Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Racistische brief voor makelaar: ‘andersgetinten niet welkom’

  •  
25-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sgravendeel

© cc-foto: T. Penders

Een ‘buurtcomité’ in het Zuid-Hollandse ’s Gravendeel heeft een makelaar een brief gestuurd met de boodschap dat “andersgetinten en asocialen” niet welkom zijn. “Dit is een gezellige, sociale buurt. Dat willen we graag zo houden.” De makelaar had kort daarvoor een koopwoning in het dorp bezocht met twee getinte mensen, meldt het AD.
De huidige eigenaar van de woning is een Portugees die terugkeert naar zijn geboorteland. De makelaar, ook afkomstig uit Portugal, is verbijsterd over de racistische brief. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, verklaart hij tegenover de krant. Burgemeester Bram van Hemmen van de Hoeksche Waard spreekt van “onversneden racisme”.
Verscheidene bewoners van ’s Gravendeel verklaren tegenover het AD dat ze de boodschap van de brief onderschrijven. Makelaar Diogo dos Santos vraagt zich wel af of er daadwerkelijk een buurtcomité achter de brief zit. Hij vermoedt dat er sprake is van een eenmansactie. “Eén buurman vraagt altijd aan mijn medewerker of al bekend is wie en welk type mens er komt wonen als ze er een bezichtiging heeft.”
Ten tijde van de vluchtelingencrisis kwam ’s Gravendeel al negatief in het nieuws omdat tegenstanders van de opvang van Syrische vluchtelingen in het dorp een wethouder bespuugden. Ook dreigde een bezoeker van een bewonersbijeenkomst asielzoekers dood te steken. De reden: “Ik heb drie dochters. Nou, dan weet je het wel.”
cc-foto: T. Penders

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (142)

Libertain
Libertain28 apr. 2020 - 7:49

("Zulk gedrag verander je door gesprek aan te gaan") Volstrekt ineffectieve en imaginaire methode, tevens beweer ik niet dat je het niet eerst zou moeten proberen, daarna moeten serieuze oplossingen komen net als in ontwikkelde landen. Indien dergelijk xenofoob-racistish gedrag wettelijk gesanctioneerd is, moet gewoon telkens weer het wet toegepast worden. Net als in het geval van bumperkleven, snelheidsovertredingen enzovoort. Al die jaren was het advies standaard om "een gesprek aan te gaan". Weet ik ook zeker dat er in die jaren duizendmaal toegepast is, terwijl deze problematiek steeds chronischer werd tot an het verschijnen van xenofobe partijen in het Parlement. Hoe verklaar jij dan het harde feit dat deze problematiek, tegenover al die "gesprekken" door de jaren heen alsmaar gegroeid is tot aan het verspring bijvoorbeeld van snelwegen toe en ontzegging van woonrecht? Dit zijn allemaal varianten van een en zelfde verschijnsel die nog steeds nooit serieus aangepakt wordt. Waarom? Omdat gewoon "ons-kent-ons".

2 Reacties
Sarajlija
Sarajlija28 apr. 2020 - 11:33

JIj bent typisch voorbeeld van iemand die schuld bij andere zoekt. Discrimineer jij niet? Kijk eens in de spiegel en geef eerlijk antwoord. Problematiek groeit niet. Er wordt steeds meer over gesproken en dat is alleen goed. Dat xenofobe partijen in het Parlement zitten is alleen goed. Dan weet ik tenminste wie mijn tegenstanders zijn. Makkelijk en overzichtelijk. Tot slot een persoonlijke vraag: Wat doe jij om discriminatie te bestrijden?

Libertain
Libertain29 apr. 2020 - 6:49

Het antwoord houdt ook een persoonlijke vraag in: Kun je lezen? Mede omdat ik jarenlang over deze problematiek in ons land schrijf.

Mostafa
Mostafa26 apr. 2020 - 21:29

Wedden dat de eigenaar van die molen daar ook een Portugees is of halve Frans ?!

Sarajlija
Sarajlija26 apr. 2020 - 16:29

Heel foute brief. Pijnlijk duidelijk. Maar laten wij nuchter wezen. In zo een dorp wil je echt niet wonen als buitenstander laat staan buitenlander.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 16:55

Waarom blijven we niet nuchter, als we vaststellen, met de wet in de hand, dat dit gedrag niet door de beugel kan. Wat u naar mijn idee eigenlijk beweert, is dat we toe moeten geven aan intimidatie en dat we strafbaar gedrag belonen. Zoiets bedenk je juist, als je niet nuchter bent.

Libertain
Libertain27 apr. 2020 - 8:01

(“In zo een dorp wil je echt niet wonen als buitenstander laat staan buitenlander.”) Gelet op bovenstaande xenofobe realiteit heb ik op een Nederlandse Universiteit gevraagd wanneer gaan ze een lijst publiceren van woonplaatsen in Nederland waar buitenlanders Zich niet zouden moeten vestigen om dergelijke spanningen te doen voorkomen. Bovenop past dergelijke informatie binnen het pakket dat een Universiteit zou moeten verstrekken. Het resultaat was dat je met de rug aangekeken werd. Toen vroeg ik of ze niet hun medeburgers niet zouden willen helpen om uit deze middel-eeuwse instelling Vooruit te trekken om deel van modern Europa te kunnen maken. Nou, dan praten we niet meer met elkaar, ligt weer niet aan mij. (“Rare mensen die Nederlanders”), Belgisch uitspraak.

Sarajlija
Sarajlija27 apr. 2020 - 8:04

@ Zandb, U vult weer voor mij in. Heel knap op zich maar zeer onbeschoft. Ik beweer helemaal niks. Als voormalige asielzoeker/vluchteling praat ik uit eigen ervaring. In zo een dorp wil ik niet dood gevonden worden. Als u zelf onderzoek wil doen en deze persoon of personen berechten en straffen wens ik u veel plezier. Zulk gedrag verander je door gesprek aan te gaan. Dat zijn zware gesprekken en dat moet je durven. Ik werk voor mensen die zijn heel vaak slachtoffers van discriminatie en huiselijk geweld. Zoals u ziet praat ik uit persoonlijke en werk ervaring.

Zandb
Zandb27 apr. 2020 - 15:40

Sarajlija U beweert wel wat, namelijk: "In zo een dorp wil je echt niet wonen als buitenstander laat staan buitenlander." Als we daar dan niet gaan wonen omdat we dat niet willen, dan belonen we toch slecht gedrag? Dat is toch precies wat de briefschrijver(s) wil(len)? Ik zal dan wel onbeschoft zijn maar ik vind dat een bezopen gedachte. Dat betekent toch niet dat ik u als mens bezopen vindt? Dat u in uw tweede reactie nuanceert, dat kan ik bij uw eerste reactie niet vermoeden. De wet zegt dat op deze wijze - met die brief - discrimineren niet mag. Net zoals de wet zegt, dat je je aan de verkeersregels moet houden. Als ik constateer dat iemand zich niet aan de wet houdt - bv door rood rijdt - , wil ik dan persoonlijk berechten en straffen? Ik kan dat toch gewoon zien als "niet door de beugel kunnend"? Kijk, dat noem ìk dan nog eens invullen voor iemand, dat ik wil berechten en straffen.

Libertain
Libertain26 apr. 2020 - 13:00

Bovenstaande voorbeeld van typerende xenofobie heeft niets met het Christendom te maken, gelet op de vele voorbeelden van Nederlandse Christenen die overal aan “gekleurde medemensen” regelmatig te hulp schieten. Het is een valse voorstelling van zaken om dit kwalijk voorval aan Christenen toe te schrijven. Dit xenofoob verschijnsel is vast onderdeel van “Ons-kent-Ons” sociale cultuur die voor ons land typerend is. Tevens vormt het een vast onderdeel van verenigingen, clubjes, bedrijfsverenigingen en ga maar zo door. Met het Jarenlange opkomst van ultrarechts in ons land, ook binnen de Nederlandse Tweede Kamer, is het allemaal tot drastische sociale problematiek uitgegroeid.

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr226 apr. 2020 - 13:57

Dit zie je in andere landen niet? Racistisch gedrag komt alleen in NL voor. Is dat je boodschap?

Norsemen
Norsemen26 apr. 2020 - 15:17

“ Bovenstaande voorbeeld van typerende xenofobie heeft niets met het Christendom te maken, gelet op de vele voorbeelden van Nederlandse Christenen die overal aan “gekleurde medemensen” regelmatig te hulp schieten.” Misschien heeft dat te hulp schieten wel niets met het christendom te maken.

Libertain
Libertain26 apr. 2020 - 16:00

@Peterrr, even bij de thema blijven - in welk land bevind zich ‘s Gravendeel?

Peterrr2
Peterrr228 apr. 2020 - 11:19

@Libertain, sinds wanneer is wat er in 's Gravendeel gebeurt exemplarisch voor heel Nederland? Een fout voorbeeld betekent niet dat heel Nederland xenofoob is.

Libertain
Libertain29 apr. 2020 - 7:03

Deze chronisch misstand die telkens weer zich onder verschillende vermommingen op verschillende plaatsen herhaalt, tot aan centrale "ethnische profilering" toe, is toch hiermee langzaam typerend geworden, of niet? Als jij het aan heel Nederland zou willen toekenen, is het jou persoonlijke zaak. Waar het om gaat is uiteindelijk transparant bespreken en aanpakken van een chronisch maatschappelijk probleem die ons land is begonnen te vergiftigen, gelet o.v. a. op bovenstaande voorval.

