Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Canada presenteert kabinet waar Nederland nog wat van leren

  •  
05-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
canada300.jpg
Canadese premier Justin Trudeau presenteert kabinet bestaande uit 15 mannen, 15 vrouwen en allerlei etniciteiten
De nieuwe Canadese premier, Justin Trudeau, heeft zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Zijn ministersploeg is zowaar een echte afspiegeling van het land, aldus Trudeau. Het is een diverse ploeg, in zowel geslacht als etniciteit, met 15 mannen en 15 vrouwen. Een kabinet zoals dat er anno 2015 uit zou moeten zien.
“Het is belangrijk om hier voor u, vandaag aan Canada een kabinet te presenteren dat er ook uitziet als Canada”, sprak Trudeau de pers toe.
RTEmagicC_ANP-34838543.jpg
Behalve een gevarieerd kabinet, plaatste Trudeau een aantal vrouwen op cruciale posten. Zo zit voormalig journaliste Chrystia Freeland op Internationale Handel. Maryam Monsef, die twintig jaar geleden Afghanistan ontvluchtte en asiel aanvroeg in Canada, gaat zich bezig houden met democratische hervormingsportfolio.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

Mozzarella
Mozzarella5 nov. 2015 - 7:54

Of Nederland hier wat van kan leren staat nog te bezien. Eerst maar eens kijken hoe ze het doen.

DitBenIk2
DitBenIk25 nov. 2015 - 7:54

Ik mag toch hopen dat er naar kwalificaties is gekeken en dat dit er bij toeval uitkwam.

Freeman2
Freeman25 nov. 2015 - 7:54

Daar tegenover willen wij (het bezorgde volk) in Nederland enkel blanke gezichten in de regering zien die enkel tot het groep ons-kent-ons behoren en liever die allochtoontjes het zwijgen opleggen.

JStokx
JStokx5 nov. 2015 - 7:54

Gefeliciteerd met de goede afspiegeling van de samenleving, is er toevallig ook gekeken naar de competenties van deze mensen? Er is heus wel een betere kandidaat (man of vrouw) afgevallen omdat er een fifty-fifty verdeling moest zijn met ook nog verschillende etniciteiten.

Keerf
Keerf5 nov. 2015 - 7:54

Zullen we eerst de resultaten afwachten en niet afgaan op uiterlijkheden?

Paul22
Paul225 nov. 2015 - 7:54

'' Zijn ministersploeg is zowaar een echte afspiegeling van het land, aldus Trudeau.'' Volgens mij geen afro te zien ,en die zijn er toch echt wel daar. http://www.ctvnews.ca/polopoly_fs/1.2642662.1446661752!/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/landscape_620/image.jpg Wat dat betreft hadden Bush/Obama het beter voor elkaar. Maar inderdaad,los van bovenstaande ,hier kan NL nog van leren.

Gert1002
Gert10025 nov. 2015 - 7:54

Ziet er bij de start goed uit maar laten we eerst kijken hoe ze het gaan doen voordat we al te euforisch gaan doen. Vrouw, man, allochtoon, autochtoon, homoseksueel, hetro leuk allemaal, maar het gaat toch om de kwaliteit van de personen die bepalend zijn voor een al dan niet goed bestuur.

Grozny
Grozny5 nov. 2015 - 7:54

Hoe een kabinet er uit dient te zien? En ik maar denken dat ze hier voorstander zijn van anoniem soliciteren... Het kabinet dient gewoon de meest geschikte persoon op iedere plaats te hebben.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder5 nov. 2015 - 7:54

Wat kan Nederland hier van leren. Het beste is om maar om even af te wachten. Popie Jopie kabinetten zouden we toch niet moeten willen. Vooral niet van Groen Links.

