Joop

Campagnestrateeg Monasch leidt media om de tuin: welke lessen kun je trekken?

  •  
07-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
CwpdIyaXUAAXF0F-261x300
Laat dit een lesje mediastrategie zijn dat zowel journalisten als politici zich nog lang zullen heugen.
Jacques Monasch leidde vanmorgen iedereen om de tuin. Hij bracht een persbericht uit waarin stond dat ‘Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Jacques Monasch niet te accepteren.’ Er volgden vrijwel direct pushberichten van diverse landelijke media, met koppen als: ‘PvdA-partijbestuur weert kandidatuur Monasch.’ Maar het klopte niet: de adviescommissie had positief geadviseerd over deelname van Monasch aan de lijsttrekkersverkiezingen en het partijbestuur wilde dat advies overnemen. Monasch trok zichzelf gisteren echter terug.
Laat dit een lesje mediastrategie zijn dat zowel journalisten als politici zich nog lang zullen heugen. Want aan de ene kant wordt de klakkeloosheid waarmee journalisten vaak elkaar berichten overnemen een steeds groter probleem (iedereen wil nieuws zo snel mogelijk berichten, want anders heeft de concurrent het), en aan de andere kant is de traagheid van politieke partijen op onjuiste berichtgeving vaak net zo erg. Het duurde bijna een uur voordat er een weerwoord op het frame van Jacques Monasch kwam. Het kwaad voor de PvdA was toen allang geschied: Teletekst ging bijvoorbeeld van het extreem gehaaste één-zin tellende en spelfout bevattende bericht dat de PvdA had gemeld dat Monasch niet mee zou doen naar ‘PvdA blokkeert kandidatuur’ en uiteindelijk pas een uur later naar het correcte ‘Monasch staakt lijsttrekkerschap’:
CwpQUggWgAAu0Ix-261x300
CwpVn3fXcAA1k28-261x300
IMG_9977-1-169x300
Ook tal van andere media namen het bericht meteen klakkeloos over van Monasch, zonder wederhoor te doen: de Telegraaf kwam met een pushbericht en op Twitter zagen we onder andere:
@NOS Jacques Monasch geweigerd als kandidaat-lijsttrekker PvdA nos.nl/l/2141806
@JaapJansen PvdA-bestuur laat @JacquesMonasch niet toe tot strijd om lijsttrekkerschap @BNR pic.twitter.com/WUk1cRAb5R
@LaRadio PvdA accepteert Monasch niet voor lijsttrekkersstrijd nos.nl/l/2141806 via @NOS
@EenVandaag PvdA weigert kandidatuur Monasch politiek.eenvandaag.nl/blogs-politiek…
Een aantal tweets van journalisten werd zelfs snel weer verwijderd. Te snel helaas voor mij om er nog screenshots van te kunnen maken.
@RemkoTheulings (1Vandaag) Naast @JacquesMonasch ook @BosmanGerard afgewezen: “Verkiezing Samsom-Asscher is nu een flutverkiezing.” politiek.eenvandaag.nl/blogs-politiek… @eenvandaag
@JaapJansen (BNR) Zou PvdA-bestuur @LodewijkA en Samsom wel goedkeuren?
Kennelijk zijn veel journalisten vergeten dat Jacques Monasch niet alleen Tweede Kamerlid is, maar ook campagnestrateeg. Hij weet als geen ander hoe je dingen moet  framen en spinnen. Nu ben ik toevallig zelf ook campagnestrateeg, dus herken ik de trucjes wel. Je zou echter verwachten dat journalisten dat ook doen. Die hebben echter deels baat bij gedoe binnen politieke partijen (ophef creëert immers lekker veel clicks) en doen de wederhoor dus ‘straks’ wel een keer. De schade voor de partij in kwestie is dan allang aangericht.
Die partij in kwestie is in dit geval de PvdA. Uiteraard moet je rekening houden met dit soort scenario’s. Het was al bekend van Monasch dat hij zich meer en meer als dissident opstelde. Zelfs in de Kamer dreigde hij met afwijkend stemgedrag. Het scenario dat hij uit de race zou droppen en vanmiddag dan hoogstwaarschijnlijk een nieuwe politieke partij aankondigt, had bedacht kunnen worden. Los daarvan had het partijbestuur binnen minuten na de aankondiging van Monasch vanmorgen moeten reageren om erger te voorkomen. Juist omdát je als je niet meteen reageert gewoon al ‘verloren’ hebt. Mensen denken dan: ‘waar rook is zal ook wel vuur zijn?’
Zelf heb ik ruime ervaring met journalisten die klakkeloos berichten overnemen. Ik stuurde jarenlang persberichten die vol met onzin stonden in de aanloop naar 1 april. Elk jaar namen méér media die over: van MTV tot Volkskrant, van NOS tot Nu.nl. Vrijwel nooit checkte iemand de bron.
Ook in de Obama campagne in 2008 kreeg ik te maken met soortgelijke praktijken. Niet voor niets werkten we op Obama’s hoofdkwartier toen aan rapid response : het zo snel mogelijk reageren op uitspraken van de tegenstander. Soms wel binnen 20 seconden (!) nadat een niet kloppende uitspraak van een dergelijke tegenstander was gedaan. Je móest wel, omdat dat soort uitspraken anders ‘de’ waarheid werden. Want niet weersproken. De concurrentie van journalisten onderling was daar moordend: 10.000 journalisten alleen al op de conventies in 2008, waarvan slechts 5.000 überhaupt geaccrediteerd. In het klein zien we dat in Nederland ook steeds weer. De gejaagdheid en gepastheid in de media zou echt een serieus bespreekbaar gemaakt moeten worden. Maar daar is vast geen tijd voor…
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Machielvanderschoot
Machielvanderschoot9 nov. 2016 - 17:23

