Joop

Canadese krant gaat op voorpagina strijd met seksisme aan: 'Dit is niet OK'

  •  
28-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-08-28 om 11.20.29
Bij de Canadese krant St. John’s Telegram was men het seksisme in de samenleving helemaal zat. Vrijdag stond daarom de complete voorpagina in het teken van “een gigantisch gebrek aan respect” voor vrouwelijke journalisten en vrouwen in het algemeen.
‘Dit is niet OK!’ stond in chocoladeletters bovenaan de voorpagina. Meteen daaronder enkele van de seksistische uitspraken die vrouwen voortdurend voor hun kiezen krijgen. Het was de reactie van hoofdredacteur Steve Bartlett nadat de afgelopen dagen journaliste Tara Bradbury de kop van jut was voor gefrustreerde mannelijke lezers.
Wat was er gebeurd? Bradbury had een artikel geschreven over FemFest, een lokale feministische conferentie waar onder meer over huiselijk geweld werd gesproken. Ze moest het bekopen met de meest vreselijke commentaren. ‘Mensen hebben recht op hun eigen mening, maar ik denk niet dat het tot een dergelijk niveau moest gaan,’ aldus Bartlett in een interview met Canadian Press. ‘Dat is wat me echt van streek maakte.’
Bradbury zelf besloot daarop een column te wijden aan de seksistische scheldpartijen die ze te verduren kreeg, maar dat maakte het alleen maar erger. Voor hoofdredacteur Bartlett was het de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.
Enkele van de commentaren die Bradbury te verduren kreeg, kregen een prominente plek op de voorpagina. ‘Ze zou goed kunnen verdienen met porno’ en ‘We hadden hen nooit stemrecht of zelfbeschikking moeten geven’ bijvoorbeeld. Of: ‘Maak toch vooral de leden van het zusterschap met hun harige benen en oksels niet boos’.
In een bijbehorend artikel prijst Bartlett het werk van Bradbury. Ook schrijft hij: ‘Ik hoopte – en ik ben er zeker van dat het gelukt is – dat het stuk tot nadenken zou stemmen en een groot aantal mensen hun meningen zou doen herzien. Enkele ongezonde en gemene opmerkingen hadden we wel voorzien. Die duiken namelijk altijd op in deze tijden van anonieme trollen en online eikels.’
Volgens Bartlett is het niveau van de opmerkingen er een die je verwacht in een sportkleedkamer vol puberjochies. En: ‘Het is 2016 voor de meesten van ons, maar helaas is het voor veel te veel mensen nog steeds het midden van het stenen tijdperk.’
Hoewel Bradbury sinds de seksistische aanvallen ook veel steun heeft ontvangen van mannen, laat de toon van een meerderheid van de commentaren volgens hem zien dat het tijd is dat mannen en vrouwen één front vormen tegen seksisme.
‘Sommige mensen lijken hier niet eens een discussie over te willen aangaan. Ik denk dat dat nog het schokkendst is, hoe bekrompen sommige mensen echt zijn. Het is tijd om dit achter ons te laten.’
Bron: De Morgen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Neurotherapie
Neurotherapie29 aug. 2016 - 18:57

Opmerkelijk hoe de vrijheid van meningsuiting gebruikt wordt voor een pleidooi om de vrijheden van 'anderen' te beperken. Je zou bijna denken dat er een hiërarchie van grondrechten bestaat. Of is het gewoon misbruik van vrijheden?

