Joop

Cameratoezicht

  •    •  
09-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6073445489_62f367a9ae_b

© cc-foto: Bryan Siders

Opnieuw die gruwelijke ratio: technologie is goed, meestal hartstikke veilig. Ik wilde tegen het beeldscherm schreeuwen. Het gaat om ménsen, om kínderen!
Job – dertien – is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt.
Voorjaar 2004. Job is een ernstig gehandicapte baby van drie maanden oud. Het woord ‘instelling’ valt. Zijn toestand is stabiel, dus hij mag het ziekenhuis verlaten. Maar wij, zijn ouders, zijn niet stabiel – met name ik ben nog ontregeld. Rob en ik gaan kijken bij het tehuis waar Job tijdelijk zou kunnen wonen. Daar wacht een nieuwe schok: geen toezicht ’s nachts.
Onze baby zou samen met een volwassen gehandicapte op een kamer in een afgesloten paviljoen slapen onder het mechanisch oog van een camera. Ongelovig en kwaad fietsen we naar huis. Dit nooit. Job is drie maanden! Op de afdeling neonatologie was 24 uur per dag een verpleegkundige in de buurt.
De vrouw die ons door het met kunstogen behangen paviljoen leidde, begreep onze ontsteltenis niet. Cameratoezicht was voor haar volstrekt normaal. Ze vóelde onze angst ook niet. Met name dat laatste is me altijd bijgebleven. Deze week bracht Nieuwsuur een verhaal over de normalisering van ‘uitluistersystemen’ in instellingen voor gehandicapten. Mijn hart kromp ineen. Opnieuw die gruwelijke ratio: technologie is goed, meestal hartstikke veilig. Misschien hoorde het systeem wel meer dan jij als ouder thuis, terwijl je kind boven in zijn bedje lag te slapen. Wat ze eigenlijk zeggen: het scheelt dure mankracht.
Ik wilde tegen het beeldscherm schreeuwen. Het gaat om ménsen, om kínderen! Mijn zoon is dertien, maar verstandelijk gezien een kleuter. Welke ouder laat zijn kleuter alleen in een leeg huis liggen? En welke mede-ouder zou daar begrip voor hebben? Op tv zie ik mensen die het wél normaal vinden. Ze verdedigen machines.
Wij hadden eens een oppas – Job ging nooit naar een instelling – die toen we thuiskwamen voor Jobs slaapkamerdeur lag te slapen. Wat een toewijding. Zó ga je om met de meest kwetsbaren in je midden, en helemaal in een land dat zich tot de rijkste ter wereld mag rekenen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Henkdegekste4
Henkdegekste413 sep. 2017 - 1:52

De zorg is al overbelast en dat zal in de toekomst alleen toenemen. Het gaat om de grote groep en niet om een kleine aantallen die bizar veel geld kosten. met de kosten van een zon kind kunnen 100 anderen betere zorg krijgen en valt er meer te winnen. Het is dan ook goed dat men steeds vroeger in de zwangerschap afwijkingen en ziekten kan opsporen en je dus een foute vrucht kunt weghalen voor het te laat is.

Bert Vlierman
Bert Vlierman10 sep. 2017 - 9:36

Als er tegenwoordig wordt gesproken over zorg, zijn kwaliteit en kosten dominante thema's. En gegeven het neoliberale klimaat dat bepalend is voor beleid, geven kosten de doorslag. De vraag 'Wat kost het?', wat dat 'het' ook moge zijn, is de eerste die moet worden beantwoord. Rechts Nederland vindt dat redelijk. Want de zorgkosten rijzen de pan uit, enzovoorts. Daardoor zal monitor-gestuurde zorg slechts toenemen. Een volgende stap is de sprekende camera. Want alleen maar kijken, dat is wel een beetje kil. En dat willen 'we' niet in een samenleving waar we elke morgen het Wilhelmus zingen, en bij God, dat niet alleen op scholen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 sep. 2017 - 7:58

We doen het steeds meer met gehandicapten, zieken en toch al eenzame immobiele bejaarden. Rotmaatschappij, ik kan het ook uitschreeuwen; Nee zo niet! Het zijn mensen die behoefte hebben aan menselijk contact. De mens gereduceerd tot economisch belang.

1 Reactie
Henkdegekste4
Henkdegekste413 sep. 2017 - 12:02

Nee helaas worden de kosten te hoog doordat wij ouder worden, meer aandoeningen krijgen en meer eisen.

