Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Buschauffeur laat passagiers zwarte vrouw op straat gooien

  •  
17-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
busincident
Op social media doet een verontrustend filmpje de ronde dat lijkt te zijn opgenomen in een vervangend vervoer-bus van de NS. Op beelden gemaakt door een medepassagier is te zien hoe een donkere vrouw door meerdere witte mannen racistisch en agressief bejegend wordt. De aanleiding van het incident is niet geheel duidelijk, maar de vrouw lijkt zich te hebben beklaagd over het laten staan van een andere reiziger die aan het eten was. Hierop verzamelen meerdere mannen, onder wie de chauffeur van de bus, zich bij haar stoel en krijgt ze te horen dat ze de bus uit moet. Op haar protest wordt de vrouw toegebeten dat ze ‘hier te gast is’ en niet zo veel praatjes moet hebben. Ook wordt haar verweten dat ze geen goed Nederlands zou spreken. Vervolgens gooit de chauffeur haar spullen naar buiten en uiteindelijk werkt een andere passagier de vrouw hardhandig de bus uit.
Wanneer en waar het filmpje werd opgenomen is nog niet bekend, maar het staat sinds gisteren op YouTube. Twitteraars vragen ondertussen om opheldering aan de NS, maar het account van @NS_online leek in eerste instantie niet bereid om een onderzoek in te stellen:
Nadat Volkskrant-columniste Asha ten Broeke haar afschuw uitsprak werd echter door een andere medewerker alsnog een onderzoek aangekondigd:
Update 21.20uur: Een woordvoerder van de NS laat weten dat het een filmpje uit 2011 betreft. Wat de NS destijds aan actie heeft ondernomen naar aanleiding van het incident is nog niet bekend. De NS onderzoekt momenteel of het filmpje destijds bij hen is aangekomen en zo ja, hoe er toen mee om is gegaan.

Meer over:

ns, racisme, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

abc3
abc323 okt. 2016 - 16:16

vage video weet iemand wat er vooraf was gebeurt?

Freeman2
Freeman219 okt. 2016 - 8:23

Kijk, Rosa Parks wordt uit he bus gegooid? We zijn zeker weer een gidsland geworden. (Wat zijn onze mannen stoer, he?)

Spinazieduiker
Spinazieduiker19 okt. 2016 - 8:02

Racisten,de goedpraters.ZP liefhebbers,wedje maken en de haatzaaier Wilders zal het ook wel goed doen bij die gasten.

Tengri
Tengri18 okt. 2016 - 18:51

Ik wil een studie zien. Het percentage witte mannen die dit gedrag van een witte man goedpraten of begatelliseren. Het percentage witte mannen die dit gedrag van een witte man goedpraten of bagatelliseren als het gekleurde nederlander zou zijn. Kijk, dit zijn nou de belangrijke studies. Waarom pakt niemand dit op? Als je in staat bent om dit te doen, doe het. Zelf kan ik dit nu niet.

2 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk18 okt. 2016 - 21:44

Witte mannen of gewoon autochtone Nederlandse mannen. Wat heeft een pool, belg, Bulgaar of Roemeen nauw te maken met dit ?

Tengri
Tengri20 okt. 2016 - 8:19

Er is een etnisch alleenrecht op de term autochtone Nederlandse mannen. Een 3e/4e generatie Nederlandse Pool die geïntegreerd is en netjes accentloos Nederlands spreekt valt ook onder autochtone Nederlands mannen. En bij een 3e/4e generatie Nederlandse Marokkaan die geintegreerd is en netjes accentloos Nederlands spreekt is dit allemaal irrelevant. Het blijft een Marokkaan. Witte man dus. Het woord autochtoon is exclusief bestemd voor de witte man/vrouw.

JoWe62
JoWe6218 okt. 2016 - 16:40

Men kent het hele verhaal niet. Alleen het laatste stuk is opgenomen. De chauffeur heeft duidelijk aangegeven dat ze de hele tijd al eenieder lastigvalt dus is er waarschijnlijk veel meer gebeurt. En dat iemand die een hamburger eet niet toegelaten wordt, terecht. Het is geen cafetaria en voordat je het weet zit een ander in de saus . Deze vrouw is heel duidelijk aan het provoceren. Hier als gast gekomen is een feit echter had anders gezegd kunnen worden. Overigens viel me op dat omstanders maar wat bereidt waren te helpen. Dat heeft niets met racisme te maken maar waarschijnlijk met het eerdere gedrag van deze vrouw. Maar een hamburger eten in een bus gaat echt niet.:) Je kunt niet echt een objectieve reactie geven zonder het hele verhaal.

