Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Campagne tegen 'dumpen' van meisjes werkt niet

  •  
21-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fff300.jpg
Strijd tegen huwelijksdwang nog lang niet gewonnen
Allochtone meiden worden op school gewezen op de mogelijkheid een noodplan in te vullen voordat ze op vakantie gaan. Mochten ze na de vakantie niet terugkeren, omdat ze bijvoorbeeld uitgehuwelijkt zijn, dan kunnen ze vanuit Nederland geholpen worden. Althans, dat is het idee. Uit een rondgang van Trouw blijkt dat de afgelopen maanden niet één noodplan is ingevuld.
Het ministerie van Sociale Zaken heeft een ‘landelijke multimedia campagne’ opgezet om jongeren te attenderen op de signalen van huwelijksdwang. Ook is een speciaal meldpunt, het Meldpunt Eergerelateerd Geweld, opgericht, om uithuwelijking en het dumpen van vrouwen in andere landen te voorkomen. Het ministerie heeft echter nog niet opgemaakt hoeveel de ingevulde noodplannen dit heeft opgeleverd.
Dagblad Trouw deed een rondgang langs de grote roc’s in Amsterdam, Flevoland en Midden-Nederland, bij Zadkine en Albeda in Rotterdam en bij het Haagse Mondriaan. Bij deze scholen is de afgelopen maanden niet één noodplan opgemaakt. Wel zijn er deze zomer weer pubermeisjes en jonge vrouwen achtergelaten in Marokko en Turkije, meldt Stichting Steun Remigranten.
Trouw schrijft:
Elke zomervakantie worden meiden ‘gedumpt’ in het geboorteland van hun ouders. Naar de aantallen kan alleen maar worden gegist. Door een noodplan te tekenen geven meisjes aan voor dat scenario te vrezen en vragen ze hun omgeving tappen te ondernemen als ze niet op school terugkeren […] Bij de opleidingen leverde dat dus niets op, maar ook bij het Meldpunt Eergerelateerd Geweld in Amsterdam werd geen noodkreet geregistreerd. De drempel is te hoog, de registratie omslachtig.”
Een woordvoerder van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld verklaart tegenover de krant:
Dit is weer zo’n typisch voorbeeld van een prachtige etalage van een mooie winkel, maar het magazijn is leeg. Hier is iets met veel bombarie gepresenteerd, maar er zit geen deugdelijke organisatie achter.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

GingerTed
GingerTed21 okt. 2013 - 8:16

Oei.... Is het volgens onze nationale zedenmeester Brennikmeijer geen racisme om dit "probleem" gerelateerd aan specifieke geïmmigreerde bevolkingsgroepen te benoemen?

JAWEH
JAWEH21 okt. 2013 - 8:16

Ik denk dat het goed is dat deze mogelijkheden zijn geschapen voor vrouwen maar ik vind ook dat de organiserende instanties echt veel beter hun best moeten doen om met keiharde cijfers te komen, want op deze manier wordt het heel erg moeilijk het bestaansrecht van die organisaties te verdedigen.

JAWEH
JAWEH21 okt. 2013 - 8:16

http://huwelijksdwang.info/meer-weten/wat-is-huwelijksdwang/ Interessante site met gedegen informatie over dit onderwerp. Als het goed is zou er dit jaar vanuit de Overheid een rapport moeten verschijnen met daarin statistieken over de situatie in Nederland. Weet iemand of dit rapport reeds is uitgekomen ?

ikbenhork
ikbenhork21 okt. 2013 - 8:16

De (af en toe) grootste partij van het land laat geen gelegenheid voorbij gaan immigranten in een kwaad daglicht te stellen. Het doel van de premier is naar zijn eigen zeggen Nederland terug te geven aan de Nederlanders. Een PvdA-bewindsman spreekt over immigratie in termen van 'code oranje'. En dan vinden ze het gek dat kwetsbare tweede- of eerstegeneratiemeisjes niet voor een plan van het ministerie in de rij staan ?

Klapschaats2
Klapschaats221 okt. 2013 - 8:16

@ Horkie: het ligt dus weer eens niet aan de daders, maar aan hen die er op reageren. Zeldzaam hoe u m.i. oorzaak en gevolg omdraait.

rbakels
rbakels21 okt. 2013 - 8:16

Ook onder autochtonen bestaat huwelijksdwang, zij het in andere vorm. mijn ouders keurden de liefde van mijn leven af, zodat ik nu als oudere jongere eenzaam op de maandagochtend commentaar op JOOP.NL zit te tikken.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH21 okt. 2013 - 8:16

Ach Frits, Misschien kom je morgen de liefde van de leven tegen. Houd moed !