Geen halve waarheden vertellen Kirsten! Dat is erger dan een hele leugen. De PvdA zegt Monasch te willen accepteren, maar niet dat de voorwaarden onmogelijk en oneerlijk waren: door het duo Samsom/Ascher was het programma al gemaakt en het flitslidmaatschap was gewoon niet mogelijk. Terecht dat Monasch daar niet intrapte

PeterMiddle
PeterMiddle7 nov. 2016 - 18:08

Sjonge al uw vaardigheden ten spijt, zal het toch iets anders gezeten hebben.

Jhonathan
Jhonathan7 nov. 2016 - 17:45

Bedankt voor de waarschuwing over het om de tuin leiden Kirsten Verdel. Maar gezien u naar eigen zeggen ook campagnestrateeg bent; hoe weet ik nu dat u ons nu ook niet om de tuin leidt?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos7 nov. 2016 - 17:16

Mensen denken dan: ‘waar rook is zal ook wel vuur zijn?’ Inderdaad en dat is er waarschijnlijk ook. Het is geen geheim dat Spekman het liefst Samsom (of Asscher) ziet. Er is in het geheim met hem als kandidaat gesproken over de voorwaarden. Dat lijkt me niet in de haak.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2016 - 16:43

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Pater
Pater9 nov. 2016 - 4:04

Er is maar één die Monasch 'kalt' heeft gesteld en dat is Monasch zelf. Hij stelde vergaande voorwaarden aan zijn invloed op het programma, dat kan nu eenmaal niet in een democratische partij, daar gaat het congres over.

AlBundy
AlBundy7 nov. 2016 - 14:57

Laat me raden Kirsten. Jij bent van #Teamsamsom.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder7 nov. 2016 - 14:46

De verkiezingscampagne is nog niet eens echt begonnen en de schandalen vliegen al over en weer. Wat ze in de VS kunnen dat kunnen wij beter. Dat word wat in Januari. Politici moeten hun seks foto's maar vast van internet halen.

