Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Calamiteitennetwerk C2000 niet berekend op grote terreuraanslag

  •  
16-05-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4601461487_cff5023a93_b
Bij een grote calamiteit of een terroristische aanslag dreigt het communicatienetwerk C2000 van de hulp- en ordediensten overbelast te raken. Dat meldt ZEMBLA  (BNNVARA) op basis van een niet eerder gepubliceerd noodplan van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het spraaknetwerk kampt met capaciteitsproblemen. Om te voorkomen dat C2000 uitvalt na een groot incident, krijgt alleen een beperkte groep gebruikers voorrang op het spraaknetwerk. “Vooral voor ‘gelieerde’ gebruikers is de kans groot dat, na een terroristische aanslag, communicatie via C2000 niet meer mogelijk is,” aldus het ministerie. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlands Politievakbond, reageert bezorgd: “dat geeft onzekerheden in het operationele werk, dat is niet goed.”
Naast hulpdiensten zoals brandweer en politie, hebben ook andere partijen toegang tot het C2000 systeem, dit zijn de zogenoemde ‘gelieerde gebruikers’. Dat gaat bijvoorbeeld om de kerncentrale in Borsele, uraniumverrijker Urenco, huisartsenposten, meerdere reddingsbrigades en enkele grote chemiebedrijven zoals Dow Chemical. Deze gebruikers lopen bij een grote calamiteit dus het risico om hun verbinding met C2000 te verliezen.
Ruim 85.000 medewerkers van hulp- orde- en veiligheidsdiensten maken gebruik van C2000. Technisch loopt het veertien jaar oude systeem op z’n laatste benen. Het had al lang vervangen moeten worden, maar de invoering van het vernieuwde C2000 (kosten 185 miljoen euro) is ernstig vertraagd. De leveranciers van het nieuwe netwerk kampen met technische problemen. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat het nog niet gelukt is om een betrouwbare koppeling te maken tussen de zendmasten en de meldkamers. Navraag bij het ministerie leert dat de vertraging vooralsnog 25 tot 30 miljoen euro aan extra kosten oplevert.
Steeds meer storingen Intussen kampt het huidige systeem steeds vaker met storingen. Tussen april 2015 en augustus 2017 waren dat er maar liefst 2775, blijkt uit een interne memo van de politie. Een derde van deze storingen was het gevolg van een defect onderdeel, terwijl reserve-onderdelen voor het oude systeem moeilijk of niet meer verkrijgbaar zijn. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid, de beheerder van het netwerk, is het huidige C2000 nog steeds “robuust en stabiel”. Dat heeft ook de Tweede Kamer te horen gekregen. Het ministerie zegt zich te baseren op extern onderzoek naar de kwaliteit van het systeem, maar weigert dat document openbaar te maken. Hoe lang het oude systeem nog mee moet, en wanneer het vernieuwde C2000 de lucht in gaat, is nog niet bekend. Voor alle zekerheid is het onderhoudscontract van het huidige netwerk verlengd tot eind 2019.
Het ministerie heeft zelf grote twijfels over de betrouwbaarheid en capaciteit van het huidige C2000. ZEMBLA heeft een niet eerder gepubliceerd document in handen, waarin het ministerie onomwonden stelt: “In het geval van een aanslag of groot incident kunnen de communicatiesystemen overbelast raken doordat de vraag naar gesprekscapaciteit het aanbod overstijgt.” Daarom besluit het ministerie eind 2016 om de “maatregelen gouden uur” af te kondigen. Met gouden uur wordt gedoeld op het eerste uur na een aanslag, waarin communicatie van de hulp- en ordediensten van cruciaal belang is.
Om een ongestoorde en stabiele werking van C2000 zo veel mogelijk te garanderen, is besloten om na een groot incident slechts een beperkte groep gebruikers van politie, Koninklijke Marechaussee, brandweer en geneeskundige diensten met voorrang toegang te verlenen tot het spraaknetwerk. Dat gaat ten koste van andere gebruikers. “Sommige C2000-gebruikers kunnen dan tijdelijk en onverwacht geen communicatie hebben binnen hun gespreksgroep. Vooral voor gelieerde gebruikers is de kans groot dat, na een terroristische aanslag, communicatie via C2000 niet meer mogelijk is.”
Cyberdreiging China De hoofdleverancier van het nieuwe C2000 is Hytera Mobilfunk, een dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hytera Communications. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt echter dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ernstige bezwaren hebben tegen de betrokkenheid van een Chinese partij bij de bouw van het vitale spraaknetwerk. Dat wordt bevestigd door Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. “Wij horen daar wel eens iets over. Ik heb begrepen dat dat is doorgegeven aan het hoogste gezag,” zegt hij in de uitzending van ZEMBLA.
De inlichtingendiensten vrezen voor het risico van sabotage. De directeur van de AIVD, Rob Bertholee, waarschuwde eerder dit jaar nog voor de cyberdreiging uit China. Toch koos het ministerie van Justitie en Veiligheid bij de aanbesteding in 2015 voor het Chinese bedrijf, de goedkoopste inschrijver. Deze week besloot het ministerie wel om het gebruik van Russische anti-virus software van Kaspersky bij overheidsdiensten te verbieden vanwege cyberrisico’s.
De ZEMBLA -uitzending ‘Calamiteit C2000’ is woensdagavond 16 mei te zien om 21:15 uur bij BNNVARA op NPO 2.
cc-foto: copsadmirer

