Dat het niet goed is voor het klimaat maakt kennelijk weinig indruk maar de stijgende energiekosten zetten café-eigenaren wel aan het denken over terrasverwarmers. De kosten voor die dure verwarming worden nu ook opgebracht door de klanten die wel gewoon binnen gaan zitten. Een pub in de Engelse stad Stockton-on-Tees wil daar een einde aan maken.
De bar heeft muntjesautomaten gekoppeld aan de terrasverwarmers. Wie in de koude maanden toch buiten op straat wil zitten, moet voor 1 Britse pond een muntje kopen om de verwarming een half uur te laten branden. De eigenaar zegt dat de maatregel voorkomt dat de prijzen voor drank verhoogd moeten worden, meldt The Independent.
"Het komt voor dat de zaak bijna leeg is en verwarmd maar klanten toch buiten gaan zitten en dan de terrasverwarming aan willen. Dat kost gemiddeld al gauw 1100 euro per maand aan energie." Niet alle klanten zijn het eens met de maatregel. Sommigen zeggen dat het café de kosten ook kan drukken door de openingstijden te verkorten.
Eerder ging een café in Antwerpen al over tot het installeren van muntautomaten om de verwarmingskosten van de open lucht te dekken.
Supergoed idee, echt een goede en redelijke en diplomatieke oplossing! De hele uitvinding van een muntjes automaat is buitengewoon geniaal!
Zet gewoon een paar vuurkorven op het terras , een paar houtblokjes er op en klaar. Vaak be-j te bange.
Het zou voor mij een reden zijn om een ander terras te zoeken. Die verwarming die aanstaat is toch een stukje gastvrijheid.
Diverse vormen van overlast dus: - geluid (pokke kroeg gelal) - licht (disco lampen , laser stralen en telefoonschermen) - stank (wat de meesten -dames & heren- op zich spuiten is ongelofelijk en drijfgsozonvernietegend) - en nu dus ook hitte (verstralers met een gerichte bundel naar de sterren) komt straks nog bij de karmastraling (door een loodslab af te schermen)
“ De kosten voor die dure verwarming worden nu ook opgebracht door de klanten die wel gewoon binnen gaan zitten” De ziektekosten van mensen die vanwege alcohol aandoeningen krijgen, worden nu ook opgebracht door mensen die geen alcohol drinken.” En zo zijn er nog wel een paar.
Mijn natuurkundeleraar noemde dat "heelalverwarming". Is beprijzen wel genoeg? Moet zulke verwarming niet gewoon verboden worden?
De warmte waarmee u en ik onze huizen verwarmen gaat ook linea recta naar het heelal. Wat is het verschil?
"Moet zulke verwarming niet gewoon verboden worden?" Eigenlijk wel. Wie zo nodig buiten wil zitten past zich maar aan de weersomstandigheden aan.
@Labou: veel van die mensen willen liever niet buiten zitten, maar ze worden gedwongen door het rookbeleid. Binnen weer rookruimtes toestaan (dus niet gewoon binnen roken weer toestaan) zou veel energie schelen.
In wat voor wereld leven we toch, dat je niet eens meer lekker buiten op een laaiend verwarmd terras kan zitten in de winter...!
Een goede oplossing, laat de ondernemers zelf bepalen hoe ze invulling geven aan hun beleid. Terrasverwarming verdiende zich in het verleden terug door soms wel een uur langer de gasten op het terras te houden en dus de omzet te verhogen. Vooral sinds het rookverbod in de horeca is er een redelijke uitstroom van verstokte rokers op het moment dat het buiten koud is. Nou is 1100 euro natuurlijk peanuts als je kijkt wat de totale gas-kosten zijn op een middel grote keuken met bijvoorbeeld: combisteamer, grill, bakplaat, kachel of friteuse en een restaurant oppervlak van enkele tientallen vierkante meters, want ook hier zijn kosten aan verbonden... afhankelijk van type, merk en gebruik. Openingstijden verkorten is vaak minder omzet draaien en lagere roulatie van (bederfelijke) producten.
Ondernemers/horeca eigenaren denken maar aan een (1) ding: maximaal dikke winst draaien pm de eigen zakken te vullen. En een deel van de ondernemers maalt daarbij niet om het klimaat. En de rijken die zich de dure drankjes e.d. op een verwarmd buitenterras kunnen en willen veroorloven evenmin. Daarom is er maar een (1) oplossing voor dit probleem. De gemeentes moeten geen vergunning verlenen aan op winst beluste ondernemers voor terrassen waar met verwarming het klimaat wordt geziekt. Maar kom daar eens om bij hypocriete bestuurders in gemeentes die veinzen het milieu/klimaat hoog op de agenda te hebben.
Bah, vind het ook zo irritant dat aardbeien in de winter zo duur zijn! Mijn medeleven gaat uit naar deze mensen. Da's toch geen leven meer zo!?!!
Lachende derden in dit verhaal zijn de energiebedrijven en de overheid. Sinds de oorlog in de Oekraïne is de beer los, en grijpt de markt werkelijk ieder excuus aan om de prijzen op te hogen. Recent: de inval van Israël in Palestina. omdat er in die regio toevallig een aantal opslagen liggen. Nog bedankt Nederland, voor die bizarre Europese 'gaswet'.