Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Calais vluchtelingen systematisch en barbaars door extreem-rechts aangevallen

  •  
13-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
The Jungle
De vluchtelingen in Calais worden op barbaarse wijze aangevallen door een extreem-rechtse groepering. De afgelopen weken zijn de mensen in het gigantisch vluchtelingenkamp ook wel bekend als  ‘the Jungle’ belaagd en mishandeld. Dat meldt de Independent. 
Een van de incidenten betreft een groep jonge mannen die in een busje afgevoerd werd. Hun kleding werd verwijderd en de handen werden op de rug gebonden. Ze moesten staan toekijken terwijl ze één voor één in elkaar geslagen werden. De migranten voelen zich in de steek gelaten door de politie. Ook omdat de autoriteiten zelf zich wel eens schuldig maken aan mishandeling.
Een coalitie van hulporganisaties, juridische hulpverleners en goede doelen heeft een rapport over de gebeurtenissen opgesteld dat naar de openbare aanklager gaat. Het bestaat uit getuigenissen over geweldsdelicten waarvan vijf door de onbekende extreem-rechtse groeperingen en acht door de politie zelf zijn gepleegd.
Deze gegevens worden ondersteund door onder andere Artsen zonder Grenzen en Dokters van de Wereld. Ook heeft de Independent zelf vier filmpjes gezien waarin bewezen wordt dat het geweld plaats heeft gevonden. Één daarvan was van een zestienjarige Afghaanse jongen in het gips dat vertelt hoe hij in een busje afgevoerd werd en in elkaar geslagen, waarbij hij zijn arm en twee vingers gebroken heeft.
Volgens Marianne Humbersot, het hoofd van het juridisch centrum in the Jungle zijn er minstens vijftig meldingen gemaakt van dergelijke incidenten, uitgevoerd door politie of ‘een onbekende militie’.
"We hebben het over levensbedreigende verwondingen, niet alleen kneuzingen maar ook steekwonden, worging en het slaan met metalen voorwerpen. Deze aanvallen zijn tegen mannen, vrouwen en kinderen, minderjarigen. Ik heb een tienjarige jongen die onderworpen is aan politiegeweld. Ik heb een dertienjarige jongen die geslagen is door politie en tien dagen daarvoor zijn neus gebroken werd door ‘racisten’. "
De extreem-rechtse aanvallen zouden sinds begin januari toen er een protest van xenofobische groeperingen plaats vond, verergerd zijn. Veel migranten worden aangevallen of kennen wel iemand die dat overkomen is. Isabelle Bruand, een coördinator voor Artsen zonder Grenzen stelt het volgende:
"Wat we zien is gericht geweld, groepen die vluchtelingen als doelwit hebben. We weten niet wie ze zijn. Sommigen zeggen dat het burgers zijn. Anderen zeggen dat het de Franse politie is. Het lijkt georganiseerd te zijn. Soms hebben ze wapens en komen ze naar het kamp enkel met het motief om vluchtelingen in elkaar te rammen. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.