, kan binnen een paar maanden geregeld zijn en kost maar enkele honderden miljoenen euro’s. Een schoolklas is al voor 200 euro goed voorzien, bijvoorbeeld.
Het overal neerzetten van filters kost een schijntje vergeleken met de kosten van lockdowns, massale Long Covid en/of het overhoop halen van onze jaarkalender. En mocht het niet afdoende zijn kunnen ze worden aangevuld met CO2-meters, permanent goede maskers op drukke plekken en een integraal Deltaplan Frisse Binnenlucht dat ook investeert in ventilatie. En natuurlijk is ook herhaald prikken fijner dan herhaald in lockdown gaan of risicovol en hinderlijk ziek worden. Covid kom je vanzelf wel tegen. Maar hoe minder vaak en hoe minder virusdeeltjes je neus binnenkomen, hoe beter.
En zo staat Nederland op een driesprong. Van Dissel wil zo verder met “gecontroleerd uitrazen” naar “endemiciteit” en lijkt ondanks alles nog het oor van Rutte te hebben. De lokale politiek zit met op ramkoers met onze tradities, rechtstaat en buurlanden. Maar de wetenschap en technologie bieden hoop. Hoop die de Tweede Kamer ook ziet, want de roep om bijvoorbeeld luchtfilters in schoolklassen neer te zetten wordt steeds luider, ook en juist bij de coalitiepartijen.
Nederland kennende zal er een traag, complex en niet afdoende compromis komen. En dat garandeert dat Covid nog lange tijd onze maatschappij zal kunnen ontwrichten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Middenman
Middenman30 dec. 2021 - 13:47

Ons land te laat met de boosterprik? Dat is nog maar de vraag. Inmiddels is duidelijk dat de booster vrij snel zijn werking verliest en dat het gevaar van te vroeg prikken misschien wel groter is dan te laat. In landen waar ze heel vroeg zijn begonnen, terwijl de werking van de eerste vaccinatie nog goed was, blijken de mensen die als eerste een booster hebben gehad nu minder weerstand te hebben tegen de Omikron golf dan mensen die er nog maar net één hebben gehad. En omdat de ouderen en kwetsbaren als eerste de booster hebben gehad zijn die nu ook in die snelle landen de klos. Je ziet dat in Israël waar ze nu al met de vierde prik bezig zijn.

Horst Maas
Horst Maas29 dec. 2021 - 21:55

Het is voor revolutionairen allerlei aard al langere tijd te verleidelijk om toch nog eens opportunistisch te forceren, nu met de corona-pandemie, waarin ze anders nooit wisten te slagen. Zoals bij sommige halsstarrige onderwijsvernieuwers die kans zien, tegen de wens van de grote meerderheid in, de zomervakantie in te korten om in de winter of voorjaarsvakantie een week toe te voegen, of zoals anderen, de nationale beeldenbestormers, die oorspronkelijke Nederlandse tradities, natuurlijk in geen geval die van niet westerse minderheden, gebroken wensen te zien. Maar al hun ijveren ten spijt, hoezeer ze ook andere motieven willen doen voorkomen, zal het met deze pandemie, net als zovele andere eerder en ook anderssoortige crises, slechts blijven bij een tijdelijk aanpassen, en zeker niet leiden tot een verhoopte structurele beëindiging van de tradities.

EenMening
EenMening29 dec. 2021 - 20:19

Denemarken was tot voor kort een van de landen die het (veel) beter deden dan Nederland, maar dat is niet langer het geval. Het aantal besmettingen per 1 miljoen inwoners is daar nu ruim 3 keer zo hoog als bij ons. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook gestaag. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/denemarken-veel-positieve-testen-en-nu-ook-gestage-toename-opnamecijfers~b534bbaf/ Tijdens de geplande Parlementaire Enquête zal o.a. onderzocht worden hoe de regering omgegaan is met de adviezen van het OMT. De rol van Tweede Kamer zelf zal zeer waarschijnlijk ook aan bod komen. Het Nederlandse coronabeleid zal zeker vergeleken worden met de aanpak in andere (EU)landen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2021 - 1:14

In 2023 kunnen we wellicht de balans opmaken.

