Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Businessclass voor iedereen

  •  
04-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1minuutvoor12vliegtuig
Een minuut leestijd: De Franse overheid heeft als voorwaarde dat 1,5 miljard wordt besteed aan research naar een emissieloos vliegtuig op biobrandstof of waterstof
Vliegen wordt geweldig. Beenruimte groeit naar 150 centimeter i.p.v. 74 tot 79 cm nu (Easyjet vs KLM). Anderhalve meter-brede gangpaden. Ruime stoelen en loveseats voor als je uit één familie komt. Eindelijk iedereen businessclass. En dat allemaal op waterstof en met zonnepanelen op het dak en de vleugels. Het wordt allemaal wat duurder, dat wel, maar daardoor is het ook heerlijk rustig op de luchthavens en krijg je alle aandacht van de overgebleven personeelsleden. Die zijn er ook alleen voor de vriendelijkheid want voor de rest is alles geautomatiseerd.
Ik dacht zoiets te lezen toen de Economist kopte Air travel’s sudden collapse will reshape a trillion dollar industry. Wat toch de indruk wekt dat de hele vliegtuigindustrie opnieuw zal worden uitgevonden. Het blad beschrijft hoe Airbus en Boeing orders zien vervliegen. Vooraanstaande consultants verwachten dat de totale vloot aan vliegtuigen in 2030 maar liefst 12% zal afnemen. Luchthavens – ook grootverdieners in de vliegindustrie – krijgen van de leidende kredietbeoordelaar Standard & Poor nu al een negatieve beoordeling.
Echt schokkende veranderingen voorziet The Economist echter toch niet. De productie van vliegtuigen zal de instorting, ondanks de voorspelde krimp, wel te boven komen. Dat passagiers als vee worden behandeld zal vooralsnog alleen maar erger worden. Dat komt omdat de grote klassieke maatschappijen nu ook hebben ontdekt dat de service stukken minder kan. Om concurrerend te blijven wordt het personeel met enorme bakken op straat gezet.
Hoewel de vakbond haar hakken nog in het zand heeft, heeft KLM ondanks de miljarden overheidssteun aangekondigd haar personeelsbestand met 5000 mensen in te krimpen. Ook Air France gaat, ondanks een kapitaalinjectie van miljarden euro’s, duizenden banen laten verdwijnen in de komende jaren.
Positief is het nieuws dat de duurzaamheids “roep” wel is blijven hangen en de afgelopen maanden sterker is geworden. Airbus wil 0% CO2 uitstoten in de nabije toekomst en Boeing moet daar dan aan meedoen, omdat de Europese overheden steeds meer groene eisen stellen. De steun van de Franse overheid heeft bijvoorbeeld als voorwaarde dat 1,5 miljard wordt besteed aan research naar een emissieloos vliegtuig op biobrandstof of waterstof, dat in 2035 moet vliegen.
Een minuut voor twaalf, hoog tijd voor verandering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Welp2
Welp24 aug. 2020 - 17:09

Ik ben zelf eigenlijk eerder bang van de duurzaamheids"roep". Biobrandstoffen zijn een leuk idee zolang het gaat om afvalproducten of producten afkomstig van niet-landbouwgrond. Echter de vraag naar biobrandstoffen is dusdanig hoog dat je je niet meer realistisch gezien kan praten over afvalproducten ; uiteindelijk komt het neer op een toenemend gebruik van landbouw-areaal. Het gebruik van waterstof en onderzoek daarnaar juich ik best toe. Maar rol dat uit eerst in sectoren die daarbij beter geschikt zijn. Waterstof-tanks in lichtgewicht toepassingen is een dubbelstap. En dat soort dubbelstappen zijn gedoemd te mislukken, tenzij je er onevenredig veel geld tegen aan smijt. Als je het eerst weet uit te rollen voor sectoren die niet die lichtgewicht-eis hebben (scheepvaart, omvorming van aardgas-centrales), kan je het geleidelijk aan meer en meer uitrollen in andere sectoren die steeds kleinere/lichtgewicht toepassingen ervan eisen (vrachtverkeer over weg en later zelfs personenauto's). Tenslotte kan je gaan kijken naar de lichtgewicht toepassingen zoals luchtvaart. Tot die tijd zul je gewoon de luchtvaart meer moeten belasten.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden4 aug. 2020 - 14:13

Ik doe wetenschappelijke research of het perpetuum mobile ook kan worden gebruikt bij de aandrijving van luchtvaartuigen. Kom ik nou ook in aanmerking voor een deel van die 1,5 miljard?

2 Reacties
ton14024
ton140244 aug. 2020 - 15:19

Probeer het met een bolderkar. En dan gaan voor 1 biljoen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 aug. 2020 - 17:37

Ga bij ze solliciteren.

adriek
adriek4 aug. 2020 - 11:56

"Airbus wil 0% CO2 uitstoten in de nabije toekomst ..." Waarschijnlijk door een heleboel bomen te laten aanplanten, wat bio-kerosine bij te mengen en een creatieve boekhouder en tien EU lobbyisten in dienst te nemen. Vliegtuigen gaan in de 'nabije toekomst' nog niet vliegen zonder dat er CO2 uit de uitlaat komt, dus die nul procent is per definitie een rekenkundige truuk.

1 Reactie
ton14024
ton140244 aug. 2020 - 15:00

Ik denk aan een taalkundige truck. ´wil´ en ´nabije´ moet ´veinst´ en ´verre´ zijn.

Handige harry
Handige harry4 aug. 2020 - 10:01

1,5 miljard voor onderzoek. Daar kun je 15.000 een jaar lang onderzoek voor laten doen en ze een ton betalen. Wat een geld.

3 Reacties
adriek
adriek4 aug. 2020 - 11:58

De kosten voor ontwikkeling van een compleet nieuw toestel zijn een veelvoud, dus het lijkt een realistisch bedrag voor de ontwikkeling van een nieuwe motor. Maar persoonlijk voorzie ik voor de komende dertig jaar nog geen CO2 vrij vliegtuigen anders dan op zeer experimentele schaal.

Martin007
Martin0074 aug. 2020 - 13:28

Maar Harry toch, wat een onzin. Die anderhalf miljard is een eenmalige uitgave. Als je dát al veel vindt, wat moet je dan roepen over die 8 miljard die onze gave overheid elk jaar aan de handelaren in fossiele brandstoffen geeft als "subsidie"?

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 aug. 2020 - 17:36

'Daar kun je 15.000 een jaar lang onderzoek voor laten doen ' Of vijf A380's kopen. 1,5 miljard is zo op in de luchtvaart.