PaddyPower
PaddyPower5 nov. 2015 - 7:54

Albert Einstein, do 05 november 2015 09:41 Reageer op Albert Albert Hoeveel autochtonen (indianen) zitten er in het kabinet? Zo te zien hooguit een kleine minderheid. Wat dat betreft kunnen de Canadezen meer van ons leren! Er zitten 2 'aboriginals' in het kabinet. Daarmee zijn de Indianen oververtegenwoordigd (is namelijk 4% van de bevolking). Tuurlijk goed om een gemengde ploeg te hebben, maar hier lijkt iets te veel geselecteerd te zijn op diversiteit.

TruusBeek
TruusBeek5 nov. 2015 - 7:54

Lijkt mij belangrijker dat hoeveel daadkracht een kabinet heeft dan hoe het er uitziet. Laatse moet geen doel op zich zijn.

TruusBeek
TruusBeek5 nov. 2015 - 7:54

ik neem aan dat foto van kabinet niet compleet is want op foto is verhouding niet zoals aangegeven.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 nov. 2015 - 7:54

Mooi voor Canada, Laten we voor Canada hopen dat het kabinet fatsoenlijk functioneert, dat is een stuk belangrijker.

Paulpeters
Paulpeters5 nov. 2015 - 7:54

Ik ga ervan uit dat ze op kwaliteit zijn geselecteerd en dat dit dus de best denkbare ploeg is. Dan is het dus prima. Wat je niet moet doen is mensen voortrekken op basis van etniciteit, zoals sommigen in Nederland wel willen ("bij gelijke geschiktheid.."). Dat zou discriminatoir en racistisch zijn.

Bubblethink
Bubblethink5 nov. 2015 - 7:54

Als de leiding bij RTL dit plaatje had gezien hadden ze waarschijnlijk gezegd: "nee dit is echt te heftig hoor meneer Trudeau..."

Opperrechter
Opperrechter5 nov. 2015 - 7:54

Een journalist op de post 'internationale handel'. Nederland hoeft wat dat betreft niets te leren. Hier zitten ook allerlei ministers en staatssecretarissen op posten waar ze 0,0 affiniteit en ervaring mee hebben.

Sardar2
Sardar25 nov. 2015 - 7:54

Het zou zwaar aankomen bij onze racisten en vreemdelingenhaters. Het kan dus in die manier racisme een maatje kleiner maken!

TruusBeek
TruusBeek5 nov. 2015 - 7:54

Dhr Opperrechter, do 05 november 2015 14:29 Zoiets als een journalist wethouder van financien te maken

Freeman2
Freeman25 nov. 2015 - 7:54

"Tijdens de installatievergadering moest deze burgemeester zelfs tot op het bot worden beledigd door een man met een Scandinavische achternaam (.....). ' The usual suspects, the usual fascists. Mogen we wat PVV-ers an de Canadese regering uitlenen onder de mom van Internationale hulp?

Marc Marc
Marc Marc5 nov. 2015 - 7:54

In ander nieuws, de Canadese transgender stichting voelt zich genomen bij de (trans)formatie van het kabinet. De transgender stichting was de post "minister van religieuze zaken" beloofd. De minister van positieve discriminatie ontkent dat er beloften zijn gedaan.

Staal2
Staal25 nov. 2015 - 7:54

Het gaat overigens heel goed met de Canadese economie (NOT). De economie staat op het instorten. Ik hoop voor de Canadezen dat dit kabinet in staat is om de ineenstorting te voorkomen. Money is flooding out of Canada at the fastest pace in the developed world as the nation’s decade-long oil boom comes to an end and little else looks ready to take the industry’s place as an economic driver. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-02/money-flooding-out-of-canada-at-fastest-pace-in-developed-world

Armagaddon
Armagaddon5 nov. 2015 - 7:54

>>> Citaat: Canada presenteert kabinet waar Nederland nog wat van leren... >>> Zeer zeker ondanks al dat quasi intelligente en degenererend gemunk van die zelfingenomen betweterige beste stuurlui aan wal, zoals die zich in dit kader hier gemanifesteerd hebben. >>> Met een doordenkertje... >> Als dit gemêleerd Canadese gezelschap zich, NIET zo manifesteert. zich uit en opereert zoals ons huidige verweven Muppet Rutte II kabinet en meer naar onafhankelijke deskundigen en wetenschappers luistert, zouden wij inderdaad een heleboel van kunnen leren...!!!