Rarar
Rarar29 aug. 2016 - 18:14

Wel grappig, juist de Canadese vrouwen hebben het woord 'pilf' geïntroduceerd na de overwinning van justin als president. Daar hoor je hem (of iemand anders) nooit over. "after his win the term 'Pilf' was being used to describe him in tweets, with some expressing their relief that there was "finally" an attractive person in power. Pilf in this case is an acronym for 'prime minister (or politican) I’d like to f**k', in case anyone needed that spelling out." http://www.independent.co.uk/news/people/justin-trudeau-internet-already-has-a-sexist-acronym-for-new-canadian-prime-minister-a6701231.html http://www.lindanieuws.nl/videos/kijk-en-zwijmel-onze-pilf-wordt-geinaugureerd/

Bram Emanuel
Bram Emanuel28 aug. 2016 - 20:00

"Volgens Bartlett is het niveau van de opmerkingen er een die je verwacht in een sportkleedkamer vol puberjochies." Deze opmerking is niet alleen seksistisch, maar ook nog age-istisch en sport-istisch. En ik weet het, sport-istisch is waarschijnlijk geen echt woord. Het verontrustende is dat dat niemand opvalt, dit wegzetten van sportieve puberjongens als chauvinistisch schorriemorrie.

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper28 aug. 2016 - 22:44

Ach ja, laatst werd hier ook al gesuggereerd (door HvdHorst) dat mannen met een sixpack per definitie wel dom zouden moeten zijn. Een vorm van sportisme die we dan maar sportscholisme moeten noemen.

EricDonkaew
EricDonkaew28 aug. 2016 - 17:00

Als ik een krant koop ben ik geïnteresseerd in het wereldnieuws en het lokale nieuws. Een pagina als deze vind ik prima, maar mag ie helemaal naar de achterkant?

kapitanlaipose
kapitanlaipose28 aug. 2016 - 12:50

If you're used to white male privilege, equality feels like oppression

3 Reacties
Bismarck
Bismarck28 aug. 2016 - 18:47

I'll bite. Welke rechten hebben mannen die vrouwen in de Westerse wereld niet hebben?

D'Holbach
D'Holbach29 aug. 2016 - 9:08

Mijn waarde Bismarck, het recht om nog vele jaren alimentatie te mogen betalen voor een ex-echtgenote?

Bram Emanuel
Bram Emanuel30 aug. 2016 - 9:14

@ Bismarck Het recht om te sterven voor je land als dienstplichtig soldaat.

BingoGrubb
BingoGrubb28 aug. 2016 - 10:54

weet je ze hype begint ook op zijn einde te lopen zie de laatste tijd veel meer goed bedoelde feministen het neo feminisme laten vallen omdat ze er achter kwamen dat neo-feminisme een slachtoffer cultuur is die voor speciale rechten strijd en niet voor gelijke rechten. deze dame stappen dan ook over op het zo genoemde egalitarisme.

D'Holbach
D'Holbach28 aug. 2016 - 10:20

Excuus, antivrouwonvriendelijkheid natuurlijk, deed weer eens twee dingen tegelijk :(

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2016 - 10:19

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
BingoGrubb
BingoGrubb28 aug. 2016 - 15:51

kom gewoon weg omdat het niemand boeit voor al de man niet. ten minste ik kan er om lachen. zo zouden meer mensen met spot om moeten gaan. zie de grap en lach lekker mee. boos worden is dan ook misplaatst. mensen mogen wat dat betreft is leren zich zelf zo serieus te nemen niemand is speciaal. we zij allemaal zakken water die niet niks voorstellen in dit universum

Bismarck
Bismarck28 aug. 2016 - 9:56

Klinkt als een goed idee, mannen en vrouwen die samen strijden tegen seksisme. Het enige probleem is dat feministen mee laten doen in de strijd tegen seksisme hetzelfde is als Saoudi-Arabië tot hoofd van de VN-mensenrechtenraad benoemen.

8 Reacties
schleborsjki
schleborsjki28 aug. 2016 - 10:22

Wat een gebazel.

mulligan
mulligan28 aug. 2016 - 11:51

Jazeker, bij voorbaat uitsluiten van groepen, dat levert pas saamhorigheid, gelijkheid en respect voor elkander op, nietwaar Bismarck?

