Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bussemaker reikt ruim 100 miljoen uit aan topwetenschap

  •  
08-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
25549336062_8475b0b489_z
Het ministerie van Onderwijs heeft meer dan 100 miljoen euro uitgereikt aan zes teams van wetenschappers. Het gaat om de felbegeerde Zwaartekrachtsubsidie, bedoeld om grensverleggend onderzoek te stimuleren. Elk consortium van onderzoekers krijgt ruim 18.8 miljoen euro, dat ze mogen uitgeven over een periode van tien jaar. In totaal geeft het ministerie 112,8 miljoen uit aan het bevorderen van topwetenschap.
In het verleden werd de subsidie vooral toegekend aan de exacte wetenschappen. Na veel kritiek bij eerdere uitreikingen, is er ook geld beschikbaar gesteld voor een team van sociale wetenschappers en een groep geesteswetenschappers. Van de zes winnende consortia worden er vier aangevoerd door een vrouwelijke hoogleraar.
De onderzoeken die door deze uitreiking ondersteund worden, gaan onder meer over het schrijven van de eerste software voor quantumcomputers, het bouwen van een synthetische cel, en het bestuderen van de vele innovaties in de Griekse en Romeinse tijd en hun publieke acceptatie.
Minister Bussemaker benadrukte het belang van fundamenteel onderzoek. Volgens haar is het goed dat er meer geld voor beschikbaar komt. ‘Hiermee stimuleren wij door nieuwsgierigheid gedreven vrij en onafhankelijk onderzoek dat van groot belang is om doorbraken te kunnen forceren’ aldus Bussemaker. De financiering is voor de wetenschappers welkom, in een steeds competitievere wereld met een groeiend gebrek aan fondsen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.