1 Reactie
johannn2
johannn219 okt. 2016 - 20:54

Jo, Gast ?? Ze is een van oorsprong Surinaamse, en dus hoogstwaarschijnlijk een Nederlands staatsburger. En zelfs als ze dat niet was, dan nog had ze recht op een volwaardige behandeling. .

richarrd
richarrd18 okt. 2016 - 13:31

De groep mannen is overduidelijk te agressief, en dan zeggen ze ook nog dat de mevrouw hier te gast is, en dat ze geen fatsoenlijk Nederlands kan spreken, terwijl ze overduidelijk het best Nederlands spreekt van alle passagiers van deze bus.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen18 okt. 2016 - 11:11

Ik vraag mij af waarom er in de titel 'zwarte' vrouw moet staan. Gewoon vrouw of persoon had voldoende geweest. Helaas ontbreekt de aanleiding waarom zij de bus is uitgegooid is. Ik kan mij heel slecht voorstellen dat dit om haar huidskleur geweest is.

2 Reacties
hminkema
hminkema18 okt. 2016 - 12:40

Waarom kun je je 'heel slecht voorstellen' dat huidskleur een rol speelde in de bejegening door witte mensen in deze situatie? Denk je dat witte (of zwarte) mensen in Nederland immuun zijn voor racisme? Wake up.

richarrd
richarrd18 okt. 2016 - 13:33

De buschauffeur en de mannen maken er een zaak van huidskleur van tijdens de ruzie, vandaar. Ze zeggen dat ze hier te gast is, en dat ze nauwelijks Nederlands spreekt.

Djoem
Djoem18 okt. 2016 - 9:25

Dit is een toonbeeld van openlijke racisme. Iemand zeggen dat zij hier te gast is en slecht Nederlands spreekt, is wat ik noem wit-superieur (white supremacy) denken. Wat een stelletje lafaards. Het gedrag van die mannen is intimiderend tegenover een vrouw. Tegen Mohamed of Virgil hadden ze het wel nagelaten. Dit heeft alles te maken met het opkomende racisme in Nederland. Ik zal zeggen, bestook NS met vragen over hoe zij dit hebben opgelost. En de chauffeur is zeker niet geschikt voor dit werk.

Franklin2
Franklin218 okt. 2016 - 5:06

Maakt niet uit of het filmpje nu 5 jaar oud is of pas geleden. Feit is wel dat als iemand afgetuigd wordt in een trein of bus of waar dan ook , omstanders liever wegkijken dan ingrijpen. Hoe vaak is dat gebeurd. Nu één "vervelende" weerloze vrouw die door 4 "stoere" mannen de bus hardhandig uitgezet wordt met het nodige denigrerende taalgebruik. Ja dan durven ze wel. Die chauffeur had het gewoon veel tactischer moeten oplossen, was totaal geen dreiging vanuit die mevrouw.

Mostafa
Mostafa18 okt. 2016 - 4:36

Als Bad hari die vrouw was durven die mannetjes..........!!!

3 Reacties
dedebe
dedebe18 okt. 2016 - 7:37

Badr Hari is een crimineel en dat is iemand waar jij tegen op kijkt?

Bram Emanuel
Bram Emanuel19 okt. 2016 - 11:50

Badr Hari had waarschijnlijk iedereen die bus al uitgetimmerd voor ie ging zitten.

KnorretjeBig
KnorretjeBig23 okt. 2016 - 20:45

U denkt toch niet dat Badr Hari met de bus zou reizen?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 okt. 2016 - 1:56

Als ik het goed heb begrepen laat de buschauffeur iemand die een hamburger at buiten staan maar laat het toe dat iemand anders een hamburger in de bus eet, mw. heeft daar opmerkingen over gemaakt en dat pikte de chauffeur niet, andere passagiers bemoeien zich ermee mogelijk omdat ze hun aansluiting missen, de chauffeur heeft de bus aan de kant gezet omdat hij die vrouw eruit wil hebben en zodoende passagiers ertoe aanzet de vrouw de bus uit te gooien met het oog op het missen van hun aansluiting, van mij mag die klootzak van een chauffeur inderdaad de zak krijgen, te laf voor woorden.

