Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Buurman wil rijk worden met bitcoins, hele straat moet bloeden

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
12476494794_3407d7e566_k

© cc-foto: vmax137

Hoe kan het dat een huis midden in een typische woonwijk omgebouwd wordt tot een energievretende Bitcoinmijn?
Het Bretagnehof in Woensel, bij Eindhoven. Bewoners kunnen niet bij hun garage, moeten omfietsen of de auto verderop parkeren. Buurtkinderen moeten een greppel over om bij de glijbaan te komen.
De reden? Een buurman wil Bitcoins minen. Eind januari moeten er twee “dikke knoeperts” van stroomkabels liggen tussen het stroomstation en een woonhuis. Voor de levering van 600 ampère stroom. Goed voor zo’n 120 koelkasten. In een woonhuis.
Bitcoin is een cryptomunt; een digitaal betaalmiddel waarmee mensen speculeren of beleggen, net hoe je het ziet. Dit systeem heeft heel veel rekenkracht nodig. Onder meer omdat er complexe rekensommen worden gemaakt om transacties decentraal te controleren. Dit gebruikt wereldwijd zóveel energie dat het een land als Noorwegen van stroom kan voorzien.
Hoe kan het dat een huis midden in een typische woonwijk omgebouwd wordt tot een energievretende Bitcoinmijn? Simpel. De bewoner in kwestie heeft netjes een aanvraagformulier ingevuld voor een grotere aansluiting. En de Gemeente Eindhoven heeft dit verzoek netjes gehonoreerd. Opgave van de reden was “niet noodzakelijk”. Netwerkbedrijf Enexis levert de aansluiting en kabels, een aannemer doet de rest. Kosten? De bewoner betaalt hiervoor voor een bedrag “van een leuke auto”, aldus de aannemer.
Terwijl honderdduizenden gezinnen in energiearmoede leven, kan deze buurman vanaf februari gaan cashen. Als zijn computer als eerste een rekensom oplost, ontvangt hij met een groep andere miners 6,25 bitcoins. Tegen de huidige koers is dat ruim 230.000 euro. Elke tien minuten.
Best wel lucratief, zo’n Gemeenteloket.. Voor energierijkdom.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Welp2
Welp224 jan. 2022 - 12:19

Zelf zou ik als buurtbewoner meer zorgen maken of die buurman zijn brandveiligheid wel op orde heeft en wat hij met de warme lucht doet die hij zal lozen voor de koeling van zijn machines. Hoewel dhr. Scholte wat zit te goochelen met getallen en berekeningen (ik raad dhr. Scholte om eens een energiezuinigere koelkast aan te schaffen en/of eens de deur van de koelkast te sluiten i.p.v. permanent open te laten), brengt dit wel naar voren dat momenteel bij wet geregeld is dat iedereen die een aanvraag doet om aangesloten te worden tot het stroomnet, aangesloten dient te worden volgens het principe "first come, first serve". In verscheidene delen van het land zijn er al jarenlange wachtlijsten om aangesloten te worden (inclusief aansluiting van nieuwe zonnepalen e.d.). De netbeheerders zien het liefst de salderingsregeling van zonnepanelen opgeheven en deze mogelijk ingezet worden voor energieopslag in de huizen zelf. Daarnaast moet er een prioriteit-stelling komen vanuit de overheid over wat voorrang heeft om aangesloten te worden.

2 Reacties
adriek
adriek24 jan. 2022 - 16:06

"... energieopslag in de huizen zelf." Eerst maar eens organiseren dat de 'slimme meter' iets meer kan dan de meterstanden doorgeven. Ik wil een vaatwasser en een wasmachine die automatisch gaan (vaat)wassen als er stroom te veel opgewekt wordt of een elektrische auto die dan opgeladen wordt en in de avonduren mijn huis verlicht en (gedeeltelijk) kan verwarmen. Technisch allemaal niet zo heel ingewikkeld als er maar goede standaarden zijn om apparatuur aan te sturen. Met een beetje slim beheer kan het stroomnet ineens nog jaren mee en hoeven we niet allerlei projecten te blokkeren.

