Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cameratoezicht moet herhaling Hofnarretje voorkomen

  •  
10-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoolkid_300_03.jpg
Kabinet trekt 24,9 miljoen uit om toezicht en handhaving kinderdagverblijven te verbeteren
Cameratoezicht in kinderdagverblijven en crèches moet kindermisbruik voorkomen. Dat adviseert de commissie-Gunning die onderzoek deed naar het kindermisbruik op het Hofnarretje. Ze velt een vernietigend oordeel over het toezicht in het kinderdagverblijf. Ook werden de klachten die ouders hadden voordat het grootschalige misbruik aan het licht kwam niet serieus genomen.
De commissie-Gunning pleit er voor dat in de toekomst overal wordt vermeden dat kinderen alleen zijn met één volwassene. ‘Vier paar ogen’ in elke ruimte voor kinderopvang zou de nieuwe richtlijn moeten zijn. Het kabinet ondersteunt dat plan. Minister Kamp (Sociale Zaken) gaat binnenkort met de kinderopvang instanties in gesprek om de toezicht en veiligheid op alle locaties te verbeteren. Het kabinet trekt daar 24,9 miljoen voor uit.
De oplossing voor beter toezicht zouden camera’s zijn en glazen wanden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft ook toegezegd strenger en beter toezicht te houden op de kinderdagverblijven. Ze zullen hun aandacht meer verschuiven van het pedagogische plan naar bijvoorbeeld de Verklaring Omtrent Gedrag. Na het incident in het Hofnarretje bleek dat op meerdere kinderdagverblijven medewerkers in dienst zijn zonder dit verplichte papiertje.
Nederland heeft 12.400 locaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang. Gemeenten moeten iedere opvang jaarlijks laten controleren door de inspectie. Deze zal een risicoprofiel opmaken waaruit moet blijken of de intensiteit van de toezicht verhoogd mag worden.
Volkskrant: Mogelijk cameratoezicht op kinderdagverblijven Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

JoopSchouten
JoopSchouten10 aug. 2011 - 7:40

Mocht Big Mother haar zin krijgen zullen de beelden wel van een betere kwaliteit moeten zijn dan die op straat en in winkels (...). Ik denk echter niet dat dit helpt. Er is immers altijd wel een dood knuffelhoekje.

Michiel Online
Michiel Online10 aug. 2011 - 7:40

en gaan we een vrome priester achter die camera zetten? :-) sorry maar dit is een inkoppertje

7731BK11
7731BK1110 aug. 2011 - 7:40

Een goed idee, de enige manier om misbruikers te betrappen. Maar dat laten ze hoop ik wel uit hun hoofd.

Backtobasics
Backtobasics10 aug. 2011 - 7:40

Als ik s avonds mijn auto vol getankt heb langs een grote snelweg,loop je het tankstation binnen,vervolgens moet je eerst vele meters lopen( zodat ze je kunnen inschatten) naar een persoon, die achter gepantserd glas zit, en daarna kun je via een microfoontje vertellen welke pomp je hebt. Ik kan er niets aan doen, maar je voelt je toch elke keer weer bekeken als een potentiele overvaller wanneer je wilt afrekenen. Hoop niet dat medewerkers van kinderdag- verblijven hetzelfde gevoel gaan krijgen.

Bernie2
Bernie210 aug. 2011 - 7:40

Overdosis camera lijkt me, bekeken zaak. Nooit meer alleen op een groep lijkt me veel zinvoller, net al open groepen. En voorkomen dat belangen 'buitenshuis' gaan ontstaan. Dus geen directeuren meer die kinderen op slaapfeestjes (!!) in huis halen, of medewerkers die pedofilisch kunnen bijscharrelen door in hun vrije tijd thuis aan kinderopvang te doen.

ErnsTT2
ErnsTT210 aug. 2011 - 7:40

Waarom krijg ik nou gelijk het idee dat er iemand bij het OM graag kinderporno kijkt :-( Laat ze gewoon eens fatsoenlijk opgeleide en gescreende mensen in dienst nemen, en dan een normaal tarief rekenen, want dat cameratoezicht blijkt ook in den haag nauwelijks te werken, omdat er gewoon niet gekeken word...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 aug. 2011 - 7:40

25 miljoen *extra* uitgeven aan toezicht omdat al die marktpartijen die kinderopvang verzorgen niet zelf te vertrouwen zijn. Waarom regelt de overheid die opvang niet gewoon zelf? Die *extra* 25 miljoen (er gaat dus al veel meer naar toezicht!) kun je toch veel beter stoppen in goed opgeleid personeel dat de opvang doet?

Zjenny
Zjenny10 aug. 2011 - 7:40

Hi Katz, ik had exact dezelfde gedachte. Onze kinderen vinden het straks doodnormaal om in allerlei poses en stadia van kleding en ontkleding gefilmd te worden.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 aug. 2011 - 7:40

Wow Zjen ! Wat een mooie warme Avatar. Laat deze maar een tijdje staan. Doet me goed. : )))))))))) x

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2011 - 7:40

Waren camera's niet juist onderdeel van het probleem? We moeten geen stasimaatschappij creëeren. Beter screenen van mensen die in de kinderopvang werken en voorlichting geven aan het personeel is een betere optie.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT210 aug. 2011 - 7:40

Je brengt het wel heel subtiel :-)

Karel05
Karel0510 aug. 2011 - 7:40

Ik zie het straks al gebeuren. Ik rijd de hele dag in mijn taxi met kinderen, van de vso naar school, van huis naar school, van school naar de bso en zo de hele dag, in ons bedrijf met 40 busjes. Moeten straks ook alle taxibusjes uitgerust worden met een camerasysteem?? Goed voor de omzet van de camera fabrikanten maar een enorme kostenpost voor de taxibranche, nog afgezien van, inderdaad, stasi-achtige samenleving.