hminkema
hminkema17 okt. 2016 - 23:40

Het blijft een beetje raden, omdat u & ik duidelijk informatie missen over de precieze toedracht, maar dit is wat ik in de video waarneem. 1. Mevrouw beklaagt zich over iets dat in haar ogen een kennelijke misstand is. Heeft te maken met een persoon die buiten de bus een hamburger eet (en wellicht daarom de bus is uitgezet) en een persoon die niet de bus is uitgezet, terwijl die ook een hamburger eet. 2. Een persoon die zo'n ongelijke behandeling waarneemt, mag zich mondeling beklagen, binnen de grenzen van het redelijke. Als ik als blanke bij een Turkse bakker kom en ik zou twee euro voor een brood moeten betalen en een Turk éen euro, mag ik me ook beklagen. Maar ik mag niet alle broden door de winkel gooien of een steen door de ruit smijten. 3. De chauffeur gooit de spullen van de vrouw uit de bus en zegt haar de bus te verlaten. Ik geloof niet dat de chauffeur daartoe bevoegd is, tenzij er duidelijk sprake is van gewelddadig of anderzins extreem hinderlijk gedrag. Aan zulk extreem gedrag maakt de vrouw zich niet schuldig; ze beklaagde zich en is in een heftige conversatie geraakt met de chauffeur zonder dat duidelijk is wie de meeste olie op het vuur gooide. Immers, de chauffeur had zich ook - professioneel - kunnen openstellen voor de klacht, zonder dat hij het er mee eens was. 4. De toon die de chauffeur aanslaat en de houding die hij aanneemt ("Eruit!" "En nu ga je eruit ook!" (pakt de vrouw vast) "Hoppa!") zijn volstrekt ongepast. Hij treedt duidelijk buiten zijn bevoegdheden. Als dit uw vrouw of zus overkwam, dan zou u dit nooit goedkeuren. 5. De vrouw vraagt op rustige, zelfs gedweeë toon bij herhaling om de naam van de chauffeur. Hij geeft die niet. Dat is opnieuw tegen de regels. En die regels zijn er niet voor niets. Bij elk dienstverlenend bedrijf moeten klanten beschermd worden tegen wangedrag van medewerkers, die zich desgevraagd identificeren. 6. De passagier achter de mevrouw vindt het nodig zich met de kwestie te bemoeien met een zinloos commentaar: "Er zijn genoeg mensen die tegen u instemmen (?)". Een Duitser vraagt op luide toon om opheldering. De grimmige stemming neemt toe. 7. Dan voegt zich een lange Nederlander bij het gezelschap die de chauffeur wil 'helpen'. Zijn 'hulp' bestaat uit schreeuwen naar en intimideren van de mevrouw ("Deruit!" "Ik grijp je bij je lurven en dan eruit!"). 8. De mevrouw laat zich niet zomaar uit de bus zetten op - in haar ogen (en in die van veel anderen) - onterechte gronden. Ze kondigt aan dat ze de politie wil inschakelen bij dit conflict. Dat is haar goed recht. Iedereen die zich bedreigd voelt, mag de politie te hulp inroepen. Dat hoort de chauffeur ook te weten, als professioneel dienstverlener. Ze wijst er op dat ze een vervoerbewijs heeft en wil op die titel normaal vervoerd worden. Op de beschuldiging dat ze stennis maakt, herhaalt ze op beheerste toon haar klacht ("U laat iemand buiten staan en u laat niet/hier iemand een hamburger eten"). 9. Mevrouw wordt door omstanders te verstaan gegeven dat ze 'geen behoorlijk Nederlands spreekt en haar mond moet houden' en dat ze 'hier te gast is' en dat 'wij zijn zat van u gewoon'. Dat noem ik niet alleen onjuiste, maar ook discriminerende uitspraken. Niet alleen spreekt mevrouw prima Nederlands, met een licht Surinaams accent, maar ook weten de omstanders niets van haar nationaliteit of verblijfstitel. Dik kans dat mevrouw in Nederland geboren is of tot Nederlander genaturaliseerd is. Zulke mensen zijn geen 'gasten' met speciale gedragsregels: volgens onze eigen Grondwet is iedere ingezetene voor de wet gelijk. Zelfs als mevrouw slechts een tijdelijke verblijfsstatus zou hebben, dan nog heeft ze dezelfde normale rechten als u en ik, en dat is maar goed ook. 10. Niettemin voeren de betrokken mannen de bedreiging uit: de vrouw wordt met harde hand uit de bus gezet. De mannen hebben daartoe al helemaal geen bevoegdheid. De chauffeur verschuilt zich laf achter hen ("Ik kan dat niet doen"). Het intimiderende "Gooien we d'r deruit of niet? Flikker haar deruit", "Deruit!" "Eruit!" vanaf 2:46 mag wat mij betreft juridisch bestraft worden. Dus sorry, lieve mensen, ik kan in deze droevige kwestie niets anders zien dan dat een vrouw die zich beklaagt over wat in haar ogen een misstand is, onprofessioneel en intimiderend behandeld wordt door een chauffeur die zijn bevoegdheid bij herhaling overschrijdt, en die passagiers met laakbaar gedrag jegens de mevrouw het 'vuile werk' laat opknappen door de mevrouw uit de bus te duwen, nadat hij zelf haar spullen uit de bus heeft gegooid. Ook als je huidskleur of achtergrond uit de kwestie weglaat (wat ik niet zou doen), is wat mij betreft duidelijk dat de chauffeur en de omstanders zich hier schandelijk hebben gedragen.

