Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buurtpreventiegroepen schieten vaak door

  •  
18-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Attentie_WhatsApp_Buurtpreventie_sign,_Heerenveen_(2018)
In minstens een op de vijf gemeenten zijn er zorgen over buurtbewoners die zich hebben georganiseerd om de buurt een beetje in de gaten te houden maar daarbij regelmatig over de schreef gaan. Dit blijkt uit de resultaten na een onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dat die groepen er zijn wordt meestal ‘gedachteloos omarmd’ door gemeenten maar de onderzoekers wijzen erop dat de app-groepen en surveillerende bewoners hun taak regelmatig te serieus opvatten en op de stoel van de politie gaat zitten.
Agenten in functie hinderen bij het uitoefenen van hun werk, zelf ingrijpen bij gebeurtenissen of het criminaliseren van andere wijkbewoners: veel mensen nemen participeren te letterlijk. Mensen die niet actief zijn in de groepen worden geïntimideerd of belachelijk gemaakt. Sommigen denken zelf agent te zijn. Een van de onderzoekers zegt in het AD: “De interviews illustreren daarbij soms serieuze voorvallen. Van onterecht – en soms met geweld – staande gehouden verdachte personen tot teams die zelf tot opsporing overgaan of straten afzetten na een woninginbraak”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.