Nagus
Nagus7 nov. 2016 - 14:20

De pvda zou zoals in het congres besloten een open lijsttrekkersverkiezing organiseren. Het partijbestuur blokkeert dat. En het betreft niet alleen Monasch, maar ook de andere twee kandidaten die er zonder pardon zijn uitgegooid. Ik vind dat bijna net zo ondemocratisch als Geert Wilders doet in de pvv.

1 Reactie
Pater
Pater9 nov. 2016 - 4:13

1. Het congres heeft voorwaarden gesteld aan de kandidaten (o.a. internationale ervaring) waar de twee andere kandidaten naar het oordeel van de kandidatencommissie niet aan voldoen. 2. Het partijbestuur heeft de mogelijkheid van het flashlidmaatschap geopend als vorm van die open verkiezing omdat een totaal open verkiezing niet mogelijk was (PvdA mag geen gebruik maken van het kiezersbestand, en terecht), dat hadden ze keurig aan o.a. de kamerfractie gerapporteerd. Kritiek kan altijd, ik vind bijv. die eisen aan kandidaten te zwaar, maar goed, dat heeft het congres zelf vastgesteld. Niks ondemocratisch aan.

Patrick Faas
Patrick Faas7 nov. 2016 - 13:58

Een stateeg? Is de boel belazeren met een leugen een strategische stap naar wat anders? Naar wat dan? Of is het gewoon een ondoordachte poging de partij nog meer te schaden? Slachtoffertje spelen met leugens, er niet aan denkend dat die leugens uit gaan komen?

Donostia2
Donostia27 nov. 2016 - 13:52

Een campagneleidster heeft het over een mediastrateeg. Vakjargon gebruikend als "spinnen" en "framen" En het dan gek vinden dat de mensen elk vertrouwen in de politiek verliezen. Dit soort openbaar geruzie vindt men gewoonlijk in een achterbuurt, ik word er onpasselijk van. Denkt men nu echt dat de kiezer achterlijk is?

1 Reactie
Zandb
Zandb7 nov. 2016 - 16:27

Als ik uw reactie lees, dan blijkt u te denken dat de kiezer achterlijk is; u veronderstelt namelijk dat mensen door woorden als "spinnen" en "framen" elk vertrouwen in de politiek verliezen ......

bendelft
bendelft7 nov. 2016 - 13:24

jammer

Nick Ros
Nick Ros7 nov. 2016 - 12:43

-1- programma en -2- kandidaten. Kandidaat -1- hoe denkt u over de zorg ? antwoord .......................... Kandidaat -2- hoe denkt u over de zorg ? Net als kandidaat -1- Algemene vraag wat zit het verschil tussen U beiden ? Antwoord = het kapsel

Albert Einstein
Albert Einstein7 nov. 2016 - 12:30

Monasch heeft gewoon andere (en betere) standpunten dan het standaard moralistische PVDA-geklets. Het is ontzettend dom dat ze hem vanwege zijn opvattingen weigeren als kandidaat-lijsttrekker. Nu is er in feite niets meer te kiezen. Samsom of Asscher is lood om oud ijzer.

4 Reacties
Karingin
Karingin7 nov. 2016 - 14:30

Ei-stein: Misschien moet je het bericht eerst ff goed lezen..."de adviescommissie had positief geadviseerd over deelname van Monasch aan de lijsttrekkersverkiezingen en het partijbestuur wilde dat advies overnemen. Monasch trok zichzelf gisteren echter terug." Of ie betere standpunten heeft doet niet ter zake, hij loopt hier bij voorbaat al de boel te besodemieteren!

ikdus2
ikdus27 nov. 2016 - 17:30

als rechts sympathieën heeft voor links moet je oppassen.

Albert Einstein
Albert Einstein8 nov. 2016 - 9:41

Ik dacht dat de PVDA voor diversiteit was!

