Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BV Koningshuis, een moderne oplossing

  •  
08-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
konklijke offerte

© Foto: Nancy Beijersbergen

Korte column: breng het koningshuis naar de markt
Nee, meneer Rutte ik ga niet meedoen aan een ‘populistische discussie’. Ik heb gewoon de oplossing voor het elk jaar terugkerend probleem dat ons volk splijt, de kosten voor het koningshuis. De ene helft die vindt dat je niet eens mag praten over de vergoeding dat ons Heilig Huisje ontvangt en de andere helft die het pure geldverspilling vindt. Breng het koningshuis naar de markt.
Het was voor de zorg, de post(bank), energiebedrijven en busbedrijven misschien een verkeerde beslissing om ze te privatiseren maar het koningshuis is er bij uitstek geschikt voor. Het instituut kost ons volgens de site van de republikeinen veel meer dan de 45 miljoen die op de begroting wordt genoemd. Er is ook nog 10 miljoen voor het onderhoud aan paleizen. 40 miljoen voor beveiliging. Tientallen miljoenen gaan naar werk- en staatsbezoeken. En volgens het onderzoek loopt de schatkist nog eens 192 miljoen mis doordat er geen belasting wordt betaald over de 12 miljard euro aan eigen vermogen van de Oranjes.
De BV van Wim Alex kan door het koningshuis als een efficiënt bedrijf te runnen enorm veel kosten besparen. De kosten van beveiliging kunnen nagenoeg worden geschrapt omdat als WA toch niets te vertellen heeft niemand hem iets aan zal doen? (besparing 39,5 miljoen). Eén paleis is meer dan genoeg (besparing 9 miljoen). Functionele kosten kunnen worden teruggebracht als we de ceremoniële staatszaken weglaten of beperken (besparing 25 miljoen). Koningsdag kan worden opgebracht door de gemeente en het lokale bedrijfsleven die dit festijn pers se willen hebben (besparing 5 miljoen).
Voor de staatsbezoeken, die volgens het bedrijfsleven zo belangrijk zijn voor de economie, kan de WA BV een rekening sturen naar dat bedrijfsleven. Zo zijn er heel wat inkomsten te bedenken. Bezoeken en dergelijke kunnen worden betaald door degene die bezocht worden of er belang bij hebben (Laat uw winkel openen door WA voor slechts x euro!). Er kunnen aandelen worden uitgegeven of certificaten onder mensen die zo koningsgezind zijn dat het hen toch niet uitmaakt of hun aandeel enig rendement oplevert.
De beperkte kosten die daarna nog aan staatszaken moeten worden opgebracht kunnen ruim worden gecompenseerd uit de extra belastinginkomsten na afschaffing van zijn belastingvoordeel (winst 190 miljoen).
Het is hier een beetje korte door de bocht gesteld maar het gaat om het principe. Profijtbeginsel kan soms ook een mooi uitgangspunt zijn, zeker als het om zoiets gemeenschappelijks gaat als onze Koninklijke Traditie. Een naam voor de BV heb ik nog niet verzonnen maar ik krijg hieronder vast hulp van de reageerders.
Een minuut voor twaalf: behoud tradities op een gezonde manier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2020 - 16:30

Jammer dat het referendum is afgeschaft. Dit zou namelijk een goed onderwerp zijn. Wat mij betreft ook afschaffen. Wimlex die tijdens de coronacrisis een speedboot van 2 miljoen voor zichzelf koopt is weerzinwekkend. Ook kon er niks gedaan worden tegen de huurvergoging van tot 5,1 / 6,6% voor de Nederlandse bevolking. De koning en zijn familie kregen zonder enige moeite 5,5% bij. Huis Oranje zorgt er goed voor huis Oranje. Al is het überhaupt de vraag of de huidige familie afstamt van Willem I. De ontstaansgeschiedenis van het koninkrijk zelf is ook tamelijk reactionair gezien Nederland tot de Franse bezetting altijd een republiek geweest is. Sommige familieleden hebben veel gedaan voor Nederland maar het is ook de familie die niet één maar twee keer het land uitvluchtte en de rest van de bevolking te laten stikken om vervolgens triamfantelijk met blije gezichten weer terug te komen.

