Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Bush schiet in eigen voet

  •  
17-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-17-om-14.23.41
Republikeins presidentskandidaat Jeb Bush wist dinsdagavond een paar uur lang alle aandacht op Twitter bij rapper Kanye West weg te halen. Bush plaatste een foto op het sociale netwerk van een pistool met daarin zijn naam gegraveerd, begeleid door slechts het woord “America”.
Bush, die op dit moment in de meest optimistische peilingen amper 10 procent van de potentiële stemmen krijgt, deelde de foto nadat hij tijdens zijn campagne een bezoekje had gebracht aan de producent van het wapen. Het leverde vrijwel direct een stortvloed aan reacties op.
Meerdere gebruikers van Twitter wezen Bush fijntjes op de vele doden die het vrije wapenbezit in Amerika veroorzaakt. Alleen al in het jaar 2015 vonden in de Verenigde Staten 372 massaschietpartijen plaats, waarbij 475 doden en 1.870 gewonden vielen. Het totaal aantal doden als gevolg van een schietpartij ligt nog vele malen hoger. President Obama noemde onlangs het aantal schietpartijen een ‘epidemie’.
Niet iedereen reageerde op de foto van Bush met dezelfde bloederige details, veel zagen het als een uitgelezen kans om Bush, die langzaam het lachertje van de presidentiële race aan het worden is, nog eens extra belachelijk te maken.

Meer over:

vs, wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2016 - 9:23

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
johannn2
johannn218 feb. 2016 - 12:08

Met die beperking, dat het in Zwitserland tenminste om getrainde militairen gaat en niet over iedere willekeurige wapengekke burger. .

Zakenpief
Zakenpief18 feb. 2016 - 0:29

Hoezo schiet Jeb zichzelf hiermee in zijn voet? Omdat er een paar zgn "liberals" grappige kritiek hebben geuit via Twitter? Dat staatje mbt vuurwapen-doden zorgt er bij de gemiddelde Republican alleen maar voor, dat ze blijkbaar ook een wapen moeten hebben. Het is triest, maar dit soort spierballentaal werkt nu eenmaal in de VS. Dit gaat Bush stemmen opleveren, denk ik. En daar was het om te doen.

overlever
overlever17 feb. 2016 - 17:00

Homicide by samurai-sword. Japan rate per 100.000 population 3.2 U.S. rate per 100.000 population 0.00002

Arie Roos
Arie Roos17 feb. 2016 - 15:37

Wat het allemaal nog veel mooier maakt, is dat Bush dit tweette na een bezoek aan de FN fabrieken. Echter, FN is helemaal geen Amerikaans bedrijf, het is Waals. Dus eigenlijk had hij "Belgium" onder zijn foto moeten zetten ...

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink17 feb. 2016 - 20:36

Waarmee eens temeer wordt bewezen hoe dom Jeb is!

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2016 - 15:27

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 feb. 2016 - 18:08

Interessant geachte Dirk Jan, U werpt een wel geheel andere kijk op wapenbezit in particulier bezit. Ik wist dat eerlijk niet.

hugo bergveen
hugo bergveen17 feb. 2016 - 21:06

De cijfers zijn verschillend, maar de maatschappijen ook. Ik zou landen als de VS, Rusland en Zuid- Afrika niet zonder meer naast elkaar zetten. De meeste Amerikanen trekken inderdaad niet moordend door de straten, maar zijn bereid en voorbereid om te schieten op iemand waarvan ze denken dat die misschien wel moordend door de straten zal trekken en een vergissing is gauw gemaakt. Overigens schijnt het ontzettend moeilijk te zijn om een mens te doden zonder vuurwapen of een lading springstof.

Zephyr2
Zephyr218 feb. 2016 - 11:46

Beschikbaarheid van wapens leidt tot gebruik van wapens. Daar waar in Nederland fysiek geweld en messen worden gebruikt wordt in USA eerder een vuurwapen getrokken. Ik hoef ook geen vuurwapen omdat ik in Nederland woon. Als in USA zou wonen en weet dat zo'n beetje iedereen om mij heen wel een vuurwapen heeft zou ik er misschien anders over denken.

hugo bergveen
hugo bergveen18 feb. 2016 - 12:54

@DirkJan Legaal wapenbezit is in het algemeen gekoppeld aan een stelsel van toetsen, voorwaarden en registratie. Dat was in de VS eerst ook: het wapenbezit was gekoppeld aan 'a well regulated militia', en bestond uit een musket en een voorraadje kruit en lood. De Founding Fathers zouden waarschijnlijk nog eens achter hun oren hebben gekrabd als ze hadden gezien welke wanstaltige arsenalen onder dekking van de constitutie zouden worden aangelegd. Overigens is het aantal moorden verontrustend, maar het aantal ongelukken met slecht opgeborgen, geladen en doorgeladen wapens nog veel meer.

Harba Lorifa
Harba Lorifa17 feb. 2016 - 15:13

Overigens wel grappige reakties bij de andere fotos.

Harba Lorifa
Harba Lorifa17 feb. 2016 - 15:12

Beetje veel ophef over n foto van een pistool met t woordje amerika. Dat is toch precies het beeld wat bij velen bij amerika hoort? Ik zie de usa en de gunlaw als iets dat echt bij elkaar hoort. Wat mij betreft klopt t dus als n bus. Er is verder door Bush geen waarde oordeel bij gegeven.