Welp2
Welp224 jan. 2022 - 17:51

@Eirda "Eerst maar eens organiseren dat de ‘slimme meter’ iets meer kan dan de meterstanden doorgeven ... Technisch allemaal niet zo heel ingewikkeld..." Opmerkelijke verwachtingen voor een 'slimme meter', welke in feite slechts meetapparatuur betreft. Wat je beschrijft is meer de specificaties van een elektriciteit opslagsysteem inclusief systeembesturingskast. In Duitsland heb je wel veel van dit soort installaties bij grootverbruikers. Grootverbruikers betalen namelijk extra veel voor hun piekvermogen, waarbij het uit kan om zo'n installatie (vaak in een zeecontainer of groter) te gebruiken om hun piekverbruik af te vlakken over een langere periode.

frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 10:55

Een ik alleen gevoel die een en wij dan probleem gaat genereren. Maar de neoliberale politiek zegt, de cijfers zien er goed uit in onze maatschappij met heel veel individuen!

adriek
adriek24 jan. 2022 - 10:03

Op een 600 Ampere aansluiting kunnen makkelijk (veel) meer dan 1000 koelkasten. Het minen van een Bitcoin kost meer dan 100000 (honderdduizend) kilowattuur (sommige bronnen stellen 140000), tegen de geldende prijs is dat 20000 tot zelfs 30000 euro. Als deze meneer de consumentenprijs voor elektriciteit betaalt is het maar de vraag of hij rijk gaat worden: behalve zijn prijzige aansluiting zal hij ook nog honderden speciale computers nodig hebben voor het minen die na een jaar weer verouderd zijn: de hoeveelheid rekenwerk - en dus het energieverbruik - per bitcoin loopt snel op. De meeste miners zitten op plaatsen waar de stroom heel goedkoop is (maar misschien heeft hij een goeie deal met het energiebedrijf, of tapt de stroom straks ' gewoon' illegaal af?)

Remie Martens
Remie Martens24 jan. 2022 - 9:59

Maak je niet druk hij betaald er voor

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr24 jan. 2022 - 10:50

Hij betaalt als grootverbruiker relatief weinig. Per aansluiting betaalt iedereen dezelfde vaste lasten……

Jasper de Jong2
Jasper de Jong224 jan. 2022 - 8:55

Een koelkast gebruikt zo rond de 60 Watt/h = 0.25A 600Ah is dus zo ongeveer 2400 koelkasten. Bitcoins minen is niet rendabel meer, het kost meer aan stroom dan het oplevert.

1 Reactie
adriek
adriek24 jan. 2022 - 16:07

Behalve als je grootverbruikerstarieven betaalt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 8:54

daar sta je dan met je vegan food tasje en je afval scheiden en 6,- betalen voor een klimaatneutrale banaan

Daniel Blank
Daniel Blank24 jan. 2022 - 8:46

Zo zijn er meer, buurman speelt harde muziek, hele buurt heeft last van overlast. Buurman gooit rotzooi in eigen tuin, hele buurt heeft last van ratten.....

1 Reactie
nikita72
nikita7224 jan. 2022 - 11:36

Daar zijn nu al wetten tegen. Er is nog geen wet tegen energieverspilling.

tempest
tempest24 jan. 2022 - 8:37

Ik vind het een raar verhaal. Zeker als consument zijn de energieprijzen en electriciteitsprijzen in Nederland gewoon hoog. Dat kan haast niet rendabel zijn, tenzij deze man gokt dat de waardering van Bitcoin nog een paar keer over de kop zal gaan. Maar dan is dus eigenlijk gokken het belangrijkste wat die doet. Misschien is er voor zakelijk gebruik een mogelijkheid om een een goed tarief te krijgen, maar dan vraag ik me af wat de persoon in een woonwijk doet.