Purper Floyd
Purper Floyd26 apr. 2020 - 9:24

’s Gravendeel is een onderdeel van de biblebelt, daar zou ik als oer-Hollandse atheïst echt niet willen wonen. Het is net als met de meeste religieuze bewegingen, we houden het liefst een ‘ons kent ons’ samenleving in stand. Wordt tijd dat we teruggaan naar volledig gesegregeerde religieuze en a-religieuze enclaves, dan krijgen de kerkleiders ook weer een beetje macht en heb ik in mijn a-religieuze enclave geen last van sprookjesverering.

3 Reacties
Boud from Bresjes
Boud from Bresjes26 apr. 2020 - 11:10

"Wordt tijd dat we teruggaan naar volledig gesegregeerde religieuze en a-religieuze enclaves, dan krijgen de kerkleiders ook weer een beetje macht en heb ik in mijn a-religieuze enclave geen last van sprookjesverering." Dat is precies dezelfde reactie welke de dorpsbewoners in 's Gravendeel gaven, alleen dan met kleur/cultuur in plaats van religie...

Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 12:54

Purper In uw sprookjesgemeente is er net zo veel sprake van een 'ons kent ons samenleving' waarin toevallig verdwaalde anderen het zwaar te verduren hebben. En als dat niet zo is, dan is uw sprookjesgemeente al snel sprookjesgemeente af. Uiteindelijk wonen we nog wel allemaal in hetzelfde land en zal er een onderlinge strijd plaatsvinden, welke sprookjesgemeentes de meerderheid zullen hebben, die dan landelijk geldende regels in stellen. Kortom: Het middel lijkt mij erger dan de kwaal, die we overigens ook kunnen behandelen omdat racisme gewoon verboden is.

Norsemen
Norsemen27 apr. 2020 - 11:59

Iemand willen uitsluiten om een verwerpelijk gedachtegoed vind ik niet te vergelijken met iemand willen uitsluiten om de huidskleur. Als je aan een hekel hebben aan een racist gaat vergelijken met een racist die een hekel aan buitenlanders heeft is het einde zoek.

Izzy2
Izzy226 apr. 2020 - 8:50

Een dorp met nog geen 9000 inwoners, 5 kerken en een stel racisten. Sja... Holland op zijn smalst.

Pseudoniem82
Pseudoniem8226 apr. 2020 - 7:18

Dit zijn precies hetzelfde type bevielen als Ikzelf. Die ben je beter kwijt dan rijk.

1 Reactie
Pseudoniem82
Pseudoniem8226 apr. 2020 - 7:19

Dat moet natuurlijk zijn debielen als @ikzelf

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2020 - 18:15

Discriminatie en dit soort brieven komen niet tot stand omdat een individu toevallig even in de war was. Dat is wel de mening die de rechtse deelnemers aan dit forum willen opdringen. Maar dat is niet terecht. Voordat iemand dergelijke brieven gaat schrijven moet er ruime bevestiging zijn van zijn gelijk. Anders zet hij niet het dorp voor lul maar alleen zich zelf. Die bevestiging komt van mensen zoals Wilders en Baudet, van mensen in zijn omgeving, van de opvattingen die via media als TV, kranten en internet tot hem komen. En van mensen die hier ontkennen dat er iets structureel mis is in de samenleving. Kortom weet hij dat hij gelijk heeft, anderen vinden het ook en er is niets tegen om gewoon voor je mening uit te komen. Dat zijn de fundamenten onder discriminatie en dat is wat dit soort brieven mogelijk maakt. Het is dus onverstandig om als gekleurde mensen in die gemeenschap te gaan wonen. Want een deel zal je met de nek blijven aankijken. Als je zwart bent laten ze weten dat zwarte piet zwart moet blijven, als je moslim bent zeggen ze dat je je moet aanpassen aan hun normen. Een van de rechtse deelnemers aan dit forum heeft een linkje geplaatst. https://www.researchgate.net/publication/306359860_Uit_elkaars_buurt_De_invloed_ Dat is oude meuk, het is een soort update van de inleiding op de sociologie van 40 jaar geleden. Het beroemde boekje gevestigden en buitenstaanders. Dat laat zien hoe drie groepen in een samenleving elkaar structureel uitsluiten. En die indruk wil men wekken. Er is niets aan de hand iedereen doet het. Ook zwarten. Het verschil met deze situatie is echter het politieke aspect. Het is niet meer een botsing tussen gelijkwaardige groepen, het conflict heeft een politieke dimensie gekregen omdat er immers bij de PVV en het FVD racisme als politiek doel is ontstaan. Dat maakt de impact van het probleem veel en veel groter. En daardoor kunnen niet autochtone mensen nooit volwaardig deelnemen aan de samenleving in ’s Gravendeel. En inderdaad vertonen sommige groepen exact hetzelfde gedrag zoals Molukkers, maar is er geen politieke partij die de tweede partij van Nederland is die vindt dat iedereen zich moet aanpassen aan de Molukkers. Dat is geen legitimering voor hun gedrag, maar het maakt wel het probleem een stuk kleiner. Trouwens de autochtone bevolking in Duindorp doet hetzelfde als de Molukkers. De enige oplossing is dit als samenleving als geheel te veroordelen en dat gebeurd niet zoals uit de reacties blijkt. Want het is slechts een incident een daad van een verwarde man. En dat maakt dat dit soort problemen blijven en zorgt voor segregatie in de samenleving. Ik krijg wat dat betreft ook steeds nadrukkelijker het idee dat die segregatie prima is. Samenleven en tolerantie voor elkaar kan je niet afdwingen. Maar het lijkt me wel verstandig eens op te houden met die onzinnige rookgordijnen. Straks zijn er allochtonen die gaan denken dat ze echte Nederlander kunnen worden. Lopen ze toch tegen grote teleurstellingen aan.

10 Reacties
Folkert2
Folkert225 apr. 2020 - 20:17

"Voordat iemand dergelijke brieven gaat schrijven moet er ruime bevestiging zijn van zijn gelijk." "Die bevestiging komt van mensen zoals Wilders en Baudet, van mensen in zijn omgeving, van de opvattingen die via media als TV, kranten en internet tot hem komen. En van mensen die hier ontkennen dat er iets structureel mis is in de samenleving. Kortom weet hij dat hij gelijk heeft, anderen vinden het ook en er is niets tegen om gewoon voor je mening uit te komen. Dat zijn de fundamenten onder discriminatie en dat is wat dit soort brieven mogelijk maakt." Ik vind niets mis met je conclusies, maar dit kan je natuurlijk op elke tak van radicalisering toepassen. En mijn inziens wordt dit ter linkerzijde net zo vaak ontkend als ter rechterzijde zij het dan dat het om een andere bevolkingsgroep gaat.

Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 5:44

Een indrukwekkende bijdrage. Die tegelijkertijd laat zien wat er mis is en maar ook wat er mis blijft. Desalniettemin hoop ik dat er meer mensen erg van onder de indruk zijn.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof26 apr. 2020 - 9:41

Een bijdrage die laat zien dat het denken van DaanOuwens vaak niet helemaal spoort. Ik zal zijn bijdrage eens omwerken om te laten zien hoe racistisch het is. “ Aanslagen en terreur komen niet tot stand omdat een individu toevallig even in de war was. Dat is wel de mening die de linkse deelnemers aan dit forum willen opdringen. Maar dat is niet terecht. Voordat iemand tot dergelijk handelen overgaat moet er ruime bevestiging zijn van zijn gelijk. Anders zet hij niet het geloof voor lul maar alleen zich zelf.”

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2020 - 10:55

@ Folkert Jij schrijft: En mijn inziens wordt dit ter linkerzijde net zo vaak ontkend als ter rechterzijde zij het dan dat het om een andere bevolkingsgroep gaat. Dat denk ik nou niet. Wat jij doet is links verwijten dat zij de radicale islam bagatelliseert. Dat doet links helemaal niet. @ Zandb Dank je leuk om te lezen @ Z_edje Jij schrijft: ik geloof alleen niet in het beeld dat een ruime meerderheid van de NL bevolking een al dan niet actieve racist is. Dat hangt af van je definitie. Jouw definitie is dat een racist iemand is die dit soort brieven schrijft, aanhanger is van extreem rechts en een puntmuts draagt. Mijn definitie van een racist is iemand die witte autochtone buren wil en geen zwarten. En dan voldoet een groot deel van ’s Gravendeel aan mijn definitie en wellicht 20% aan die van jou. https://www.s-gravendeel.net/nieuws/2017-03-16-3317-voorlopige-uitslag-tweede-kamerverkiezingen-binnenmaas.html

Libertain
Libertain26 apr. 2020 - 12:45

@Daan, correct aangegeven, dit is de segregatie in werking. Segregatie die enkel op de totale passiviteit van de Nederlandse Staat kan rekenen en dit blijkt helemaal voldoende te zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2020 - 13:10

@ Jan Lubbelinkhof Jij schrijft: Aanslagen en terreur komen niet tot stand omdat een individu toevallig even in de war was. Dat is wel de mening die de linkse deelnemers aan dit forum willen opdringen. Het eerste deel klopt. Aanslagen worden gepleegd door onder andere radicale moslims. Die zijn niet in de want die doden doelbewust uit overtuiging ongelovige mensen. Het tweede deel is niet correct. Er zijn vrijwel geen linkse mensen die beweren dat bijvoorbeeld Mohammed B in de war was. Die is ook niet veroordeeld omdat hij in de war was. Gezien je reactie spoor jij niet.