3 Reacties
OlavM
OlavM9 okt. 2020 - 9:09

@ RechtdoorZee93: [Al is het überhaupt de vraag of de huidige familie afstamt van Willem I.] Dat is wel het geval via een vrouwelijke tussenschakel. In de mannelijke lijn stamt het Huis van Oranje af van een broer van Willem I, nl. Jan van Nassau. En laat ik de geruchten over het biologische vaderschap van Wilhelmina maar verder terzijde laten.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee939 okt. 2020 - 17:37

@OlavM "Dat is wel het geval via een vrouwelijke tussenschakel." dat zeggen ze, laten ze het maar eens bewijzen. Minste wat ze kunnen doen voor het bedrag dat ze krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 okt. 2020 - 12:36

Met de code Napoleon verviel ook het belang van het biologisch vaderschap.

P Haan
P Haan8 okt. 2020 - 16:06

Voor de staatsbezoeken, die volgens het bedrijfsleven zo belangrijk zijn voor de economie, kan de WA BV een rekening sturen naar dat bedrijfsleven. Nou ja, dat werkt nu dus ook zo. Via de belasting. Wat wil je veranderen dan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2020 - 15:15

Ook vind ik dat ze de door hen buitgemaakte trofeeën uit Afrika terug moeten geven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2020 - 15:09

Waarschijnlijk hebben ze van de now-regeling gebruik gemaakt omdat ze geen handjes meer mogen schudden! Tenzij zij een flinke ondersteuning a la KLM hebben gekregen omdat zij van nul en generlei waarde zijn voor de maatschappij. Al hebben zij waarschijnlijk het enige vliegtuig dat nog wel vliegt.

Thuru
Thuru8 okt. 2020 - 14:41

Het koningshuis is ook geliefd in buitenland. Het bedrijfsleven heeft veel profijt van het koningshuis. President kost ook geld. Dus laten we maar het koningshuis gewoon behouden.

4 Reacties
Zapata
Zapata8 okt. 2020 - 16:00

Het Duitse bedrijfsleven doet het beter dan het Nederlandse en heeft geen koningshuis waar ze veel profijt van zouden hebben. Kortom een beetje ondernemer heeft geen koningshuis nodig. Een president zoals in Zwitserland of Duitsland kost 20 tot 30x zo weinig als een koningshuis per jaar. Gaarne uw volgende argumenten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2020 - 21:50

Ja die Duitsers zijn slim . Die kunnen net zoveel 'genieten' van het koningshuis als wij maar hun kunnen het gratis . Terwijl het notabene meer Duitsers dan Nederlanders zijn.

axetothehead
axetothehead9 okt. 2020 - 10:42

@Thuru Dit is gewoon pure propaganda. Er is geen enkel bewijs dat het bedrijfsleven profiteert van ons koningshuis, dat is gewoon een leugen die door de pro oranje kliek in leven gehouden wordt. Een president kost misschien wel geld, maar geen 100m per jaar..

Jaco38
Jaco389 okt. 2020 - 12:10

“Zapata: Het Duitse bedrijfsleven doet het beter dan het Nederlandse en heeft geen koningshuis waar ze veel profijt van zouden hebben. Kortom een beetje ondernemer heeft geen koningshuis nodig” Misschien heeft u gelijk, maar als kosten het argument is valt niet zo makkelijk te beoordelen, kan goed zo zijn dat Duitsland veel meer geld steekt in handelsmissies.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2020 - 13:14

hee ja, we kunnen ze verhuren voor bruiloften en partijen en voor landen die hun koningshuis al een kopje kleiner gemaakt hebben en daar nu spijt van hebben. Gewoon eisen dat ze rendabel zijn dat doen ze tenslotte overal . Dus als een Saoedische beul graag met ze op de foto wil dan hangt daar gewoon een duur prijskaartje aan. Extra betaling en Alex danst en zingt . Ook voor kinderpartijtjes - leukere clowns kun je niet huren .

ton14024
ton140248 okt. 2020 - 12:35

Ik denk dat door de Brexit het Verenigd Koninkrijk uiteen gaat vallen. Daarmee is voor mij het vertrouwen in het verbindende vermogen van ons koninkrijk verdwenen. En daarmee ook mijn steun.