The Apple
The Apple29 dec. 2021 - 19:25

Het is mij nog altijd niet duidelijk of Van Dissel misschien gewoon geen run op mondkapjes wilde veroorzaken die er niet waren. Zoals ik wel vaker het gevoel heb dat Van Dissel gewoon rugdekking biedt aan het raamwerk van Rutte & Co, namelijk hoe ontzie ik de gezondheidszorg en de economie zoveel mogelijk en NIET hoe kun je de verspreiding van het virus zo snel mogelijk zo veel mogelijk indammen. Zijn de besluiten van Van Dissel dan gebaseerd op de wetenschap? Jawel, maar binnen het kader van een -door de politiek bepaald- streven

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 dec. 2021 - 5:37

The Apple Zoveel was wel duidelijk! Maar dan toch!

Pater
Pater29 dec. 2021 - 13:53

Zijn we eindelijk eens op tijd met ingrijpen, heeft Blok weer wat te zeuren. Laf trouwens om de kritiek te richten op een ambtenaar ipv op de verantwoordelijke politici.

2 Reacties
Wieowie
Wieowie29 dec. 2021 - 14:36

Ik dacht dat Mick bij een lockdown en sluiting van scholen zijn vingers wel aan het aflikken was. Maar het is inderdaad weer niet goed.

The Apple
The Apple29 dec. 2021 - 19:09

Pater: "Zijn we eindelijk eens op tijd met ingrijpen," Nee, men was weer eens te laat met ingrijpen en als dat nu toch gedaan wordt in de verwachting dat omicrom voor problemen in de gezondheidszorg dreigt te gaan zorgen, wil dat nog niet zeggen dat er sprake is van een strategie. Niet dat die wel te ontwaren valt in dit stukje van Mick Blok.

Wieowie
Wieowie29 dec. 2021 - 12:28

Wat een gezeur. Nederland hoefde juist helemaal niet in een lockdown. Het was anticiperen. In de landen om ons heen zijn er record aantallen besmettingen. In Oostenrijk is het in een dag verdubbeld na de kerst.

Roeluit1986
Roeluit198629 dec. 2021 - 12:04

Even een opmerking over carnaval. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is carnaval niet 3 dagen in januari of februari, maar een heel seizoen. Dit begint op 11 november en komt pas echt op gang na de jaarwisseling. Vaak zijn er dan tot aan het carnavalsfeest ieder weekend activiteiten. Natuurlijk zou je dit jaar als alternatief in de zomer die drie dagen kunnen vieren, maar op de lange termijn is het natuurlijk niet zo makkelijk geregeld om carnaval in de zomer te doen. Sowieso is dat ook nogal tegenstrijdig met de oorsprong van het carnaval. Het is van oorsprong een heidens feest waar het einde van de winter werd gevierd. In sommige tradities kun je dit nog herkennen. Net zoals bij veel andere feestdagen is er daarna een christelijk sausje overheen gegaan.

pahan
pahan29 dec. 2021 - 7:12

Je komt helemaal nergens en je draagt bij aan de malaise als je deze combinaties niet gehinderd door enige kennis van zaken blijft maken. Ventilatie is gewoon bestaande regelgeving in de bouwbesluiten waar de hand mee wordt gelicht. Net als Legionella destijds, veroorzaakt door installateurs die geld achterover drukten door een paar simpele regels niet te volgen Het heeft kapitalen gekost om dat in kaart te krijgen, maar omdat er opvolgend druk ontbrak gaan er nog steeds mensen onnodig dood. Aan Legionella, dus. Het geld gaat daar de komende tijd verdiend worden. Kom maar weer door met de RI&E en de Correctieve Actie Plannen. Met Hoofdletters, want er gaat niets mee gedaan worden. Want sjee, de gasprijs is zo hoog en het zijn maar schoolkinderen, daar zijn er toch genoeg van? De les hier is, dat het allemaal keurig geregeld is, maar dat er blijkbaar handhaving nodig is om mensen aan hun eigen gezondheid te laten denken. Elke bedrijf en instelling heeft helaas een ome Jan, Piet of Ahmed die trots zit te vertellen dat hij geld bespaard heeft door effe de boel lekker in te regelen. Met deze gevolgen. Er zijn geen nieuwe regels nodig, we hebben nieuwe mensen nodig denk ik.