Meer over:

zembla, c2000, overheid, nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Hiltermann
Hiltermann16 mei 2018 - 21:04

C 2000 kent ook buiten de te kleine capaciteit diverse beperkingen. Die zijn bewust geaccepteerd bij de aanschaf van het systeem. Ons ben zuunig. C2000 wordt pas vervangen wanneer het systeem de laatste rookpluim geeft waarmee het zijn adem uitblaast. Alle technische systemen kennen een houdbaarheidsdatum. Bij C2000 is die al lang gepasseerd. Onvoorstelbaar dat de overheid het belang niet inziet om systemen waar mensenlevens van af hangen tijdig te vervangen door deugdelijke nieuwe systemen. Nu is er gekozen voor een Chinese leverancier, de goedkoopste aanbieder. Daarmee haal je bewust een kans binnen dat de leverancier mee luistert met het geleverde systeem. AIVD en MIVD hebben daar terecht bezwaar tegen. Hun bezwaar wordt niet gehonoreerd, China levert de opvolger van C2000.

Purper Floyd
Purper Floyd16 mei 2018 - 17:51

C2000 kent al sinds de invoering de nodige problemen, het is dus zeker niet perfect. Maar, vergelijk het eens met de systemen in andere ‘hoogontwikkelde’ landen zoals Duitsland, Skandinavë of Japan, dan blijkt C2000 ineens een hoogwaardig redelijk functionerend netwerk te zijn. Hooguit in Zwitserland hebben ze een systeem dat beter functioneert, de rest vande wereld is op dit gebied behoorlijk achterlijk. Neemt niet weg dat vervanging van C2000 langzaam maar zeker wel noodzakelijk wordt.

JStokx
JStokx16 mei 2018 - 16:46

In Nederland wordt toch nooit iets aangemerkt als terreur, geen zorgen.

Nico de Mus
Nico de Mus16 mei 2018 - 15:31

De hoofdzaak van dat c2000 systeem is ,dat het niet zonder meer afluisterbaar is. Je kon voorheen met een eenvoudige scanner alles volgen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mei 2018 - 12:21

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 mei 2018 - 14:53

@ Tommy T. - scherp opgemerkt. We leven in een eindfase, we maken nu het sterven van een bepaalde machtsstructuur mee. Hoe de doodsstrijd er uit zal zien? De geschiedenis maakt me pessimistisch, maar dat betekent niet dat ik geen hoop heb.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2018 - 19:59

Tommy T Cliff Clavin. Dit al gelezen? Goed stuk, juiste insteek wat mij betreft. https://decorrespondent.nl/8268/je-ideeen-en-emoties-zijn-gekaapt-door-het-kapitalisme-stelt-filosoof-srecko-horvat/381435912-9158ad39

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 mei 2018 - 14:02

@ Minoes - nog niet gezien, dank voor die link!