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm24 jan. 2022 - 7:58

Alle stroom wordt zo ongeveer omgezet in warmte door al die computers. Een warmteleidinkje naar de buren tegelijkertijd in die sleuf gooien doet wonderen voor het milieu en voor de tegenstand van de buren.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke24 jan. 2022 - 9:54

Ooit van Thermodynamica gehoord? Jouw voorstel is energetisch zo ongeveer de domst mogelijke oplossing. Rendement van drie keer niets.

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm24 jan. 2022 - 13:30

Ja Imgikke juist wel. Ik gebruik dit argument expres omdat dezelfde reden wordt gebruikt om de datacentra in bv Zeewolde te verkopen aan de burger.

Hallahan2
Hallahan224 jan. 2022 - 7:16

Waar maken we ons in hemelsnaam druk over? De beste man draait zelf op voor de kosten van aanleg en betaald netjes zijn stroomrekening.

4 Reacties
lmgikke
lmgikke24 jan. 2022 - 7:46

Uhm, het Nederlandse net zit vol. En dan wil jij dit soort energie slurpende graai gedag in een woonwijk? absurd. infrastructuur inzetten voor piramidespelletjes.

nikita72
nikita7224 jan. 2022 - 8:06

Even een lesje economie: We kunnen zo veel geld maken als we willen, maar we kunnen niet onbeperkt electriciteit maken. Op dit moment worden kolen en aardgas gebruikt om electriciteit te maken. Dat heeft grote nadelen, ook als ervoor betaald wordt. (Vraag het maar aan de Groningers met scheuren in hun huizen.) De kolen die verbruikt worden doordat bitcoins gedolven worden, worden niet gebruikt voor nuttigere dingen (auto's opladen of staal produceren bijvoorbeeld).

Uw Psychiator
Uw Psychiator24 jan. 2022 - 9:20

@ Hallahan (08:16u) - ik ga ervan uit dat je niet zozeer serieus een mening presenteert, als wél zwarte humor bedrijft. 1. wat vinden de buren van die nijvere kompel in hun midden, die zo naarstig aan het 'minen' geslagen is dat ze daar ernstige overlast en derving van woongenot van ondervinden? 2. als, hoe democratisch, diezelfde buren ook allemaal datzelfde mijnwerkersgedrag zouden gaan vertonen (kwestie van formuliertje invullen en opsturen, en je eigen lollige auto verkopen om de aansluitingen mogelijk te maken - die auto staat nu toch al noodgedwongen een flink eind verderop geparkeerd) - als, herneem ik, die buren dat zouden doen, dan werd die hele Bretagnehof in Woensel in no time een totale chaos. De mannen aldaar zouden elkaar als goede jagers-verzamelaars met hamers en breekijzers te lijf gaan, en de vrouwen logeerden allen tijdeljk in één of ander soort van opvang. 3. Hoe zou het anders kunnen: John de Mol heeft de rechten voor een prima reality-soap al geclaimd. Hij rook groot geld. Binnenkort live op de buis: "Take No Prisoners! - The War In Woensel".

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 9:53

spot de associaal!

Over2
Over223 jan. 2022 - 21:39

Dat hele bitcoin gebeuren is zo vreselijk slecht voor het milieu. De biomassakolengascentrales met subsidie draaien al overuren om Tesla's met subsidie op te laden. Mega datacenters idem Warmtepompen met subsidie idem etc. Het is te hopen dat Rutte3 heeft besloten dat Rutte4 daar snel een eind aan gaat maken. D66 Jette (Klimaat en energie) en D66 Kaag (financien) - aan de bak. Kijk niet weg. Verbieden die bitcoinhandel in Nederland