2 Reacties
Dunya2
Dunya218 okt. 2016 - 17:25

@hminkema Zelden ben ik het met u eens, maar op dit punt zeker wel. Bedankt voor uw sterke betoog voor deze dame. Als u het voor moslims ook zo opnam. Ik zou het ook onacceptabel gevonden hebben als het een blanke man of homo of wie dan ook betrof, die onheus bejegend of gediscrimineerd wordt. U toch ook.

hminkema
hminkema27 nov. 2016 - 13:01

Dank voor uw reactie. U verdient het vaker met mij eens te zijn. In de onderhavige kwestie zie ik echter geen reden om 'het voor de moslims op te nemen'. Zo neem ik het ook niet op voor de Aziaten, de reformatorischen, de ANWB-leden, de dierenliefhebbers of de Taptoe-abonnees. Ik denk niet graag in groepen, in misdeelde groepen, in steunbehoevende groepen, in zielige groepen. Deze mevrouw verdient niet onze steun als vrouw of als (vermeend) Surinaamse, maar omdat ze als individu niet kreeg waar ze domweg recht op had.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk17 okt. 2016 - 22:44

Het is overduidelijk te zien dat dit geen zwarte/donkere vrouw. Als iemand een kleurtje heeft wil dat niet zeggen dat iemand bij the default een zwarte/donkere persoon is. Het is duidelijk te zien op dat het een mevrouw is met een licht getinte huidskleur. Trouwens word term zwarte te veel gebruikt in Nederland voor mensen die fysiek er niet een zo uit zien. En realiteit is niemand in dit land zwart wat moet dat betekenen ? we noemen Aziatische personen in dit land toch ook niet gelen ? Hoe er word gereageerd in de bus is zeker te niet goed te keuren maar we eerst het verhaal van verschillende perspectieven bekijken voordat we een rationele oordeel kunnen maken.

Achterberghen2
Achterberghen217 okt. 2016 - 22:25

Moet er nu echt een filmpje uit 2011 opgerakeld worden om te zeggen, "zie je wel!"

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2016 - 15:39

Ja, het dient zich aan en het kan morgen weer gebeuren.

Achterberghen2
Achterberghen218 okt. 2016 - 18:28

Of over 5 jaar.

Marri2
Marri217 okt. 2016 - 21:23

Lijkt een beetje " much ado about nothing" En bovendien , naast het feit dat dit filmpje al 5 jaar oud is , zou de oorzaak van de hele kwestie zijn , dat deze mevrouw " overlast " veroorzaakt zou hebben.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2016 - 1:26

Waarom much ado about nothing? Waarom de twijfel bij de dame haar beweringen leggen en niet bij het gedrag van de mannen?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 okt. 2016 - 1:56

[Lijkt een beetje ” much ado about nothing”] O, iemand de bus uitgooien vind je much ado about nothing en zal mevrouw voor overlast hebben gezorgd, goed te weten dat je er zo gekleurd naar kijkt.

arbeider3
arbeider317 okt. 2016 - 20:50

Ben ik wat te snel, als ik zeg dat het alweer 5 jaar geleden is en dat het in de afgelopen 5 jaar hard is meegevallen.

Tip top
Tip top17 okt. 2016 - 20:19

Dit land was in 2011 al diep gezonken en zinkt nu nog dieper. Jammer dat we hier geen claimcultuur hebben.

Tauri
Tauri17 okt. 2016 - 20:05

Wel apart dat dit soort racistische gebeurtnis niet eens het nieuws haalt..terwijl wanneer minderjarige allochtonen een scheet laten staat nederland in rep en roer.Ongelooflijk.

