Joop

Carla Bruni: Mijn generatie heeft geen feminisme meer nodig

  •  
30-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bruni.jpg
Voormalig First Lady van Frankrijk krijgt storm van protest over zich na interview met Franse Vogue
Carla Bruni, zangeres maar de afgelopen jaren toch voornamelijk bekend als vrouw van Nicolas Sarkozy, de voormalige president van Frankrijk, heeft een storm van protest over zich heen gekregen na een interview in de Franse Vogue. Hierin zegt ze dat het voor vrouwen van haar generatie niet nodig is om feminist te zijn. In het land van überfeminist Simone de Beauvour, een boude uitspraak, blijkt nu.
Bruni wordt in het interview gequote:
4711673518_c5b206325f
In mijn generatie hebben we geen behoefte aan het feministisch zijn. Er zijn pioniers geweest die de weg hebben geplaveid. Ik ben niet feministisch. Integendeel, ik ben burgerlijk.” 
Diverse feministische organisaties roepen op Twitter op met de hashtag #cherecarlabruni (lieve Carla Bruni) te reageren op de uitspraak. Daar is massaal gehoor aan gegeven. Vrouwen van velerlei pluimage reageren met redenen waarom feminisme juist nog steeds van groot belang is. Een greep uit de tweets:
‘Zolang ik, zoals recentelijk, nog getuige kan zijn van een man die zijn vrouw in een supermarkt sommeert ‘hier blijven’, hebben we feminisme nodig’
‘Mijn generatie heeft feminisme nodig, zolang we nog last hebben van abusievelijk gedrag op straat wanneer we een simpele rok dragen’
‘We hebben feminisme nodig zolang jonge meisjes in de wereld niet zo vrij zijn als wij’
‘Stemrecht is voor jou voldoende, maar wij willen behandeld worden als gelijken, niet als aanvullingen’
‘Wij hebben feminisme nodig zolang vrouwen minder betaald krijgen dan een man, voor hetzelfde werk’
Een ander wijst Bruni op voormalig minister Eric Raoult, en lid van dezelfde partij als Nicolas Sarkozy, de UMP. Raoult staat terecht voor huiselijk geweld. ‘Voilà pourquoi’, schrijft de twitteraar.
Inmiddels heeft Carla Bruni in een kort telefonisch interview met Elle geprobeerd de schade te beperken door haar uitspraken te nuanceren. De uitspraken zouden door de interviewer buiten de context geplaatst zijn. Bruni zegt nu dat ze niet vindt dat feminisme niet meer nodig is, maar dat ze ervoor heeft gekozen zelf niet feministisch actief te zijn. Ze strijdt liever tegen aids als ambassadeur.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

lembeck
lembeck30 nov. 2012 - 13:23

Makkelijk praten. Ze hoeft zich nergens meer zorgen over te maken. Maar dat ze het mis heeft, is evident, zolang in ons land vrouwen nog altijd minder betaald worden voor hetzelfde werk dan mannen. Bedrijven werken met een dubbele salarisschaal... En verder kijkend naar posities die door vrouwen ingenomen worden - we moeten nog heel veel meer emanciperen, maar niet alleen de vrouwen. Vooral ook de mannen. Gelijkwaardigheid is niet eng.

bruces
bruces30 nov. 2012 - 13:23

Een ander wijst Bruni op voormalig minister Eric Raoult, en lid van dezelfde partij als Nicolas Sarkozy, de UMP. Raoult staat terecht voor huiselijk geweld. 'Voilà pourquoi', Dat is tegenwoordig ook al vrouwenwerk. De Oma van vrienden terroriseert de gehele familie. Niemand wil haar nog.

Gogol
Gogol30 nov. 2012 - 13:23

"Ik ben niet feministisch. Integendeel, ik ben burgerlijk." Ze heeft gelijk. Feminisme is al net zo idioot overdreven als machismo. Wat we nodig hebben is dat mannen en vrouwen op gelijke voet met elkaar staan. Dat heet emancipatie. Feminisme is het doorslaan naar het andere uiterste. Mannen, vrouwen, we zijn niet gelijk maar dienen wel gelijkwaardig te worden benaderd. Dat moet het uitgangspunt zijn.

Miesje3
Miesje330 nov. 2012 - 13:23

Ik vindt het een logische uitspraak van Carla, in haar wereldje is het niet meer nodig! Ze heeft alles al en ze is er gelukkig mee. Verder dan dat kan ze niet kijken, anders had ze er wel een andere mening op na gehad. Carla leeft gewoon in haar fijne vertrouwde bubbeltje waarin ze niks te kort komt en daarom is het maar goed dat zij en haar man niet zijn herkozen in de politiek. Nou de rest van die eigenheimers nog!

bob b.
bob b.30 nov. 2012 - 13:23

Klopt, mee eens. Gelijke rechten is meer dan genoeg. De rest moeten ze zelf maar doen. En natuurlijk heeft ze makkelijker praten dan veel vrouwen in minder goede omstandigheden. Maar ze is wel het bewijs dat ze het met al haar vrouwelijkheid zelf heeft gered. In tegenstelling tot veel vrouwen die alleen maar klagen en intussen hun hand ophouden, en zich daarmee volledig afhankelijk maken van hun man.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 nov. 2012 - 13:23

Als je uit de modewerld komt, waar je jaren in jaren uit gehoorzaam was aan raar fotograaf met zijn rare vrouwelijke houdings wensen , buk hier! buk daar! vraag mij zich af hoe feminiene de feministe nog zich voelt??!!

lancelot2
lancelot230 nov. 2012 - 13:23

Kijk eens aan, alle dolle mina`s in alle staten. Tijden niets meer van vernomen................ Een moderne vrouw, is een sterke vrouw!

1 Reactie
lembeck
lembeck30 nov. 2012 - 13:23

Ik wist echt niet dat ik een 'majestatus pluralis' was.... Wat een baarlijke nonsens weer.

Zjenny
Zjenny30 nov. 2012 - 13:23

Ze bedoelde natuurlijk vrouwen van haar stand hebben feminisme niet meer nodig. Geld , stromen van geld en een man met invloed. Dat soort/type vrouwen hebben feminisme nooit nodig gehad. Ze heeft niet echt veel hersens. Of hart. Of eruditie. Of wereldwijsheid.Of...Of....

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos30 nov. 2012 - 13:23

Het is niet verplicht om feministisch te zijn. Feministen zijn vaak net zo dom en kortzichtig geweest als degenen die ze bestrijden.

denmol
denmol30 nov. 2012 - 13:23

"Carla Bruni: Mijn generatie heeft geen feminisme meer nodig" En 150.000- per jaar is een lager middeninkomen vergat ze er nog aan toe te voegen voordat ze weer de ivoren toren betrad.

1 Reactie
lembeck
lembeck30 nov. 2012 - 13:23

Hahahaha - hij's mooi, Dennis.