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2020 - 14:17

@ Z_edje Jij schrijft: Het is om te beginnen flauwekul omdat je niet alle seuters ben nagelopen om ze het persoonlijk te vragen. En als ik dat zou doen bewijst het nog niets want wie zegt dat ze de waarheid spreken. Jouw hele tekstje is het probleem. Het wegkijken van racisme. Vragen om bewijslast die niet te leveren is. Doelbewust bagatelliseren. Zoals ik al eerder schreef, onderdeel van het probleem.

Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 17:36

Z_edje Dat ik Daans reactie indrukwekkend vindt, daar mag u uit afleiden dat ik het helemaal met hem eens ben. Maar dat is niet zo. Ik waardeer nu juist heel erg, dat Daan racisme - en naar ik aanneem ook andere zaken - veel breder trekt. Dat Daan op grond van wat bekend is, het hele dorp aanspreekt, dat vind ik te veel van het goede. Maar ik geloof wel dat een individu nooit voor 100% verantwoordelijk voor zijn daden gesteld kan worden. Net zo min als je 'de omgeving' voor 100% verantwoordelijk kan stellen stellen. Rechters zijn aangesteld om daar over te oordelen. En wij hebben daar ideeën, meningen over. Nou en? Ik kan nergens uit afleiden, dat Daan beweert dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking actief racist is. Hij zegt, dat we dit als samenleving moeten veroordelen, en stelt vast dat zoiets niet gebeurt. Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat u hier over uitglijdt. Daan vindt iets van mensen die dit niet als racisme veroordelen. Dat impliceert toch niet, dat die mensen dat van Daan dan niet MOGEN vinden, zoals u suggereert! U, op uw beurt, doet precies wat u Daan verwijt; namelijk een mening hebben, die er niet om liegt, over mensen van wie u meent dat die als Daan denken. U meent dat niet een ruime meerderheid in Nederland actief racist is. Mooi. Als mensen daar dan ook anders over mogen denken, dan is er toch niets aan de hand. En vindt u dan niet dat we moeten streven naar een racismevrijsamenleving? Want dat is waar Daan naar streeft. En dat is ook logisch: dat vinden we zo belangrijk dat we zelfs racisme strafbaar hebben gesteld, wat zo veel betekent, als dat het de samenleving zou ondermijnen. Tot slot; er is niet één definitie van racisme. Er zijn er zoveel als je wil. Alleen de formulering die in de wet staat, doet er toe als het om strafbaar of niet gaat.

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2020 - 5:30

@ Z_edje Jij schrijft: Zo maar wat roepen bewijst helemaal niks, maar jij hebt er dus geen problemen mee om in het wilde weg te beschuldigen. Ik roep niet zo maar iets, ik schrijf een logische redenatie op. Daar heb je nog geen enkel steekhoudend argument tegen in gebracht ondanks talloze regels tekst. En je schrijft: In welke Nederlandse rechtszaal kan je veroordeeld worden voor een zaak waarvoor het bewijs onvoldoende is? Niet, daarom zijn de Hells Angels voor mensen zoals jij een lieve vriendenclub die een beetje rondtoeren op hun grote brommers. En je schrijft: .. in plaats van de echte racisten een krachtig signaal te geven ga je het zoeken in niet hard te maken beschuldigingen en het katten naar je medereaguurders. Dat klopt, dat schreef ik ook in tekst. Racisme wordt mogelijk gemaakt door mensen zoals jij. Jij gaat nooit een krachtig signaal afgeven omdat het racisme volgens jou nooit bewezen kan worden. En in de laatste zin van je reactie aan Zandb schrijf je: Misschien moet Daan maar zijn eigen reservaat stichten met zijn eigen wetten en inzichten, eigen economie, verbod op hergebruik, en dan kan hij daar lekker in zijn eentje segregeren. Volgens mij heb ik al eerder tegen je gezegd dat jij niet degene bent die bepaalt waar ik leef. Daarnaast laat je in dit soort regeltjes zien dat er niet zo veel verschil zit tussen jou en de briefschrijver van ’s Gravendeel.

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2020 - 20:18

@ Z_edje Jij schrijft: Goh, die zag ik niet aankomen, een moralist die me bij gebrek aan echte argumenten dan me maar weer bij de racisten rekent. Ik lever echte argumenten en en jij kijkt weg van racisme. En je schrijft: Maar als jij denkt dat je iemand omwille van slechts het dragen van een bepaald jasje en het rijden van een motor veroordeelt krijgt als crimineel: Ik schrijft nergens dat ik verwacht dat zo iemand wordt veroordeeld maar een crimineel is het wel. Er is een wereld van verschil tussen crimineel zijn en als crimineel veroordeeld worden. De logische consequentie daarvan is dat er criminelen zijn die nooit veroordeeld worden. Dat jij dat ontkent is slechts belachelijk. En je schrijft: Maar je mag het ‘hervormen’ natuurlijk altijd proberen, zolang het dan maar in je eigen reservaat is. Ik weet niet of je een achtertuin hebt, maar het zou een begin kunnen zijn. Verder kan je beter in je eigen achtertuin blijven want je blijft gewoon mij teksten hier aantreffen dus het bekritiseren van jouw opvattingen gaat gewoon door. En de discussie vindt gewoon plaats in alle openheid als ik jou was zou ik dus je schutting maar hoger maken. Of gewoon je oogkleppen ophouden.

korheiden2
korheiden225 apr. 2020 - 17:49

De reactie van burgemeester Van Hemmen van de Hoeksche Waard was heel treffend. Het gaat waarschijnlijk om de actie van één of hooguit enkele mensen. Maar door dit bericht in het AD af te drukken wordt een heel dorp weggezet als racistisch. Beter was dit niet in de krant gekomen.

5 Reacties
Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 5:48

kor Wanneer een of een paar inwoners van een dorp de krant halen met een negatieve reactie, kijkt u dan dat hele dorp er op aan? Waarom zou u of een ander dat willen doen?

korheiden2
korheiden226 apr. 2020 - 21:44

@Zandb : Aan sommige reacties te zien wordt 's-Gravendeel hier wel degelijk weggezet als een dorp waar je niet zou willen wonen. Er zijn inderdaad vijf kerken, maar zeker de helft van het dorp is helemaal niet gelovig. Er zijn waarschijnlijk in elk dorp of stad wel een paar racisten te vinden die een soortgelijke brief als aan deze makelaar geschreven, zouden kunnen bedenken. In de buurt van 's-Gravendeel, is een asielzoekerscentrum gehuisvest geweest. Vele kinderen hebben les gehad op de Openbare Basisschool De Schelf. Kortom, verreweg de meeste Seuters (bijnaam voor de inwoners van 's-Gravendeel) hebben het hart op de juiste plaats. Dus nee, ik kijk er niet het hele dorp op aan, maar feit is dat dit slechte publiciteit is en ik vind dus nogmaals dat het AD het bericht achterwege had kunnen laten. Ik heb overigens zelf 17 jaar lang in 's-Gravendeel gewoond.

Zandb
Zandb27 apr. 2020 - 7:38

kor Klopt: "Aan sommige reacties te zien wordt ‘s-Gravendeel hier wel degelijk weggezet als een dorp waar je niet zou willen wonen." Maar als ik daar nu uw eigenste weerwoord op loslaat, dan, ik citeer: "....gaat (het) waarschijnlijk om de actie van één of hooguit enkele mensen." Dus wat wilt u nu?

korheiden2
korheiden227 apr. 2020 - 11:14

@Zandb : ik had liever gezien dat het AD hierover niet bericht had. Veel te veel aandacht voor een paar racisten.

Zandb
Zandb27 apr. 2020 - 15:44

kor Prima. Duidelijk. Ik ben blij dat we het er nog eens over kunnen hebben. Ik vind het nogal wat, dat iemand zich openlijk rascist toont.

Lucas2000
Lucas200025 apr. 2020 - 17:33

Vandaag heerlijk in de zon gezeten, ben nu wel wat getint. Ben ik nu ook niet meer welkom? Wat een idioten.

1 Reactie
Libertain
Libertain26 apr. 2020 - 13:46

@Lucas, jij voor vandaag en morgen, sommigen voor het leven. Je kleur gaat weg, anderen blijven voor het leven stigmatisch verkleurd, die idioten blijven ook omdat geen aanpak ervan.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal425 apr. 2020 - 17:09

ándersgetinten'' is ook tegengesteld uitlegbaar en deswege niet racistisch. en ''asociaal'' is algemeen ongewenst dus geen bizarre eis. Makelaars iha vinden elke vorm van aandacht onderdeel van marketing en gratis reclame. Opgeklopt dus.

2 Reacties
Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 5:56

Bal Dan zal "andersgetint" niet racistisch zijn, dan is het toch wel discriminerend? Wat zullen dan we nu weer beleven! En "asociaal" is geen bizarre eis, omdat je niet weet wat er mee bedoeld wordt? Wat heeft het dan voor zin om zoiets kenbaar te maken. Dat wordt dan zoiets als: "Ik heb liever niet iemand naast me wonen, die ik liever niet naast heb wonen." En gratis reclame voor de makelaar? Daarbij kan ik me niets anders voorstellen, dan dat de makelaar er baat bij heeft, dat er mensen zijn die er extra geld voor over hebben om in zo'n 'keurig dorp' te wonen, wat impliceert dat die makelaar dan ook een racist is. Nou. U bent weer lekker bezig, vind ik, met uw opkloppen.

