Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Cabinepersoneel moet luiers dragen tegen corona; problemen met vaccins en testen

  •  
11-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50587270338_13d6dee7f0_k

© cc-foto: Kevin Chung https://flic.kr/p/2k5dZ3b

De Chinese luchtvaartautoriteiten adviseren cabinepersoneel op vluchten van en naar landen met veel besmettingsgevallen om luiers te dragen en het gebruik van de toiletten aan boord te vermijden. De waarschuwing geldt voor landen met meer dan 500 gevallen per miljoen inwoners, zoals Nederland en de Verenigde Staten. Bij vluchten naar minder risicovolle landen wordt het personeel geadviseerd een toiletruimte aan boord exclusief voor zichzelf te reserveren en die voor en na ieder gebruik te ontsmetten.
Ondertussen zijn er tegenvallers met zowel de ontwikkeling van vaccins als het gebruik van testen. Het vaccin dat de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) hebben ontwikkeld en ook door Nederland is besteld, stuit op problemen. Oudere patiënten worden er minder door beschermd dan de bedoeling is en daardoor wordt de gebruikte techniek opnieuw onderzocht. Het betekent dat het vaccin pas eind 2021 of later beschikbaar zal zijn.
"Nederland verwachtte in het derde kwartaal 5,85 miljoen doses van het Sanofi-GSK-vaccin en nog eens eenzelfde hoeveelheid in het vierde kwartaal. Het kabinet hield al een slag om de arm omdat – anders dan de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca – de onderzoeken onder grote groepen mensen nog moesten beginnen. (…) Ook zonder Sanofi-GSK zijn er genoeg vaccins om heel Nederland volgend jaar te beschermen, mits de andere vaccins wél werken en tijdig geleverd kunnen worden."
Ook Australië kampt met een tegenvaller bij de strijd tegen het virus. Een bestelling van 51 miljoen vaccins is geannuleerd nadat bleek dat proefpersonen plotseling positief testten op HIV-infectie. Overigens zonder dat ze daadwerkelijk HIV hadden opgelopen. Het zou wel betekenen dat de opsporing van HIV ernstig gehinderd zou worden als het vaccin massaal werd toegediend. De productie van het vaccin, ontwikkeld door de universiteit van Victoria en farmaceut CSL, is stopgezet. Premier Scott Morrison maakte de tegenslag vrijdag bekend.
Geen video? Klik hier.
Eerder legden de Britten een proef met het vaccin van Pfizer stil omdat er een allergische reactie optrad bij twee proefpersonen. Een woordvoerder van Pfizer heeft verklaard dat er tijdens de test met 44.000 proefpersonen geen serieuze allergische reacties zijn waargenomen maar dat mensen die gevoelig zijn voor dergelijke afweerreacties zijn uitgesloten van de proeven.
Een cruise vanuit Singapore werd eerder deze week halsoverkop afgebroken nadat een van de passagiers ziek werd en positief testte op het virus. Naar nu blijkt was dat onterecht. De 83-jarige man is bij terugkeer in de haven verscheidene malen getest en iedere keer was de uitslag negatief. De Quantum of the Seas telde aan boord bijna drieduizend passagiers en bemanningsleden. Geen van hen is bij terugkeer positief getest.
cc-foto: Kevin Chung

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Paulus3
Paulus312 dec. 2020 - 0:18

Zo hoort het. Uiteindelijk zullen het de beste vaccins zijn die door al de testen komen, en die dan geaccrediteerd zullen worden. Er waren eerst meereder mogenlijke voorbesteld, maar alleen de gelukten worden gelevert, en op den duur bestellen landen dan alleen degene die betere uitkomen voor hun.

The Apple
The Apple11 dec. 2020 - 22:31

"Ook Australië kampt met een tegenvaller bij de strijd tegen het virus. Een bestelling van 51 miljoen vaccins is geannuleerd nadat bleek dat proefpersonen plotseling positief testten op HIV-infectie." Dat komt niet geheel onverwacht.