Alex_O
Alex_O16 mei 2018 - 10:48

Volgens mij is er bij een groot event niet het systeem het probleem, maar de afspraken over communicatie. Als we een systeem hebben dat in de lucht blijft en iedereen blijft tegelijkertijd doorkwekken loopt operationeel alsnog alles vast. Dus ja, zeker een stabiel systeem nodig maar met name een goede communicatiestructuur.

punt2
punt216 mei 2018 - 10:32

C2000 en terreuraanslag .... Er zijn in Nederland geen terreuraanslagen. Dus waarom veel geld uitgeven voor iets wat hier niet plaatsvindt.

4 Reacties
adriek
adriek16 mei 2018 - 13:31

Er kan ook een keer een overstroming, (volks)opstand, zeer zware storm of een langdurige internetstoring over het land trekken. In alle gevallen is een stabiele communicatieinfrastructuur van levensbelang.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 mei 2018 - 14:56

@ AdrieK - de rampen die je schetst zijn denkbaar. De eerste drie zijn het meest waarschijnlijk. Het einde van het neoliberalisme zou heuse massale opstanden kunnen laten zien, en wat dat neoliberalisme met ons klimaat doet, dat gaat natuurrampen brengen. Wij leven dan ook niet in Venezuela.

Purper Floyd
Purper Floyd16 mei 2018 - 17:55

AdrieK, volksopstand noemen we hier referendum, dat wordt binnenkort afgeschaft dus daar is C2000 niet voor bedoeld. Bij een echte opstand wordt de krijgsmacht ingeschakeld en laten die nu maar mondjesmaat verbonden zijn met C2000, die gebruiken hun eigen, ook niet perfecte communicatiesystemen.

koffieleut2
koffieleut216 mei 2018 - 17:59

Geen natuurrampen graag, want dan keren de verzekeringen niet uit. En al het andere zijn verwarde mannen.

Joop den Uil
Joop den Uil16 mei 2018 - 9:53

Goedkoop = Duurkoop, maar niemand heeft toch elk vertrouwen op een adequaat optreden van de hedendaagse politie in dat soort gevallen ? Dus gewoon cancellen die opdracht en elke tuut een mobieleke geven met ingeprogrammeerde nood-nummers.

2 Reacties
adriek
adriek16 mei 2018 - 13:32

Als het lukt om met de netwerkbeheerders goede afspraken over prioriteiten te maken zou dat een denkbare oplossing zijn. Vergeet alleen niet dat de GSM infrastructuur nog veel kwetsbaarder bij grotere calamiteiten is dan C2000.

Hiltermann
Hiltermann16 mei 2018 - 21:06

GSM is geen optie ook niet als alternatief bij calamiteiten. GSM valt uit zodra er massaal gebeld wordt. Daardoor is het ongeschikt.

adriek
adriek16 mei 2018 - 8:42

Laten ze in vredesnaam iets kopen dat zich bewezen heeft in andere landen en niet (weer) iets superdeluuks-maar-gedoemd-te-mislukken laten ontwikkelen. Voor wat betreft sabotage, afluisteren en achterdeurtjes: spreek af dat vertrouwde specialisten vergaand inzage moeten krijgen in de werking van het systeem. Over C2000 als zodanig: ik huiver nog elke keer als ik zie wat voor complexe zendmasten blijkbaar nodig zijn. Vroeger stak er zo'n analoog wit stokje boven het politiebureau uit en daarmee werd zo ongeveer de hele regio gedekt. In geval van problemen is een reservestokje op een willekeurige vlaggemast snel geplaatst. De mogelijkheden van de nieuwe systemen zijn ongekend, maar de risico's ook.

2 Reacties
Purper Floyd
Purper Floyd16 mei 2018 - 17:57

Ja, goed idee, maar, helaas pindakaas, systemen die ook maar in de buurt van C2000 zijn in de wereld niet te verkrijgen tenzij je op militaire varianten wilt overstappen. Nederland heeft het, ondanks de tekortkomingen, beter voor mekaar dan de rest van de wereld, m.u.v. Zwitserland.

Hiltermann
Hiltermann17 mei 2018 - 13:31

Die zendmasten zijn juist verleden tijd. Voor het oude analoge systeem waren die masten noodzakelijk. C 2000 is geen calamiteiten netwerk. Van het C2000 netwerk maken alle organisaties die mobiel zijn ten behoeve van de burger voor communicatie onderweg gebruik. Dat zijn o.a. politie, brandweer, ambulancediensten, marechaussee, douane.