Abma
Abma26 apr. 2020 - 9:08

van Geelkerken.

Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 17:01

Dominant blank is niet eens goed genoeg; blank en dan nog van blankheid die niet te benauwd is om kleurgenoten uit te sluiten; in feite dus een wijk waar alleen asocialen mogen wonen.

3 Reacties
Peterrr2
Peterrr226 apr. 2020 - 14:01

En dat baseer jij op één brief waarvan je niet eens weet door wie het geschreven is. Knap hoor!

Zandb
Zandb27 apr. 2020 - 7:42

Peterrr Dit geldt voor de opsteller(s) van de brief en de mensen die achter zo'n oproep staan. Ik ga er inderdaad van uit, dat de briefschrijver(s) en sympathisanten menen wat in de brief staat.

Peterrr2
Peterrr228 apr. 2020 - 11:20

Oke, helder. Zet het de volgende keer er even bij. Nu had ik de indruk dat je een algemeen beeld aan het schetsen was.

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon25 apr. 2020 - 15:40

Ja, die witte, 'gezellige' mensen ken ik wel. Die wonen bij mij in de straat. Grootste tokkies die je maar kunt vinden. Bankstel in de voortuin, elke avond barbecueën, en een box erbij met 100% NL kutmuziek door de straat heen blèrend. Nee, dan liever een Syrisch gezin hoor. Die houden zich tenminste wél rustig.

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2020 - 15:16

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:20

Z_edje Verderfelijk gedrag wat niet in overeenstemming is met onze westerse waarden en normen. Ben benieuwd wat de PVV er anders aan zou willen doen dan de wens uitspreken dat we de wetten, gebaseerd op onze westerse waarden en normen, gaan toepassen.

MG1968
MG196825 apr. 2020 - 16:30

"Nou, het lijkt me duidelijk waar je als minderheid niet zou willen wonen." Hé Z_edje? Wat is er overgebleven van je gebruikelijke reactie van opsporen, oppakken en hard straffen als er iets gedaan wordt wat overduidelijk tegen de wet in gaat?

Bouwman2
Bouwman225 apr. 2020 - 17:29

Het gaat niet om willen, mijnwaarde, maar om kunnen. Dat verschil is zo iets als tussen être en avoir.

Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 10:23

Z_edje U spreekt, nogal eufemistisch, van "Nederland is niet vrij van hufters" terwijl het hier gaat om racisme, dat we als samenleving tot iets verklaard hebben wat niet thuishoort in onze samenleving. Je mag ook zeggen, dat er geen plaats voor mensen die zich schuldig maken aan racistisch handelen. Natuurlijk moeten we nog wel even de dader(s) opsporen en het bewijs leveren dat de wet is overtreden, maar dat doet aan het principe niets af. En dan kom ik maar weer met mijn Wilders, die meent dat de islam niet thuishoort in onze samenleving en daarmee dat er geen plaats is voor mensen die 'islamitisch handelen'. Ik vraag u niet namens de PVV te spreken. Als ik al iets zou vragen - wat ik niet deed - dan of u werkelijk gelooft, dat de PVV iets wat zo ongewenst (verderfelijk) is in onze samenleving, anders dan door wetten toe te passen, zou willen regelen.

Zandb
Zandb28 apr. 2020 - 14:19

Z_edje Gelukkig heb ik niet de behoefte om een discussie te winnen. Wanner ik uw mening begrijp is het mij voldoende. Eens worden we het blijkbaar heel moeilijk. Ik zou ook wel graag willen dat u mij eens zou proberen te begrijpen. Als er iets gebeurt wat absoluut niet deugt en u zegt: "Helaas, Nederland is niet vrij van hufters." Dan kunt u toch wel even uw best doen om te begrijpen hoe dat over kan komen bij anderen. Dat ik bv vind dat u nogal laconiek reageert. Maar dat mag ik dat niet, zoiets reuze laconiek vinden? Dan doet u net alsof ik u beschuldig van weet ik wat? Ik vind dat, van dat "huftervrij" eufemistisch uitgedrukt. En ik vind dat de semantiek een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de wijze waarop we communiceren. Juist vind ik bovenstaande - dat zo laconiek zijn - van belang omdat hier het wezenlijke is van de discussie; voor mij gaat het er om al dan niet de bereidheid te tonen om het eigen gedrag kritisch te bevragen. Het kan het nodige impliceren, wanneer je beweert: "Helaas, Nederland is niet huftervrij." Misschien dat een nadere uitleg dan op zijn plaats is. prima. Maar waarom zo agressief, zo geringschattend? Bent u feilloos? En waarom heeft het u nu over een causaal verband. Er is hier sprake een analogie. Rascisme is verderfelijk en daarom verboden en dus kunnen we er wat tegen ondernemen. Volgens Wilders is de islam verderfelijk en moet dus verboden worden, anders kunnen we er niets tegen doen. Dat werd mij in een vorige discussie heel erg kwalijk genomen. Ik vind ten onrechte en daarom kaart ik het hier weer aan. Misschien dat u dan ze ver komt dat u begrijpt wat ik bedoel en dan eventueel uitlegt waarom u het daar niet mee eens bent, gewoon; alsof u discussieert en niet dat we met een 'ad hominaal wedstrijdje bezig bent.

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2020 - 15:04

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
madbako
madbako25 apr. 2020 - 15:45

Wat zal jij rustig leven zeg. Niemand om je heen. Oh gossie, wijffie toch

MG1968
MG196825 apr. 2020 - 16:32

@Oma Asocialen kenmerken zich door een bepaald type gedrag, niet door huidskleur. Zoals het geformuleerd is heeft het niets met gedrag te maken en is het onverholen racisme. Ja, wel eerlijk. Maar fout. Ik wil geen racisten als buren. Want die zijn asociaal. En nu dan?

Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:45

Oma Anderen hebben weer liever geen oude mensen als buren of homo's of moslims. Voor elk wat wils. U kunt natuurlijk ook gewoon iedereen asociaal noemen en ergens alleen gaan wonen.

Lucas2000
Lucas200025 apr. 2020 - 17:34

Nog duidelijker trollen kan niet. Wees eens creatief.

Paul250371
Paul25037126 apr. 2020 - 8:03

In deze reactie typeert oma precies de mentaliteit die in deze column weergegeven wordt. En wellicht zijn deze mensen wel eerlijker dan de rechtse rest hier op dit Forum waar het racisme soms van afdruipt maar daar niet op wensen te worden aangesproken. Deze mensen zijn gewoon eerlijker in hun racisme.

Libertain
Libertain26 apr. 2020 - 16:05

(“ Discrimineren doet iedereen”) @oma, ben ik het met u zeker niet eens op het moment dat u probeert te beweren dat Alle Nederlanders discrimineren. Het is wel bewezen voor een grote groep die het cultuur ervan bepaalt, doch is het zeker niet iedereen.

Libertain
Libertain27 apr. 2020 - 8:08

@oma, zou het u kunnen helpen indien u deze virus zou kunnen beschouwen als nazi-bezetting die het op de ouderen heeft gemikt? Dan heeft u ook beschermende maatregelen zeker nodig.

Gi Raf
Gi Raf25 apr. 2020 - 15:02

Geen erg beschaafde vorm van meningsuiting van villabewoners met subsidie. Blijkbaar verliezen ze de controle over het buiten de deur houden van ongewenste vreemdelingen en slaat de angst toe. Angst dat het de villawijken uiteindelijk net zo vergaat als de huurwijken. Herkent de villabewoner straks ook zijn eigen villawijk niet meer? https://www.trouw.nl/nieuws/rijke-vughtenaren-kopen-voor-asielzoekers-bestemd-buurpand~b3b30f92/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

2 Reacties
Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:26

Gi Raf Niet erg beschaafd? dit is discriminatie. En wie dat doet, al zijn het villabewoners, dat doet er niet toe. Nou ja, misschien in uw hoofd maar daar ligt niemand van wakker. De wijk wordt gevormd door de mensen die er wonen. Wie de wijk niet meer herkent, is er of te lang weggeweest of is een hele tijd niet buiten geweest o.i.d. Aan wie denkt u, komt het recht toe te bepalen hoe een wijk er uit ziet?

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2020 - 18:23

@ Kees In ’s Gravendeel gaat wel om weldenkende arbeiders die opkomen voor hun eigen belang. 30% van de woningvoorraad is huur en de koopwoningen zijn dermate laaggeprijsd dat de villabewoner er zijn neus voor ophaalt, dat levert veel te weinig hypotheeksubsidie op. En er is ook te weinig parkeerruimte en geen oplaadpunten voor Tesla leasebak met milieusubsidie. Het zijn niet de neoliberalen die in ’s Gravendeel wonen maar jouw vrienden. Voordat je weer je standaard riedel uittypt moet je toch ff met google wat research doen. Op deze manier gaat je mooie reputatie naar de knoppen.