1 Reactie
Ryan2
Ryan28 okt. 2020 - 14:43

Tja, het Oranjehuis heeft maar al te vaak met de Engelsen geheuld. Ze kunnen altijd nog daar naar toe. Zijn wij gelukkig weer een republiek. Iedereen blij. :)

OlavM
OlavM8 okt. 2020 - 11:43

Dat wordt natuurlijk BV Oranjebitter.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2020 - 17:31

Dan denk ik dat ze in de problemen komen!

Maxim4
Maxim48 okt. 2020 - 11:38

Mee eens. Ik hoor bij de helft die het van de gekke vindt dat ze zóveel zakgeld krijgen, waaruit ze niet eens kosten hoeven te betalen. En Amalia wordt in december 18 en krijgt direct 110.000,- overgemaakt en dan op 1 januari 2021 nog eens 1,6 miljoen er achteraan. Gekheid!

Rick Hofland
Rick Hofland8 okt. 2020 - 11:37

Wie deze dynastie als exponent van “privilege by birth” steunt kan zichzelf wat mij betreft ook niet serieus nemen las iemand die tevens “WOKE” zou zijn. Alles wat met adel en bevoorrechte posities vanwege afkomst te maken heeft moet zo snel mogelijk overboord. Van mijn part mogen ze nog een paar jaar een ceremoniële functie behouden, maar zelfs dat is een verkeerd signaal als je het mij vraagt.

1 Reactie
JasDon
JasDon8 okt. 2020 - 14:42

Interessante gedachte Rick, helaas hebben zogenaamde progressieven tegenwoordig een groter probleem met een koets dan een koning.

OlavM
OlavM8 okt. 2020 - 11:27

Wat moest ik gisteren om premier Rutte lachen. Zegt hij: "Prinses Amalia krijgt ruim een miljoen euro per jaar. Dat heeft zij nodig om zelfstandig te kunnen funcioneren. Dat maakt zij echt niet helemaal op, hoor." Of woorden van gelijke strekking. Dan denk ik: hoezo heeft een 18-jarige, die gemakkelijk kan terugvallen op hulp van paps en mams, zo veel geld nodig? En als zij het niet allemaal op maakt, waar gaat het resterende bedrag dan naar toe? Naar een apart spaarpotje, b.v. voor een vakantiereisje langs de Rijn of een hulpverleningsproject bij kamp Moria op Lesbos?

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2020 - 11:42

Het zijn van troonopvolgster lijkt mij ook geen baan die met een miljoen euro (belastinvrij?) moet worden gehonoreerd. Maar ja, ik heb geen flauw idee wat voor werk ze zoal doet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2020 - 15:03

DanielleDefoe Ze zit aan bij de RvS. Verder zit zij in een leer-werktraject voor handjes zwaaien, koninklijk glimlachen en hoe zo nu en dan op te draven voor de pers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2020 - 17:33

Dat is nog eens wat anders dan de 10.000 van GL.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2020 - 9:35

Mediatraining is tegenwoordig heel gewoon. De meeste trainingen zijn ook betaalbaar als je minder verdient dan een miljoentje stel ik me zo voor.

axetothehead
axetothehead8 okt. 2020 - 10:41

Ze kijken wel uit, zoals het nu gaat vinden die graaiers wel prima.

Ryan2
Ryan28 okt. 2020 - 10:41

Nederland? Nee, De Nederlanden. Het koningshuis is ons na Napoleon door de strot geduwd. De Oranjes hebben voor die tijd Nederland heel wat geld gekost. Naderhand is het niet veel beter geworden. Denk eens aan de kampanjes van "King Billy" https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_III_van_Oranje Deze man werd koning van Engeland, en heeft daar voor heel wat moordpartijen gezorgd. Uiteindelijk belandden De Nederlanden in een complete bankroet. De latere Koning Willem I en Willem II veroorzaakten door hun aanpak de afsplitsing van België. Wat was de meerwaarde daarvan? Willem III was een idioot. Maar het gepeupel droeg de Oranjes op handen. Daarom bleef het land achterlijk en conservatief.