Blitskikker
Blitskikker5 nov. 2015 - 7:54

Waarom moet een ministersploeg een afspiegeling van het land zijn? Dat betekent dus dat je mensen gericht selecteert op etniciteit en geslacht (discriminatie in de meest pure vorm), in plaats van dat je de mensen selecteert die het meest gekwalificeerd en meest bekwaam zijn voor de betreffende werkzaamheden.

1 Reactie
archaeoman
archaeoman5 nov. 2015 - 7:54

Wanneer had Nederland voor het laatst een regering waarin de ministers uitsluitend op grond van hun kunnen zijn benoemd? Ze moesten natuurlijk ook wel lid zijn van de juiste partiij, en die partij mag natuurlijk maar een vantevoren strikt bepaald aantal ministers leveren. Voorts moet er naturlijk een bepaalde georafische balans ziijn - we kunnen niet een kabinet hebben met louter Groningers - kortom, allemaal selectiecriteria die helemaal niks te maken hebben met vaardigheid. Als dat doodnormaal en acceptabel is, wat is dan het probleem met het selcteren op geslacht? Of wou je zeggen dat het moeilijk zal ziijn in een land als Canada 15 vrouwen te vinden de een ministerstaak aankunnen?

omaoeverloos
omaoeverloos5 nov. 2015 - 7:54

Het land blijft toch vergelijkbaar met Israel, de oorspronkelijke bewoners zijn weggestopt en worden helemaal niet vertegenwoordigd. Ik betwijfel of we dat hier in Nederland moeten willen, een kabinet van louter immigranten.

4 Reacties
Opinius
Opinius5 nov. 2015 - 7:54

dat hangt van het kiesgedrag af ,opkomst,.. grinn

lembeck
lembeck5 nov. 2015 - 7:54

Mwah... ik denk dat er behoorlijk wat allochtonen in zitten.... Zeker, als je enkele generaties terug mag gaan daarvoor. Bijna elke Nederlander komt oorspronkelijk uit een ander land.

archaeoman
archaeoman5 nov. 2015 - 7:54

Canada heeft inderdaad een verscrikkelijk verleden wat betreft de omgang met de First Nations, maar laten we nou niet doen alsof Nederland beter was. SLaven plantages in Suriname, en slavenhandel met de VS, daar werd dik aan verdiend door ons in de 19e eeuw, en de manier waarop we in Nederlnds idie hebben huisgehouden, t/m de "politionele actie". Het grote verschil tussen Canada en Nederlnd is hoe we met dat verleden omgaan. In Canada staat de treurige geschiedenis van de first nations centraal in het onderwijscurriculum, en wel zeer zelfcritisch. Hoe staat het in Nederland met onderwjs over de koloniale misdaden die we hebben begaan? Mischien ook aardig te weten: de nieuwe minister van visserij, Hunter Tootoo, is een Inuk uit Iqaluit, en de nieuwe minister van Justitie, Jody Wilson-Boulder is een Kwakwaka'wakw van Vancouver met een lange staat van dienst als activiste en pleitbzorger voor de rechten van haar volk.

archaeoman
archaeoman5 nov. 2015 - 7:54

Mischien even de feiten checken, eerst. De minister van justitie is een inheemse, evenls de minister van visserij.

zweistein
zweistein5 nov. 2015 - 7:54

Hoeveel autochtonen (indianen) zitten er in het kabinet? Zo te zien hooguit een kleine minderheid. Wat dat betreft kunnen de Canadezen meer van ons leren!

1 Reactie
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder5 nov. 2015 - 7:54

Wij hebben toch geen indianen in de regering. Wel veel indianenverhalen.