I am Legion
I am Legion25 apr. 2020 - 14:40

Altijd keihard te veroordelen racisme in dit geval door zeker één persoon (eenmansactie wordt door makelaar die de buurt kent zelf als meest waarschijnlijk verondersteld) en een handjevol (drie gevonden) buurtgenoten die de brief prima vinden. Zelf dan in ieder geval niet de fout maken dit soort voorkomend racisme als onderscheidend te zien met zoals dat voorkomt onder andere door huidskleur of etniciteit bepaalde bevolkingsgroepen. Dit dus niet onderscheidend toe te schrijven aan in dit geval de blanke of autochtone bevolkingsgroep. Kwalijk of ook juist goed gedrag en eigenschappen onderscheidend toekennen aan door huidskleur of etniciteit bepaalde groepen is natuurlijk vooral zelf racistisch naar de definitie ervan. Racisme komt per definitie niet voort uit door huidskleur of etniciteit bepaalde groepen maar richt zich onder verantwoordelijkheid van daders ertegen. Lees het boeiende rapport Uit Elkaars Buurt eens. Er zijn wel verschillen tussen door afkomst en etnische afkomst bepaalde bevolkingsdelen in gedrag van wederzijdse (in)tolerantie, perceptie, en opvattingen over verkleuring van de buurt en vooral wanneer de snelheid groot is, maar die is verrassend waar het gaat hoe deze juist door cultuur verschillende te onderscheiden opvattingen en gedragingen. https://www.researchgate.net/publication/306359860_Uit_elkaars_buurt_De_invloed_van_etnische_concentratie_op_integratie_en_beeldvorming/link/57bb03ee08aed66b5db7a21c/download

11 Reacties
Polletje2
Polletje225 apr. 2020 - 15:10

Zeer interessant, maar waaruit blijkt nu dat racisme per definitie niet voortkomt uit door huidskleur of etniciteit bepaalde groepen maar richt zich onder verantwoordelijkheid van daders ertegen?

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2020 - 15:33

@ I am Legion Jij schrijft: Altijd keihard te veroordelen racisme in dit geval door zeker één persoon Het is geen eenmansactie het is de dominante opvatting in het hele dorp. Het dorp heeft een lange geschiedenis op dit punt. Evenals mensen zoals bijvoorbeeld jij en een aantal anderen op deze site die als standaard reactie gaan schrijven dat dit incidenten zijn. Maar dit is de opvatting van gewone rechtse autochtone mensen in kleine dorpen in Nederland. Algemeen voorkomend. Jouw reactie is ook niet uniek. Er staat een hele lijst van vergelijkbare teksten. Racisme wordt altijd goedgepraat en gebagatelliseerd door grote groepen autochtonen.

Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:37

Legion Wie maakt die fout dan? "Zelf dan in ieder geval niet de fout maken dit soort voorkomend racisme als onderscheidend te zien met zoals dat voorkomt onder andere door huidskleur of etniciteit bepaalde bevolkingsgroepen. Dit dus niet onderscheidend toe te schrijven aan in dit geval de blanke of autochtone bevolkingsgroep. Dit artikel in ieder geval niet. En niemand, van wie ik de reacties heb gelezen. Wie bedoelt dan in vredesnaam? En wat is dit voor onzin? "Racisme komt per definitie niet voort uit door huidskleur of etniciteit bepaalde groepen maar richt zich onder verantwoordelijkheid van daders ertegen." Een on zin en onzin. Wanneer de huidskleur of de etniciteit bepalend zou zijn voor racistisch gedrag. dan is dat doodgewoon racistisch denken. Wat nu per definitie niet mogelijk.

I am Legion
I am Legion25 apr. 2020 - 17:20

@Polletje Leg jij mij en ons allemaal dan eens uit hoe racisme, net als andere kwalijke of juist goede gedragingen en eigenschappen, dan uit huidskleur of etniciteit zou kunnen voortkomen? Dus hóé hé? En dan ook nog even aangeven samenhangend met welke huidskleuren of etniciteiten dan dus b.v. racisme meer of juist minder zou voortkomen dan bij anderen gebaseerd op onderzoek wat dat aantoont. Dus in dat geval is het niet nodig dat het uit huidskleur of etniciteit zelf voortkomt maar dat het er relatief meer onder die groepen voorkomt. Ik ben benieuwd.

Zandb
Zandb26 apr. 2020 - 6:11

Legion U bent benieuwd. Ik ook: Wat bedoelt u in vredesnaam met al die onzinnen? Waarom denkt u nu werkelijk dat dit artikel beweert, dat dit racisme veroorzaakt wordt door de witte huidskleur. M.a.w. waarom denkt u dat dit artikel een voorbeeld van racisme is?

Polletje2
Polletje226 apr. 2020 - 6:37

Z_edje - Ik bedoel niets, ik stel een vraag. I am Legion - Ik stel een vraag en dan is het de bedoeling dat jij iets uitlegt en niet dat ik iets moet gaan uitleggen. Geef nu eens gewoon antwoord op de vraag: zo moeilijk kan het toch niet zijn om jouw eigen stelling te verduidelijken of zelfs te bewijzen en liefst "gebaseerd op onderzoek wat dat aantoont."

I am Legion
I am Legion26 apr. 2020 - 11:25

@Polletje Ik zal dat doen. Dat gedragingen en eigenschappen niet oorzakelijk (d.i. voortkomen) uit huidskleur of etniciteit en daardoor bepaalde te onderscheiden bevolkingsdelen is natuurlijk een feit. Het wordt voor wie, zoals jij e.a., dat desondanks niet als gegeven vaststaat bewezen doordat er geen enkel deugdelijk onderzoek is wat aantoont dat huidskleur of etniciteit die gedragingen of eigenschappen veroorzaken. Er zijn dus mensen die ondanks wetenschappelijke steun blijven beweren dat huidskleur zoals de blanke, lichtgetinte, of zwarte wél veroorzakend kunnen samenhangen met eigenschappen, en kwalijke, of goede gedragingen. De hoeveelheid melanine in de huid of andere genetische gemeenschappelijkheden van rassen of groepen mensen die hen dan etnisch onderscheidt veroorzaken natuurlijk zelf geen eigenschappen, en kwalijke of goede gedragingen. Dat geen enkel deugdelijk onderzoek het tegendeel aantoont bewijst dat. Je had het alleen ook zelf kunnen bedenken. Voor sommigen blijven ondanks ontbreken van enig andere uitkomsten van wetenschappelijke onderzoek die wat anders aantonen e.e.a. blijkbaar toch maar de vraag. Dat is dan bij hen een aanleiding voor racisme omdat er geen enkele gerechtvaardigde aanleiding is om verschillende bevolkingsdelen op huidskleur te onderscheiden naar kwaqlijke of goede gedragingen en eigenschappen. Zoals er mensen zijn die wel met huidskleur samenhangende verschillen zeggen te zien t.a.v. zwarte of lichtgetinte bevolkingsdelen, zijn er dus ook die dat zien t.a.v. blanke. Dat heet in alle gevallen racisme. Voor etniciteit geldt voor een groot deel hetzelfde maar is het antwoord iets gecompliceerder. Omdat bij etniciteit er fluïde sociaal-culturele invloeden zijn bij de als zodanig daarnaar onderscheiden samenhangende bevolkingsdelen zullen er wel degelijk te onderscheiden meer of minder voorkomende gedragingen en eigenschappen zijn. Dat betreft zowel waardevrije als een aantal die als positief of als negatief zijn te benoemen. Maar ook dan geldt dat die te onderscheiden meer of minder voorkomende gedragingen en eigenschappen nog steeds zelf niet direct voortkomen uit de etniciteit van willekeurige individuen met dezelfde etniciteit en het is ook niet legitiem om de hele groep er als verantwoordelijk mee in verband te brengen. Er bestaat ook hier geen enkel deugdelijk wetenschappelijk onderzoek wat als uitkomst bijvoorbeeld heeft dat Marokkaanse Nederlanders op grond van hun etniciteit daaruit voortkomend crimineler zijn dan andere bevolkingsdelen (inclusief natuurlijk autochtonen), of dat zwarte Nederlanders met een gemeenschappelijke etniciteit daaruit voortkomend luier zijn dan andere bevolkingsdelen, of dus dat de autochtone etniciteit dus daaruit voortkomend racistischer zijn dan andere bevolkingsdelen. Het kan daarbij best zo zijn, dus wetenschappelijk aangetoond, dat mate van criminaliteit, arbeidsethos, racisme, of nog andere gedragingen en eigenschappen bij etnische bevolkingsdelen in verschillende mate voorkomt. Dat is in gevallen ook zo. Er zullen dan oorzaken in de vorm van correlatie zijn die deze verschillen hebben doen ontstaan die samenhangen met sociaal-culturele kenmerken en daarnaast indirect ook nog hoe andere door etniciteit bepaalde bevolkingsdelen tegen deze groepen aankijken op basis van ervaringen maar ook vooroordelen. Complexe samenhangende invloeden dus die een verschillende mate van gedragingen en eigenschappen veroorzaken. Maar ook dan is de etniciteit zelf als waar e.e.a. in verschillende mate mee zou samenhangen bij iemand met b.v. een Turks Nederlandse of een autochtone etniciteit nog steeds geen grond een individu uit deze groepen daarmee in verband te brengen. Het is niet gerechtvaardigd om zonder aanziens des persoons Turkse Nederlanders, autochtone Nederlanders, of anderen in verband te brengen met onder de etnische groepen waar zij toe behoren verschillende mate van gedragingen en eigenschappen. En ook hier geldt dat het niet gerechtvaardigd is het hele door etniciteit bepaalde bevolkingsdeel collectief met waardevrije, kwalijke of goede gedragingen en eigenschappen in verband te brengen. Ook niet waar er sociaal-culturele invloeden verschillen in de mate van voorkomen daarvan veroorzaken. Het is niet gerechtvaardigd een etniciteit als crimineler, luier, of racistischer aan te duiden dan andere. Dat is juist racisme. En dan tenslotte over dat voorkomen van racisme zelf: Er is geen enkel onderzoek wat aantoont dat onder het autochtone Nederlandse bevolkingsdeel meer racisme voorkomt dan onder diverse andere. Niet dat dat uitmaakt overigens voor de individuen of etniciteit van welke groep zelf ook hen daarop aan te spreken of te duiden. Racisme kan best samenhangend met etniciteit samenhangende sociaal-culturele invloeden in verschillende mate voorkomen bij diverse bevolkingsgroepen, zo ook etnisch verschillende, maar het komt nooit voort uit huidskleur en ook niet direct uit etniciteit zelf. Racisme richt zich onder verantwoordelijkheid van individuele daders tégen huidskleur of etniciteiten.

