Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cameron zelf zat achter intimidatie The Guardian

  •  
20-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
journoterreur.jpg
Update: Premier drong bij hoogste ambtenaar aan op inval Guardian-kantoor ... Britse persvrijheid in het geding
‘Journalisten zijn geen terroristen’, het lijkt een nogal voor de hand liggende conclusie. Toch kunnen kritische journalisten steeds vaker op dezelfde behandeling rekenen als mensen die verdacht worden van terroristische activiteiten, zelfs en juist in die westerse landen waar de persvrijheid zogenaamd hoog in het vaandel staat.
Visit NBCNews.com for breaking news , world news , and news about the economy
Updates onderaan
Eerder deze week werd bekend dat de partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald, David Miranda, urenlang was vastgezet en ondervraagd op Heathrow Airport. De Verenigde Staten waren van tevoren op de hoogte gesteld van het voornemen Miranda op te pakken en hebben daartegen geen bezwaar geuit. Zijn bezittingen werden in beslag genomen en zijn tot op heden niet geretourneerd.
Ondertussen werden medewerkers van The Guardian door de Britse overheid  onder druk gezet om bewijsmateriaal over onwettige afluisterpraktijken door de NSA en andere geheime diensten – verkregen via Edward Snowden – te vernietigen. The Guardian heeft de harddrives in kwestie inmiddels vernietigd, omdat zij nog kopieën in handen heeft in Brazilië en de Verenigde Staten.
Het Witte Huis heeft afstand genomen van de Britse acties tegen Greenwald en The Guardian, door te verklaren dat zij zich geen situatie konden voorstellen waarin het binnenvallen van een journalistiek medium en het vernietigen van harddrives door de Amerikaanse overheid ‘gepast’ zou zijn. 
Update 21 augustus: Het intimideren van The Guardian en het gelasten van de vernietiging van harddrives is gebeurd in opdracht van de Britse minister-president , David Cameron, zelf. Dat onthulde de BBC woensdag. Nick Clegg, de politiek leider van coalitiegenoot de LibDems, heeft zijn goedkeuring uitgesproken  voor de actie. Het gaat vermoedelijk om een wraakactie voor de manier waarop de Britse regering in zijn hemd is gezet door de onthullingen over haar betrokkenheid bij het spionageschandaal. The Guardian kreeg te horen :
Jullie hebben je lolletje gehad, nu willen we onze spullen terug.” 
De kans dat de Britse geheime dienst weet had van de kopieën die The Guardian in haar bezit heeft is erg groot. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Sodapop1
Sodapop120 aug. 2013 - 22:48

Het is natuurlijk doodeng voor bepaalde elite als je steeds vaker in je blote kont staat. De tijden van geheimhouding zijn voorbij. J.F.K begon er al over. Eindelijk leven we nu in een wereld waarin deuren open gaan en we er achter zijn gekomen dat het niet is wat men ons probeert te laten geloven. Hulde aan dat soort journalisten en onderzoekers.

Nescio2
Nescio220 aug. 2013 - 22:48

Vervang 'terrorisme' door 'bangmakerij' en opeens wordt je kritische verstand wakker.

Sonia2
Sonia220 aug. 2013 - 22:48

Gebeurd in opdracht van de Britse minister-president, David Cameron, zelf? Dus niemand heeft hem opdracht gegeven? Het was zomaar een ideetje van Cameron? Kom nou...

Nadiana
Nadiana20 aug. 2013 - 22:48

Na het nieuws over de schandalige beslissing in Nieuw Zeeland om de geheime dienst - die jarenlang illegaal Nieuw Zeelandse burgers bespioneerde - extra privileges te geven, en dit, kan ik de term "het vrije westen" echt niet meer horen. Er gaan honderd keer zoveel mensen dood in het verkeer dan door terroristische aanslagen, maar toch hebben we kennelijk liever een politiestaat dan een vrij land. De terroristen wilden ons bang maken, ze wilden onze samenlevingen beschadigen. Nou, het is ze gelukt. Door zo ongelooflijk krampachtig te reageren op terrorisme hebben we hen hun zin gegeven. Tijdens de klopjacht op de zogenaamde Boston Bombers werden de verdachten verweten een "laffe" aanval te hebben gepleegd, maar de echte lafaards zijn diegenen die hun vrijheid en grondrechten opofferen voor een beetje veiligheid...

ColorHugo949
ColorHugo94920 aug. 2013 - 22:48

Duidelijk anglosaksisch onderonsje met de NSA USA. Dictatuur, corruptie en schandalige afluisterpraktijken die zwaar uit de hand lopen. Specualties alom dat UK en USA industriële geheimen en fin. markt info aftappen, want zo handig voor High Frequency Trading en industrieel militair complex. Obama is marionet van corporate belangen groepen en de FED, militair complex en Wallstreet. Cameron is knecht van the City en USA.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2013 - 22:48

Eerlijke journalisten zijn een veel grotere bedreiging voor de staat dan welke terrorist dan ook.

1 Reactie
OTTO76
OTTO7620 aug. 2013 - 22:48

helemaal mee eens

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl20 aug. 2013 - 22:48

Het journaille, doet zichzelf natuurlijk ook vaak de das om, omdat er zoveel riool journalistiek bestaat. Maar het grootste probleem ligt natuurlijk in het werelwijde probleem, dat mensen niet meer betrokken zijn met andersman leed en mensen alleen met zichzelf bezig zijn. In Nederland geeft niemand om de problemen die zich afspelen in Egypte, maar wel of je nog op vakantie kan naar dat land. Zo wordt natuurlijk de invloed van "terroristische overheden" in de hand gewerkt bij hun ingrepen. Bij echte goede journalistieke programma's, waar iedere burger zich voor zou moeten inspannen, draaien we naar RTL en kijken naar Albert Verlinde.

1 Reactie
Centurion2
Centurion220 aug. 2013 - 22:48

Jij bent niks beter dan de Camerons, Obama's of Opa Opsteltens van deze wereld. Jij weet wel wat goed voor ons is. Dus.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2013 - 22:48

Heet v.d. naald: valse flag chemisch bombardement in Syrië. Er zouden ruim 600 burgers zijn omgekomen. Zelfs als dat laatste waar zou zijn (hopelijk niet) dan nog heeft Assad er alleen maar bij te verliezen, helemaal net nu dat er een 2de VN team onderzoekers in Damascus is aangekomen om -op verzoek van Syrië- de vorige chemische aanval te onderzoeken. Carla Ponti van de VN vond toen aanwijzingen dat de huurlingen-jihadisten-terroristen er achter zaten. Assad weet dat dit een excuus zou zijn om z'n land grootscheeps militair aan te vallen, dus hij zit er zeker niet achter. Dit wordt zometeen voorpagina nieuws. Het publiek moet voorbereid worden op een 2de Libië scenario vrees ik. Al is het ook een proefballon om de publieke reactie te zien... hopelijk laten de mensen zich deze keer niet bedotten, en gaat de "No Fly -free to bomb- Zone" niet door. Het was net in het Live nieuws van RT. Beginnend elk uur op het uur: http://rt.com/on-air/

1 Reactie
Rootman
Rootman20 aug. 2013 - 22:48

ik vroeg me iets dergelijks ivm de NSA af: In Europa is vrijwel niemand onder de indruk van de terrah waarschuwingen, dit keer over treinen. Wanneer komt de eerste false flag terrah aanval om de benodigde angst en haat bij onze bevolkingen te zaaien?