Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Californië sleept Shell en andere olieconcerns voor de rechter wegens bedrog en doelbewuste klimaatvernietiging

  •  
17-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1681 keer bekeken
  •  

Terwijl de Nederlandse overheid de fossiele industrie nog pampert net tientallen miljarden aan belastingvoordelen en lucratieve vrijstellingen is de staat Californië het kwaadaardige gedrag van olieconcerns zat en sleept hen voor de rechter.

In de 135 pagina’s tellende aanklacht schrijft Californië onder meer: ,,Leidinggevenden van olie- en gasbedrijven wisten decennialang dat afhankelijkheid van fossiele brandstoffen catastrofale gevolgen zou hebben voor het milieu, maar ze hebben de informatie achtergehouden voor het publiek en beleidsmakers door desinformatie over dit onderwerp naar buiten te brengen.’’ De energiereuzen zouden tientallen miljarden dollars aan schade hebben veroorzaakt, zo bleek uit de indiening bij een hogere rechtbank in San Francisco.

In de civiele zaak eist de Californische overheid schadevergoedingen en boetes van de oliegiganten Shell, ExxonMobil, BP, ConocoPhillips en Chevron. Met het geld wil de staat de drastische klimaatverandering die het leven op aarde bedreigt tegengaan en eist van de milieuvernietigers dat ze de natuur voortaan beschermen. ,,Van extreme hitte tot watertekorten; het gevolg van de klimaatcrisis valt niet te ontkennen’’, aldus de procureur-generaal van Californië Rob Bonta. ,,Het wordt tijd dat ze gaan betalen voor de schade die ze hebben veroorzaakt.’’

De lobby van de fossiele industrie probeert de rechtszaak te voorkomen door te stellen dat bescherming van de burgers en samenleving geen zaak is van de rechter maar van de politiek. De olieconcerns pasten bij eerdere rechtszaken kostbare juridische vertragingstactieken toe om de behandeling zo lang mogelijk uit te stellen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.