JJP2
JJP211 dec. 2020 - 15:12

Gadver, van de gedachte alleen al om als volwassene in een poepluier rond te moeten lopen voor een paar uur, word ik al helemaal onpasselijk. Hoop dat dit een broodje aap verhaal is.......

Thuiszitter
Thuiszitter11 dec. 2020 - 14:13

Luiers aan , t zal wel ? Een toilet reserveren voor personeel lijkt mij beter . Een vaccin die je HIV geeft, moet niet gekker worden.

5 Reacties
The Apple
The Apple11 dec. 2020 - 14:55

Ik zal het even voor je spellen: "Overigens zonder dat ze daadwerkelijk HIV hadden opgelopen."

NoahAmber
NoahAmber11 dec. 2020 - 16:22

Overigens zonder dat ze daadwerkelijk HIV hadden opgelopen Lezen is en blijft een moeilijk iets. Vooral begrijpend lezen

Hansie3
Hansie311 dec. 2020 - 17:22

En je neemt nog steeds die vaccinatie??? Ze weten toch zo goed wat ze doen en zijn 100% te vertrouwen.....

LaBou
LaBou 11 dec. 2020 - 17:32

Het vaccin geeft geen HIV, het geeft een positieve uitslag bij testen op HIV. En dan wordt het verrekte moeilijk om uit te maken of een positieve HIV-test betekent dat je bent gevaccineerd tegen Covis-q19, HIV hebt danwel beide.

Paulus3
Paulus312 dec. 2020 - 0:20

Nee, een vaccin die een VALSE IMPRESSIE van HIV veroorzaakte in gevallen van gebruik van huidige HIV test technieken.

Leontrotsky
Leontrotsky11 dec. 2020 - 12:46

Ik vind de verplichting tot het dragen van luiers voor cabinepersoneel die van of naar landen gaan met zeer hoge (500+ per 1 miljoen) besmettingen een heel normale maatregel en ik vind de humor van reaguurders hieromtrent veel viezer dan deze heel normale regel die mijns inziens zo snel mogelijk moet worden ingevoerd. Ik denk ook dat deze verplichting moet gelden voor reizigers per vliegtuig op luchthavens en in vliegtugen van of naar landen met 500+ besmettingen, hier is helemaal niks raars aan.

1 Reactie
Andreas4
Andreas411 dec. 2020 - 19:27

Niks raars aan...? Ik heb helaas een sterke verbeelding: volwassen reiziger (denk even aan een grote, obese kerel) met een luier aan die, in zijn stoel dus, zijn luier vol poept? Zittend? En jij zit ernaast... Een hele goede reden om niet meer te vliegen. Vliegangst heeft een nieuwe betekenis gekregen!

Eric Minnens
Eric Minnens11 dec. 2020 - 11:53

Hé bah. Wie wil er nou bediend worden door een steward die in zijn broek heeft gepoept? Het personeel kan toch gewoon, vóór en na gebruik, zichzelf en het toilet even ontsmetten?

1 Reactie
Leontrotsky
Leontrotsky11 dec. 2020 - 14:40

@eric Minnens. U heeft natuurlijk liever dat via deze stewards en stewardessen miljoenen mensen besmet worden en sterven omdat deze mensen de besmettingen op geinfecteerde toiletten hebben opgelopen in landen met meer dan 500 besmettingen op miljoen? U schijnt dit grappig te vinden maar deze maatregel is noodzakelijk om miljoenen doden te voorkomen, ik vind dat deze maatregel dan ook voor reizigers moet gelden die van of naar besmette landen reizen.

nikita72
nikita7211 dec. 2020 - 11:02

... dat mensen die gevoelig zijn voor dergelijke afweerreacties zijn uitgesloten van de proeven.... Dat is de standaard bij ieder nieuw geneesmiddel: het wordt niet getest op zwangere vrouwen of kinderen. En blijkbaar ook niet op mensen die last van bijwerkingen krijgen. Op zich is dit begrijpelijk bij een nieuw geneesmiddel, maar het betekent dat voor zwangeren of kinderen veel minder geneesmiddelen goedgekeurd zijn dan voor volwassenen.