Polletje2
Polletje226 apr. 2020 - 13:40

Noch de schrijver van dit stukje, noch ik, zijn van mening dat huidskleur of etniciteit racistisch gedrag veroorzaakt. Tenzij je je richt tot anderen die niet bij name genoemd worden zijn je reacties dus volledig misplaatst.

Polletje2
Polletje226 apr. 2020 - 13:43

Je zal toch niet bedoelen dat door dit stukje de inwoners van ’s Gravendeel racistisch bejegend worden?

I am Legion
I am Legion26 apr. 2020 - 19:25

@Polletje Ik onderschrijf dat er in dit artikel op Joop n.a.v. de AD-berichtgeving niet is gezegd dat blanke of autochtone Nederlanders racisme onderscheidend te verwijten valt. Ik richte me met mijn waarschuwing dan ook op de voorspelbare reacties van mensen die die fout wel zouden maken en dat bleek meer dan terecht. Er waren in de reacties een behoorlijk aantal die n.a.v. de racistische brief onderscheidend t.a.v. blanke, of autochtone Nederlandse bevolkingsdelen los gingen naast dat ze dat deden t.a.v. christenen zoals b.v. andere racisten dat zo vaak richting moslims doen bij vergelijkbare onterechte aanleidingen. Bij mijn waarschuwing ging het mij erom deze zaak dus juist niet in relatie te brengen met Nederlandse autochtone etniciteit of blanke huidskleur. Het gebeurde zoals ik al vreesde toch. Het is net als bij b.v. criminaliteit gepleegd door daders met een bepaalde etniciteit of huidkleur racistisch dan bevolkingsdelen met dezelfde huidskleur of etniciteit daarmee in verband te brengen. En tocht zijn er mensen die dat doen. In alle gevallen maken zij zich schuldig aan racisme. Dus ook als je dat hier doet met als ironische aanleiding racisme m.b.t. autochtonen of blanke Nederlanders. Ook racisme komt net als iedere andere eigenschap of gedraging zoals criminaliteit per definitie niet voort uit huidskleur of etniciteit en is dus ook niet te verbinden met bepaalde bevolkingsdelen. Racisme richt zich onder verantwoordelijkheid van daders juist tegen huidskleur en etniciteit. Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen wat ik dan stel. Maar racisten begrijpen er natuurlijk niets van omdat ze vast zitten in hun vooroordelen. Dus zoals ik al had voorzien, en waarvoor ik dus ook waarschuwde, gebeurde. Verscheidene mensen brachten hier in reactie autochtone, blanke, of ook christelijke Nederlandse bevolkingsdelen onderscheidend t.a.v. andere in verband met racisme. Het ironische is dat dat dus juist racistisch is. En niemand van hen die ik uitdaagde om dan aan te tonen dat racisme voortkomt (sic) uit autochtone of blanke Nederlandse bevolkingsdelen heeft dat weten te doen. Natuurlijk niet. Maar sterker nog. Ook niemand van hen die heeft kunnen aantonen dat racisme in hogere mate voorkomt (sic) bij het autochtone Nederlandse bevolkingsdeel heeft dat weten te doen. En dat had best zo kunnen zijn. Zonder dat het racistisch is zoiets te constateren, net als dat onder sommige door etniciteit bepaalde bevolkingsdelen meer criminaliteit voorkomt, had het best zo kunnen zijn dat samenhangend met sociaal-culturele invloeden er meer racisme voorkomt (sic) maar dus nog steeds niet voortkomend (sic) uit huidskleur, en iets minder scherp, ook niet direct uit etniciteit. Bij etniciteit spelen sociaal-culturele invloeden een rol die verschillen kunnen veroorzaken middels correlatie maar is het nog steeds niet zo dat betreffend bevolkingsdeel of individuen op grond daarvan ermee in verband mogen worden gebracht. Toch ook niet zo heel moeilijk te begrijpen? Maar dat niemand heeft kunnen aantonen dat racisme in hogere mate voorkomt onder het autochtone of blanke bevolkingsdeel komt omdat dat niet zo is. En voor degenen die dus ondanks mijn waarschuwing dat wensen te bestrijden. Prove me wrong.

Polletje2
Polletje227 apr. 2020 - 8:30

I am Legion - Je richt je dus tot anderen die niet bij name genoemd worden wat het onmogelijk maakt jouw beschuldiging op het waarheidsgehalte te onderzoeken. Dat probleem probleem je te omzeilen met een poging -prove me wrong- de bewijslast die bij jou ligt naar mij toe te schuiven. Daar trap ik natuurlijk niet in. Voorlopig gaat het om niet meer dan fact free geouwehoer en de enige die daar verandering in kan brengen ben je zelf.

CharlesdeValois
CharlesdeValois25 apr. 2020 - 14:23

Blaricum, daar wonen veel BNers, maar dat was vroeger ook niet, als je naar de oorspronkelijke bewoners luistert. En is zoiets vergelijkbaar? Want je gaat ergens wonen waar je het leuk vindt als je kan kiezen. Met de instelling: zo wil ik het ook. Of dat dan o0k zo uitpakt is de vraag want je hebt ook dat er ineens een Boeddhabeeld in de tuin komt te staan, of een palmboom. Daar is geen wet tegen, maar heeft de mens ook niet zoiets dat je in dit klimaat liever een appelboom ziet en op zijn minst een tuinkabouter?

3 Reacties
Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:39

Charles Dat zal wel maar je mag niet discrimineren. je mag het wel jammer vinden, wie bv je buurman is of hoe je wijk er uit ziet.

CharlesdeValois
CharlesdeValois25 apr. 2020 - 20:03

Zandb, volgens mij vat je samen wat ik zeg.

CharlesdeValois
CharlesdeValois26 apr. 2020 - 8:25

Zandb, Maar wat betreft het "zal wel", er zijn gebieden waar mensen wonen die geen uitheemse planten mogen planten (dus geen palm), mn. in natuurgebieden. En wat ik zei over kiezen, als je daar voor kiest te willen wonene weet je dat je de palmboom uit je tuin niet mag meenemen.

Thuiszitter
Thuiszitter25 apr. 2020 - 14:18

Brief van vermoedelijk 1 man dat zegt verder niet veel behalve dat die ene man een rascist is .

4 Reacties
Jorah
Jorah25 apr. 2020 - 15:21

Dat klopt. Maar voor het gemak wordt hier de racist stempel maar even op alle wijkbewoners (of zelfs alle Nederlanders in een reactie van Ikzelf) gestempeld. Wat dan op zichzelf al weer discriminatie is...

MG1968
MG196825 apr. 2020 - 16:37

Jorah, eens. Echter. Het gaat op zijn minst om verscheidene bewoners die zich er achter scharen. Als het al een eenmansactie is heeft hij wel meerdere bewoners die al dan niet stilzwijgend instemmen ermee. Ik zou zeggen. Uitzoeken. Dat er iets verstuurt is dat niet conform wetgeving is, dat is duidelijk. Een onderzoek naar de schrijver en tevens de reikwijdte (immers medeplegers) lijkt me een goed idee.

Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:42

Jorah Dat staat nergens in dit artikel te lezen. Dit artikel is een voorbeeld van een zeer objectieve weergave van feiten. Thuiszitter Of het er een of meer zijn, het is en blijft racistisch. Maar als het er nu 'maar een paar zijn' en u meent dat dat dan geen probleem is, dan is dat aan u.

Thuiszitter
Thuiszitter25 apr. 2020 - 20:14

Zandb. Ik ga ervan uit dat het een eenmansactie was van een racistische dwaas . Zijn het er een paar of zelfs de buurt die daar eigenlijk zo overnadenkt ( ik ken dat gat niet verders) dan is dat zeker wel een probleem .

Bernie2
Bernie225 apr. 2020 - 14:14

Hebben de haatzaaiende racisten Baudet en Wilders al op dit hufterig gedrag gereageerd of laten zij zich, zoals vaker in voorkomende gevallen, zich ook nu niet zien?