Pater
Pater9 nov. 2016 - 4:16

@Einstein Als de kandidaat zich zelf terugtrekt kan de PvdA daar weinig meer aan doen, of ze daar nou wel of niet voor diversiteit zijn. Een Einstein zou dat moeten kunnen begrijpen.

Machielse932
Machielse9327 nov. 2016 - 12:28

Wel er is een grijs gebied. De partij heeft zijn kandidatuur wel geaccepteerd maar weigerde in te gaan op verdere eisen die overigens nogal redelijk waren. Wat heeft het voor zin je te laten verkiezen als fractieleider als je geen invloed hebt op de inhoudt. Waarom zou je leider zijn van iets waar je niet achter staat. Vind het daarom dubbel interpreteerbaar. De PvdA heeft het hem bewust weggehouden.

5 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 nov. 2016 - 12:40

Omdat je als fractieleider dienend bent? De leden gaan over het partijprogram, zo gaat dat in een democratische partij.

badgast
badgast7 nov. 2016 - 13:40

Eisen die redelijk zijn? Monasch zal wel even uitmaken wat het verkiezingsprogramma wordt? Het verkiezingsprogramma is in een democratische partij een stuk dat door de leden is goedgekeurd. Niet het verhaal dat een would-be grote leider Monasch heeft bedacht. Dat is de praktijk van de PVV, niet van de democratische partijen in dit land.

Vuurrood
Vuurrood7 nov. 2016 - 14:28

Niet de beoogd lijsttrekker gaat over het verkiezingsprogramma! Dat zijn de leden!

ATM2
ATM27 nov. 2016 - 18:35

Het zullen dus ook wel gewoon verkiezingen zijn om wie de beste buikspreekpop namens de PvdA wordt. Als je echte verkiezingen wil houden dan moet er wel inhoudelijk wat te kiezen zijn. Dus binnen de ruime kaders van de PvdA moet het mogelijk zijn verschillende stromingen te vertegenwoordigen.

Machielse932
Machielse9327 nov. 2016 - 20:42

Euhm ja maar als de leden de fractieleider kiezen geeft dat dan niet aan dat de leden achter deze veranderingen staan? Is dit niet een soort van tegenwerking zoals er in Labour is? De leden hebben op deze manier de kans niet om de koers te wijzigen. Dat ligt bij Spekman en consorten. Om nou te zeggen dat dit een democratisch hoogstandje was. Waarom is de partij zo bang? Als ze lef en vertrouwen hadden zeiden ze gewoon ja.

arbeider3
arbeider37 nov. 2016 - 12:27

Leuk gebracht Kirsten! Maar je laat het feit, dat de PvdA voor de kiezer nog vlees noch vis blijft, liggen. Nog steeds worden door de PvdA en haar beide potentiele lijsttrekkers de zaken waar het omgaat in Nederland niet benoemd. Tot de knieën in de modder en nog heeft de PvdA m.i. niet door, dat ze (voor de niet academisch opgeleide kiezer) van de weg is geraakt.

omaoeverloos
omaoeverloos7 nov. 2016 - 12:01

"Jacques Monasch leidde vanmorgen iedereen om de tuin. Hij bracht een persbericht uit waarin stond dat ‘Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Jacques Monasch niet te accepteren.’" Leidde om de tuin? Het was gewoon een ordinaire leugen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 nov. 2016 - 12:45

Tja, een uitstekende lijsttrekker van de PvdA dus.

Machielvanderschoot
Machielvanderschoot7 nov. 2016 - 11:55

Waarom ga je compleet voorbij aan het toegezegde, maar niet waargemaakt flitslidmaatschap?? Dat is de kern van het verhaal. Natuur waren accepteerden ze Jaques Monasch, maar wel op basis van oneerlijke voorwaarden.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 nov. 2016 - 12:40

Waarom waren die oneerlijk?

