Joop

Buurtpreventiegroepen schieten vaak door

  •  
18-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Attentie_WhatsApp_Buurtpreventie_sign,_Heerenveen_(2018)
In minstens een op de vijf gemeenten zijn er zorgen over buurtbewoners die zich hebben georganiseerd om de buurt een beetje in de gaten te houden maar daarbij regelmatig over de schreef gaan. Dit blijkt uit de resultaten na een onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dat die groepen er zijn wordt meestal ‘gedachteloos omarmd’ door gemeenten maar de onderzoekers wijzen erop dat de app-groepen en surveillerende bewoners hun taak regelmatig te serieus opvatten en op de stoel van de politie gaat zitten.
Agenten in functie hinderen bij het uitoefenen van hun werk, zelf ingrijpen bij gebeurtenissen of het criminaliseren van andere wijkbewoners: veel mensen nemen participeren te letterlijk. Mensen die niet actief zijn in de groepen worden geïntimideerd of belachelijk gemaakt. Sommigen denken zelf agent te zijn. Een van de onderzoekers zegt in het AD: “De interviews illustreren daarbij soms serieuze voorvallen. Van onterecht – en soms met geweld – staande gehouden verdachte personen tot teams die zelf tot opsporing overgaan of straten afzetten na een woninginbraak”.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout19 apr. 2019 - 20:34

Vinexwijken worden voornamelijk bevolkt door jobhoppers die niks hebben met sociale cohesie maar alles met maximale veiligheid voor de paar jaar dat ze er wonen, alvorens te verkassen naar elders voor hun carrièresprongen. Zulke enclaves zijn vaak al omringd door hekken en grachten. Als je er toevallig moet zijn valt het al op: de app-preventieborden, obscurantistisch gegluur vanachter de conniferen, de luxaflexen en de kleinburgerlijke vitrages. Nu nog een door vrijwilligers bemand wachthuisje met een slagboom voor de ingang, en het plaatje is compleet.

Thuiszitter
Thuiszitter19 apr. 2019 - 10:08

Staande gehouden verdachte personen. Burgers mogen niet staande houden , aanhouden dat mogen zij wel. Er lopen wat afgekeurde politieagenten los , worden zij geen handhaver gaan ze wel bij de buurtpreventie groep.

Rick Hofland
Rick Hofland19 apr. 2019 - 9:18

In veel dorpen en gemeenten die dicht bij een grotere stad liggen zijn de politiebureaus afgelopen jaren gesloten en kun je als inwoner in geval van kleine criminaliteit, overlast, vechtpartijen of vandalisme wel met de politie bellen, maar die komen dan meestal pas een halfuur later kijken als ze al komen. Er heerst hierdoor steeds meer een gevoel dat de burger niet langer een beroep kan doen op bescherming en dan gaan gemeenschappen op een bepaald moment zichzelf organiseren om zo de veiligheid weer terug te krijgen in de wijk. Het is begrijpelijk dat al deze kleine goedbedoelde buurtpreventie groepen dan niet altijd weten waar de grenzen liggen van wat ze mogen doen. Jan en alleman kan meedoen aan zo’n groep en als de spanning oploopt tussen de groep en hen die zij er op aanspreken om wat ze doen, dan kan niet iedereen het hoofd koel houden. Het opheffen van al die kleinere politiebureaus heeft dit als gevolg en de enige oplossing is om die weer te her installeren.

Joop den Uil
Joop den Uil19 apr. 2019 - 8:30

is er ook gemeten wat de statistieken van dergelijke wijken zijn in vergelijk met wijken waar geen toezicht is ? dat dergelijke controle groepen uberhaupt bestaan is een brevet van onvermogen voor de politie (te druk met champagnereisjes waarschijnlijk)

Libertain
Libertain19 apr. 2019 - 8:01

Nachbarschaftskontrolle is een methode om elkaar in de gaten te houden die met groot succes eerder in de DDR toegepast werd en daardoor haar weg in onze maatschappij gevonden heeft. Vanzelfsprekend. (" ...het criminaliseren van andere wijkbewoners..") - dit punt is zeer zorgwekkend omdat het in ons land onder smaad en laster valt. Wordt zomaar in het verslag genoemd, geen uitleg over welke acties de bevoegde instanties tegen deze strafbare feiten doen. Het zou in het verlengte kunnen liggen om bij dergelijke praktijken de nachtbaarschaftkontrolle groepen te doen opheffen, voordat te laat geworden is. ("..staande gehouden verdachte personen..") - de zoveelste strafbaar feit op een rij, die de vraag stelt of er uberhaupt iemand verantwoordelijkheid aflegt over deze nachtbarschaftskontrolle gruppen voordat ze in de gebruikelijke falangen overtgegaan zijn die tot stanrechtelijke handelijke zichzelf bevoegd gaan rekenen. Hert perfecte orde werd bereikt toen de volksfalangen van Mussolini het voor het zeggen hadden en overal orde op zaken hielden. Is dit de beoogde invulling van de Borealiteit?

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt19 apr. 2019 - 18:10

Libertain, ik wist het niet zo maar moet instinctief niets hebben van die buurtcontrole. Ik weet nu waarom, dat heb je duidelijk uitgelegd.