Sadiq Al Masri
Sadiq Al Masri17 feb. 2016 - 14:49

Guns do'nt kill. Republicans kill

2 Reacties
Grozny
Grozny17 feb. 2016 - 15:12

Niet echt het is nog altijd de democratische senator harry reid, obamas rechterhand en democratische leider van het senaat die nooit een stemming op de senaatsvloer liet komen mbt geweren. waardoor er nooit veranderingen konden komen. De reps hoefde hier zelf niet eens iets voor te doen. http://www.ontheissues.org/Domestic/Harry_Reid_Gun_Control.htm

hugo bergveen
hugo bergveen18 feb. 2016 - 12:57

@Grozny De Republikeinen deden er wel degelijk iets voor: ze maakten op voorhand duidelijk dat er over enige beperking van het wapenbezit niet te praten viel. Is het Reid kwalijk te nemen dat hij een bij voorbaat kansloos voorstel niet in stemming brengt?

Bernie2
Bernie217 feb. 2016 - 14:43

Yep, de binnenlandse slachtingen. Een andere Bush-telg schoot met dit- en aanverwant schiettuig in Irak en Afghanistan een honderdduizenden burgers en militairen overhoop. Jeb Bush en vrij vuurwapenbezit voor allen. Iedereen een gun met bovenop de rokende loop de naam van de voorvechter van het vrije vuurwapenbezit Bush gegraveerd. Kan iemand nóg dommer zijn dan GW Bush? Blijkbaar. Goed voorbeeld doet volgen. Lees ik dat de Republikeinse voorman Jesse Hughes van Eagles of Death Metal, het bandje dat in Parijs getuige was van een massamoord door IS personeel, ook verdomd graag vuurwapens in de handen van elke wereldburger ziet. Dan was het weliswaar een gezellige shootout geworden daar rond het Bataclan podium, maar waren er geen doden gevallen, aldus de schietgrage extremist die eigenlijk priester is. Tsja, of je nu uit je puddingbuks schiet of hardcore bullets .... Met soortgelijke argumenten jast de machtige wapenlobby, gesteund door idioten als Trump en Bush, Hughes en veel anderen het vrije vuurwapenbezit en het openlijk dragen ervan zwakbegaafde geïnteresseerden door de strot. Genereer angst en klinkende verkopen zijn gansch het repertoire. Schommelende doorgeladen vuurwapens op de heupen van vrouwen en mannen op straat, voor de klas, in de buurtsuper en de kerk. Het wordt nog verdomd gezellig daar in de Verenigde Tombstones.

Grozny
Grozny17 feb. 2016 - 14:28

Bush die naast clinton het meeste geld van miljonairs krijgt heeft in iowa ongeveer 5200$ uitgegeven voor iedere stem. In tegenstelling to trump die maar 300$ per stem heeft uitgegeven. Bij deze 5200$ zit het superpac geld nog niet eens erbij, en bush zijn superpac heeft veel meer geld uitgegeven dan de bush campagne zelf. Dit gaat nu wel het argument worden om te zeggen dat geld in politiek niet uitmaakt, bush geeft meer dan 10.000$ uit per stem en wordt 6de. Het grappige aan deze foto is dat een campagneteam echt dat als beslissing heeft moeten maken. Ze hopen natuurlijk dat het bush wat sterker en mannelijker laat lijken, maar het mislukt weer eens compleet.

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus17 feb. 2016 - 15:43

"Dit gaat nu wel het argument worden om te zeggen dat geld in politiek niet uitmaakt, bush geeft meer dan 10.000$ uit per stem en wordt 6de." dat is een slecht argument, want Jeb Bush is de broer van en zoon van. Je kan dus niet vergelijken.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!17 feb. 2016 - 13:46

Uiteraard gun ik het niemand maar ben toch licht teleurgesteld dat de kop niet letterlijk is. Ik schrik van mezelf als passivist. Iets anders maar toch gerelateerd. Waarom zoveel "nieuws" over kandidaten als Bush die zoals het er nu naar uitziet volledig kansloos zijn gekozen te worden? Enige wat we horen is over Bush, Clinton en Trump. En zo weinig over Bernie Sanders. Er kan een politieke aardbeving plaats gaan vinden in de VS wat naar mijn idee ook hoognodig is. Waarin Obama zwaar teleurstelde kan Sanders wel verandering brengen. Hij wordt niet financieel gesteund door de bedrijven die Obama wel miljoenen heeft gegeven en waardoor Obama niks veranderde omdat dat tegen het belang van zijn financiers was. Veel ideeën van Sanders zouden ook heel goed in Nederland toegepast kunnen worden.

1 Reactie
Grozny
Grozny17 feb. 2016 - 15:02

We horen juist helemaal niets van clinton, wat heel apart is. Als we iets horen van haar is het alleen maar de positieve zaken. Horen niets over haar FBI onderzoek(nog nooit voorgekomen dat een presidentskandidaat door de fbi onderzocht wordt), horen niets dat haar stichting nu ook onderzocht wordt, horen niets over haar feminisme, zwarte stemmen en wallstreet hypocrisie, horen niets hoe de baas van de DNC, haar voormalige co-chair de democratische verkiezingen heeft proberen te riggen voor clinton ect...

Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 feb. 2016 - 13:33

Japan en de U.S.A. mogen beide als geciviliseerde landen worde beschouwd, hoewel ik persoonlijk zo mijn twijfels over het tweede land heb. Het is ook een primitieve natie, ondanks Hollywood, Facebook, Microsoft, en TTIP. De U.S.A. scoren blijkens het bijgaande diagram 320 maal zo hoog als Japan, als het gaat om 'homicide by firearm', voor het meest recente jaar, per 100.000 mensen. Vreemde natie.

voxpopuli2
voxpopuli217 feb. 2016 - 13:31

Andere wereld, dat Amerika, overigens wel een stoer kadootje..vrij wapenbezit is een recht daar..