Uilenspiegel
Uilenspiegel7 nov. 2016 - 11:33

Als je niet meteen reageert heb je verloren, zo wordt gesteld. Onzin! Het is arrogant om zo veel belang aan de eigen niemendalletjes toe te kennen. alsof de nieuwsconsument helemaal achterlijk is. Politici, media en campagnestrategen leven in een zelf geschapen bubble, een zeepbel die allerminst belangrijk is. Los daarvan moet een zich respecterende journalist, natuurlijk wel de betrouwbaarheid van berichten checken.

Bert Vlierman
Bert Vlierman7 nov. 2016 - 11:23

Mevrouw Verdel blaast hoog van de toren voor ze de feiten kent. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat het partijbestuur heeft geeist dat Monasch zich houdt aan het partijprogramma, dat hij dat heeft geweigerd en dat het bestuur heeft vastgesteld dat zoiets neerkomt op een weigering om zich kandidaat te stellen. Rest te vermelden dat mevrouw Verdel actief is in de PvdA en behoort tot de gematigd rechter vleugel.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 nov. 2016 - 12:29

Als de leden het partijprogramma vaststellen, dan is de lijsttrekker daaraan gehouden. Zou toch een mooie boel zijn dat de wil van de leden zomaar at a whim van de lijsttrekker kan worden getorpedeerd.

Bert Vlierman
Bert Vlierman7 nov. 2016 - 15:07

Spijkerman, de juiste procedure is, dat eerst een leider wordt aangewezen waarna in gezamenlijk overleg het programma wordt vastgesteld. De figuur, dat eerst een programma wordt vastgesteld en dat er vervolgens een leider wordt bijgezocht, is ronduit waanzinnig. Overigens heeft de PvdA de juiste procedure gevolgd, namelijk een programma vaststellen in overleg met de leider. Maar de manier waarop dat is gebeurd, is buitengewoon smoezelig, om niet te zeggen manipulatief.

fhvanessen
fhvanessen7 nov. 2016 - 11:03

U bent lekker snel met uw 'analyse', maar u zegt het zelf: u bent campagnestrateeg, u bent minstens even eenzijdig als de gebeten Jacques Monasch. Zijn doel is toch niet de stervende PvdA om zeep te brengen, maar om de partij op de been te helpen door het partijprogramma meer aan te passen aan de opvattingen van een bredere groep kiezers? In zo'n basale politieke discussie vind ik uw kritiek, hoe correct-naar-de-letter misschien ook, tunnelvisie. Trouwens over correct gesproken: ‘Monasch staakt lijsttrekkerschap’ is niet correct. Hij staakt zijn kandidatuur, de strijd om het lijsttrekkerschap.

Ver Bazing
Ver Bazing7 nov. 2016 - 11:02

Briljante mediastrategie van Monasch of -in simpel Nederlands- gewoon 'liegen en bedriegen'?

KeesV3
KeesV37 nov. 2016 - 10:54

Maar wat is 'de' waarheid? Stuurde het campagneteam van obama nooit goed geframede (maar eigenlijke foute) berichten? Is het bericht van de pvda wel de waarheid, die jij dus klakkeloos overneemt? Jij herkent trucjes bij anderen. Dat is mooi. Maar hoe weet ik of dit niet een trucje is van jou?

1 Reactie
ATM2
ATM27 nov. 2016 - 18:39

Simpel Kees, door er van uit te gaan dat ook deze dame in dit geval een trucje/frame hanteert. Zij is vertegenwoordiger van de concurrerende stroming binnen de partij.

