Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Burgers oneerlijk geïnformeerd

  •  
10-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het seizoen van de jaarcijfers is weer begonnen.
We worden straks weer doodgegooid met rapporten over wachtlijsten, veiligheid, werkloosheid en prestaties. Daaruit zou moeten blijken dat het allemaal goed, beter of slechter gaat.
Het vervelende van deze rapporten is dat ze vaak niet te vergelijken zijn met voorgaande jaren. Dat komt omdat men iedere keer de systematiek verandert. Op een of andere manier wordt er steeds een methodewijzing noodzakelijk geacht. Dan blijkt bij de jeugdzorg opeens de wachtlijst te zijn verdwenen en de werkloosheid opeens heel erg mee te vallen. Veiligheid is dan weer opeens afgenomen. Je zou denken dat dit kwade opzet is. Gewoon om electorale redenen. Of is het dan toch het maskeren van een slecht functionerend ambtenaren apparaat. Het kan ook nog zo zijn dat de politiek een te grote broek heeft aangetrokken en de ambtenaren met een onmogelijke taak heeft opgezadeld en dat wil wegmoffelen.
Als je niet goed oplet als, bijvoorbeeld raadslid of parlementariër, trap je er gewoon in. De pers neemt dat dan weer over en de burger wordt daarna op het verkeerde been gezet. Er zijn vele voorbeelden te geven van onvergelijkbare jaarrapportages, ik beperk me er hier tot 2.
Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de wachtlijsten in de jeugdzorg. Kort geleden verscheen er een rapport van de Randstedelijke Rekenkamer waarin de cijferbrij werd uitgeplozen. Hun conclusie was hard. De cijfers waren “onbetrouwbaar”, omdat iedere instelling en provincie, als baas van de jeugdzorg, er zo z’n eigen draai aan gaf. Ook liet men zien dat de deelnemende jeugdzorginstellingen verschillend registreerden. Zo komt men dus tot het ronkende persbericht dat de wachtlijsten in de jeugdzorg weg zijn, terwijl kinderen toch gewoon 2 tot 4 maanden moeten wachten op de zo broodnodige hulp.
Ander voorbeeld is de politie. Door het steeds anders registreren kunnen de cijfers niet worden vergeleken. Zo laat men het ene jaar de aangifte bereidheid zwaarder meewegen dan het andere. Ook beoordeelt men het ene jaar de stafbare feiten anders dan het andere. Kattenkwaad is bijvoorbeeld opeens “kleine criminaliteit”. Dat weegt dan wel door in de criminaliteitscijfers, waardoor burgers zich onveiliger kunnen gaan voelen. Ook de tabelletjes zijn opeens niet meer hetzelfde of het gebied waarover de cijfers gaan zijn groter of kleiner.
Kortom het lezen en vergelijken van jaarcijfers is niet makkelijk geworden. En eerlijk gezegd denk ik wel eens dat er niet geheel per ongeluk van systematiek wordt gewisseld.
Het is een schone taak voor de nieuwe politici in de gemeenteraden om daar, op gemeentelijk niveau, eens een einde aan te maken en te eisen dat men vergelijkbare rapportages krijgt. Zo krijgt de burger eerlijkere informatie. Journalisten zouden daar wel eens beter op kunnen doorvragen bij de opstellers van de jaarverslagen.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2010 - 11:43

De SP was ook al tot deze slotsom gekomen Alfred. Misschien wordt het tijd één gesloten front te vormen en 'ego's' overboord te gooien. Aan journalisten zou ik willen vragen goed op te letten en te blijven beseffen dat waarheidsvinding het allerbelangrijkste is. Als lezers jullie informatie ook al niet kan vertrouwen is het helemaal gedaan met de democratie. Aan de regering en hun adviseurs zou ik willen vragen op te stappen. Het is tijd voor onverbloemde eerlijkheid en integriteit. Deze hebben jullie verkwanseld.

doeidoei
doeidoei10 feb. 2010 - 11:43

De bijdrage van de heer Blokhuizen heeft een hoog 'en dus? gehalte' Maken we nu uit zijn bijdrage op dat we met een week of 12 van hem een voorstel in provinciale staten van Zuid-Holland mogen verwachten dat er toe leidt, dat de beleidsnotities en jaarstukken van de provincie Zuid-Holland en de door de provincie gesubsidieerde organisaties meerjarig en onderling vergelijkbaar zijn? Ik roep: voorbeeldfunctie!