Joop Sidiman
Joop Sidiman19 apr. 2019 - 7:59

Ons dorp onder de rook van Rotterdam met 50.000 inwoners heeft geen politiebureau meer. Is wegbezuinigd door de linkse partijen. Als er wat is moet de politie uit Rotterdam komen. Wel twee extra wethouders na de verkiezingen erbij gekomen en nu zijn er ineens forse tekorten.... Dus ja ik ben blij met een buurtwacht en tot op heden nog nooit geen last of problemen mee gehad!

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt19 apr. 2019 - 18:12

Ja, Joop als het kwaad komt van links. Maar die bezuiniging op politie is echt ingegeven door een van de rechtse furies welke de afgelopen 20 jaar of zo over ons land heersen.

janus leanus
janus leanus19 apr. 2019 - 7:56

"Het CCV waarschuwt voor polarisatie, want de buurpreventiegroepen bestaan vaak uit ‘bezorgde blanke mannen’ en daardoor kunnen andere bewoners zich minder vertegenwoordigd voelen." Ik vraag me af of ze die stelling ook ergens op baseren..

Jay K
Jay K19 apr. 2019 - 6:44

Het zou allemaal niet nodig hoeven te zijn als we politie hadden die op de stoel van de politie zou zitten en dat we volksvertegenwoordigers zouden hebben die het volk vertegenwoordigen ipv leegzuigen.

Break on through
Break on through19 apr. 2019 - 5:43

Resultaat van bangmakerij door rechts Nederland in combinatie met tv programma's als "opsporing verzocht" terwijl de criminaliteitscijfers structureel dalen de afgelopen decennia in dit land.... De technische mogelijkheden zijn er en de mens is als groep bekrompen genoeg om voor zichzelf dit soort acties goed te praten.... Tel daar bij op dat we een MP hebben die mensen vrijpleit om inbrekers met een honkbalknuppel uit huis te rammen....

KlaasPizza
KlaasPizza18 apr. 2019 - 21:31

Tsja de een klaagt over een metertje fietsen op de stoep, de ander over het niet opruimen van de hondenpoep in de graskant (alsof mensen door gras tot je knien gaan slenteren). Zeuren gewoon om maar iets te zeggen te hebben veel nederlanders doen het niet omdat er echt een probleem is maar gewoon omdat ze totaal geen leven hebben, klagen geeft ze iets om te doen. Zelfde met buurtwhatsapp-groepen grotendeels zal het nergens over gaan en mensen die verder geen leven hebben vinden het natuurlijk geweldig dat ze nu nog meer kunnen zeiken om niks. Zelf heb ik het veiligheidsargument nooit echt begrepen ik heb twee grote honden en ik kan me haast niet voorstellen dat iemand mijn raampje intikt of mijn deur forceert als daarachter twee blaffende en grommende herders staan.

Satya
Satya18 apr. 2019 - 18:57

Wat gaat het toch super met onze superieure welvaartsstaat. Beetje triest dat de welvarenden hun welvaart niet meer herkennen.

koffieleut2
koffieleut218 apr. 2019 - 18:52

Hoe is het gesteld met de criminaliteit in de desbetreffende buurten?.

3 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks19 apr. 2019 - 11:02

Heel kwalijk, met name de terreurgroepjes die zich buurtbescherming noemen wordt alle ruimte gegeven.

koffieleut2
koffieleut219 apr. 2019 - 16:10

Das inderdaad een probleem, maar waarom lopen ze daar rond, heeft het nut? Enz.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks19 apr. 2019 - 17:19

@koffieleut "Das inderdaad een probleem, maar waarom lopen ze daar rond, heeft het nut? Enz." Tja, waarom laten mensen zich het hoofd op hol brengen door dwazen als Baudet en Wilders?

Karingin
Karingin18 apr. 2019 - 18:45

Goh, verrassend....

Sam V
Sam V18 apr. 2019 - 18:01

Is ook te vrijblijvend en met te weinig toezicht. Ik pleit voor de mogelijkheid bij het hoofd van de politie tot het instellen van een posse (comitatus) op het moment dat er iets gebeurd is totdat de dader(s) gepakt zijn.

Quibus2
Quibus218 apr. 2019 - 17:09

Brandpreventie: Ter voorkoming van brand. Buurtpreventie: Ter voorkoming van een (gezelllige) buurt. Deze resultaten waren dus te verwachten.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens18 apr. 2019 - 18:30

@Qyibus Je vergeet iets. Of je zet jezelf op het verkeerde spoor. 'Brandpreventie: ter voorkoming van een (gezellige) brand.' Eh... nee toch? Dus: 'Brandpreventie: ter voorkoming van een (ongezellige) brand.' Maar dan ook: 'Buurtpreventie: ter voorkoming van een (ongezellige) buurt.' Jouw argumentatie heet manipulatie met adjectieven. Als grapje is het natuurlijk wel leuk. Iets voor Pieter Derks? Maar jouw (serieuze) slotzin moet je toch anders beargumenteren.

Peterrr2
Peterrr218 apr. 2019 - 19:20

Brandpreventie: Ter voorkoming van een vervelende brand. Buurtpreventie: Ter voorkoming van een vervelende buurt.

Frits5
Frits519 apr. 2019 - 6:45

Ik moet daar ook altijd on lachen als ik zo'n bord zie....

BramJ
BramJ18 apr. 2019 - 16:53

Laten we surveillanten inzetten die de buurtpreventie in de gaten houden.