JanVG2
JanVG27 nov. 2016 - 10:25

..zoals deze bijdrage een onderdeel is van de campagne om "het gevaar"/ "de schade" van Monash te beperken ... Zoals de auteur zelf zegt is ze ook campagnestrateeg .. en bezig met haar werk. Dit is dus geen objectieve bijdrage van een buitenstaander. Ook hier zit framing in verwerkt. Hoort nu eenmaal bij het "spel"

bendelft
bendelft7 nov. 2016 - 10:14

Wat een flauwekul verhaal. Als je partijleider wil worden maar daar toch wel even de zeer gerechtvaardige eis aan koppelt dat jouw ideeen dan ook in het partijprogramma moeten doorklinken en een Spekman (nooit gewerkt, geen opleiding) zegt daar nee tegen dan is het Spekman die je stopt. Ook al trek je jezelf terug. En dan zijn er nog mensen die Spekman als lid van de elite zien.... Op naar de 5.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 nov. 2016 - 12:31

Het is niet Spekman die ze stopt, maar het partijbestuur met een mandaat van de leden. het program wordt vastgesteld volgenzs de door de leden vastgestelde procedures, als je dat anders wil, moet je eerst de procedures veranderen via de ledenvergadering. Zo gaat dat. De partij is namelijk van de leden, en van niemand anders.

badgast
badgast7 nov. 2016 - 13:47

Dag Bendelft. Ik ben blij dat je zelf al opmerkt dat je een flauwekulverhaal ophangt. En ik vind het dapper dat je toegeeft dat je geen opleiding hebt en nooit gewerkt hebt. Of dacht je dat we geloven dat je verhaal Spekman betreft . Want Hans Spekman heeft HBO milieukunde gedaan, nog wat aanvullende opledingen richting politiek, gewerkt als lasser, verhuizer, verkoper, gemeenteraadslid, wethouder, ... Graag wat minder onzin ophangen de volgende keer.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort7 nov. 2016 - 10:02

Teletekst..... zo grappig dat het nog bestaat

geen-mening
geen-mening7 nov. 2016 - 9:53

Ja en nee Kirsten technisch gezien is hij inderdaad niet geweigerd maar in de praktijk kreeg hij niet de vrijheid om zijn leiderschap (mocht hij gewonnen hebben) in te vullen zoals hij dat wilde. De leiderschapsverkiezingen van de PvdA gaan dus tussen het bestuur van de PvdA, het bestuur van de PvdA en het bestuur van de PvdA, je mag wel mee doen alleen mag je niet van de wensen van het bestuur afwijken dat is dus in feiten hetzelfde als niet mee doen. Als er niks te kiezen valt moet je gewoon geen verkiezingen organiseren. Het gaat alleen om het poppetje niet om de inhoud.

Sfinx2
Sfinx27 nov. 2016 - 9:51

Oude wijn in nieuwe zakken. Er is geen enkel beleidsterrein of het is een beproefde strategie van politici, lobbyisten en maatschappelijke organisaties om de waarheid een stuk naar zich toe te draaien. Dat is jammer maar te verklaren. Het wordt pas echt eng als journalisten hieraan actief mee gaan doen onder het mom van 'duiding'.

Staart2
Staart27 nov. 2016 - 9:46

Zo als de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

Nick Ros
Nick Ros7 nov. 2016 - 9:45

Mensen denken dan: ‘waar rook is zal ook wel vuur zijn?’ Die PVDA rookt al jaren, dat is geen nieuws. Melkert is al met die rook begonnen. Hadden ze toen maar Rob van Gijssel (Eindhoven) voor en binnen de club behouden.

3 Reacties
Nick Ros
Nick Ros7 nov. 2016 - 9:55

"Het bestuur van de partij wil niet op zijn voorwaarden ingaan". Hans Spekman had alles al dicht getimmerd en Jacques Monasch werd daardoor kansloos. Hans maakt meer kapot dan je lief is.

Vuurrood
Vuurrood7 nov. 2016 - 14:31

Niet de beoogd lijsttrekker gaat over het verkiezingsprogramma maar de leden! Het is de PVV niet!

ATM2
ATM27 nov. 2016 - 18:42

@Vuurrood Dan hoef je ook geen verkiezing te houden, er valt inhoudelijk niks te kiezen, en buikspreekpop spelen kunnen heel veel mensen.