Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buschauffeur laat passagiers zwarte vrouw op straat gooien

  •  
17-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
321 keer bekeken
  •  
busincident
Op social media doet een verontrustend filmpje de ronde dat lijkt te zijn opgenomen in een vervangend vervoer-bus van de NS. Op beelden gemaakt door een medepassagier is te zien hoe een donkere vrouw door meerdere witte mannen racistisch en agressief bejegend wordt. De aanleiding van het incident is niet geheel duidelijk, maar de vrouw lijkt zich te hebben beklaagd over het laten staan van een andere reiziger die aan het eten was. Hierop verzamelen meerdere mannen, onder wie de chauffeur van de bus, zich bij haar stoel en krijgt ze te horen dat ze de bus uit moet. Op haar protest wordt de vrouw toegebeten dat ze ‘hier te gast is’ en niet zo veel praatjes moet hebben. Ook wordt haar verweten dat ze geen goed Nederlands zou spreken. Vervolgens gooit de chauffeur haar spullen naar buiten en uiteindelijk werkt een andere passagier de vrouw hardhandig de bus uit.
Wanneer en waar het filmpje werd opgenomen is nog niet bekend, maar het staat sinds gisteren op YouTube. Twitteraars vragen ondertussen om opheldering aan de NS, maar het account van @NS_online leek in eerste instantie niet bereid om een onderzoek in te stellen:
Nadat Volkskrant-columniste Asha ten Broeke haar afschuw uitsprak werd echter door een andere medewerker alsnog een onderzoek aangekondigd:
Update 21.20uur: Een woordvoerder van de NS laat weten dat het een filmpje uit 2011 betreft. Wat de NS destijds aan actie heeft ondernomen naar aanleiding van het incident is nog niet bekend. De NS onderzoekt momenteel of het filmpje destijds bij hen is aangekomen en zo ja, hoe er toen mee om is gegaan.

Meer over:

ns, racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.