Muxje3
Muxje328 aug. 2016 - 12:44

@mulligan: Niet bij voorbaat, maar na gebleken ongeschiktheid. Het moderne feminisme staat bol van onzinnige pseudo-wetenschap, op fantasie en wensdenken gebaseerde ideologie, en mensen die kritiekloos elkaars slordige aannames overnemen zonder de feiten te kennen of zelfs maar te checken.

Bismarck
Bismarck28 aug. 2016 - 17:36

Schleborsjki: Was het maar gebazel. Helaas is het voornaamste wat de huidige generatie feministen voortbrengt seksistisch gebazel. Mulligan: Uitsluiten van groepen, daar zijn feministen erg goed in. Mulligan en Schleborsjki: Speciaal voor jullie een paar voorbeelden. Van de sociale media, namelijk Twitter: hashtags zoals #maletears, #masculinitysofragile, and #killallmen/#killallwhitemen, waarin feministen laten zien wat zij denken van mannen. Briljant bedachte termen als mansplaining, wat inhoud dat zodra een man iets uitlegt aan een feminist, de feminist het woord mansplaining gebruikt (samenvoeging van man en explaining) waarmee de feminist aangeeft dat de man zich seksistisch gedraagt vanwege het uitleggen van iets aan een feminist. Dan wat quotes van een aantal invloedrijke feministen: Andrea Dworkin: Under patriarchy, every woman's son is her potential betrayer and also the inevitable rapist or exploiter of another woman. Our Blood (1976). Q: People think you are very hostile to men. A: I am. Q: Doesn't that worry you? A: From what you said, it worries them. Nervous Interview (1979). Dworkin wrote both the questions and the answers Valerie Solanas: writer of the SCUM Manifesto waarin zij aanspoort om alle mannen te doden. Bij navraag heeft zij aangegeven dat zij bloedserieus was, en dat het geen parodie was. Robin Morgan: I feel that man-hating is an honorable and viable political act, that the oppressed have a right to class-hatred against the class that is oppressing them. En dan hebben we nog een paar vreemde mythes die de moderne feministen propageren: De wage gap myth, waarin ze mensen wijs maken dat vrouwen in de USA slechts 77 cent verdienen terwijl een man een dollar zou verdienen. Ze vergeten alleen ongeveer alle verklaringen voor het verschil in deze berekening mee te nemen. We hebben nog de Campus verkrachtingsmythe, gebaseerd op het werk van Mary Koss, waarbij zij op basis van een enquête en een ruime definitie van verkrachting tot de conclusie kwam dat 1 op de 4 vrouwen gedurende haar periode op de universiteit zal worden verkracht, of een poging daartoe zal ondervinden. Dit heeft geleid tot Titel IX, wat weer heeft geleid tot campus'rechtszaken' waarbij de aangeklaagde student (voornamelijk mannen) niet weet wie hem heeft aangeklaagd, noch voor wat precies, en hij zich dus niet kan verdedigen tegen valse beschuldigingen. Daarnaast krijgen mannen nu verplicht een cursus "Niet verkrachten doe je zo". En de laatste is het Patriarchaat, waarin mannen op één of andere manier met elkaar samenwerken om vrouwen te onderdrukken, maar de mannen zouden daar zelf ook onder lijden. Daarnaast raad ik jullie aan om het levensverhaal van Erin Pizzey te lezen, over hoe feministen om gaan met collega's die erachter komen dat de waarheid niet hetzelfde is als in de feministische theorieën. https://en.wikipedia.org/wiki/Erin_Pizzey

mulligan
mulligan28 aug. 2016 - 22:01

Goed Muxje, dan pas ik mijn zin naar uw wensen aan: na gebleken ongeschiktheid bij voorbaat uitsluiten van groepen, dat levert pas saamhorigheid, gelijkheid en respect voor elkander op. Volgens mij verandert er dan nog steeds bitter weinig aan de strekking van mijn zin. Vindt u niet?