Mark Gh
Mark Gh5 nov. 2015 - 7:54

Is in Canada de man/vrouw verhouding 50/50? Zo nee, dan is het geen afspiegeling vd samenleving. Is het aantal sikh 1/30 van de samenleving? Zo nee, dan is het afspiegeling vd samenleving. Diversiteit is prima maar diversiteit om maar divers te zijn is belachelijk.

2 Reacties
germancoastguard
germancoastguard5 nov. 2015 - 7:54

in 2010 was de verhouding man/vrouw 49,6/50,4 dus een 50/50 verhouding klopt redelijk op een club van 30. voor wat betreft sikh; in 2011 was de populatie sikh in Canada 455.000 op een totaal van 34.400.000 = 1,33% dus met 3,33% zijn zij inderdaad oververtegenwoordigd...

archaeoman
archaeoman5 nov. 2015 - 7:54

Waaruit maak je op dat dit kabinet alleen divers is omwille van het divers ziijn? De commentatoren hier in Canada zijin het erver eens dat dit een kabinet van zwaargewichten is, in tegenstellling tot het zwakke vorige kabinet. Zie jij dat anders? Op welke gronden?

Peter_K2
Peter_K25 nov. 2015 - 7:54

Uiteindelijk krijg je waarop je selecteert. Als je je kabinet selecteert uit goede marathon lopers, dan vindt je het lopen van een marathon kennelijk belangrijk. De leden van je kabinet zullen dan allemaal goed een marathon kunnen lopen. Alle overige kenmerken zullen dan secundair zijn. Of je met zo'n team ooit in staat zal zijn om een hoge snelheidstrein te laten rijden moet je dan maar afwachten.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes25 nov. 2015 - 7:54

"Of je met zo'n team ooit in staat zal zijn om een hoge snelheidstrein te laten rijden moet je dan maar afwachten." Een geheel blanke Nederlandse ploeg lukt dat niet, dat hoeven we niet af te wachten, dat weten we al. Slechter kan moeilijk.

zweistein
zweistein5 nov. 2015 - 7:54

Een echte afspiegeling van het land houdt ook in dat je 70% laag opgeleiden in het kabinet plaatst.

1 Reactie
Opinius
Opinius5 nov. 2015 - 7:54

haha, op laag opgeleide kun je stemmen binnen een democratiesch stelsel. laat nou niemand daarop gestemd hebben. wat nu albertje is dat niet curieus? je bent naar ik vemoed niet alleen niet hoog opgeleid,maar wat anders ook nog. komt ooit ook goed met jou bertje.

Zjenny
Zjenny5 nov. 2015 - 7:54

Allemaal zure oude blanke mannentaal hier weer. Gottogotogot.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 nov. 2015 - 7:54

Bijna kneuterig, hè? Allemaal het idee dat ze zich op hun jongeheer getrapt voelen.... gossie toch, Hun Grote Gelijk zit in die kleine hersenen denk ik

AndrewSm
AndrewSm5 nov. 2015 - 7:54

Dus... we moeten ons in Nederland eerst bijna helemaal laten uitmoorden door anderen en als deze dan de macht hebben mogen zij bepalen hoe het kabinet er uit mag zien.... Nou, eerlijk gezegd, liever niet.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 nov. 2015 - 7:54

Of ik snap jou niet, of jij begrijpt er helemaal niks van. Ik ga maar uit van allebei...

TomPoes2
TomPoes25 nov. 2015 - 7:54

Als het een geheel blanke ploeg was geweest van oudere heren met stropdassen, dan had niemand -zonder de personen te kennen- bijvoorbaat twijfels opgeroepen of ze wel competent zijn. Dat moet natuurlijk ergens aan liggen, maar aan wat? Want Nederlanders zijn GEEN racisten, dat staat als een paal boven piet.