1 Reactie
Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:54

Bernie Wilders en Baudet moeten dit verderfelijke gedrag natuurlijk niet vinden passen bij onze westerse waarden en normen, die beschermd moeten worden tegen 'vreemde smetten'. Maar als ik goed luisterde naar Baudet (GeenStijl) zou hij dit als een daad van verzet beschouwen. Van Wilders krijgen we pas een reactie gekregen, wanneer de dader(s) iets te maken zouden hebben met de islam.

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen25 apr. 2020 - 14:07

Ze ken(de) ik een antiquair in Zuid Frankrijk die naast een florerende antiekzaak ook enkele appartementen bezat dat hij verhuurde, in de hogere segment. Hij vermeldde ook steevast in zijn advertenties dat hij niet wenste te verhuren aan moslims of mensen met honden. Een aantal keren is hij daarvoor tot een boete veroordeeld, maar dat weerhield hem niet. De beste man was joods, droeg ook pontificaal een groot gouden davidsster aan zijn ketting, en het liefst verhuurde hij enkel aan andere joodse mensen en als het niet anders kon dan maar christenen. Iets anders kwam er niet in.

4 Reacties
Tukker3
Tukker325 apr. 2020 - 15:02

Wel consequent en principieel, dat moet je 'm nageven.

Polletje2
Polletje225 apr. 2020 - 15:14

Wat is nu de strekking van dit commentaar? Dat joodse antiquairs inderdaad precies zulke klootzakken zijn als altijd door sommige boze tongen wordt beweerd?

madbako
madbako25 apr. 2020 - 15:48

@Polletje 25 april 2020 at 17:14 Wat is nu de strekking van dit commentaar? Dat joodse antiquairs inderdaad precies zulke klootzakken zijn als altijd door sommige boze tongen wordt beweerd? Zit je er misschien niet eens ver naast

Lucas2000
Lucas200025 apr. 2020 - 17:36

Tja, zo roep je een WOII wel over jezelf af natuurlijk.

wegmetons
wegmetons25 apr. 2020 - 14:07

gadverdamme

Hallahan2
Hallahan225 apr. 2020 - 14:04

Er zijn in Nederland een aantal wijken waar alleen Molukse mensen wonen, dat kom je als niet Molukker echt niet tussen. Ook zijn er genoeg wijken in Nederland waar je als blanke of homo compleet weggepest wordt.

5 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter25 apr. 2020 - 14:15

Hallahan - hoe zijn die Molukse wijken ontstaan dan ?

badgast
badgast25 apr. 2020 - 15:24

Geweldige reactie. Doen of er geen probleem is "want hullie doen het ook". Dat vond je zo'n goed voorbeeld, dat wou je acuut ook in praktijk brengen, toch?

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2020 - 15:37

@ Hallahan Jij schrijft: Er zijn in Nederland een aantal wijken waar alleen Molukse mensen wonen, Inderdaad mensen die daar terecht komen worden met veel geweld weggepest. Homo's ook. Blanken worden zelden weggepest dat verzin je zelf. Er is bijna nergens een autochtone groep zo dominant dat zij die invloed hebben. De agressie richt zich dat op andere allochtone groepen. Maar uit je tekst begrijp dat jij het een goede zaak vindt als bewoners de nieuwelingen zelf selecteren om de eigen cultuur te bewaren.

madbako
madbako25 apr. 2020 - 15:51

@Thuiszitter 25 april 2020 at 16:15 Hallahan – hoe zijn die Molukse wijken ontstaan dan ? Tja, we moesten ze kwijt toen ze hier allemaal kwamen. Het beste is dan om ze bij elkaar op te hokken. Is wel zo gezellig

Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:57

Klopt Hallahan. Er zullen nog ook wel meer voorbeelden te bedenken zijn. Maar wat dan precies uw punt is? Is mensen weren ogv ras of huidskleur of geslacht of seksuele voorkeur dan niet erg?

JohnVKR
JohnVKR25 apr. 2020 - 13:39

Misschien kunnen de mensen die deze boodschap onderschrijven strafrechtelijk vervolgd worden op grond van artikel 1 van de grondwet. Of kunnen ze worden uitgesloten van de corona-compensatieregelingen. Wat het ook wordt, het is in ieder geval van belang dat deze mensen voelen dat ze niet zomaar wegkomen met onverholen racisme. Het wordt tijd dat er hard tegen racisme wordt opgetreden. Dit is expliciet racisme, maar meestal is het impliciet.

4 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof25 apr. 2020 - 13:46

Ze kunnen uiteraard wel strafrechtelijk vervolgd worden maar niet op grond van de grondwet. Die regelt enkel de verhouding tussen burger en staat.

Boreaal
Boreaal25 apr. 2020 - 14:03

> Misschien kunnen de mensen die deze boodschap onderschrijven strafrechtelijk vervolgd worden op grond van artikel 1 van de grondwet Nee dat kan juridisch niet. Dan zou je een van toepassing zijnd artikel in het wetboek van strafrecht moeten vinden. De grondwet is in Nederland sowieso een dode letter, de rechter mag er expliciet niet aan toetsen. > Of kunnen ze worden uitgesloten van de corona-compensatieregelingen. Dat sneuvelt in elk geval meteen bij de rechter.

JasDon
JasDon25 apr. 2020 - 14:03

Als die sukkelige buurman hem zelf heeft geschreven is het met een beetje forensisch onderzoek zo te achterhalen. Een koopwoning van 220k is natuurlijk zo verkocht. De mooiste straf is natuurlijk dat er een lekker donker stel naast gaat wonen, waarvan de zoon het blanke buurmeisje versierd.

JasDon
JasDon25 apr. 2020 - 14:10

Zucht, geen sterke d/t dag vandaag.

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2020 - 13:36

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Wilco4
Wilco425 apr. 2020 - 18:32

Varkensroze? Is dat nieuw? Goedgekeurd door de politie?

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2020 - 13:30

Het kan maar duidelijk zijn. Als makelaar moet je je klanten goed informeren en als je een donker kleurtje hebt moet je dus niet in 's Gravendeel zijn. Zet onder de advertentie dat die alleen voor witten is. En geef wellicht de opdracht door aan een witte makelaar. Met dat dorp moet je niets te maken willen hebben.

6 Reacties
JasDon
JasDon25 apr. 2020 - 14:07

Omdat er een domme buurman kan rondhangen en de AD een paar oudjes domme dingen heeft laten roepen is gelijk heel het dorp besmet?

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2020 - 14:12

@ JasDon Jij schrijft: Omdat er een domme buurman kan rondhangen en de AD een paar oudjes domme dingen heeft laten roepen Inderdaad. Gezien jouw ontkenning van het probleem kan jij zo in ’s Gravendeel gaan wonen.

Ar Mansie
Ar Mansie25 apr. 2020 - 15:22

@DaanOuwens Een heel dorp veroordelen waar ook mensen wonen die zich ingezet hebben voor asielzoekers. U bent geen haar beter dan de briefschrijver. https://www.ad.nl/hoeksche-waard/burgemeester-racistische-brief-zet-heel-s-gravendeel-voor-gek~a0864a36/

MG1968
MG196825 apr. 2020 - 16:40

@Daan Dat hij de opdracht niet gaat uitvoeren lijkt me duidelijk. Dat hij met dat dorp niets te maken wil hebben, dat is dat ook. Maar de vervolgstap is niet doorgeven aan een witte makelaar. De vervolgstap is aangifte doen. En dit ook aan de media melden. En (daarna pas) de opdracht terug, in plaats van doorgeven.

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2020 - 17:51

@ Ar Mansie Jij schrijft: Een heel dorp veroordelen waar ook mensen wonen die zich ingezet hebben voor asielzoekers. Een kleine minderheid. Jij schrijft: U bent geen haar beter dan de briefschrijver. Ja wel een stuk beter. Ik formuleer mijn mening namens mijzelf en onder mijn eigen naam. En deze briefschrijver verwoord de opvattingen van een grote groep in dat dorp, maar niet onder eigen naam. Maar hoe dan ook alle reden dus om daar weg te blijven.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof25 apr. 2020 - 18:10

@DaanOuwens, Gesien uw logica mag ik dus iedere christen veroordelen omdat een paar idioten in de VS een aanslag op een abortuskliniek hebben gepleegd, mag ik alle moslims veroordelen vanweg IS en Al Qaida, mag ik alle boeddhisten veroordeln wegens dat gedoe met de Rohingya etc. U heeft werkelijk geen idee hoe racistisch u uit de hoek komt he?

Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 13:16

Dit is verderfelijk gedrag, wat niet compatible is is met de normen en waarden van onze westerse maatschappij. In de zin van niet compatible met de normen en waarden in onze westerse maatschappij, is het verderfelijk om te beweren dat Nederland onder elke voorwaarde Nederland dominant blank moet zijn dat de islam verderfelijk is. Het 'probleem' is, dat je in Nederland (gelukkig) kan VINDEN dat iets als religie in het algemeen of het christendom of de islam, verderfelijk is, of wanneer je alleen maar graag zou zien dat Nederland dominant blank is. Ook al vind ik dat nogal dom, dat is compatible met onze waarden en normen. Ik vind dat wel een probleem, omdat ik de mensen die zoiets zeggen 'te vinden', niet vertrouw. Ik geloof dat een Wilders of een Baudet, omdat die met handen en voeten aan onze westerse waarden en normen gebonden zijn, alleen maar op deze wijze politiek correct kunnen spreken omdat ze anders helemaal niet mogen spreken. (Niet alleen Wilders en Baudet doen dit overigens; ook een partij als Denk of de SGP of bepaalde moslimgroeperingen, fanatieke dierenbeschermers en weet ik wat meer, 'bezondigen' zich hier aan. Ik vraag me zelfs wel eens af, dat wanneer ik of mijn club de macht zou hebben, of ik me dan nog realiseer wanneer ik wel of niet iets kan opleggen.)