The Apple
The Apple29 dec. 2021 - 1:25

"een regering die het fout doet wordt vrij snel in Europa door de andere landen en de bevolking gecorrigeerd." Ik weet niet waar wel, maar in Nederland in elk geval niet. Nederland heeft Rutte.

itsme3
itsme328 dec. 2021 - 21:13

Het land zit niet op slot door een te late lockdown, maar door een zenuwachtige politiek en medische adviseurs die op basis van een broddelwerk model in paniek schoten. De lockdown is helemaal niet nodig.

adriek
adriek28 dec. 2021 - 21:09

En een nieuw Hepa filter voor zo'n filterunit kost al snel twee tot vier tientjes, honderd euro als sywert of een ander vriendje ze levert. Keer honderdduizend ruimtes, vier keer per jaar: honderd miljoen per jaar. Ok, dat is goedkoper dan weer een lockdown, maar doe niet alsof een eenmalige investering van tweehonderd miljoen de wereld gaat redden.

adriek
adriek28 dec. 2021 - 21:05

Het kabinet had wel degelijk keuze. Ze hadden de boel twee weken eerder dicht kunnen gooien om een min of meer normale kerst mogelijk te maken. Na bijna twee jaar ellende is dat een onvergefelijke fout.

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2021 - 20:46

Covid zal nog lange tijd de maatschappij in alle ontwikkelde landen ontwrichten. Daarom doet het commentaar van Blok er niet toe. Het ligt niet aan Van Dissel, niet aan Nederland, niet aan het prik tempo en niet aan luchtfilters. Het beleid kan beter maar het gaat om kleine marges. Er zijn kleine winsten te boeken door maatwerk en een regering die het fout doet wordt vrij snel in Europa door de andere landen en de bevolking gecorrigeerd. Ik zou graag zien dat Nederland het beste jongetje van de klas zou zijn. Dat zou veel doden kunnen schelen. Maar dat is Nederland niet, Nederland heeft Rutte. Maar met het commentaar van Bok schiet Nederland helemaal niets op. Dat kan hij beter over aten aan mensen zoals Van Dissel die weten waar ze het over hebben.

20 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 dec. 2021 - 0:28

Maar als van Dissel het zo goed weet allemaal waarom is het hier dan de grootste puinhoop de hele tijd?

The Apple
The Apple29 dec. 2021 - 1:26

“een regering die het fout doet wordt vrij snel in Europa door de andere landen en de bevolking gecorrigeerd.” Ik weet niet waar wel, maar in Nederland in elk geval niet. Nederland heeft Rutte.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 dec. 2021 - 6:58

Misschien in die zin, dat de scholen open kunnen blijven? Dat op zich zou ons veel waard moeten zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman29 dec. 2021 - 9:05

Van Dissel weet waar die het over heeft? ‘Corona stelt niet veel voor en zal beperkt blijven tot enkele besmettingen in ons land. We weten precies welke maatregelen en protocollen we moeten volgen’. (Van Dissel vlak voordat de WHO de internationale noodtoestand uitriep) Dan: strategie van groepsimmuniteit Dan: ‘mondkapjes leiden tot schijnveiligheid’ Dan: Geen inzet op luchtfilters Dan: Late opstart boosters Etc, etc. Natuurlijk zijn Rutte en De Jonge hoofdverantwoordelijk voor de catastrofale aanpak die duizenden mensen het leven gekost heeft. Maar Van Dissel is wel degelijk medeverantwoordelijk. Een baas van het RIVM zou een aanjagende rol moeten spelen om zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen. Van Dissel doet al sinds het uitbreken van de coronacrisis het tegenovergestelde.

DaanOuwens
DaanOuwens29 dec. 2021 - 9:28

@ Mark Huysman Jij schrijft: Een baas van het RIVM zou een aanjagende rol moeten spelen om zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen. Nee die rol heeft de baas van het Rivm niet.

Jozias2
Jozias229 dec. 2021 - 10:14

Het ligt niet aan van dissel maar het ligt aan Rutte. Hoewel Rutte de adviezen van van dissel meestal 1 op 1 uitvoert….. Ik ben met je eens dat de kritiek op van dissel meestal overdreven is maar kennelijk spelen jouw vooroordelen over Rutte ( die net zo goed fouten maakt) een rol bij je redenatie.