Django3
Django310 sep. 2017 - 7:30

Ik snap donders goed dat een moeder het allerbeste wil voor haar kind. Maar is dat kind werkelijk geholpen door een houding die leidt tot uitspraken als: "Opnieuw die gruwelijke ratio " Wat dan, als die ratio zo gruwelijk is en blijkbaar ongewenst? Meer emo en onderbuik? Is dat waar een kind, wij, ons land, de medische wetenschap mee gebaat is? Werkelijk? Waarom die ratio op een valse manier tegenover 'goede zorg' zetten? Alsof die twee elkaar uitsluiten. Alsof goede zorg alleen maar gebaat is bij emo. En welke argumenten heeft de schrijfster eigenlijk om dit allemaal zo zwart/wit te zien? Ik zie geen enkel argument geleverd, behalve dan de mededeling dat op neonatologie er 24 uur verpleging aanwezig is. Ja dat lijkt me ook logisch op neonatologie, maar een kind van drie maanden is geen pas- of te vroeg geboren baby meer. Ook gewone baby's van drie maanden krijgen te maken met iets meer afstand (qua zorg dus) en de babyfoon. Net als iemand die van de IC afkomt (ook daar is 24 uur artsen en verpleging aanwezig) ook naar een verpleegafdeling gaat met minder intensieve zorg.

2 Reacties
Beate Ahlmann
Beate Ahlmann10 sep. 2017 - 9:45

Als ik de verschillende commentaren lees, denk ik: het gaat om de lezer. Het accent op 'emo' boven 'ratio' in dit stuk vertaald zich naar een gunst van emotionele betrokkenheid ipv rationele bij de lezer. Indien er juist meer rationeel wordt ingeleefd, zoals jij doet, kom je namelijk niet tot dezelfde conclusies als andere lezers. Het verzonnen verschil tussen ratio en emotie heeft mijns inziens ook geen toepassing op het verhaal; goede zorg heeft goede ratio nodig, slechte emoties komen goede zorg niet ten goede, dus lijkt het mij logischer dat de schrijfster dit gebruikt om een bepaalde reactie uit te lokken bij haar publiek. Misschien leven de lezers wel zo mee dat ze haar boek kopen, je wilt toch op de een of andere manier helpen wanneer er een emotionele betrokkenheid is gerealiseerd. Deze vorm van overtuiging is niet zeldzaam, je ziet het in vrijwel alle Joop-gerelateerde stukken, een appèl op 'onderbuikgevoelens', niet veel anders dan andere mainstream en alternatieve media. ...denk ik. :)

Pater
Pater11 sep. 2017 - 0:51

@Django, Beate Een drie maanden oude, lichamelijk en geestelijk gehandicapte baby onder cameratoezicht zetten lijkt me op geen enkele manier, emo of ratio, verstandig. Camera's kunnen een prachtige functie hebben, maar zouden aanvullend moeten zijn, niet vervangend. De acceptatie wordt dan natuurlijk ook veel groter.

johannn2
johannn29 sep. 2017 - 19:04

De ont-persoonlijking, ontmenselijking van deze vorm van zorg is een foute ontwikkeling. Zorg hoort menselijk, persoonlijk te zijn. .

2 Reacties
Django3
Django39 sep. 2017 - 21:15

Dit gaat niet over zorg maar over toezicht. Camera's zijn daar een prima middel bij.

johannn2
johannn210 sep. 2017 - 17:45

Django, Het gaat over vervanging van regelmatige persoonlijke controle door camera's. Camera's zijn goed als ónderdeel van zo'n controlesysteem, niet ter vervanging ervan. Er kan niets op tegen directe controle, zowel vanuit het oogpunt van de controlerenden als van uit dat van de gecontroleerde. Menselijk contact heet dat wel. Live, zeg maar. Er zijn meer menselijke zintuigen en ervaringen betrokken bij, van belang voor, controle dan alleen de visuele, en dan nog wel via camera's. Een controleur in een kantoor met een hele batterij beeldschermen, als het even kan nog niet eens in kleur. Het risico dat er iets gemist wordt, over het hoofd gezien is aanzienlijk groter zo. En zelfs wat er zo gezien wordt, wordt gemakkelijker verkeerd geïnterpreteerd. .

rbakels
rbakels9 sep. 2017 - 17:38

Pas maar op dat ze uw kind niet in een kamer met fel licht leggen, zogenaamd voor zijn veiligheid, maar wel met het effect dat het kind geen oog dicht doet. Raar verhaal? Zo gaat de politie wel om met arrestanten. Zogenasmd voor hun eigen veiligheid.

2 Reacties
Django3
Django39 sep. 2017 - 21:16

Ja in het donker kun je namelijk niet zien of iemand ligt dood te gaan in zijn cel.

Kilted
Kilted10 sep. 2017 - 3:11

@Django Onthouding van slaap wordt veelal als martelen gezien... Ik ben ontstemt dat iemand op dit forum durft te stellen dat hij daarvoor is. Het feit dat ik dit om 05:10 schijf is omdat ik graag 's nachts werk. Mijn slaapkamer heeft dan ook goede gordijnen.

Klaas Punt
Klaas Punt9 sep. 2017 - 16:29

Bedankt Annemarie, je hebt zo verschrikkelijk gelijk. Blijf strijden tot ze je dwingen maar ik hoop dat dat nog ver weg is. Jop heeft het getroffen met z'n ouders.