Dunya2
Dunya217 okt. 2016 - 19:26

De Surinaamse vrouw was juist juist verbaal sterker dan de busschauffeur. Hoe is het mogelijk dat de busschauffeur medestanders kreeg die haar de bus uitgooiden, na zijn racistische opmerkingen over de vrouw. Zo zie je wat groepsdynamiek voor invloed op mensen kan hebben en mensen kuddedieren zijn. Helaas wordt racisme maatschappelijk meer aanvaard als normaal. Gelukkig dat een medepassagier het gebeuren heeft kunnen filmen. Ik vermoed dat de busschauffeur ontslag op staande voet krijgt.

3 Reacties
aburrido
aburrido17 okt. 2016 - 22:09

U heeft al een mening klaar zonder de aanleiding te weten.. Dat heet bevooroordeeld in fatsoenlijk Nederlands.

Ongetemd
Ongetemd18 okt. 2016 - 4:53

Heeft niks te maken met groepsdynamiek. Als u goed kijkt en luistert ziet en hoort u dat de buschauffeur vraagt of zij de bus wilt verlaten. Pas later mengen zich er andere passagiers dat zij er ook klaar mee zijn, wat is hier racistisch aan? De context ontbreekt volledig om een goed oordeel te kunnen geven, voor of tegen. Dus om de racisme kaart te trekken lijkt mij voorbarig, of om het handelen van de chauffeur goed te praten is ook te voorbarig. Het lijkt er op dat mevrouw een hamburger zit te eten in de bus wat niet is toegestaan, wat ik kan horen lijkt het erop dat de chauffeur dit heeft gemeld maar mevrouw toch de burger mee wilde nemen de bus in. Mocht dit zo zijn staat de chauffeur in zijn recht, regels zijn regels en dat heeft niks met racisme te maken.

Dunya2
Dunya218 okt. 2016 - 10:40

@aburrido In fatsoenlijk Nederlands zegt men dat in dit geval ontslag op staande zonder meer gerechtvaardigd is. @Ongetemd Mevrouw heeft geen hamburger in de bus gegeten, maar bezwaar gemaakt tegen het feit dat de buschauffeur iemand niet mee neemt, die buiten staat met een hamburger, terwijl hij wel toestaat dat een hamburger door iemand anders in de bus gegeten wordt. De vrouw gedraagt zich beleefd: Het zijn de buschauffeur en de omstanders die zich misdragen en mevrouw hardhandig buiten de bus zetten, nadat ze haar beledigd hebben en gezegd dat ze gebrekkig Nederlands spreekt en een gast is. Zij heeft op basis van haar geldig aangekochte kaart recht op vervoer naar haar bestemming.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin17 okt. 2016 - 19:12

De vrouw verstoort de openbare orde en belemmerd de chauffeur om normaal zijn werk te doen. De chauffeur had dit zonder meer beter anders aan kunnen pakken en er worden inderdaad opmerkingen gemaakt waarbij je vraagtekens kunt zetten. Dit had niet zo hoeven escaleren en dat zou je de chauffeur kwalijk kunnen nemen. Aan de andere kant is het overduidelijk dat niet alleen de chauffeur klaar met haar is. Andere passagiers zijn er ook zo klaar mee dat ze de chauffeur hulp bieden om haar eruit te zetten zodat ze gewoon verder kunnen. Het is zeker niet zo dat waar twee vechten er altijd 2 schuld hebben, maar in dit geval krijg ik wel die indruk. De vrouw is boos omdat iemand met een hamburger niet de bus in mag. Dat is nogal bekrompen omdat je nooit in de bus mag eten. Dat geldt voor iedereen. De vrouw zou daar niet eens een discussie over moeten starten. Als de bewuste persoon zo lang heeft staan te wachten dan had de hamburger al op kunnen zijn en als je mee wil dan gooi je toch lekker die hamburger weg? Persoonlijk denk ik dat ook het huidige gebrek aan tolerantie in de maatschappij bij draagt aan dit soort situaties. De Quinsy Gario's, Sunny Bergmannen en Silvana Simons van tegenwoordig hebben de Nederlandse maatschappij op scherp gezet. Er was niet alleen 'sluimerend racisme', er is ook veel nieuw racisme. In de afgelopen 50 jaar hebben verschillende bevolkingsgroepen niet zo lijnrecht tegenover elkaar gestaan als nu het geval is. Hoewel deze 'kopstukken' soms best een punt hebben, vraag ik me af of ze nu hun doel bereikt hebben door de maatschappij zo te verdelen. Ik ben bang dat we nog erg veel van dit soort situaties mee gaan maken. Er is niet meer 1 Nederlandse maatschappij, het is een landschap met eilandjes.