FromValue
FromValue29 dec. 2021 - 10:15

De late booster campagne hebben we volgens o.a. het NRC te danken aan Marion Koopmans. Die vond in september met een aantal collega's de beschikbare data uit o.a. Israel niet voldoende. Beetje kinnesinne, not invented here.... Een anderhalve maand later werd het namelijk wat te heet onder de voeten en was de data plotseling wel voldoende..

JoostV2
JoostV229 dec. 2021 - 10:17

Hoi Mark, Van Dissel is de voorzitter van het OMT niet de baas! Hij draagt de boodschap uit van een groep deskundige uit de wetenschappelijke en medische wereld. De voorbeelden die jij noemt zijn ook allemaal voorbeelden waarin de standaard kennis is gedraaid. Nee dit Sars virus is anders dan zijn voorgangers, die bleven beperk tot in Azie. Inderdaad wijzigde dit inzicht na de alarmerende berichten van de WHO en natuurlijk Italie/Oostenrijk. Mondkapjes is inderdaad een rare Nederlandse discussie en week af van de rest van de wereld. Later is dit gedraaid. Groepsimmuniteit bereik je als je niks doet ten koste van veel doden, pas bij vaccinatie mogelijkheid wijzigde wat er mogelijk is. Luchtfilters klinkt mooi, maar hoe dan? Late opstart Boosters. Dit is dus wel in lijn met het advies van de WHO en door van Dissel vertolkt in de rest van de wereld..... ook mevrouw Koopmans en de heer Van Rans communiceren dit. Daarnaast klein puntje niet RIVM maar de raad voor de gezondheidszorg gaat over het Boosteren en de GGD voert dit uit. Ik mis even de rol van de heer van Dissel. Ik geloof vooral dat je een hang hebt naar een sterke man, die dan ook nog het goede doet! Strak plan! Geen tegenspraak organiseren, geen controle. Toppie!

Kazonga
Kazonga29 dec. 2021 - 10:19

Nee, Van Dissel zou juist beter moeten weten, maar voert liever zijn eigen zienswijze en tactiek en doet dat vrij dwingend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 11:26

Voor een deel was het in het begin ook gewoon domme pech. Relatief veel mensen op wintervakantie op het verkeerde moment op de verkeerde plaats gevolgd door carnavalviering.

JoostV2
JoostV229 dec. 2021 - 12:31

@From Value, Nee mevrouw Koopmans heeft niks besloten over vaccinatie, dat is ook niet gezegd door het RIVM. Boosteren is een 1 2 tje geweest tussen de gezondheidsraad en het Ministerie van gezondheid en nog wat.

EenMening
EenMening29 dec. 2021 - 13:00

@JoostV "Ik geloof vooral dat je een hang hebt naar een sterke man, die dan ook nog het goede doet!" De ultieme droom van @Mark is waarschijnlijk de dictatuur van het proletariaat, geleid door een gemoderniseerde versie van Vladimir Iljitsj Oeljanov.

Mark Huysman
Mark Huysman29 dec. 2021 - 13:15

[Ik geloof vooral dat je een hang hebt naar een sterke man, die dan ook nog het goede doet! Strak plan! Geen tegenspraak organiseren, geen controle. Toppie!] Nee maar wel naar een beleid gericht op preventie ipv continu achter de feiten aanhobbelen. Daar ligt natuurlijk op de eerste plaats een falen van de Rutte-regering. Maar Van Dissel heeft niet bepaald geprobeerd om het beleid een andere kant op te duwen. Hij heeft het gevaar gebagatelliseerd, vervolgens de rampzalige strategie van groepsimmuniteit gepropageerd en toen zelfs Rutte eindelijk overstag ging met de mondkapjes bleef hij beweren dat ze enkel schijnveiligheid opleveren. Het is ook niet waar dat hij puur vanuit wetenschappelijke kennis redeneert. Ik herinner me nog dat hij zich tegen het afstandhouder in vliegtuigen uitsprak omdat dat economisch niet rendabel zou zijn. We hebben pech in dit land omdat we opgescheept zitten met een regering die telkens zo laat mogelijk maatregelen neemt en een medische chef die daar geen tegengas bij geeft, maar enkel cover. Dat is in sommige landen anders. In het VK bv waar de regering een vergelijkbare laissez faire houding heeft als in Nederland maar waar de Chief Medical Officer daar -ook in het openbaar- nog wel eens tegenin wil gaan.