2 Reacties
Keerf
Keerf5 nov. 2015 - 7:54

Precies zo zouden ook in NL meer Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Turken, Marokkanen, Engelsen, Duitsers, Polen, Belgen en niet te vergeten binnkort ook Syriers, Afghanen en Eritreers in de regering moeten. Autochtonen NL mannen hoeven net zoals in Canada geen plaats te hebben in de regering, dat is het goede voorbeeld. Zo moet een kabinet eruit zien anno 2015.

Jorrt88
Jorrt885 nov. 2015 - 7:54

Dan draait u de zaken om. De vraag komt op omdat al het nieuws niet gaat over hoe een gekwalificeerde ploeg is samengesteld maar hoe mooi kleurrijk en gevarieerd die ploeg wel niet is. Dan volgt de terechte vraag of ze dan ook wel competent zijn. Bij een ploeg witte mannen schrijft men niet een artikel als bovenstaande; Over hoe Nederland wel niet kan leren van de mooie roomwitte samenstelling van het Canadese clubje. Want ook dan zou men zich terecht kunnen afvragen: doet dat kleurtje er dan er toe? Zijn ze wel competent? U doet nu net alsof men vanuit het niets vraagt of de mensen wel competent zijn, puur vanwege hun kleurtje. Echter het feit is dat media als JOOP het blijkbaar nodig vinden dat onderwerp van kleur aan te snijden en de vraag om competentie niets meer dan een weerwoord is dat men enkel kan vertalen naar: "je huidskleur doet er helemaal niet toe bij die functie!' - Juist het tegenovergestelde van racisme dus als je het mij vraagt. Het racisme is stellen dat kleur blijkbaar WEL belangrijk is.

JStokx
JStokx5 nov. 2015 - 7:54

'Waar Nederland nog wat van kan leren' Ik zie inderdaad geen PVV'ers in het kabinet. Erg ondervertegenwoordigd.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 nov. 2015 - 7:54

De PVV heeft haar kansen gehad en verknald! Even voor de geschiedschrijving ;-)

slboo000
slboo0005 nov. 2015 - 7:54

Je vergeet dat PVV nog niet zo heel lang geleden zelf is weggelopen, zomaar ineens? De kans is daarom zeer klein dat zij ooit nog weer eens uitgenodigd zullen worden, zelfs als zij ook bij de echte verkiezingen de grootste blijken te zijn.

lembeck
lembeck5 nov. 2015 - 7:54

Laat de PVV in Canada nu geen filiaal hebben....

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 nov. 2015 - 7:54

In Nederland gaat een deel van de bevolking al helemaal op tilt als een man met Marokkaanse roots burgemeester wordt. Tijdens de installatievergadering moest deze burgemeester zelfs tot op het bot worden beledigd door een man met een Scandinavische achternaam (.....). Kortom...: we kunnen inderdaad heel veel leren van deze nieuwe regering in Canada.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer5 nov. 2015 - 7:54

OK Alfred u mag de vlaggenmast reeds plaatsen als we over vier jaar op basis van functioneren definieren of de vlag in top gaat of half stok. Eerder hosanna blazen lijkt me prematuur. Persoonlijk zie ik liever geen dwarsdoorsnede maar the best man or woman als bewindspersoon.

AemiliusLepidus
AemiliusLepidus5 nov. 2015 - 7:54

Niet voor het een of ander, maar ik vind mensen selecteren voor overheidsfuncties op basis van positieve discriminatie in plaats van kunde en geschiktheid net zo erg als ander racisme. Dit is niet 'begrijpen hoe racisme wordt tegengegaan". Niet dat Trudeau dat expres heeft gedaan, dat geloof ik niet. Maar het op deze manier bejubelen als bestrijding van racisme vind ik kortzichtig. Wanneer stoppen we eens met kijken naar welke kleur iemand heeft en of dat wel genoeg is, en kijken we naar diens ervaring en verdiende strepen?