Haastig
Haastig28 aug. 2016 - 22:05

Bismarck 28 augustus 2016 at 19:36 "Helaas is het voornaamste wat de huidige generatie feministen voortbrengt seksistisch gebazel." Nee hoor. Je vergeet de "gewone" feminist die kiest voor een carrière, zorg en gelijkheidsprincipes. Uiteraard bestaan er militante man-haters, net zoals er militante vrouwenhaters bestaan. Helaas schijn je te denken dat je alleen feminist bent als je #killallmen voorstaat. Ik zal je een geheimpje verklappen: dat is niet zo. Ik beschouw mezelf als feminist. Ik vind het ronduit ergerlijk dat: - Óók bij gelijk aantal werkuur én kwaliteiten er nog steeds inkomensverschillen zijn tussen mannen en vrouwen. - Naarmate meer vrouwen een bepaalde opleiding volgen (en beroep uitoefenen) de betreffende opleiding lijkt te devalueren, opeens "makkelijk" wordt genoemd. Het toont dat de maatschappij maar moeilijk kan handelen dat vrouwen dingen kunnen. Zo werden advocatuur en medicijnen ooit gewaardeerd als moeilijk, nu zie je dat men deze geringschattend afdoet als simpele "vrouwenstudies". Zelfs de studie TNW heb ik als "alfa-studie" zien afdoen omdat deze bevolkt wordt door 25% vrouwen. - Ik vind het ergerlijk dat mijn Mavo-directeur me vertelde dat ik nooit mijn mavo-diploma zou halen als ik natuurkunde in mijn vakkenpakket hield ook al stond ik een ruime 7 en liet hij na jongens uit mijn klas, met een 5 gemiddeld, vergelijkbare "adviezen" te geven. Uiteraard zou ik deze male-chauvinist pig graag alsnog willen wijzen op mijn ir.-titel. Oh. Ik zou hem dan ook nog willen vertellen dat hij een smeerlap was voor het bepotelen en begluren van 14-jarige meisjes. - Ik vind het irritant dat ik moet nadenken hoe ik fiets omdat er nu eenmaal kerels rondlopen die menen dat het ok is een vrouw van haar fiets te trekken voor hun seksuele driften. - Ik vind het irritant dat er kerels rondlopen die menen dat het acceptabel is een (on)bekende die langsloopt in haar bil/kut of borsten te grijpen. Helaas ken ik meerdere vrouwen/meisjes die verkracht zijn: bekenden, familieleden, vriendjes en onbekenden. Een lagere school-genootje kon deze nare ervaring niet navertellen. Zij is, na gemarteld te zijn geweest, op gruwelijke wijze vermoord. - Ik vind het irritant dat veel mannen als "stoer" gezien worden als ze meerdere seksuele partners hebben gehad, maar vrouwen snel het stempel "slet" of "hoer" krijgen. - Ik vind het irritant dat vrouwelijke ministers denigrerend "meisje" genoemd worden terwijl dat bij de mannelijke collega's (in dezelfde leeftijdsklasse) nooit het geval is. Die worden om één of andere wonderlijke reden nooit "jongetje" genoemd, ik heb altijd sterk de indruk, zeker gezien de bijvoegsels dat het toch echt te maken heeft met de immer bestaande "mannen-maatschappij". In tegenstelling tot de de groep militante feministen die jij bedoelt vind ik (de meeste) mannen leuk, denk ik dat vrouwen (als groep) een rol spelen in hun eigen ongelijke positie, vind ik dat met gelijke rechten, gelijke plichten komen. Ik ben voor gezinnen waar zowel de man als de vrouw de financiële zorg en ook de huishoudelijke & kind-zorg gelijk delen. Dat houdt echter ook in dat dús bij een scheiding geen sprake kan zijn van (semi) automatische toewijzing van kinderen aan moeder. Het is anders als die zorg ongelijk gedeeld is. Ik ben voor meer ouderschapsverlof voor nieuwe vaders. Ik ben voor de mogelijkheid van voorkeursbeleid, maar vind dat het college voor de rechten van de mens bij uitstek laat zien niet gelijke rechten voor te staan omdat slechts selecte groepen dit voorkeursbeleid mogen genieten. Ik vind dat élke groep met voorkeursbeleid geworven zou moeten mogen worden indien dat zou leiden tot een meer evenwichtige samenstelling van de werkvloer: dus ja, ik vind dat je als school op basis van voorkeursbeleid een blanke man voorkeur zou mogen geven als je die ontbeert in je docenten-clubje. Ik vind het huidige voorkeursbeleid van het college betuttelend, niet uit te leggen en gênant. Ik denk dat ook vrouwen elkaar veel naars aandoen: FGM is daar een voorbeeld van. Ik denk ook dat er ongelijkheid is bij huiselijk geweld: ik denk dat ook mannen slachtoffer zijn, maar hier minder voor uit (kunnen) komen of minder serieus genomen worden. Ik denk niet dat vrouwen onschuldige zielige wezens zijn. Wel denk ik dat er nog steeds veel ongelijkheid is: ik denk dat vrouwen zich meer moeten bewijzen om dezelfde waardering te krijgen. Ook wereldwijd is dat het geval, er zijn legio landen waar vrouwen bijzonder weinig mogen, waar ze wettelijk ondergeschikt zijn aan de man. Saudi Arabië is een mooi voorbeeld. De "grap" op het voorblad van de krant "we should never have given them the vote or personhood" sluit daar mooi op aan, SA een land waar vrouwen pas recent voor het eerst mochten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook de "vrouwen kunnen niet rijden"-grappen liggen verdomd dicht bij de realiteit van Saudi Arabie. En, tja, ook hier weer mannen die vinden dat vrouwen niet mogen strijden tegen seksisme..