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2020 - 16:37

@ryan, grotendeels ook door religie. Kerk en koning gaan hand in hand. Het verbaast mij zeker dat het koningshuis blijkbaar nog steeds bestaansrecht heeft terwijl Nederland inmiddels sterk geseculariseerd is. Wat ook niet meehelpt is dat Nederland geen kritische pers en media heeft. Onze media is kritischer op de Amerikaanse president 6000km verderop dan op onze eigen rgeringsleiders en staatshoofd.

GoudenBergen
GoudenBergen8 okt. 2020 - 17:20

@Ryan Lodewijk wilde de hegemonie in Europa (Universele Monarchie). Hij voerde een agressieve expansiepolitiek en was er in 1672 bijna in geslaagd om de Republiek te vernietigen en de Roomse godsdienst weer in te voeren. Willem III wist dit te voorkomen. In 1688 werd Willem III koning van Engeland en zette de gecombineerde macht van de Republiek en Engeland in om Lodewijk XIV in toom te houden. Hij werd daarbij gesteund door bondgenoten die allemaal bang waren voor de Franse expansiepolitiek. Na de dood van Willem III in 1702 werd de Grote Coalitie voortgezet tot de Vrede van Utrecht (1713). Zonder Willem III was de Republiek in 1672 gereduceerd tot een vazalstaatje van Frankrijk dat waarschijnlijk op termijn geannexeerd zou worden. De Republiek had in 1713 wel zoveel schulden opgebouwd dat ze niet langer tot de grote mogendheden behoorde en min of meer genegeerd werd tijdens de vredesbesprekingen. De Franse onderhandelaar Melchior de Polignac zei tegen de afgevaardigden van de Republiek: "Nous traiterons sur vous, chez vous, sans vous". Olof van Nimwegen. De veertigjarige oorlog 1672-1712; de strijd van de Nederlanders tegen de Zonnekoning

Bouwman2
Bouwman28 okt. 2020 - 10:34

Dat zou heel fijn kunnen zijn, mits je de keuze maan aan de monarchie overlaat. Doe maar een rerendum, dan is het duidelijk. Maar gelukkig dat het referendum afgeschaft is. Ik vind dat je het niemand mag aandoen om als jongen of meisje verplicht te zijn om staatshoofd te worden en anders niet. Dat is iemand tot slaaf maken. Dat is toch buitengewoon zwaar. Wat Alexander en met name Máxima allemaal doen, hoe ze zwoegen en zich afbeulen dat is monnikenwerk, met geen goud te betalen. . . Ik kom dus meer bij een president uit. Die kan na een paar jaar weer iets anders gaan doen, dan opzitten en pootjes geven. Daarom begrijp ik Poetin niet, die man wil erfelijkheid inbrengen in de functie van president. Zijn haan moet koning kraaien. Rusland is heel vertrouwd geraakt met de tsaren. Terwijl die lang niet allemaal een gelukkige hand of leven hadden. Neem Boris Godounow een bojaar die zich tot tsaar aller Russen liet kronen. Enfin, je weet het, je kent le Poesjkin toch beter dan ik.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter8 okt. 2020 - 11:14

Referendum is niet altijd nodig, twee derde van de bevolking wil dat koningshuis aanblijft https://www.nporadio1.nl/binnenland/23355-enquete-koning-heeft-meerwaarde-in-tijden-van-crisis

Ryan2
Ryan28 okt. 2020 - 14:14

@Thuiszitter Jij gelooft in propaganda? Mij hebben ze nooit gevraagd, wat ik er van vond. Ik denk, dat de media de zaak verdraaien. Zoals altijd.

Zapata
Zapata8 okt. 2020 - 16:03

Klopt Ryan er is nog nooit een echt onderzoek geweest naar wat de Nederlander van de monarchie vind. Behalve wat propaganda vanuit de koningsgezinde media. Daarom kijken ze wel uit voor een referendum en al helemaal voor een DNA test omdat het zeer twijfelachtig is of de lieden die nu de troon bezetten nog enige verwantschap hebben met het huis van Oranje Nassau.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2020 - 16:41

Niemand is verplicht. De troonopvolger kan (volgens mij) gewoon afstand doen. Al vind ik wel dat als iemand zou kiezen voor een privaat leven hij/zij dit ook gegeven moet worden door die belachelijke roddelpers en paparazzi

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2020 - 10:26

Royalty-verslaggever Sandra Schuurhof was u al voor. BV Oranje?