Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Canadese minister verlaat België na geflopte CETA-onderhandeling

  •  
21-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-10-21-om-16.41.46
Canada heeft de onderhandelingen met het Waals Gewest over het omstreden handelsverdrag CETA verlaten. Dat heeft de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland gezegd. Zij was in België om daar met de Waalse minister-president Paul Magnette te spreken over het Waalse protest tegen het verdrag. ‘We hebben besloten om terug te keren naar Canada, ik ben heel teleurgesteld,’ aldus Freeland.
Eerder op de dag leek het even of Canada en Wallonië nader tot elkaar kwamen tijdens de Europese top. De Waalse premier liet toen nog weten dat de gesprekken met de Canadese minister ‘zeer constructief’ waren. Canada had goede hoop de Walen ervan te overtuigen alsnog akkoord te gaan met de ondertekening van het verdrag, maar Magnette hield voet bij stuk. ‘De EU is blijkbaar niet in staat internationale akkoorden te sluiten,’ vond Freeland op weg naar de uitgang.
De bedoeling was dat het Europees parlement volgende week donderdag formeel zou instemmen met het verdrag met de Canadese versie van TTIP tijdens de EU-Canada-top in Brussel. Maar omdat de Waalse regering besloot niet mee te werken , kan België geen akkoord geven. Om CETA in werking te laten treden is een akkoord nodig van alle EU lidstaten.
Bron: VTM  / cc-beeld: CAP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.