3 Reacties
Ongetemd
Ongetemd18 okt. 2016 - 4:54

Hulde!

Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2016 - 15:38

Voor alle duidelijkheid. De chauffeur laat iemand staan die staat te eten, de mevrouw stelt dit aan de orde met daarbij de opmerking dat hij in de bus wel iemand laat/toestaat te eten. Ofwel, de chauffeur meet met 2 maten en laat ZELF de regels overtreden. Het is een slappe zak die chauffeur, wat later terugkomt in zijn imitatiepoging van Paulus ("ik kan het zelf (eruit zetten) niet doen. De mannetjes die menen te moeten ingrijpen zijn te walgelijk voor woorden. Jammer dat ik niet in die bus zat, dan was er zeker de nodige stampij nog gemaakt. En per direct een aangifte jegens geweld. En dan de pogingen dit gedrag goed te praten, sodemieter op.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 okt. 2016 - 17:57

“Het is zeker niet zo dat waar twee vechten er altijd 2 schuld hebben, maar in dit geval krijg ik wel die indruk. De vrouw is boos omdat iemand met een hamburger niet de bus in mag. Dat is nogal bekrompen omdat je nooit in de bus mag eten.” Dat je dat als oorzaak ziet zegt me genoeg, maar daar gaat het helemaal niet om, misschien moet je nog een keer naar het filmpje kijken, wat ik zie is dat je met veel omhalen iets goedkeurt wat niet goed te keuren is, dat soort vind ik persoonlijk gluiperiger dan degenen die het zonder omhalen zegt omdat ze het onder het mom van fatsoen goedkeuren.

ikdus2
ikdus217 okt. 2016 - 19:05

bezorgde burgers die een weerloze vrouw belagen. ik neem afstand van deze witte mannen. #Nederland=racisme

5 Reacties
Ongetemd
Ongetemd18 okt. 2016 - 4:54

Tijd om te emigreren?

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin18 okt. 2016 - 5:50

Ze belagen haar niet. Ze wordt verschillende keren vriendelijk verzocht te stoppen en wanneer ze dat weigert wordt ze verzocht de bus te verlaten wat ze ook niet doet. Vervolgens wordt ze de bus uit gezet. Als de dame blank was geweest was het niet anders gegaan. Twee opmerkingen kun je als racistisch opvatten maar de rest heeft niets met racisme te maken. Nederland = racisme, net als de hele wereld. Mocht je vinden dat er te veel racisme in Nederland is dan zijn er heel veel landen waar je naartoe kunt waar het mogelijk minder is.

ikdus2
ikdus218 okt. 2016 - 7:58

het is nooit een wit dametje. zo ja laat me dan de filmpjes zien.

Sfinx2
Sfinx218 okt. 2016 - 15:31

Met zo weinig context en op basis van een 5 jaar oud filmpje een dergelijke conclusie trekken? Nogal kras en weinig intelligent.

Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2016 - 15:41

Nee Sjoerd, zij moet helemaal niet de bus verlaten, al helemaal niet omdat een paar vijftigers haar dat vragen. Die hebben totaal geen zeggenschap erover. De chauffeur zat ook fout, zowel qua gedrag als dubbelhartige laffe houding.

Nordin Iannouchen
Nordin Iannouchen17 okt. 2016 - 18:27

1. Bus staat in de berm 2. Chauffeur dient dispatch te contacteren bij een moeilijke passagier 3. Chauffeur zit NIET aan passagiers of zijn/haar spullen 4. De mogelijkheid om de passagier haar klacht in te laten dienen is hier niet gegeven!! Busnummer is haar niet gegeven, naam chauffeur en contact gegevens van leidinggevende is niet gegeven!! NS, misschien moeten jullie het aantal uitzendbureau's wat ingezet wordt inkorten!

1 Reactie
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin18 okt. 2016 - 5:47

1. Bus staan in de berm dus? 2. Chauffeur hoort om een mondige vrouw echt geen hulp op te te roepen. 3. Chauffeur zit niet aan haar en haar spullen en laat zelfs weten dat hij dat niet kan doen. 4. De chauffeur laat wel weten dat ze een klacht in kan dienen. Chauffeur is niet verplicht busnummer te geven het is ook nogal vreemd als je in een bus stapt zonder te weten welk nummer het is aangezien je de bus kiest op het busnummer. Daarnaast staat het busnummer 4x groot aan de buitenkant van de bus, niet echt geheim dus. Chauffeur is geen politie en hoeft geen naam te geven en al helemaal niet van een leidinggevende. Busnummer, tijd en locatie is voldoende om chauffeur te kunnen achterhalen. Buschauffeurs komen niet via uitzendbureaus.