1 Reactie
lembeck
lembeck5 nov. 2015 - 7:54

Misschien zijn ze wel degelijk op hun vaardigheden en kennis geselecteerd. Wacht het eerst gewoon even af, of het echt werkt. Want als het echt werkt dan neem ik mijn petje af met een hele diepe zwaai. RESPECT!

Ikkyu
Ikkyu5 nov. 2015 - 7:54

Wat Nederland van Canada kan leren is dat je immigranten niet hoeft dood te knuffelen. In Nederland kan dit niet omdat, omdat we niet van onze immigranten durven te eisen dat ze presteren.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 nov. 2015 - 7:54

[... omdat we niet van onze immigranten durven te eisen dat ze presteren.] Als we zo graag immigrante willen hebben die presteren, zullen we dat dan ook eens van de "hardwerkende" Nederlander vragen, die wereldwijd de hoogste leeftijd heeft als ie begint met werken, de laagste als ie stopt met werken, bijna de meeste vakantiedagen heeft en het meeste ziek is?

Freeman2
Freeman25 nov. 2015 - 7:54

Inderdaad je hoeft ze niet "dood te knuffelen" in de twee lagen maatschappij - het volstaat dat je ze als volledig gelijkwaardigen aanvaardt en ze gelijke kansen geeft. Is het echt zo moeilijk?

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2015 - 7:54

Ik zie dit kabinet als pleidooi om vooral te kijken waarom Canadese allochtonen wel hun school afmaken en normaal met de samenleving meedoen. Wat doen we hier fout? Misschien heeft het ermee te maken dat het sociale vangnet in Canada veel minder riant is.

2 Reacties
TomPoes2
TomPoes25 nov. 2015 - 7:54

"Misschien heeft het ermee te maken dat het sociale vangnet in Canada veel minder riant is." Misschien wel en misschien niet. Het lijkt me niet zo verstandig om het sociale vangnet weg te halen, waar tenslotte ook veel Nederlanders van afhankelijk zijn, terwijl daar helemaal geen zekerheid over bestaat. De werkgevers zouden dat natuurlijk wel graag zien: goedkope arbeidskrachten, minder belasting. Maar gezien het feit dat de rijken nog steeds rijker worden, zou ik de voorkeur geven aan andere oplossingen.

archaeoman
archaeoman5 nov. 2015 - 7:54

Beste Piet, Ik woon in Canada, en mijn drie dochters zijn hier opgegroeid. Wij zijn echter ook wel eens een jaar in Nederland geweest en mijn oudste dochter studeert nu in NL. Ik geloof niet dat het sociale vangnet het grote vershil is. Volgens mij is het: 1. Onderwijs. Er wordt hier enorm veel nadruk gelegd op respect en tolerantie. Anders zijn mag. De Nederlandse cultuur van "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" steekt daar schril tegen af. Mijn dochters vonden de druk omte conformeren in Nederland "belachelijk groot" en snapten niet waar dat voor nodig was. 2. Canada is een immigratie land, maar stelt hoge eisen aan de immigranten die zich permanent in Canada willen vestigen, wat betreft opleiding, taalvaardigheid, etc. Veelal moet je al een baanaanbod hebben om uberhaupt in aanmerking te worden genomen 3. Canada maakt echt werk van het verwelkomen van nieuwkomers in een multiculturele setting. De culturele diversiteit wordt (door de meeste Canadeen als een kracht van Canada gezien. Niemand kijkt hier op van een tulband dragende Sikh als minister van defensie in de federale regering - 4. wat niet wil zegggen dat er geen cultuurbotsingen zijn... Hier gaat ook niet alles goed. Maar bottom line is dat ik in Canada veel meer respect en openheid naar buitenlanders zie dan in Nederland. Typerend: de premier van de (oerconservatieve) provincie waar ik woon heeft eergisteren in het culturele centrum van de hindus deelgenomen aan het Diwali (licht) feest. Dat is dus doodnormaal hier.