Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Burgers helpen waar COA faalt

  •  
13-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
COA300.jpg
Leger des Heils mobiliseert hulp via Facebook, dat werkt beter dan de aanpak van het COA...Ook Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) pleit voor meer betrokkenheid
De aanpak van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) faalt. Het Leger des Heils in Amsterdam laat het goede voorbeeld zien door vrijwilligers en buurtbewoners van buitenaf in te zetten bij de opvang van vluchtelingen, wat betere resultaten oplevert. Dat schrijft regisseur Lian Primus in de Volkskrant.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is er tot nu toe niet in geslaagd te zorgen voor voldoende eten. Bewoners hebben honger. Wc’s zijn vies. Vluchtelingen die aanbieden om te helpen met schoonhouden kunnen nergens schoonmaakmiddelen vinden. Er lopen mensen rond op slippers en zonder goeie kleren. Nergens gelegenheid om kleding te wassen. Honderdvijftig kinderen zonder speelgoed.
Het gevolg van de afhoudende houding van het CAO is volgens de regisseur alleen maar nog meer nood en chaos.
Het lijkt me hét recept voor onrust: huisvest mensen in een onoverzichtelijk grote locatie, geef ze te weinig te eten, geen of onduidelijke informatie over hun procedure en de stand van zaken en ontmoedig elk contact met de buitenwereld.
In Amsterdam zou het er anders aan toegaan. Het Leger des Heils haalt daar vrijwilligers van buiten om mee te helpen, wat zijn vruchten afwerpt. 
Binnen een paar dagen was in de oude gevangeniskeuken een geïmproviseerde campingkeuken ingericht, zodat vluchtelingen en bewoners samen extra maaltijden en soep konden maken. Ingrediënten kwamen binnen via leden van de Facebookgroep die massaal boodschappen langsbrachten. Binnen een week hadden alle vluchtelingen goeie schoenen, genoeg kleren. Ook scheermesjes en scheerschuim werden in grote hoeveelheden gedoneerd.
Primus pleit ervoor dat meerdere instellingen deze open houding aannemen, waardoor de vluchtelingen sneller en beter geholpen kunnen worden. Via de – door haar opgerichte –  Facebookgroep  ‘wat is nodig voor vluchtelingenopvang div lokaties Amsterdam?’ communiceren Amsterdammers heen en weer over de te verdelen taken en benodigdheden. 
Ook de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) wil dat er meer politievrijwilligers ingezet worden bij de opvanglocaties van vluchtelingen. Zo hoopt de organisatie de druk op de regionale agenten te kunnen verlichten. De LOPV pleit ervoor om politievrijwilligers asielzoekers te laten registreren. Dit meldt de NOS dinsdagochtend.
De politie dreigt niet meer toe te komen aan het normale politiewerk in de wijken. In zulke tijden moet je extra politiecapaciteit beschikbaar maken.” 
Sijbom pleit er ook voor dat ambtenaren – die vrijwilligers zijn – betaald verlof krijgen.
We twijfelen er niet aan dat als de politie het loon doorbetaalt, de werkgever best bereid zal zijn om de politievrijwilliger een tijdje verlof te geven. In veel cao’s is iets geregeld over buitengewoon verlof in het algemeen belang.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.