1 Reactie
ton14024
ton1402425 apr. 2020 - 15:59

Ergens iets van vinden is nog nooit een probleem geweest. Gedachten zijn vrij, geloof me, je wilt het soms echt niet weten. Opschrijven is iets anders.

Henri Zwols
Henri Zwols25 apr. 2020 - 13:16

> ‘alleen Nederlandse, gezellige mensen’ Een zeer beklemmend soort gezelligheid, ben ik bang. > dat ‘goede’ makelaars in de Hoeksche Waard ‘altijd voor een juiste verkoop zorgen, rekening houdend met de buurtomgeving’. Wellicht is de briefschrijver in de war met een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar houdt rekening met de buurtomgeving, weliswaar vanuit het belang van de koper, niet de buurt. Zo zal een goede aankoopmakelaar afraden een huis te kopen in een wijk waar veel racisten en/of xenofoben wonen.

I am Legion
I am Legion25 apr. 2020 - 13:13

Uit het AD-artikel waar dit alles op gebaseerd wordt staat dus in hierboven ook genoemd: Makelaar [Dos Santos plaatst vraagtekens bij ‘het buurtcomité’ dat de brief ondertekende. Hij denkt aan een eenmansactie. ,,Eén buurman vraagt altijd aan mijn medewerker of al bekend is wie en welk type mens er komt wonen als ze er een bezichtiging heeft.’’] En dan zijn er dus nog drie buurtbewoners gevonden die zich wel in de brief kunnen vinden. Het gaat om racisme en niet anders en moet dus ook veroordeeld worden. Dit maakt nog lang niet dat de buurt, laat staan dat door etniciteit of huidskleur bepaalde bevolkingsgroepen onderscheidend (= te discrimineren) meer (of minder) schuldig maken aan gedrag van enkele individuen onder hen. Dat is net zo onterecht en racistisch als andere door etniciteit of huidskleur bepaalde bevolkingsgroepen onderscheidend in verband te brengen met kwalijke praktijken van een aantal individuen onder hen.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 apr. 2020 - 16:16

Legion In dit artikel staat dan ook niet, dat de hele zich schuldig maakt aan racisme. Er is aan dit artikel. En in dit artikel staat ook nergens te lezen dat mensen van andere etniciteit of huidskleur nooit discrimineren. Waar haalt u dat toch steeds vandaan? De grote duim? U had gewoon moeten ophouden na: "Het gaat om racisme en niet anders en moet dus ook veroordeeld worden." Iedereen begrijpt dat alleen diegenen die zich daar aan schuldig maken bedoeld worden. Van welk ras of welke kleur dan ook. Wat wilt u toch steeds met dat relativeren van artikelen die helemaal niet gerelativeerd hoeven te worden?

Norsemen
Norsemen25 apr. 2020 - 12:57

De aanhang van Wilders en Baudet in actie.

8 Reacties
Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen25 apr. 2020 - 14:22

Onzin. Ik verhuisde een aantal jaren geleden tijdelijk terug naar Nederland, en kwam met mijn gezin terecht in een Zeeuws dorpje, enige plek waar wij zonder wachttijd onmiddellijk een huis konden vinden. Een streng gereformeerd dorpje in de bible-belt met nog geen 1500 inwoners waar SGP en in mindere mate CDA de klok sloeg. Ik reed nog met een buitenlands kenteken (6 maanden de tijd om in te voeren) en wij werden vanaf dag een met de nek aangekeken. Mijn vrouw waagde het zomaar om op een hete dag in bikini in de tuin te zonnen, we gingen niet naar de gereformeerde kerk en ik maaide het gras zelfs op zondag! De bal ging helemaal rollen toen wij eens visite kregen van de politie ivm de papieren van de kinderen die in het buitenland geboren zijn. Een formaliteit, maar daarna werden wij drugsdealers genoemd in het dorp. Ik vond het zelf allemaal wel komisch, maar mijn vrouw en kinderen die er dagelijks in de buurtsuper en dorpsschool mee geconfronteerd werden niet. We zijn niet lang gebleven.

Polletje2
Polletje225 apr. 2020 - 15:21

OK, jij je zin: de aanhangers van de SGP zijn net zulke eikels en de aanhangers van het CDA zijn bijna net zulke eikels als de aanhangers van Wilders en Baudet, vooral als ze in Zeeland wonen. Zo goed?

Norsemen
Norsemen25 apr. 2020 - 15:36

@Gerard Ik weet niet of het betreffende dorp een SGP bolwerk is maar je zou best gelijk kunnen hebben. Er is helemaal niets goed te bedenken aan de SGP en ze zijn minstens net zo verwerpelijk als FvD en PVV.

madbako
madbako25 apr. 2020 - 15:54

@Polletje 25 april 2020 at 17:21 OK, jij je zin: de aanhangers van de SGP zijn net zulke eikels en de aanhangers van het CDA zijn bijna net zulke eikels als de aanhangers van Wilders en Baudet, vooral als ze in Zeeland wonen. Zo goed? LOL...????

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen25 apr. 2020 - 16:38

@ Polletje. Dat is het punt niet. Dacht je dat ze er in 't Gooi allemaal op zaten wachten, of zijn dat dan opeens VVD-eikels? Probleem is dat jullie er bij alles Wilders en Baudet erbij moeten trekken, het wordt bijna aandoenlijk.

Polletje2
Polletje226 apr. 2020 - 6:45

Gerard von Berlichingen - O, jij ben een fan van Wilders en Baudet en nu probeer je dat te verklaren met het verhaal dat de aanhangers van het CDA bijna net zulke eikels zijn als de aanhangers van Wilders en Baudet, vooral als ze in Zeeland wonen en dat de VVD-ers in het Gooi bovendien ook net zulke grote eikels zijn?

Polletje2
Polletje226 apr. 2020 - 6:50

Gerard von Berlichingen - Hoe vaak ben je eigenlijk al verhuisd om aan al die eikels te ontkomen en waar woon je nu?

Norsemen
Norsemen26 apr. 2020 - 7:58

@Gerard Als er iets ‘racistisch’ gebeurt is de kans vrij groot dat dit door FvD/PVV aanhangers is gedaan. Maar er zijn inderdaad nog meer randdebielen in Nederland, waaronder SGP’ers.

JoepJos
JoepJos25 apr. 2020 - 12:41

Behoorlijke antireclame voor het huis. Hier zou ik, met welke kleur dan ook, nooit willen wonen.

jantje
jantje25 apr. 2020 - 12:39

Bah.

Bert VanDuren
Bert VanDuren25 apr. 2020 - 12:32

'Ook dreigde een bezoeker van een bewonersbijeenkomst asielzoekers dood te steken. De reden: “Ik heb drie dochters. Nou, dan weet je het wel.” Wat een logica weer... Verder zijn Portugezen toch gewoon blank? Of gaat dat 'buurtcomité' ook moeilijk doen als Gerard Joling langskomt?

3 Reacties
JoepJos
JoepJos25 apr. 2020 - 14:08

Het begint met kleurvoorkeuren, dan wil men geen homo's meer, dan geen vrouwen etc etc.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 apr. 2020 - 3:33

Trump is welkom, je kan niet te oranje zijn.

Purper Floyd
Purper Floyd26 apr. 2020 - 9:39

Nou ja, Gerard Joling wil je ook niet als buurman hebben, dus ja, ook dan zal het comité moeilijk doen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 apr. 2020 - 12:13

Dordrecht ligt daar om de hoek en dat is een tegenovergestelde omgeving, dat is geen goed vb van integratie Nu zijn alleen die huisje boompje beestje 'buitenlanders' juist wél degenen die je zou willen hebben in je dorp

3 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop25 apr. 2020 - 16:59

Eigen ervaring

Wilco4
Wilco425 apr. 2020 - 18:33

@ ikzelf Misschien omdat die wél integreren?

Norsemen
Norsemen26 apr. 2020 - 8:41

Het grappige is dat de mensen die het buitenlanders kwalijk nemen dat ze niet geïntegreerd zijn een heel raar idee hebben van wat integreren betekent. Daardoor hebben ze niet door dat ze zelf niet geïntegreerd zijn.

badgast
badgast25 apr. 2020 - 12:10

Het is droevig. Maar kijk naar de resultaten van de Kamerverkiezingen in 's-Gravendeel en het zal in elk geval minder verbazen dat daar openlijk racistisch wordt gehandeld. En ook hier zien we dat er geen negatieve persoonlijke ervaring aan ten grondslag zal liggen; volgens mij woont er inderdaad alleen wit volk zonder hoofddoekjes. Misschien zijn ze er wat bruiner in de zomer, het dorp grenst immers aan het strand.

2 Reacties
Jozias2
Jozias225 apr. 2020 - 16:00

S gravendeel of s gravenzande?

badgast
badgast25 apr. 2020 - 19:32

@Jozias: donders, je hebt gelijk. "deel" ligt aan het Hollands Diep, niet aan de Noordzee.