D'Holbach
D'Holbach29 aug. 2016 - 9:15

Mijn waarde Haastig, ik kan het enkel volledig met u eens zijn, bravo. Ook hier is men vaak erg denigrerend tegen vrouwen, de "linkse" reaguurder incluis. Zo opende laatst een verder links reagerende deelnemer zijn statement met een opmerking over het bloesje van de presentatrice. Niemnd die daar verder over viel, ik begrijp dat niet...

mulligan
mulligan29 aug. 2016 - 16:49

"Uitsluiten van groepen, daar zijn feministen erg goed in." En dat wilt u een tegenwicht geven door diezelfde groep uit te sluiten?

Van der Wal
Van der Wal28 aug. 2016 - 9:36

En wie zegt me dat de betreffende reaguurders geen pubertjes van 16 zijn?

5 Reacties
mulligan
mulligan28 aug. 2016 - 11:56

Maar dat vraag ik me hier ook regelmatig af, hoor.

mulligan
mulligan28 aug. 2016 - 12:00

Maar los daarvan, ook die 16-jarige pubers mogen wel eens met de neus op de werkelijkheid gedrukt worden. Hen mag ook getoond worden wat wel en niet kan en dat vrouwen geen gebruiksobjecten zijn die door geile mannen in woord en daad naar believen behandeld mogen worden.

Van der Wal
Van der Wal28 aug. 2016 - 18:23

@ mulligan en dat doe je door een stuk in de krant te schrijven?

Coronarias Redig
Coronarias Redig28 aug. 2016 - 18:32

En vrouwen gebruiken mannen niet?

mulligan
mulligan28 aug. 2016 - 22:06

Ook dat "tuinbroekenclubje" bestaat uit vrouwen, mensen.

Anonymous3
Anonymous328 aug. 2016 - 9:32

Waarom zie ik dan in dergelijke kranten elke dag weer hetzelfde seksisme terug?? Oh ja ik weet het alweer, reclame brengt bij diezelfde kranten geld in het laatje. Het seksisme bij dart toernooien, waarbij opkomende spelers zo nodig vergezeld moeten worden door een op met silicone borsten uitgeruste stoeipoezen met diepe inkijk? Waarom hebben we in de Formule 1 racerij te maken met het verschijnsel Pits poezen?