3 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist24 jan. 2022 - 7:53

Datacenters die in ons stroom van een middelgrote stad opvreten en alleen draaien voor gebruikers in politiek onstabiele landen hier per omgaande laten sluiten. Maar denk juist dat Jetten en Kaag het diametraal omgekeerde gaan doen en de 15-20 nog geplande nieuwe centers met open armen en miljarden subsidie op de stroom in het vooruitzicht zullen ontvangen.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 9:55

spelregeltoerist: waarom reken jij dat speciaal jetten en jkaag aan en niet de hoofdverantwoordelijke Rutte? Ben je ook zo'n irrationale D66 hater?

spelregeltoerist
spelregeltoerist24 jan. 2022 - 10:30

@ watcher Ik reageer op het comment van Over. Als je het had gelezen was het je duidelijk geweest! En om je te helpen, het staat in de één na laatste alinea.

DuRoiSoleil1
DuRoiSoleil123 jan. 2022 - 21:36

Het is extreem onwaarschijnlijk dat deze man thuis bitcoin gaat mimen. Dat is in Nederland door de hoge stroomprijzen niet rendabel. Heel misschien een andere crypto-valuta, maar dat is ook onwaarschijnlijk

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas24 jan. 2022 - 7:37

Als je elke 10 minuten 230.000 euro op je rekening kunt bijschrijven, is het nog steeds enorm winstgevend. En dat terwijl anderen in de kou zitten vanwege de hoge prijzen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 jan. 2022 - 10:20

Helaas Pindaklaas, Om Bitcoins te minen, moet je je aansluiten bij een mining pool. Alle miners in de mining pool brengen hun hash-krachten in de pool in. Wanneer de pool een blokbeloning wint, wordt die beloning verdeeld onder alle leden. Deel uitmaken van de mining pool betekent niet dat u in één keer een volledige Bitcoin kunt minen. Beloningen kunnen echter geleidelijk worden verzameld om tot 1 BTC te komen. Als u bijvoorbeeld 0,005 BTC per dag kunt minen, dan zou u in ongeveer 200 dagen een volledige Bitcoin hebben verzameld.

EenMening
EenMening23 jan. 2022 - 21:24

"Terwijl honderdduizenden gezinnen in energiearmoede leven, kan deze buurman vanaf februari gaan cashen." Energiearmoede heeft niets te maken met het elektriciteitsverbruik van "buurman". Energiearmoede is een financieel probleem. "Buurman" neemt veel stroom af en betaalt de kosten aan het energiebedrijf ("een leuke auto"). Het energiebedrijf zou deze flinke extra opbrengst natuurlijk kunnen gebruiken om arme mensen tegemoet te komen in deze dure tijden. Dat laat onverlet dat het minen van bitcoins een stroomvretend gebeuren is, dat niet past bij het streven naar verantwoord stroomgebruik. Dit verschijnsel moet zeker aan banden gelegd worden. Cryptomunten zouden zo wie zo door de AFM heel goed in de gaten gehouden moeten worden, omdat de koers enorm flucteert en er daarom voor beleggers veel risico's aan kleven. Als cryptomunten op piramidespelen of Ponzi schemes gaan lijken, moeten ze verboden worden. In het verleden verkocht iemand zijn huis om bitcoins te kopen, in de hoop dat die enorm in waarde zou stijgen. Cryptomunten doen denken aan de zeventiende-eeuwse speculatie met tulpenbollen, die uiteindelijk eindigde in enorme verliezen en zelfs faillissementen.

4 Reacties
geitenbreier
geitenbreier23 jan. 2022 - 22:37

@Eenmening "Cryptomunten doen denken aan de zeventiende-eeuwse speculatie met tulpenbollen, die uiteindelijk eindigde in enorme verliezen en zelfs faillissementen" Dat schreeuwden ze ook al toen die nog onder de 100$ stond.

lmgikke
lmgikke24 jan. 2022 - 7:47

geitenbreier. En nog steeds is het waar. Al die coins hebben alleen maar waarde omdat er vraag naar is. Dat is een piramide spel. Zodra de vraag stopt, stort het in. Niets meer en niets minder (kom maar op adepten/epigonen met je drogredenen).