JohnVKR
JohnVKR17 okt. 2016 - 18:01

Deze chauffeur moet op staande voet worden ontslagen en wat mij betreft krijgt hij daarbij een beroepsverbod.

1 Reactie
Ongetemd
Ongetemd18 okt. 2016 - 4:55

Want?

TotCo Ring
TotCo Ring17 okt. 2016 - 17:49

het is natuurlijk wel andersom, eerst wordt mevrouw gesommeerd de bus te verlaten en daarna bemoeien de andere passagiers zich ermee. Er wordt verschillende keren gewoon mevrouw en U gezegt. Ik denk dat mevrouw zich erg onbehoorlijk heeft gedragen anders zullen de andere passagiers echt niet partij kiezen voor de chauffeur. neemt niet weg dat er wat vervelende aannames en dingen gezegd worden maar dat komt door de escalatie die mevrouw toch echt zelf veroorzaakt.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2016 - 15:43

Dus als de mevrouw aan de chauffeur vraag om consequent op te treden (als een passagier in de bus zit te eten is het merkwaardig dat hij een ander niet meeneemt omdat die buiten staat te eten) is het de schuld van de mevrouw en terecht dat ze alles over zich heen krijgt wat mooi en lelijk is. Hoe halen die gasten het nog in hun hoofd te beweren dat ze slecht Nederlands spreekt, ze is het meest duidelijk van iedereen te volgen.

GMatth52
GMatth5217 okt. 2016 - 17:40

Als er (verschillende) live-opnamen (m.b.v. smartphones e.d.) zijn, dan is er bewijsmateriaal om een aanklacht te onderbouwen. Aangifte van belediging, geweldpleging en discriminatie. Maak er werk van, zou ik zeggen.

1 Reactie
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin18 okt. 2016 - 5:51

Deze video is al heel oud..

bob b.
bob b.17 okt. 2016 - 17:33

Wat de reden ook moge zijn, de opmerking dat zij als surinaamse in nederland te gast is, klinkt heel vertrouwd. Dat krijgen de donkere tegenstanders van zwarte piet ook te horen. Nederland wordt als het eigendom van witte mensen gezien. Alle anderen worden getolereerd. In ruil daarvoor moeten zij hun mond houden en de kloteklusjes uitvoeren. En uitkeringen zijn natuurlijk uit den boze. Die zijn er uitsluitend voor witte mensen, ook al kost dat de samenleving vele miljarden meer dan die van het handjevol allochtonen. Als je niet werkt heb je hier niets te zoeken. allochtonen zijn de bron van alle ellende getuige het enthousiasme waarmee velen hier Monasch als de Pim van de pvda onthalen. Maar racistisch zijn we natuurlijk niet in nederland, hoe kom je daarbij. ?

2 Reacties
Ongetemd
Ongetemd18 okt. 2016 - 5:01

90% van de 'witte' Nederlanders met een uitkering is ook tuig. De uitkeringen moeten omlaag zodat het weer loont om te werken, maar dat terzijde. Als je als immigrant naar Nederland komt zijn er kansen genoeg om je te ontwikkelen en te groeien, maar je moet wel willen, offers geven, leuke dingen opgeven en er voor de volle 100% voor gaan. Het probleem in Nederland is de (bij zowel de 'witte' als de 'gekleurde' Nederlanders) wil om hard te werken om daadwerkelijk wat te bereiken. Als je wilt groeien met geen of lagere diploma's zul je moeten buffelen, bij een 40-uren contract 50-55 uur moeten willen maken zonder extra geld te eisen. Op die manier kom je er vanzelf, maar om de hele dag alles op racisme te gooien is wat makkelijk, niet?

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin18 okt. 2016 - 5:56

Wie hoor jij nog ontkennen dat Nederland racistisch is. En niet alleen Nederland is racistischer geworden, bijna overal is de situatie vergelijkbaar. Met je "uitkering van een handjevol allochtonen" sla je de plank wel mis. De cijfers spreken dat wel echt tegen.

Prins4
Prins417 okt. 2016 - 17:27

Overigens denk ik (en hoop ik) dat de buschauffeur met dat 'je bent te gast' bedoelt dat de vrouw te gast is in de bus.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2016 - 1:30

Ik denk het niet, ik denk dat hij iets anders bedoelt.

Peter Paul
Peter Paul18 okt. 2016 - 13:55

@stockkickhuysen U bent van de gedachtenpolitie?