Mark Huysman
Mark Huysman29 dec. 2021 - 13:17

En Van Dissel is misschien niet formeel ‘de baas’ maar hij speelt natuurlijk wel een sturende rol.

JoostV2
JoostV229 dec. 2021 - 15:57

@Mark, Een chief medical officer is iets anders dan de baas van her RIVM. Ze hebben dan ook echt andere rollen. Verder heeft de heer van Dissel altijd aangegeven als hij het anders ziet dan de besluiten van de regering in zijn verantwoording aan het parlement. Dat is de plaats waar hij verantwoording aflegt over zijn advies, niet in de pers! Ik denk overigens dat tot recent Hugo/Mark globaal deden wat de Nederlander wil! Net als Merkel in Duitsland.

FromValue
FromValue29 dec. 2021 - 16:18

@JoostV Koopmans zat in de werkgroep van de gezondheidsraad die het advies van september heeft geformuleerd. Zij heeft dus weldegelijk een belangrijke rol gespeeld in de vertraagde boostercampagne.

Mark Huysman
Mark Huysman29 dec. 2021 - 16:47

@Joost Van Dissel heeft misschien wel eens aangegeven dat hij dingen anders ziet maar over het algemeen zit hij toch sterk op dezelfde faal-lijn als Rutte/De Jonge. En af en toe gaat hij zelfs nog verder in onverantwoord gedrag dan de regering zoals met de mondkapjes.

JoostV2
JoostV230 dec. 2021 - 8:51

@Value, Dus RIVM is nu gezondheidsraad en ja daar zit ze inderdaad in, samen met 9 andere hoogleraren en nog wat procesbewakers. In dat advies niks van de priet praat van je maar gewoon een vesrtandig advies, Nu nog niet doen, maar voorbereiden dat je kunt gaan prikken van oud naar laag. Nu dat tweede deel van het advies heeft het Ministerie snel in een la gelegd. Dat beviel ze kennelijk niet, maar dat ligt dus niet aan de gezondheidsraad. Kortom het enige doel van je is het beschadigen van mevrouw Koopmans met onzin. @Mark, Ik denk dat Rutte en de Jong ook globaal volgen wat de rest van Europa doet. Soms iets strenger, soms iets minder streng. Ik denk dat ze ook redelijk dicht zitten bij wat de wetenschap denkt en vind. De politiek van het mogelijke is tijdens een virus betrekkelijk laag. Mondkapje maar ook bij boosteren heeft nederland denk ik last van onze cultuur van liever niet medisch ingrijpen. Ik denk dat de heer van Dissel in het kamp zat dat nadat de feiten op tafel kwamen bleek ongelijk te hebben. Hij verkondigd dit standpunt dan ook niet meer. Overigens vreemd dat je aan de ene kant wil dat ie zich activistisch op stelt. Onafhankelijk van de politiek, maar doet ie dat dan in jouw ogen is het ook niet goed. Wat wil je nu eigenlijk dat van Dissel doet?

FromValue
FromValue30 dec. 2021 - 21:52

@Joost Nee hoor, Koopmans is niet zo interessant - het gaat om een houding die ook bij het OMT en Van Dissel zichtbaar is. Teveel tunnelvisie en te weinig flexibiliteit, te wetenschappelijk op een enkel gebied. Dat kost de samenleving kostbare tijd en miljarden. Nu zou je kunnen stellen dat we dit de betreffende wetenschappers niet kunnen aanrekenen en dat de politiek eens wat moet zeggen "dank u wel, maar we doen nu even dit"... eigenlijk is de rol van Koopmans en Van Dissel te groot door een zwak politiek leiderschap.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2022 - 15:07

Het OMT adviseert op basis van wetenschappelijke inzichten. Van Dissel is woordvoerder. Het te voeren beleid is een taak van de politici. Van Dissel moet helemaal niet duwen. Rutte en de Jong doen niet veel anders dan andere Europese leiders.