Bastet2
Bastet224 jan. 2022 - 7:49

@geitenbreier En? Wat wil je daar mee zeggen? Dat onderschrijft toch vooral wat Eenmening zegt? De waarde van de genoemde tulpenbol steeg ook tot onvoorstelbare hoogte. (Voorlopig kun je voor een Bitcoin overigens nog geen Amsterdams grachtenpand kopen.) Niemand betwist dat er mensen heel veel rijker zijn geworden door vroeg te investeren in Bitcoin. Mensen die er als laatste in stappen betalen de prijs.

lmgikke
lmgikke24 jan. 2022 - 7:50

Een van de veelgenoemde argumenten dat bitcoin geen piramide spel zou zijn, is dat ook de grote jongens zoals Musk er in stappen (en er ook weer uit stappen). De domme particuliere bitcoin adept ziet niet in dat dat simpel bespelen van de markt is. Grote positie innemen om de koerste laten stijgen, duizenden simpele zielen geloven dan dat het een valuta is, stappen er ook in. Grote positie wordt verkocht met winst, en de simpele zielen betalen het gelach. Typisch epigonen.

geitenbreier
geitenbreier23 jan. 2022 - 21:19

Totale onzin die berekeningen over de opbrengst ! Bovendien is bitcoin niet de schuld van het feit dat er een beleid is zoals nu betreffende aanvraag voor extra ampere. De vraag en behoefte aan bitcoin is te danken aan monetair wanbeleid. Bitcoin is niet de oorzaak van problemen, maar het gevolg. Bitcoin is juist vaak een oplossing. Is bitcoin perfect ? Nee zeker niet ! Maar gelukkig is het open source , zodat alle wereldverbeteraars en wijsneuzen er aan mee kunnen schrijven :-)

5 Reacties
Hernandez
Hernandez23 jan. 2022 - 21:42

Bitcoin is een piramidespel.

JanB2
JanB223 jan. 2022 - 22:57

De bitcoin is geen gevolg van financieel wanbeleid maar van een aloude menselijke drijfveer: hebzucht. Bitcoins zijn geen valuta. Een munteenheid die zo fluctueert als de bitcoin is volstrekt ongeschikt als betaalmiddel in een normale economie. Zelfs de turkse Lira is stabieler. De bitcoin wordt alleen gebruikt door criminelen en in failed states zoals El Salvador waar men niet hoeft te denken aan een eigen munteenheid zonder meteen een neerwaartse spiraal van hyperinflatie op de koop toe te moeten nemen. De bitcoin is een instabiel speculatieobject niks meer, en zonder onderliggend systeem van waardegarantie of creatie, zodat de handel in bitcoins feitelijk niets meer is dan een herverdeling van vermogen: de winsten van de één zijn de verliezen van de ander. Dat geldt trouwens voor alle cryptomunten.

Ch0k3r
Ch0k3r24 jan. 2022 - 6:22

Het is een valuta die onnoemelijk veel energie kost. Super milieuonvriendelijk

adriek
adriek24 jan. 2022 - 10:05

"Bitcoin is juist vaak een oplossing." Nu maak je me nieuwsgierig. Welk probleem lost Bitcoin op?

Winterdepressie
Winterdepressie24 jan. 2022 - 12:53

Een slecht idee blijft slecht ongeacht hoe open de source is. Open source is niet een magische marketing term die alles beter maakt net zoals niet alles dat "biologisch" is goed is. Antrax is ook biologisch en corona ook. Er zijn een hoop computer virus kits die open source zijn. BTC kost simpelweg een orde van grote meer dan het oplevert. Het probleem is dat de rekening momenteel continu wordt doorgeschoven, maar deze zal op een gegeven moment gepresenteerd worden. Al die verloren watturen, als die verspilde opslagcapaciteit en al die vervuiling! Het is een crimineel beginsel dat hele bitcoin.