BingoGrubb
BingoGrubb17 okt. 2016 - 17:15

ook ik ga mijn mening baseren op een filmpje wat halverwege de situatie opgenomen is. racisme!!!!!

JanMer2
JanMer217 okt. 2016 - 17:14

Heb het filmpje bekeken, en het gaat niet om een zwarte maar om een licht getinte Hindoestaanse vrouw.

hoecie
hoecie17 okt. 2016 - 16:57

Dus de buschauffeur laat iemand BUITEN staan omdat hij/zij eten bij zich had en dat eventueel in de bus verder wou opeten....? Daar gaat deze vrouw over tekeer op een manier waarvan ik als werknemwer in het OV zeg.....bij mij kom je er ook niet in met een lading Burger King vette hap of wat dan ook voor stinkende troep....en waar bemoeit zij zich mee? Typisch geval van theatraal aanstellend figuur die wij als vervoerders dagelijks in de bus/trein vervoeren en wij waar maar iedere keer zo verschrikkelijk politiek correct mee om moeten gaan want deze hele maatschappij is tegenwoordig een matschappij van zachte watjes en snel gedeukte ego`'tjes. En de racisme kaart wordt te pas en te onpas getrokken.....uiteindelijk zal deze chauffeur ontslagen worden!

3 Reacties
Donostia2
Donostia217 okt. 2016 - 21:48

@hoecie. Hoe triest ook, ik vrees dat je voorspelling uitkomt. De chauffeur zal waarschijnlijk ontslagen worden. Zieke samenleving, zieke mensen.

Ben Sanders
Ben Sanders17 okt. 2016 - 22:29

Mevrouw maakt bezwaar dat iemand rustig zijn hamburger mag opeten in de bus terwijl een ander niet in de bus mag omdat hij een gebakje eet bij de bushalte. De buschauffeur is dus inconsequent en reageert agressief als hij daar op aangesproken wordt. Spullen worden door hem afgepakt en buiten gegooid. Gezien de betrokken passagiers, de scheldwoorden en dat mevrouw er opmerkingen over maakt, kan er gespeculeerd worden over het verschil van etniciteit van de taart eter en de hamburger eter, en dus mogelijk racistische motieven. Maar dat is speculatie.

ikdus2
ikdus217 okt. 2016 - 23:29

in de trein mag je gewoon eten. als er vervangend vervoer is dan zijn gewoon de regels van de trein van toepassing. maar dan nog blijf je met je klauwen van andermans spullen af en bel je de OV boa's of politie. tegen de buschauffeur zou vervolging moeten worden ingesteld vanwege discriminatie. #wittenaastenliefde

Cees Groninger
Cees Groninger17 okt. 2016 - 16:45

Eerst maar de zaak analyseren. Toegeven aan de onderbuik van de beroeps- 'dit is racisme'- roepers heeft niemand wat.

1 Reactie
richarrd
richarrd17 okt. 2016 - 21:40

Er werd iemand oneerlijk behandeld door de buschauffeur en de vrouw komt voor deze iemand op, en daar kon de buschauffeur niet mee omgaan, en toen werd deze boos, wat leidde tot escalatie van de situatie.

Dewik2
Dewik217 okt. 2016 - 16:37

Ik vraag me af wat de aanleiding is. Iets met een hamburger. En wat die Duitser ermee te maken heeft ?

Ineke De Graaf-van Vonno
Ineke De Graaf-van Vonno17 okt. 2016 - 16:22

Schokkend. Deze chauffeur ontslaan! En proberen uit te zoeken wie die "hulpvaardige" mannen zijn.

3 Reacties
SjoerdVerduin
SjoerdVerduin18 okt. 2016 - 6:00

En dan? Ontslaan voor wat? Wat hebben deze hulpvaardige mannen fout gedaan? Ze hebben netjes hulp geboden zoals het hoort in deze maatschappij. Deze mannen verdienen een compliment. Schokkend dat moeilijke passagiers de hand boven het hoofd gehouden wordt als je maar een ander kleurtje hebt.

RonVa
RonVa18 okt. 2016 - 8:17

Schokkend dat Ineke haar mening meteen klaar heeft terwijl zij de context helemaal niet weet. En meteen ook een zware straf aandraagt voor de man die zij beschuldigd op basis van haar eigen aanname. Dan ga ik er maar vanuit dat Ineke niet zo reageert vanwege de huidskleur van 1 van de personen.

Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2016 - 15:46

Ineke, helemaal mee eens.