JanVG2
JanVG210 feb. 2010 - 11:43

Eh .. vergeten wordt te vermelden dat politici ook erg de neiging hebben na elke rapportage "eruit te leren" en vervolgens met nieuwe eisen voor de rapportage komen. De ambtenaren worden vaak door deze nieuwe eisen gedwongen hun volgende rapportage te wijzigen om aan die eisen te voldoen. Eén van de redenen waarom de automatisering binnen de overheid zo extreem kostbaar is, is het feit dat politici - van hoog tot laag - laat met nieuwe regels en eisen komen, waarna software bedrijven vervolgens - liefst gisteren - de hele programmatuur moeten herschrijven om aan de nieuwe eisen te voldoen. Dat betekent overuren, inhuren van specialisten op piekmomenten, etc. etc. Iedereen weet dat dat dan beestachtig duur wordt. De ICT-mensen glimmen, de belastingbetaler betaalt .... en het resultaat is vaak slecht getest, met als gevolg door bugs nog veel irritatie en extra kosten ... maar dat is een ander verhaal.

xerxes020
xerxes02010 feb. 2010 - 11:43

Ik geloof allang niet meer in cijfers en vertrouw alleen wat ik met mijn eigen ogen zie. Cijfers worden wel vaker gebruikt om het volk te manipuleren, kijk maar naar het hele global warming hoax, kijk vandaag eens naar buiten, volgensmij hebben we al jaren niet zo'n winter gehad.

2 Reacties
robertsmit
robertsmit10 feb. 2010 - 11:43

En toen je afgelopen november (de op één na warmste in de afgelopen 100+ jaar) naar buiten keek vond je het zeker geen hoax. Ga je op basis van 1 maand roepen dat iets een hoax is, of komt het je toevallig gewoon goed uit dat er vandaag wat witte vlokjes uit de lucht vallen? On Topic: "Kortom het lezen en vergelijken van jaarcijfers is niet makkelijk geworden." Hier lees ik uit dat het vroeger bus beter was. Wanneer is het dan misgegaan?

SirCharles
SirCharles10 feb. 2010 - 11:43

Heerlijk en gezond toch dat exotische fruit van Carmel met deze winter.

Dr.Piepie
Dr.Piepie10 feb. 2010 - 11:43

Joop Schouten toont zich weer lekker realistisch: de moeten ego's overboord (?) en journalisten moeten zich bezig houden met waarheidsbevinding. Haha. Hoe zie je dat voor je dan? En kun je mij één voorbeeld geven van zo'n onafhankelijk en volledig objectief onderzoek naar de ontwikkeling van criminaliteit?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2010 - 11:43

Ik snap wat je bedoeld Hank. Ik zou het liefst graag zelf een onderzoeksteam samenstellen en onbeperkt inzage willen hebben in alle bestaande onderzoeksresultaten. Misschien wil je meedoen? Maar ik weet uit betrouwbare bron dat het onderzoeksteam van de SP nog steeds gelijk hebben gekregen met hun analyse. Daar heb ik wel vertrouwen in. Volledig objectief is altijd onmogelijk. Maar een zeer dichte benadering van de waarheid is voldoende. En wat Ego's aangaat. De omgangsvorm en omgangsnorm bij politici lijken mij in de meeste gebaseerd op het 'scoren' i.p.v. inhoudelijke analyses en debat. Er speelt een groot persoonlijk belang mee: de kiezer. Een griezelig groot aantal kiezers volgen een 'kop' en kijken niet naar de inhoud. Ego dus... mvrgr.